×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Vivacom тества първи в България най-новата мобилна технология 5.5G
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Икономисти: Обедняваме заради силния долар


Икономисти: Обедняваме заради силния долар
Европа е най-удареният континент от геополитическата ситуация, каза икономистът Кузман Илиев
23 Септември 2022, Петък, 10:00 ч.
Автор: Флагман.Бг

В близките няколко години може да се обезцени още еврото и да се изгуби още покупателна способност, каза Георги Вулджев

Мрачни икономически перспективи пред Европа. Така икономисти виждат ситуацията, след като курсът на еврото се понижи до нов 20-годишен минимум.

„Европа е най-удареният континент от геополитическата ситуация. Икономическите перспективи са меко казани мрачни пред Европа”, коментира в „Здравей, България“ по Нова телевизия икономистът Кузман Илиев.

Той даде за пример Германия. „Моторът на европейската икономика – Германия, виждате в каква сложна ситуация е. Практически се навлиза в рецесия заради високите цени на енергоресурсите, заради множеството политики, които пречат на създаването на капацитет на производството. Като прибавите към това, че Федералният резерв е много по-смел във вдигането на лихвите, а капиталите отиват там, където са високите лихви - при долара, се получава тази глобална несигурност. Всичко тръгва към долара и той се засилва. А ЕЦБ се забави с вдигането на лихвите”, обясни Илиев.

Икономистът Георги Вулджев коментира, че това вече няма да е достатъчно, за да се стигнат предишните нива на валутния курс.

„Трябва да се изчистят икономическите проблеми. Според мен оптимистичният сценарий е да се запази този паритет. Но е възможно курсът да падне и под този паритет”, каза Вулджев.

Засилването на долара означава, че ще обеднеем още, обясни Кузман Илиев. „Ще внасяме чужди стоки по-скъпо. Търговията с храни и горива е в долари”, обясни Илиев.

„В близките няколко години може да се обезцени още еврото и да се изгуби още покупателна способност”, обясни Вулджев. „Досега проблемите на Еврозоната бяха свързани с държави като Италия и  Гърция. За да не фалират, ЕЦБ трябваше да продължава да налива пари. Като погледнем в перспектива, не е сигурно дали и една Германия след 10 години няма да е в подобна ситуация”, коментира Вулджев.

Кузман Илиев обаче не съветва хората да обменят парите си в долари. „Конюнктурата е такава и доларът е по-силен. Но представете си, че войната спре и нещата се нормализират. По принцип пасивите ви, например ипотека, трябва да са във валутата, в която са ви доходите. Защото може да се обърне ситуацията”, обясни Илиев.


В категории: Бизнес


4
Коментара
10 съвета за по-бързо зачеване
10 съвета за по-бързо зачеване 11/06/2024, Вторник 20:41 3
Флагман.БГ Кобрата влиза в култово риалити Кобрата влиза в култово риалити 11/06/2024, Вторник 19:00 2
4
Коментара по темата
4.
Холивуд до 3
23.09.2022 12:27:11
1
3
Не си прав, има още един вариант, който се лансира от Брюксел.Да ходим голи и боси и да спрем да се къпем.Поне идва зима и няма да се вмиришем толкова.Ха ха ха
Аз да не съм пумияр като вас господа европейци.
3.
Га га гааа
23.09.2022 12:18:51
1
4
Хи хи хи Голям джумбиш настана.Рублата покачва стойността си, въпреки че Русия е във война, а еврото далдисва.На Европа нищо друго не и остава освен да купува стоки със скъпи долари, заради неграмотността на дървените глави в Брюксел.
Само ни остава да се молим поне войната да не продължи с години.
2.
Bbb
23.09.2022 10:40:29
1
7
Недейте така ва.Нали всички идиоти в ЕС чакат какво ще кажат от Америка.Никога с Русия, санкции му е майката.
Путин ще покаже на света, че Европа се управлява от продажни демагози.Това са плодовете от намесата на САЩ и на НАТО в политиките на страните от ЕС.В близкото бъдеще ще сме свидетели на още по големи идиотии.
1.
Копейкин
23.09.2022 10:34:06
4
2
Затуй най-добре да се вържем за копейките,рублите,поне да знаем що сме бедни!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Най-емблематичният клуб в Бургас става на 5 години! Най-емблематичният клуб в Бургас става на 5 години! Очакват ви много емоции до сутринта Пияна украинка с лъскав Лексус побърка ченгетата в Поморийско, щракнаха белезници и на спътника ѝ Пияна украинка с лъскав Лексус побърка ченгетата в Поморийско, щракнаха белезници и на спътника ѝ Тя също е арестувана, а автомобилът ѝ е иззет Бившият пандизчия Зенел си хвана такси за Поморие, а после избяга без да си плати Бившият пандизчия Зенел си хвана такси за Поморие, а после избяга без да си плати Няколко дни по-рано 24-годишният Зенел задигнал чантичката на софиянец от плажен бар до к-с "Сънсет Ризорт" Бургазлията Стоил от наркосдружението криел дрогата в черно Ауди, а сделките правел на паркинга на Лидъл и Метро Бургазлията Стоил от наркосдружението криел дрогата в черно Ауди, а сделките правел на паркинга на Лидъл и Метро 35-годишният мъж често отивал на уговорените срещи със семейството си, било перфектният параван Реакциите след оставката на Нинова: "Това е поредното шоу" Реакциите след оставката на Нинова: "Това е поредното шоу" Бившият лидер на партията Сергей Станишев обяви, че стъпката с оставката на лидера на БСП е била неизбежна Кобрата влиза в култово риалити Кобрата влиза в култово риалити Информацията идва от запалени фенове на риалити шоуто, според които той ще бъде големият коз на продуцентите, с който ще си гарантират голяма гледаемост Чалгари ли станаха тези рапъри Чалгари ли станаха тези рапъри С този сингъл момчетата ясно заявяват, че за тях няма граници в създаването на музика и стремежът им винаги е бил да я споделят с максимално широка аудитория Преместиха концерта на Black Metallica Tribute Преместиха концерта на Black Metallica Tribute Концертът ще се състои от 20:30 часа в бургаския клуб "DOC 5" Извънредно! Избухна първи голям пожар, гори житен блок край Русокастро Извънредно! Избухна първи голям пожар, гори житен блок край Русокастро Днес започна жътвата НАП проверява фирми, свързани с Ивелин Михайлов от "Величие" НАП проверява фирми, свързани с Ивелин Михайлов от "Величие" Изпълнителният директор на НАП поясни, че фирмите на Михайлов имат натрупани данъчни задължения
Този български инфлуенсър си поръча чипс от кокоши крака в Южна Корея Този български инфлуенсър си поръча чипс от кокоши крака в Южна Корея Тук има много интересни неща, кухнята е много различна и вкусна, например предлагат на пазара чипс от кокоши крака, разказа Сашо Кадиев Това е най-редкият зодиакален знак Това е най-редкият зодиакален знак Най-често срещаният е Скорпион  Тя беше секссимвол, а сега вече е фермерка Тя беше секссимвол, а сега вече е фермерка Памела Андерсън продаде къщата си в Малибу и отиде на село Градушка изпочупи носа и прозорците на самолет Градушка изпочупи носа и прозорците на самолет В бурята попаднал полет на австрийските авиолинии от Испания до Австрия Съветът за сигурност на ООН подкрепи предложения от САЩ план за прекратяване на огъня в Газа Съветът за сигурност на ООН подкрепи предложения от САЩ план за прекратяване на огъня в Газа Единствено Русия се въздържа, но не използва правото си на вето Хърватия, Литва и България с най-ниска активност на евровота Хърватия, Литва и България с най-ниска активност на евровота Белгия води, следвана от Люксембург и Малта Kaĸ щe ce oтpaзи нa xopaтa пъpвoтo нaмaлeниe нa лиxвитe нa EЦБ Kaĸ щe ce oтpaзи нa xopaтa пъpвoтo нaмaлeниe нa лиxвитe нa EЦБ Бaнĸaтa нaмaли ocнoвния лиxвeн пpoцeнт нa цeнтpaлнaтa бaнĸa дo 3,75% Тя е драг кралица и се оказа шеф на секция за евровота в Испания Тя е драг кралица и се оказа шеф на секция за евровота в Испания Облечена като травестит, Питита ръководи гласуването в Испания Възход за крайнодесните в Европа, но ЕНП увеличава мнозинството си Възход за крайнодесните в Европа, но ЕНП увеличава мнозинството си Най-голямо сътресение предизвикват изборните резултати във Франция Лидерите на сензацията на вота проговориха Лидерите на сензацията на вота проговориха Ще осветим процеса, по който се правят законите и как се изпълняват, каза полк. Марков
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Пеевски и Борисов ще са изкушени да заключат вратата и да останат насаме с хладилника Виц на деня Виц на деня Две блондинки на парти:
- Муцка, с еднакви дрехи сме. Как ще ни различават?
- Aма че си тъпа... Аз съм кръвна група 0, ти си АБ!
Виц на деня Виц на деня - Марче, ти какви мъже харесваш? По млади или по стари?
- По стари.
- Защо?
- Имат по слабо зрение!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Телето проглежда веднага след раждането си, котетата - след 5 дена, а мъжете чак след сватбата!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори