×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бивш министър от ГЕРБ осъди Антон Кутев за 50 000 лв.


20 Септември 2022, Вторник, 15:41 ч.
Автор: Флагман

Съдът обвини правителствения говорител в "анархистични намерения" и "политически примитивизъм"

Говорителят на служебното правителство и политик от БСП Антон Кутев е осъден да плати 50 000 лв. обезщетение на Николай Нанков от ГЕРБ. Решението, с което Софийският градски съд признава, че Нанков е увреден от думи на Кутев, е от 7 септември. Присъденото от съдия Даниела Христова обезщетение е необичайно голямо за такова дело, уважен е целият иск на Нанков. Обикновено на публичните личности се присъждат около 10-15 000 лв. обезщетение, пише вестник Сега.

Кутев трябва да плати заради свое изявление от 13 август м.г., направено в парламентарните кулоари. Тогава той говори за парите за пътища и обвинява Нанков, че като регионален министър е подписал договори за 1 млрд. лв., които не са обезпечени. Кутев обяснява още, че това трябва да стигне до прокуратурата и че е "форма на измама". "Мамиш този, на който си обещал, мамиш работниците му, които са отишли да работят и не могат да си получат заплатите, мамиш гражданите, на които си обещал пътища, които няма как да станат, защото ти нямаш парите, мамиш следващите управляващи в наше лице, които ще трябва да плащат пари, които на практика не са осигурени", казва Кутев. И насочва протестиращите към домовете на "Нанков и компания", за да искат обяснение.

Нанков загубил сън и концентрация

В исковата си молба Нанков пише, че е станал обект на публично злепоставяне пред неограничен кръг лица, в следствие на изнесена невярна информация, на клевети и на обиди. Нанков пледира още, че изявлението на Кутев съдържа клеветнически твърдения, че разпространява неверни и унизителни факти, в това число и извършването на престъпление. Бившият министър от ГЕРБ отрича, че е подписал договори за текущи ремонти, че е въвеждал умишлено в заблуждение редица изпълнители по проекти с национално значение с цел да ги измами.

Нанков смята, че тези твърдения на Кутев са уронили честта и достойнството му, дискредитирали са го пред обществото и публично са го злепоставили, повлияло върху психическото му равновесие и самочувствие. Твърди, че е бил в стрес, че е изпитвал притеснения, имал е нарушение на съня и загуба на концентрация. Всекидневно бил подложен на въпроси, свързани със съмнения за верността на изявленията на Кутев, а това го отклонявало от преките му задължения. Чувствал се омерзен и потиснат. Като вреда Нанков посочва и това, че депутат в 46-ото НС бил подложен на презрително отношение от представителите на всички политически сили, станал обект на подигравки и на провокации. Нанков смята още, че е засегнат авторитетът му, който той е градил с образование, професионализъм, уважително отношение към и от колегите. Според него изявлението на Кутев засегнало цялото положително отношение на обществото към неговата личност, а това е много важно за него като политик.

Кутев отрича изобщо да е правил такова изявление. Но все пак настоява, ако изявлението е факт и той бъде доказан, то този факт се основава на данни получени в резултат на проверки извършени в МРРБ от администрацията на Министерския съвет. Според Кутев изявлението е имало за цел да даде информация на протестиращите работниците и да разясни защо не е им е заплатено, а не цел да злепостави конкретно Нанков. Кутев се защитава и със свободата на словото. Пледира, че критиката не е правонарушение и ако съдът застъпи обратното разбиране, то би довело до взривяване на демократичните устои на политическата система.

Мотивите на съда

В съда обаче Кутев не успява да докаже, че това, което говори пред журналистите на 13 август 2021 г., е вярно. Не е доказано дори да е сезирана прокуратурата, както се заканва говорителят на правителството. Кутев води свидетели в съда, но според магистратите техните показания са твърде абстрактни.

Факт е, че изказването е постигнало своя ефект да насочи вниманието на протестиращите към предходното правителство, като за целта е посочено името на Нанков, пише съдът в  решението си, с което "Сега" се запозна. Колкото до препоръката съм протестиращите да отидат към домовете на бившия премиер и на Нанков, съдът я определя като "несъответна на авторитета на заеманата длъжност, силно политизирана, поради което е в противоречие с морала".

Според съда вредите, които Нанков е претърпял, са в три сфери от живота - политическа, професионална и лична. Съдът приема публичният имидж на Нанков за безупречен. В личната си сфера е преживял тревоги за бременната си по това време съпруга, за родителите си и за загуба на приятели.

Съдът посочва още, че по онова време "държавата е управлявана от служебно правителство, което чрез неговите министри, зам.-министри и експерти е следвало да се въздържат от политическо говорене или от политически манипулации, каквито са изместване на вниманието на обществото от определен факт какъвто е протестът, към конкретни политически личности какъвто е ищецът. Такова разрешение на кризисна ситуация не е експертно, а политическо и в този смисъл непрофесионално за говорител на служебно правителство". В решението се казва още, че говорителят на правителството следва да си служи с фрази, с които да не накърнява честта, достойнството и професионализма на конкретни личности, защото нито законът, нито етичните правила го освобождава от отговорността за вреди в следствие на емоционални изблици или преднамерено обмисляни политики за насочване на обществения негатив към определени хора.

"Служенето с фрази "мамиш", "това е измама" и изброяването на конкретни жертви, в това число и служебното правителство е изключително непрофесионално и макар да е обичай в политическото говорене" е непозволено увреждане, пише още съдът. Според него свободата на словото не защитава съждения или твърдения за извършена измама и злонамерени действия за отклоняване на обществен негатив от управляващо служебно правителство към конкретни личности.

Политическото говорене следва да се основава на принципи. Установяване на истината, преди манипулиране на общественото мнение е фундамент на сериозната политика, пише съдът. Според него вредите не са само за Нанков, а и за цялото общество, което е било дезинформирано. "Затова съдът приема, че когато противоправно деяние се извършва от политик или от лице, което изпълнява служебно политическа длъжност, то следва да понесе по-висока отговорност, а когато с деянието е нанесена вреда на друг политик, който не е извършител на приписваните му измамливи действия, то той има право на по-висок размер обезщетение", мотивира се магистратът.

"Освен всичко останало, разделението на властите не допуска изпълнителната власт, независимо дали тя е изборна или служебно назначена, да обявява определени лица за извършители на престъпления, още по малко в правомощията на тази власт е да насочва протестиращи към възмездие, което не е постановено от съд. Такова поведение, представлява израз на анархистични намерения, които съда не само, че не толерира, а и възприема като политически примитивизъм", завършва съдията.

Решението съдия Даниела Христова не е окончателно и Кутев може да го оспори пред Софийския апелативен съд.


В категории: Политика


3
Коментара по темата
3.
Кукуряк
21.09.2022 06:33:13
1
0
И ти не си цвете! Съдията бил купен от ГЕРБ и ще делне парите с тях...да се смее ли човек или да те съжалява?
2.
хахахаха
20.09.2022 17:58:57
1
8
Той и Нанков не е цвете!..."Нанков смята, че тези твърдения на Кутев са уронили честта и достойнството му, дискредитирали са го пред обществото и публично са го злепоставили, повлияло върху психическото му равновесие и самочувствие. Твърди, че е бил в стрес, че е изпитвал притеснения, имал е нарушение на съня и загуба на концентрация."...Хахаха, че закъде повече да е стреснат и разконцентриран Нанков? Изобщо голяма смешка! И продължава със смехориите:..."В личната си сфера е преживял тревоги за бременната си по това време съпруга, за родителите си и за загуба на приятели."...Забравил е да пише, че е получил пърхут и косопад, хахаха! Ноооо, какъв съд имаме, дами и господа?!? Брилянтен! Гербаджийски и депесарски! Как ли се гордее с решението си съдия Даниела Христова! Ще си получи заработеното под масата!
1.
Кутев
20.09.2022 16:35:10
5
9
е един от най- големите червени ЛЪЖЦИ и МАЗНИЦИ,цял живот е лежал на гърба на народа,не е свършил работа за 5 ст.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори