×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Започна премахването на старите и опасни дървета до храма "Свети Александър Невски" в столицата
  • Израелски танкове обкръжиха източната част на Рафах
  • Официалният правописен речник на българския език вече е онлайн
  • Над 190 служители на 6 институции влязоха в данъчните складове на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и "Лукойл България" ЕООД, почна инвентаризация
  • Сърбия ще построи с китайски компании слънчева електроцентрала и петролопровод
  • Русия започна настъпление в Харковска област – това е нов фронт във войната
  • Повишението на пенсиите от 1 юли няма да е с 11 %, а с 10%, заради по-ниската инфлация
  • Днес започват Младежките музикални дни "СоЛиСиМи" - фестивал, насочен към класическата музика
  • ПП-ДБ ще дадат мощен старт на кампанията си, в 18 часа водачът за Бургас акад. Николай Денков се среща със симпатизанти в експоцентър Флора
  • Водачът на листата на БСП за 2 МИР Бургас инж. Петър Кънев днес ще открие кампанията на социалистите в региона в 18:00 часа на шатрата на Часовника
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

MPASS – бъдещето на умната мобилност, над 200 хил. души вече използват безплатното приложение


MPASS – бъдещето на умната мобилност, над 200 хил. души вече използват безплатното приложение
Николай Недялков, създател и изпълнителен директор на единствената в страната компания, изцяло фокусирана върху предоставянето на цялостни и иновативни решения в сферата на мобилността
18 Октомври 2022, Вторник, 12:27 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Приложението е най-разпознаваемият продукт на Tixi и е част от визията на компанията за една модерна и интегрирана в цялата страна мобилност

Иновативното приложение за дигитални билети МPASS може да стъпи във всяка община в България. 

Над 200 хил. потребителя месечно използват информационните услуги на Tixi, като компанията  регистрира над 20 млн. трансакции за електронни услуги на годишна база.

MPASS е най-разпознаваемият продукт от портфолиото на българската компания Tixi. Безплатното приложение бе представено в откриващия панел на 15-ото издание на Националната конференция по транспортна инфраструктура в Равда и предизвика сериозен интерес, както от страна на бизнеса, така и от представители на местната власт. 

ВИЖТЕ ВИДЕОТО ТУК:

Платформата е без аналог в страната, като е определяна е за бъдещето на умната мобилност. MPASS поставя потребителя в центъра на обслужването. Създателите на MPASS искат с едно приложение, потребителите да разполагат с цялата мобилност в едната си ръка и телефон.

Алгоритъм изчислява най-удачната схема на плащане и ако пътувате само веднъж, ще ви таксува единичен билет, ако смените няколко автобуса – ще изчисли най-изгодният вариант за вас. Методите на плащане също са доста гъвкави. Може да регистрирате кредитна/дебитна карта или да платите чрез мобилния си телефон, като сумата ще бъде начислена към следващата сметка.

-Г-н Недялков, най-разпознаваемият продукт на Tixi e приложението MPASS, което предизвика сериозен интерес. Разкажете малко повече за него?

- До момента през MPASS са регистрирани близо 1.5 млн. броя продажби на превозни документи, които са на стойност над 3.1 млн. лева. Това ни дава увереността, че сме на прав път и хората имат нужда от промяна в начина, по който пътуват. Точно в това е профилирана Tixi - обработваме около половин милион заявки от над 200 000 пътуващи за получаване на информация за придвижване в градска среда, включително услуги за генериране на маршрути за пътуване с обществен транспорт в града, паркиране, виртуални табла за транспорт и др. Системите на Tixi обработват с най-високо ниво на защита над 550 000 трансакции на крайни потребители месечно, а на годишна база компанията ни администрира плащания на стойност над 155 млн. евро.

Някои от платформите ни все още нямат аналог в страната. Целта ни е пътуването с градски транспорт да е лесно и удобно. Дали с банкови карти или с дигитални билети, няма значение. Важното е да разполагаме с достатъчно данни, с които да може да се оптимизира транспорта и непрекъснато да се подобрява услугата. Например във Велико Търново сега изграждаме интегрирането на транспорта с паркирането. Философията и практиката се преплитат в случая и показват, че цялото придвижване в града, както и планирането на маршрута, трябва да бъдат част от една обща екосистема – било то с буферни паркинги, с електрически автомобили, с такси. Това са услуги, които позволяват на хората да се придвижат по-най лесния и удобен начин, използвайки ресурсите, които са  налични.

Всяко населено място и всяка община искат  точно това – да се намали трафика в градовете, да бъде въздухът по-чист, а придвижването – по-лесно и по-автоматизирано. Реализирането на такива политики изисква инструменти. Ние предлагаме точно това – имаме опита и познанието как с правилните инструменти, всяка община да постига заложените цели.

-Община Бургас имаше злополучен опит с въвеждането на тикет системата, която се забави твърде много. Търсили ли са ви, за да внедрите вашата платформа и ако заработи в Бургас, означава ли, че настоящите апарати от автобусите ще станат ненужни?

-Това, което ние правим, е да не зачеркваме вече постигнатото. Община Бургас има много опит. Понякога негативния такъв е дори по-полезен – положени са огромни усилия и е станало ясно как не може да се случи дадено нещо. От това може само да се учим.

Ако ни се доверят, ние ще надградим, позволявайки изграждането на допълнителни канали за закупуване на превозни документи, които ще дават допълнителна информация на Община Бургас така, че тя да може да подобри своя транспорт без да се правят двойни инвестиции. Ще се адаптираме бързо към настоящата система.

-Кога се извършва таксуването от картата на ползвателя на услугата?

- За банковите карти има няколко модела на таксуване. Такива например са постпей и припей (postpay, prepay, предплатени и плащане след употреба). В София работи само единият модел – след услугата. И зависи от самата политика на общината. Съществува и друг вариант, който сега искаме да приложим в община Перник – малък, но доста иновативен град. Там идеята е да има предварително закупен документ, пътуващите да не ползват вече карти за градския транспорт, а те да бъдат под формата просто на банковата им карта. Това също е удобно и ви спестява една карта в портфейла. И да не забравяме, че телефонът също винаги е с  вас – може да пътувате и без каквато и да е карта, а само с приложението в него.  

MPass е единственото приложение, което дава възможност транспортната услуга да се начислява директно върху сметката за телефон в края на месеца. Само с телефон в ръка пътуваш в цялата градска мрежа. Радваме се, че над 200 000 човека използват ефективно това приложение.

-В кои общини сте внедрили иновативните си приложения?

- Наши решения има и в САЩ, Чикаго. Компанията ни има близо  40 лиценза за софтуерни решения и в страната имаме успешно реализирани проекти в повечето големи градове - София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Русе, Дупница и Перник. Системите на Tixi за управление на услугите по паркиране обслужват приблизително 1 млн. плащания за почасово паркиране на месечна база. Наши тикетинг решения са внедрени в повече от 1500 специализирано оборудвани превозни средства на градския транспорт - трамваи, тролейбуси, автобуси и метро, в това число валидатори, електронни табла, шофьорски терминали и др.

Много градове сме подпомагали в една или друга степен. Това ни дава самочувствието, че имаме опита, както технологиите, с които да реализираме целите на населените места. Решения на Tixi обслужват и 10 буферни паркинга с услуга "Пътувай и паркирай", над 40 000 обществени паркоместа в различни зони, включително и 4000 места за хора с увреждания, 2500 бизнес абонамента и 5000 абонамента за локално паркиране (по местоживеене). Както виждате, градската мобилност е съставена от редица различни компоненти и не бива да се разглежда на парче. Вече 12 години се стараем да осигуряваме услуги с цялостен подход, защото както нуждите на гражданите, така и проблемите на всеки град са комплексни.  Презентирали сме пред Община Бургас и виждаме, че има желание за подобни решения. Надяваме се в най-скоро време и този град да се модернизира, а защо не и да води пред останалите с реализацията на добри решения.

-Може ли това да се случи в по-малки градове, напр. Созопол, където това лято въведоха ново таксуване за синята зона, но само с няколко автомата?

-Ние не ползваме външни компании, продуктите ни са авторски и разработени изцяло от нашия екип. Те се реализират изцяло с наша инфраструктура и това позволява дори малки общини, с малко автобуси и малко места за паркиране, да се включат и да се възползват от услугата. Ние сме българска компания и искаме да помагаме. България е едно малко населено място и е хубаво да има унифицирани продукти, които да могат да се ползват навсякъде. Mpass може да се ползва във всички градове.

Ако има интегриран транспорт от Созопол до Бургас, това е една крачка напред към тази свързаност, която тепърва предстои. Като направиш един град умен и съседните също, но не си комуникират едни с други, няма ефект. Представете си как с влак стигате до гарата в  Бургас и оттам трябва да търсите маршрутка, после и трето превозно средство и т.н. Всичко това може да е предварително подготвено и само на един клик разстояние във всеки телефон. Може да се направи един регистър на всички услуги за мобилност, включително и на електрическите тротинетки, колела, и да се използва за планиране на маршрут и пътуване. Стремим се да популяризираме точно това и всеки, който се присъедини към нас, ще стане част от новата екосистема на умни и свързани градове.


В категории: Бизнес


България Всички новини
Катастрофата с въгледобива ни стигна до "Франс прес", докато българските медии мълчат Катастрофата с въгледобива ни стигна до "Франс прес", докато българските медии мълчат Министърът на труда и социалната политика обещава подкрепа за преквалификация на работниците Вдовицата на един от най-богатите българи отиде на неочаквано място Вдовицата на един от най-богатите българи отиде на неочаквано място Тя бе в Исландия  Випуск 2024 на ППМГ "Акад. Никола Обрешков" отпразнува завършването си с интересен спектакъл в Летния театър Випуск 2024 на ППМГ "Акад. Никола Обрешков" отпразнува завършването си с интересен спектакъл в Летния театър Вчера абитуриентите представиха в Летния театър спектакъл, наречен „Като за последно“ Баскетболният отбор на ППМГ "Акад. Никола Обрешков" е шампион на България Баскетболният отбор на ППМГ "Акад. Никола Обрешков" е шампион на България Финалът, до който възпитаничките на бургаската гимназия достигнаха без загубена среща, се проведе в Търговище Изтъкнатият съдов хирург проф. Захариев ще преглежда в ДКЦ „Бургасмед“ на 17 май Изтъкнатият съдов хирург проф. Захариев ще преглежда в ДКЦ „Бургасмед“ на 17 май От 2023г. професорът е и методичен ръководител и консултант на Отделението по съдова хирургия на МБАЛ „Бургасмед“ Алек не спря да се мляска с всяка една, избухна Валерия Алек не спря да се мляска с всяка една, избухна Валерия След „Ергенът“ смята, че се справя доста добре и това й калява психиката. Няма любов в живота си, залага на кариерата си Община Бургас излезе с официална позиция по скандала със списание "Море" Община Бургас излезе с официална позиция по скандала със списание "Море" Общинската администрация не смята, че трябва да се намесва в творческия процес Жечо Станков: Голям открит урок по народни танци ще се проведе в Бургас, елате на „Тройката“ Жечо Станков: Голям открит урок по народни танци ще се проведе в Бургас, елате на „Тройката“ Началото на открития урок ще бъде дадено в 11 часа, неделя, на площад „Тройката“ Откриха мечтаната и дългоочаквана детска градина в поморийското село Гълъбец Откриха мечтаната и дългоочаквана детска градина в поморийското село Гълъбец Направихме всичко възможно, за да реализираме този проект и съм радостен, че децата на Гълъбец вече имат този прекрасен нов дом, каза на откриването кметът на община Поморие Иван Алексиев Семействата на трите руси финалистки от "Ергенът" подплашиха Алек Семействата на трите руси финалистки от "Ергенът" подплашиха Алек Родителите на момичетата добрали се до финала на „Ергенът” се срещнаха с евентуалния си зет
Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни  Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Според местната прокуратура, жертвите са четири Шок! Булка се оказа младоженец Шок! Булка се оказа младоженец 27-годишна китайка от провинция Хубей неочаквано преди да сключи брак научи, че всъщност е биологичен мъж Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг Почина легенда в бойните спортове Почина легенда в бойните спортове Роденият през 1963 г. боец е починал в дома си заобиколен от близки Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Европейските политици не разбират голямата опасност която се крие от смяната на посоката на Скопие, коментира проф. Христо Матанов Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Тежко ранен е и нападателят
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори