×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вот с 4 бюлетини и отметка „Х“ ще донесе нетърпимо много недействителни гласове


Вот с 4 бюлетини и отметка „Х“ ще донесе нетърпимо много недействителни гласове
Евгений Мосинов – кандидат за общински съветник от БСП в Бургас
21 Август 2011, Неделя, 19:22 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА, Снимка автора

ГЕРБ наруши неписани правила за правене на избори, обединявайки всички срещу БСП

- Г-н Мосинов, без никакво съмнение Вие сте най-опитният юрист в правенето на избори в Бургаска област, сега сте кандидат за общински съветник от  БСП и определено ще липсвате на колегите си. Но бихте ли посочили най-големите си тревоги?

-  У нас има традиция в политиката всички да се обединяват срещу БСП, когато се зададат избори. Сформирането за Общинските избирателни комисии за част от бургаските общини бе направено на такъв принцип. А това ще са избори 2 в 1, което е много тежко като администриране. Съставите им ще са увеличени на 17 членове в 12-е по-малки общини и 25 за община Бургас. Разширеният състав предполага, че от тези членове се очаква да свършат повече работа. В малките селища ще се гласува с 4 интегрални бюлетини, в Бургас с 3. Урните ще са две, бюлетините ще се пускат без пликове. Начинът на гласуване – син химикал и отметка „х“. Споровете първо ще дойдат от това дали Х-ът не е плюс и т.н. Съчетаването на местния с президентския вот ще доведе до висока избирателна активност. Ще има много спорове за действителност. Притеснявам се, че това, което виждам като състав на избирателните комисии, не е най-доброто.

- Защото ЦИК пренебрегна БСП и не й даде в червените бастиони в Бургас място в ръководствата на ОбИК?

- За първи път при една сравнително рутинна дейност каквато са консултациите при кметовете за съставяне на ОбИК, видях липса на нормална обстановка и търпимост. Без споразумение за разпределяне на местата приключиха преговорите в Карнобат, Царево, Айтос, Несебър и Бургас, поради което цялата документация бе пратена в ЦИК  с всички предложения. Ние не сме удовлетворени от назначенията, защото в тях има тенденциозност,  преследват се политически цели чрез използване на закона. Наш представител в ръководствата няма. Говоря за председател, зам.председател или секретар.

- Да, но изборният закон не е нарушен, ГЕРБ е най-голямата парламентарно представена партия и е нормално във всички ОбИК в страната да си вземат председателското място. Всъщност вие коментирате тяхната безпардонност, така ли да Ви разбирам?

- Посочвам само няколко примера – поради недостига на юристи, председателстващите от ГЕРБ нямат постоянна регистрация в съответната община –  в Поморие председателят е Фани Семерджиева, която пътува от Несебър, в Несебър пък е адвокат Елица Моева от София – член на Софийската адвокатска колегия и адвокат на известна бизнесфигура в Несебър, в Айтос - адвокат от Бургас, в Камено – също адвокат от Бургас, за някои изобщо няма информация откъде са. В ръководствата има и представители на държавната администрация, напр. Това е Силвия Димитрова от Областна управа, законът не го забранява, но не е редно. Това е кадровият потенциал на ГЕРБ.


Областният шеф на БСП (вдясно) Атанас Зафиров заплаши с протести, ако ВАС не отмени решението си

- Какво ще правите при това положение?

- Ние искахме като втора парламентарно представена партия, в общините където не се постигна споразумение, ЦИК да ни даде секретарските места. А те са използвали пропуск на закона, където няма забрана зам.председателят да е от същата партия, от която е председателят. Така на повечето места и двете длъжности са дадени на ГЕРБ, а третата на Атака или Синята коалиция. В Несебър ГЕРБ имат и председател, и зам.председател. Не е отчетено напр. местното коалиране - в Царево БСП е недоволна, че ГЕРБ има председател, а Синята коалиция секретар. Подали сме жалби чрез ЦИК във Върховния административния съд, който трябва да се произнесе в тридневен срок.  Може би доводите ни изглеждат като първоначален плач, но когато едно съревнование започва по този начин, си задаваме въпроса как ще продължи.

- Забелязвам, че дори за председателски места ГЕРБ не са открили свои кадри, а са се опрели на НДСВ. През 2009 г. не можеха да се намерят достатъчно членове за СИК поради ниското заплащане. Сега какво ще е положението?

- Предстои назначаване на секционни комисии от по 7 и 9 членове, преди 2 години нямахме достатъчно желаещи, защото заплащането е ниско. Хората ще бъдат по-мотивирани да са застъпници, където средствата се договарят със съответните щабове. Този знак „х“, повтарям, ще доведе в Бургаска област  много повече недействителни бюлетини от търпимия 1%, може да стигнат 4-5 %. Ще отвори много работа. Ние не успяхме да направим постоянна избирателна администрация, а това е лошо. ЦИК драматично е обновена като състав, в Бургас също.

- И смятате, че няма да се справят?

- Много бих искал да се справят, защото сред тези членове има колеги, които добре познавам и не се съмнявам в професионализма им. Лошо е, че в ръководствата няма представител на опозиционна сила, а това е неписано правило. Членовете трябва да имат безспорен авторитет. Когато съм бил председател на РИК и ОбИК, имахме различни становища и виждания, но като екип никога не сме вземали решения в ущърб на една или друга политическа сила или кандидат. Разберете, че проблемът не е дали Фани ще пътува от Несебър до Поморие, а колежката й Златомира Карагеоргиева - от Бургас до Поморие, нито пък, че Фани Семерджиева, Елка Трендафилова – председателят на ОбИК в Бургас и зам.председателят в Бургас Светла Каменова са били от НДСВ, а сега са в ГЕРБ. Лошото е, че опозицията няма нито един свой представител в ръководствата. А това наистина прилича на подготовка за служебна победа.


В категории: Опозиция , Политика


Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 2
13
Коментара по темата
13.
учуден
23.08.2011 09:59:10
2
4
какво е това герб. не разбрахте ли ,че всички сте производни на една партия. Всички Вие сте преходни , еднодневки, носни кърпи. Чаооооооооооооооо
12.
ах
23.08.2011 08:35:03
0
2
И аз съм за евронаблюдатели, да ги видят хората как манипулират хората и как ще фалцифицират изборите.Защото те иначе Герб няма да спечелят. Толкова са нагли...Нямали да вземат дарения за изборите, ами те се напълниха с пари от контрабандата и от държавата.
11.
Ченге
22.08.2011 23:54:51
0
5
От ченгеджийско правителство освен ченгеджийски манипулации и провокации какво друго да очакваш! Шубе го тресе ББ-"каратистчето" и затова готвят от рано фалшификациите! ИСКАМ ЕВРОНАБЛЮДАТЕЛИ ЗА ИЗБОРИТЕ и в Бургас, и в България като цяло!
10.
otwerki
22.08.2011 22:57:16
2
1
otwerki samo za was
ne edna
9.
ох
22.08.2011 22:13:01
1
1
в цялата история на черноморските общини
БЕЗСПОРЕН ФАКТ !!!!!!!!!!!!!
8.
ох
22.08.2011 22:11:16
4
3
нека не говорим за манипулиране на избори и за измами
там БСП , ПЕТКО , МОСИНОВ и тн . са най-добри
няма спор
хахаххахаххахахахах
7.
Избирател
22.08.2011 12:17:03
2
7
От управляващата партия ГЕРБ яко са настръхнали, че някой се осмелява да говори пред простия български народ и да каже каква точно е идеята на управлявящите за спечелване на изборите наесен. Иначе лидера на ГЕРБ в Бурас- Бойчев отчаяно обясняваше пред местните медии, че вота на избирателите на предходните избори бил манипулиран. Де да беше само, тези смешници нямаше да са на власт в момента... И сега продължава агонията на управляващите, защото има реален шанс политическата им формация да изчезне яко дим, ако не спечелят изборите тази есен. Изложи се Бойко Борисов, стават смешни и хората му в Бургас- половината и повечето току-що излезли от кръчмите, таксиметровия автомобили и още подвизаващи се като наемници по разни фирмички и фирми, тръгнали избори да ми правят и да говорят за политика... ще умра от смях...

Мосинов правеше организацията по изборите- на няколко вида избори и няколко години подред. Със сигурно разбира от това, което е прави, а също така е убеден в това, което твърди. И разликата между него и тези, които сега ще вършат тази работа е, че той не се упражняваше!
6.
Люба
22.08.2011 11:02:50
1
4
До 07: С този образцов правопис, предполагам, че си образцов във всяко едно отношение. Чудя се дали и с четенето изпитваш затруднения.
Иначе, в интервюто е прокарана абсолютно вярната теза, че в интерес на управляващата партия е да осигурят компетентни лица за представители, както нейни, така и на опозицията. По този начин изборните резултати се поставят извън съмнение и се дава по-ограничено поле за политическа пропаганда по повод начина на провеждане на изборите.
5.
до 07
22.08.2011 10:33:00
5
5
Ало, само за да научиш нещо пише "сделки", а не зделки, а ако имаш нещо против защо не му го кажеш в очите, хитрецо, дето се потиш в дупката си някъде, за разлика от теб той има мнение и го казва
4.
07
22.08.2011 08:44:13
7
5
Мосинов е най опитния "юрист" мошеник и ковчежник-рейкетьар на Арнаудов - кмет на община Царево.Те двамата за 10 г. натрупаха невиждани богатства от направени общински зделки.
3.
до кики 77
22.08.2011 08:24:55
5
10
Правните аргументи са в съда. Дебел или слаб, той е капацитет. А Герб, които нямат кадри в общините ги внасят от Бургас или София. Още с назначаването на ОИК на народа става ясно, че Герб ще спечелят тези избори като ги фалшифицират, защото по честен начин няма как да стане.
2.
Нели
21.08.2011 22:50:51
1
2
Да вземат да вдигнат възнаграждението на хората в комисите, а не само да мислят за задниците си. Не да ми говорят за техни представители и да се жалят, че нямали, а да помислят кой и как ще им брои гласовете на всички.И за там трябват интелигентни хора, знаещи правилата и законите, но те искат пари,а не подаяния.
1.
Кики77
21.08.2011 22:50:13
12
2
Ако не беше толкова дебел, сигурно щеше да се изправи на челна стойка, само и само да влезе в медиите. Язък, неглупав човек, обаче неистово суетен. Може ли да се излага така, нито един правен аргумент, само жълтини, търсене на конфронтация и повтаряне като латерна на едно и също... И това е "най-добрия специалист" по избори. Вече отварям със страх хладилника, да не би отвътре да изскочи Мосинов и да започне да мели за неморалните състави на комисиите и за падликите между плюса и хикса.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори