×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Обрат: Депутатите от ГЕРБ-СДС станаха на крака пред Радев


Обрат: Депутатите от ГЕРБ-СДС станаха на крака пред Радев
Президентът се здрависва с водещия началото на заседанието Вежди Рашидов, а депутатите от ГЕРБ-СДС му стават на крака
Ключови думи: парламент, партии
19 Октомври 2022, Сряда, 09:27 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Изправиха се и представителите на ДПС начело с Делян Пеевски

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС този път се изправи на крака при влизането на президента Румен Радев в пленарната зала. Днес се провежда първото заседание на 48-ото Народно събрание. Държавният глава традиционно произнесе реч пред депутатите и народа.

При влизането на Радев в залата част от депутатите се изправиха на крака. Сред първите бяха тези на „Продължаваме промяната“, както и, донякъде изненадващо, тези на ДПС, сред които и Делян Пеевски.

В един момент обаче станаха и представителите на ГЕРБ-СДС. Това за пореден път затвърждава затоплените отношения на Румен Радев с формацията на Бойко Борисов.

В предишните парламенти депутатите на ГЕРБ-СДС оставаха седнали при влизането на президента.

Речта на Румен Радев обаче не вдъхнови т. нар. евроатлантическо мнозинство в новото Народно събрание. Той разкритикува радетелите за предоставяне на военна помощ за Украйна, като отново ги обяви за войнолюбци. След речта му от дясната част на залата аплодисментите бяха доста вяли. 

Ето цялата реч на президента: 

Позволете ми в деня на Иван Рилски, който през целия си жизнен път призоваваше за смирение на тези, които управляват, и за единство на нашия народ, да ви благодаря за поканата и възможността да приветствам от тази висока трибуна всички вас, народните избраници, на които българите гласуваха доверие да ги представлявате.

Въпреки краткия живот на последните парламенти, всяко начало е заредено с надежди и пред вас се открива възможността да оставите достойна следа в историята с проява на разум, на гражданска отговорност, на воля в тези трудни за България и Европа времена.

Искрено се надявам 48-ото Народно събрание да ни изведе от спиралата на политическа нестабилност. Ключът е именно във вас - в ръководствата на представените тук партии. Но е нужен разум, нужен е кураж, за да се състави правителство, което да поеме отговорност да управлява във време на тежки изпитания. Паралелно с основната задача – съставяне на правителство, всички съзнаваме, че 48-ото Народно събрание е изправено пред редица неотложни въпроси, чието решаване следва да бъде от този парламент, независимо колко дълго време ще съществува. Затова и парламентарното време е особено ценно и избирателите ще се почувстват предадени, ако то бъде удавено в скандали. Хората очакват решения в борбата с бедността, с високите цените, с ниските доходи, а социалната криза неизбежно влече и ръст на престъпността и тук мерките трябва да бъдат решителни и незабавни.

Всички знаем, че е редно бюджетът за 2023 г.  да бъде приет до края на годината. Затова се надявам бързо да бъде сформирано правителство, което да разработи бюджет съобразно обществените предизвикателства. Ако това не стане, служебното правителство е готово да внесе проектозакон за държавния бюджет. И ако стигнем дотам, аз ще призова към него да се подхожда професионално и отговорно, а не предизборно. Очаквам също така да се разгледат и разработените от служебното правителство мерки за компенсиране на потребителите от високите цени на енергоресурсите.

Наред с усилията, които полагаше и продължава да полага служебното правителство за овладяването на кризите, то все пак успя в рамките само на 2 месеца да разработи проектозаконите за Плана за възстановяване и устойчивост и очаквам те да бъдат разгледани и приети в спешен порядък. Не само заради очакваното финансиране, а най-вече заради ролята на тези закони за отключването на важни и дългоочаквани реформи – за укрепване на държавността, утвърждаване на върховенството на правото, борбата с корупцията по високите етажи на властта и фактическата недосегаемост на главния прокурор, за цялостна модернизация на икономиката и на страната.

Не мога да отмина и все по-болезнената за обществото ни напоследък тема за липсата на достатъчно ефективни законови механизми за налагане на справедливост и възмездие при престъпления, при злоупотреба с власт, при грубо погазване на закона по пътищата от пияни и дрогирани шофьори, които продължават да отнемат живота на невинни хора. Очаквам наистина сериозни мерки, защото ширещата се безнаказаност уронва вярата в държавността и е причина за тежка морална деградация на обществото ни.

Разбира се, има нужда от ясни позиции и активна законодателна дейност за задълбочаване на нашата европейска интеграция и ускоряване на нашето социално-икономическото развитие. Защото България не може да си позволи да остане в периферията на Европа и встрани от семейството на развитите държави.

Основен приоритет в работата на парламента и правителството неизменно е гарантирането на националната сигурност. Днес, в тази обстановка, това означава укрепване на собствения отбранителен капацитет, повишаването на оперативната съвместимост със съюзниците и ускоряване на модернизацията на Въоръжените сили, която буксува от години. Затова и още днес служебното правителство ще внесе приетата от него Програма за приоритетни инвестиционни разходи на Министерство на отбраната и проекта за вторите осем самолета. Надявам се те да бъдат разгледани в ускорен порядък и приети и нека не се противопоставя националната сигурност на социалната политика, защото без сигурност няма инвестиции и силна икономика, а също така няма и пълноценна социална политика.

Този парламент е изправен и пред тежката отговорност да вземе решение дали в условия на влошаваща се среда за сигурност България ще загуби въздушния си суверенитет.

Уважаеми народни представители,

Само на километри от нас, в Украйна, бушува война. Хората, които народът избира да  управляват, са длъжни да осмислят много внимателно всички възможни рискове пред страната ни. Голямата задача пред политическата класа днес е да опазим България от пожара, който бушува. Българските избиратели и Историята няма да простят на онези, които поради лекомислие или корист тласкат страната във войната. 

Като човек, който е наясно с цената на риска, знам, че тъкмо най-превъзбудените войнолюбци никога няма да хванат оръжие и няма да рискуват живота си, но с лекота залагат държавата и живота на българите. Имало ги е преди, за съжаление, някои го правят и днес. Искрено се надявам, че подобни войнолюбци ще бъдат малцинство в 48-ото Народно събрание.

Желая ви успех във вашата високоотговорна мисия.

На добър час!

 


В категории: Политика


6
Коментара по темата
6.
Михал
19.10.2022 15:48:33
1
3
Румен Гадев е разединител на българите! Може би е чел древно римската история и да се води от мотото :"...разделяй и владей", но това в един момент може да му струва поста на президент! Живеем в други времена!В най-лошият случай след време ще бъде най-презреният български държавник!
5.
DB7
19.10.2022 14:15:05
2
6
ЯСНО Е..ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ ИМА!!КОКОРЧО ЩЕ ДУХА ПАТКАТА
4.
Къде е юмрука сега, интересчияя
19.10.2022 13:23:44
2
10
Е той ги направи победители все пак!
3.
Следователно
19.10.2022 12:48:26
1
12
Значи е време и Радев да си ходи.
2.
Х3
19.10.2022 11:25:16
5
14
И на челна стойка ще застанат тея крадци, само да има правителството за да крадат.
1.
Гражданин
19.10.2022 09:50:33
11
24
Нали вече са група как няма да му станат на крака
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Радев: Хората на почтения труд създават смисъл, благополучие и достойно бъдеще Радев: Хората на почтения труд създават смисъл, благополучие и достойно бъдеще "Първи май е олицетворение на просветеното общество", каза още държавният глава Времето днес ще е облачно с превалявания, градусите до 21° Времето днес ще е облачно с превалявания, градусите до 21° Прогноза за времето - сряда, 1 май 2024 г. 58 000 българи ще празнуват Великден в Гърция въпреки ужасната скъпотия 58 000 българи ще празнуват Великден в Гърция въпреки ужасната скъпотия Доц. Румен Драгнов разкри, че вечерята в южната ни съседка била два пъти по-скъпа, а в Турция цените били близки до нашите Деца раждат деца в Сливен и бият рекорда за млади майки Деца раждат деца в Сливен и бият рекорда за млади майки В едно от родилните отделения в града от 12 родилки, 7 са непълнолетни Велика сряда е! Денят на Тайната вечеря, покаялата се блудница и на предателството Велика сряда е! Денят на Тайната вечеря, покаялата се блудница и на предателството В народната традиция обичаят повелява да се бере здравец Ще поевтинее ли хлябът, щом надценката му няма да надскача 15 на сто Ще поевтинее ли хлябът, щом надценката му няма да надскача 15 на сто Депутатите решиха да запазят 0% ДДС на брашното до края на 2024 г. Папи Ханс се превърна в Маската, заплаши Валери Григоров в „Денсинг старс“ Папи Ханс се превърна в Маската, заплаши Валери Григоров в „Денсинг старс“ Певецът и каскадьорът имат голяма вражда Честит 1 май! Отбелязваме международния ден на труда Честит 1 май! Отбелязваме международния ден на труда Много страни в света честват обществените и икономически постижения на работническото движение Кмет и шофьорът му оцеляха по чудо в катастрофа (СНИМКИ) Кмет и шофьорът му оцеляха по чудо в катастрофа (СНИМКИ) Автомобилът им е бил ударен от камион Върховният административен съд с извънредно решение, няма да касира изборите в Бургас Върховният административен съд с извънредно решение, няма да касира изборите в Бургас Жалбите на Средна европейска класа и кандидат-съветника Бисер Русимов са отхвърлени
Ликвидираха „Жана дАрк“ край Часов Яр и US военните анализатори заговориха за колапс Ликвидираха „Жана дАрк“ край Часов Яр и US военните анализатори заговориха за колапс Украйна няма достатъчно войници, за да спре Путин, пише пък „Билд“ Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Заради него Глория дори е спряла да пее по участия и се наслаждава на 100% на любовта Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Произведението на Леонардо привлича милиони хора, но много от тях остават недоволни Черна статистика: Има 43 трудови злополуки в Бургаска област за миналата година, 4 смъртни случая Черна статистика: Има 43 трудови злополуки в Бургаска област за миналата година, 4 смъртни случая Данните бяха изнесени във връзка с отбелязването на Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки Слави Трифонов губи дело за клевета за 100 000 лв. Слави Трифонов губи дело за клевета за 100 000 лв. Съдът прие, че думите на бившия му съратник Радостин Василев, макар груби и крайни, са политическа критика Кралят се показва за пръв път след заболяването от рак Кралят се показва за пръв път след заболяването от рак 75-годишният Чарлз преустанови публичните си изяви през февруари, след като през предходния месец му беше открит рак, докато се лекуваше от увеличена простата Балканите отново са буре с барут, Косово се готви за война, призна министър Балканите отново са буре с барут, Косово се готви за война, призна министър „Трябва да бъдем готови за война. Да, конвенционална война е невъзможна сега, тъй като сме защитени от мироопазващите сили на КейФОР", каза Бесник Бислими  Кв.метър в този европейски град струва 18 хил. евро Кв.метър в този европейски град струва 18 хил. евро Цените на жилищата в швейцарския град са с над 50% по-високи от нивото преди десет години Насметоха “Бригада нов дом” Насметоха “Бригада нов дом” Най-актуалният епизод на предаването безспорно извърши подвиг Почина модна икона Почина модна икона Юми Кацура е легенда 
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори