×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Кола се преобърна в Шуменско, шофьорката – с 1,91 промила и положителен тест за метамфетамин
  • Митничари откриха контрабандно злато за над 80 бона на "Лесово"
  • Росен Желязков се отказва от европарламента
  • 15-годишно момиче се удави след падане в напоителен канал
  • Vivacom тества първи в България най-новата мобилна технология 5.5G
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

10 начина, по които мозъкът ви пречи да поддържате здравословно тегло


07 Септември 2022, Сряда, 20:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Ако познаваме начина, по който собственото ни мислене ни подвежда, по-лесно можем да се борим с излишните килограми

Вкусните готови храни, които ни карат да се чувстваме по-добре сериозно предизвикателство за поддържането на теглото. Средата, изпълнена с изкушения, ни кара да правим доста предвидими грешки в преценките си. Тези когнитивни изкривявания водят до преяждане, трупане на тегло и затлъстяване. Ако познаваме начина, по който собственото ни мислене ни подвежда, по-лесно можем да се борим с излишните килограми.

1. Изкушения

Някои храни ни провокират да ядем дори при липса на глад. Например миризмата на печени бисквити ни кара да ни се ядат бисквити. Обещаващи резултати в случая дава т.нар. Терапия с излагане на хранителни стимули, която цели да разруши връзката между стимулите, които получаваме от храната и преяждането. Тя се състои в това често и продължително да се излагаме на хранителните изкушения, без да ядем, за да прекъснем връзката между стимул и реакция.

2. Изкривяване на вниманието

Прекомерното внимание, което насочваме към силно възнаграждаващите хранителни стимули, което ни мотивира да ги преследваме води до неустоимо желание за определени храни. Решението е да намалите видимостта или достъпността на високоенергийните (нездравословни) храни.

3. Претоварване на работната памет

Работната памет е свързана със способността за контрол на вниманието. Тя е критична за поддържане на самоконтрола в преследването на най-различни цели, една от които е здравословното хранене. Способността да изтриваме бързо непотребната информация (например изкушенията) от работната памет увеличава шансовете да повишим самоконтрола и да постигнем целите си (например, да купуваме здравословни храни)

4. Алкохолно късогледство

Алкохолът намалява самоконтрола и способността да устояваме на изкушенията. Пияният човек пуши и яде повече, независимо от по рано взетите решения. Намаляването на алкохола е обща препоръка към участниците в най-различни програми за отслабване.

5. Самонаграждаване

Едно добродетелно решение в миналото може да послужи като оправдание да се поглезим впоследствие. Когато хората вярват, че са постъпили добродетелно, те могат да използат това като оправдание (или пълномощно) да се държат по-егоистично. Това важи и при храненето. Прекрасна илюстрация е вицът, в който един човек се възгордял, задето успял да мине покрай кръчмата, без да влезе – и после се върнал да си почерпи волята.

6. „Изпадане от колата“

Това е случаят, в който един мъничък пропуск води до цялостно сриване на самоконтрола, като пусната по склона снежна топка. Ако човек, който пази диета, хапне нещо “забранено“ (например шоколадова бисквита), той вярва, че си е нарушил диетата. Което води до изкривено мислене от типа: „И без това си съсипах диетата, така че давай цялата кутия!“ Подобен начин на мислене понякога помага на хората да съхранят самочувствието си в настоящето, като си мислят, че в бъдеще ще се подобрят.

7. Импулсивност

Способността за отлагане на възнаграждението е свързана със способността да се вземат обмислени, а не импулсивни решения. Неспособността за отлагане на възнаграждението е свързана с избор на „утешителни“ храни. Обещаващ метод в случая е „епизодичното мислене в бъдещето“, което кара хората да прехвърлят мислите си върху осъществените здравословни цели в бъдещето, вместо да се фокусират върху незабавното удоволствие от вкусната храна.

8. Проекция

Това когнитивно изкривяване е известно и като „пропастта в емпатията между топло и студено“ (елегантно изразена и в известната поговорка “Ситият на гладния не вярва“). Това е неспособността в един спокоен, хладнокръвен, рационален момент да осъзнаем как ще се държим в момент на изкушение. Например, хората говорят срещу бързите храни, когато не са гладни или не изпитват силно желание за тях, без да осъзнаят, че може да им се прииска нещо сладко, когато са уморени и изтощени. Като следствие от това, те не се притесняват да изпадат в изкушаващи ситуации. Затова при всички пристрастявания се препоръчва човек да планира как ще постъпи в рискови ситуации, в които има опасност от връщане към зависимостта.

9. Изчерпване на волята

Волята е изчерпаем ресурс. Извършването на поредица от решения, в които има конфликт (например представяне пред непознати, учтив отговор на грубо поведение, приготовления за сватба и т.н.) води до изчерпване на волята и загуба на мотивация. Затова в края на дълъг ден хората имат по-малко сили да се справят с желанието да изядат нещо изкусително, отколкото в началото на деня.Това обяснява защо повечето диети се нарушават вечер. Човек може да се възстанови от състоянието на изчерпан волеви ресурс, като почива и релаксира. Липсата на сън може да доведе до хронична липса на воля и лошо справяне с всички задачи.

10. Бягство от себе си

Епидемиологични проучвания показват, че между затлъстяването и депресията има двупосочна връзка. Хората с наднормено тегло преяждат, за да се справят с отрицателни емоции като скука, стрес, тревожност и самота. „Утешителните“ храни, често богати на захар и мазнини, временно подобряват настроението. С други думи преяждането не е толкова търсене на удоволствие, колкото бягство от психологическата болка и липса на достатъчно вътрешни източници на удовлетворение.

Източник: Обекти.бг


В категории: Здраве


1
Коментара
Флагман.БГ 10 неща, които карат мъжете да се влюбят 10 неща, които карат мъжете да се влюбят 12/06/2024, Сряда 22:00 0
1
Коментара по темата
1.
Емилия
08.09.2022 09:16:47
0
0
Когато мозъка ти пречи то нямаш никакво място на тази земя ,защото ти си щета
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Празника на семейството събира бургазлии във Ветрен тази събота Празника на семейството събира бургазлии във Ветрен тази събота Много изненади, томболи с големи награди, и спортни активности и състезания за всички членове на семейството, както и за бъдещи татковци и мами, очакват посетителите на „Празникът на семейството“ Елена Йончева остава евродепутат след отказа на Джевдет Чакъров и Искра Михайлова Елена Йончева остава евродепутат след отказа на Джевдет Чакъров и Искра Михайлова Водачът на евролистата на ГЕРБ - Росен Желязков, също се отказа от мястото си 10 неща, които карат мъжете да се влюбят 10 неща, които карат мъжете да се влюбят Ако той ви е накарал да се чувствате добре в определена ситуация или по принцип, не забравяйте да му споделите Възродиха идеята за контрол върху графити изкуството в Бургас, този път идва от управляващите Възродиха идеята за контрол върху графити изкуството в Бургас, този път идва от управляващите Крачка напред ли сме най-после да имаме фестивал на уличното изкуство? За какво мъжете най-често лъжат, ето 5 неща За какво мъжете най-често лъжат, ето 5 неща Те крият истината, за да прикрият несигурността си Цончо Ганев ощастливи Звезделина Каравелова Цончо Ганев ощастливи Звезделина Каравелова Активистката на „Възраждане“ от Несебър ще стане депутат Това са най-големите бебета сред зодиите Това са най-големите бебета сред зодиите Четири зодиакални знака се отличават с инфантилността си Новите евродепутати не са това, което очаквахте Новите евродепутати не са това, което очаквахте Доста от новите избраници не проведоха типична предизборна кампания, а се фокусираха върху социалните мрежи Рецепта за свинско в гювечета Рецепта за свинско в гювечета Бързо и вкусно ястие ДПС със спад на гласовете от Турция ДПС със спад на гласовете от Турция Само че процентният дял на ДПС от гласовете в Турция остава почти същият
Четири руски бойни кораба акостираха в Куба, на борда им има хиперзвукови ракети "Циркон" Четири руски бойни кораба акостираха в Куба, на борда им има хиперзвукови ракети "Циркон" Фрегатата "Адмирал Горшков" и ядрената подводница "Казан" пуснаха котва на 145 км от Флорида Започват да произвежда бира от кока Започват да произвежда бира от кока Новата бира на El Viejo Roble струва под 2 долара Тайсън Фюри лази по земята пиян, изхвърлиха го от бар Тайсън Фюри лази по земята пиян, изхвърлиха го от бар Той дори си удря главата в стълб Синът на Джо Байдън загази, признаха го за виновен и го грози 25 години затвор Синът на Джо Байдън загази, признаха го за виновен и го грози 25 години затвор Президентът обяви, че няма да го помилва САЩ и Германия дават още ПВО-системи на Украйна САЩ и Германия дават още ПВО-системи на Украйна Западните съюзници обещаха финансова и военна помощ на Володимир Зеленски Този български инфлуенсър си поръча чипс от кокоши крака в Южна Корея Този български инфлуенсър си поръча чипс от кокоши крака в Южна Корея Тук има много интересни неща, кухнята е много различна и вкусна, например предлагат на пазара чипс от кокоши крака, разказа Сашо Кадиев Това е най-редкият зодиакален знак Това е най-редкият зодиакален знак Най-често срещаният е Скорпион  Тя беше секссимвол, а сега вече е фермерка Тя беше секссимвол, а сега вече е фермерка Памела Андерсън продаде къщата си в Малибу и отиде на село Градушка изпочупи носа и прозорците на самолет Градушка изпочупи носа и прозорците на самолет В бурята попаднал полет на австрийските авиолинии от Испания до Австрия Съветът за сигурност на ООН подкрепи предложения от САЩ план за прекратяване на огъня в Газа Съветът за сигурност на ООН подкрепи предложения от САЩ план за прекратяване на огъня в Газа Единствено Русия се въздържа, но не използва правото си на вето
Румен Радев Румен Радев за партията: Не коментирам паник атаките на лидерите, думата има медицината Виц на деня Виц на деня - Скъпа, на какво мирише така хубаво?
- На парфюма, който вчера ми подари.
- Нищо не съм подарявал.
- Подари ми. Виж си портмонето!
Виц на деня Виц на деня - От 5 месеца се занимавам с бизнес и вече имам 1 милион.
- Как успя така бързо?
- Ами, започнах с 2 милиона.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук "След всяко ядене ставаш все по-самотен."
Стара канибалска поговорка
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори