×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес започват Младежките музикални дни "СоЛиСиМи" - фестивал, насочен към класическата музика
  • ПП-ДБ ще дадат мощен старт на кампанията си, в 18 часа водачът за Бургас акад. Николай Денков се среща със симпатизанти в експоцентър Флора
  • Водачът на листата на БСП за 2 МИР Бургас инж. Петър Кънев днес ще открие кампанията на социалистите в региона в 18:00 часа на шатрата на Часовника
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Няма пречки пред изграждането на крематориум в Камено


Няма пречки пред изграждането на крематориум в Камено
Администрацията на Община Камено трябва да допусне изработването на ПУП, за да продължим напред с Проекта, заявява Киров
02 Септември 2022, Петък, 15:00 ч.
Автор: Флагман.Бг

Инвеститорът очаква в най-скоро време процесите по изграждането на базата да започнат

- Г-н Киров, тази седмица РИОСВ Бургас излезе с категорично становище, че изграждането на крематориум в Община Камено, няма да има негативно влияние върху околната среда в региона. Това означава ли, че вече можете за започнете осъществяването на Вашето инвестиционно намерение?

- Това е точно така, след близо 4-годишна процедура, две от които преминаха под шапката на Световната пандемия и разменяни точно 94 пъти писма и документи между нас като Инвеститори и РИОСВ – Бургас, като контролен орган, на 25.08.2022 г. беше издадено положително Решение по ОВОС за инвестиционно предложение „Изграждане на парк за кремации и урнополагане“ в наш частен имот в землището на гр. Камено, Област Бургас.

Изготвянето на такъв доклад е дълга и сложна процедура, участват екип от експерти в различните области на екологията, а от другата страна са редица компетентни държавни органи – всички отдели на РИОСВ – Бургас, РЗИ – Бургас, Басейнова дирекция – Варна и т.н. Те поставят искания и въпроси към доклада, дават становища в рамките на своите законови компетенции. И цялата информация се събира в този доклад, който се гледа на експертен съвет от, ако правилно си споменем, 12 експерти, представители на всички тези институции и представители на Община Камено.

На последния такъв съвет докладът беше приет без забележки от специалистите. Това е така, защото ние успяхме да докажем с документи и научни трудове на нашия екип, че Крематориума, който искаме да изградим няма негативно влияние върху околната среда, няма негативно влияние върху населението на гр. Камено, гр. Българово и останалите по-отдалечени населени места. Няма и как да има, защото в цяла Европа такива инсталации се правят в самите градове. 

За мен това означава, че не би могло да има аргументирани пречки за осъществяване на това инвестиционно намерение, което е в интерес не само на Община Камено, но и на цялата Бургаска област.

- През изминалите няколко години, основното притеснение на противниците на Вашия проект бяха насочени именно натам, че околната среда ще бъде засегната, но след доклада на РИОСВ Бургас остават ли те без аргументи?

- Да, през цялото това време група хора се опитват всячески да пречат на този проект, да създават неправилни и негативни нагласи спрямо него в местното население, пишат непрестанни немотивирани жалби до различни институции, но в крайна сметка това си е тяхно право, колкото и малодушно и неградивно да е то. Въпреки това ние сме осъществили контакти и разговори с десетки жители на Камено, които подкрепят проекта и които са достатъчно зрели, за да осъзнаят ползите за региона от толкова мащабен проект за града.

Надявам се сега, след положителното Решение по ОВОС на единствения компетентен държавен орган в случая РИОСВ – Бургас, който пак повтарям в хода на процедурата е получавал редица становища от другите държавни институции, за да вземе това решение, да се увеличи кръгът на хората, които мислят модерно и желаят реализирането на този проект.

- Какво ще предприемете сега, какви са следващите етапи, за да осъществите вашия проект?

- Чисто процедурно от тук нататък имаме работа с местната администрация в Община Камено, която трябва да допусне изработването на ПУП, за да продължим напред с Проекта.

Как приеха този проект от Община Камено? Все пак това е сериозен проект и той би донесъл след себе си доста приходи в бюджета на община?

- В различните периоди Община Камено и кметът г-н Вардунски са разговаряли с нас за инвестиционното ни намерение. Напълно съм съгласен, че мащабите на проекта са доста значителни за региона и града в частност. Не веднъж съм коментирал всички позитиви, които проектът ни ще донесе за Общината и нейното население.

Става дума за стотици хиляди лева, които ежегодно ще остават в гр. Камено под формата на  такси, данъци, на заплати към служителите ни от региона, съпътстващи приходи от външни посетители, консумацията на газ от предприятието ни и много други. Всички тези средства са преки приходи за Община Камено, които тя би могла да вложи в подобряване условията на живот за местното население.  Това е безспорен факт, който едва ли има нужда от доказване.

По-важно е нещо друго. Група хора инициираха по неясни за мен подбуди обществено недоволство срещу проекта още преди местното население да бъде запознато с него на обществено обсъждане. Т.е. те вече не го искаха, без да знаят какво представлява това.

В случая какво става? Има сериозно разминаване между обществения интерес и общественото мнение. В случая едно инвестиционно намерение, което доказано няма да влияе негативно на околната среда, което доказано има само икономически облаги за Община Камено и населението й е изцяло в обществен интерес да се случи, но заради негативната пропаганда към него обществените нагласи не допускат истината до ушите си.

В целия свят логиката на бизнеса, когато той е законен и резонен, е местната администрация да насърчава неговото съществуване, развитие, да насърчава частната стопанска инициатива, т.е. да създава благоприятстващи за бизнеса и инвестициите условия. Защото той движи и засилва местната икономика. Недопустимо е една администрация да действа по обратния начин, да пречи и възпрепядства едно законно бизнес намерение, да се жали срещу него и да търси процесуални пречки да се осъществи то, вместо да му отвори вратите си и да го покани на местно ниво. Това е начина, по който ние очакваме Община Камено да гледа на нас.

- Истина ли е, че сте поканили част от администрацията и от протестиращите на посещение за Ваша сметка във вече действащи такива Крематориуми в Европа?

- Да. И не виждам нищо лошо в това. Ние вече доказахме на експертно ниво, че проекта ни е екологичен и няма да влияе негативно на околната среда. Обаче пречката пред нас е, че част от хората не вярват. Защото сме в България, защото и ние не вярваме вече на никой и нищо. Затова според нас е съвсем логичен ход да ги поканим да видят със собствените си очи на място в няколко Европейски града идентични инсталации с избраната от нас технология и оборудване, за да се убедят самите те, както се убедихме  преди време и ние, в тяхната хуманност, хигиеничност и в това, че те са нещо съвсем нормално, нещо, което не пречи на съвременния европеец, не му пречи ако се намира на метри от дома му, не както при нас в гр. Камено на 1200м от най-близката жилищна сграда.

Инсталациите буквално са разположени  на няколко метра от  административни и жилищни сгради, ще видят  как тези обекти съществуват незабележимо в градската среда на много градове в Европа. И тогава тази делегация вече ще знае, че ние сме искрени и коректни в намеренията си.

Затова на 01.09.2022 г. входирахме Покана до кмета Жельо Вардунски да определи състав на делегацията като по наше мнение в нея би следвало да участват представители на ОС – Камено, експерти еколози на Община Камено и представители на гражданския инициативен комитет.

- А ако поканата Ви за тази обиколка не бъде приета?

- Ако поканата ни не бъде приета ще си помислим, че броженията срещу проекта ни далеч не са с екологични подбуди и добри намерения, а зад тях стоят други мотиви, които обаче не е редно да възпрепятстват свободната стопанска инициатива и законни инвестиции като нашата. Ще бъде много лошо ако по този начин се подходи към добрите ни намерения, но лично аз не вярвам, че в такъв отказ има логика.

Звучите много категорично, че все пак ще осъществите своя проект, кога очаквате той да се случи?

- За мен е напълно естествено този проект да се случи. В България вече действат крематориуми в София, Варна и Пловдив. Логично е четвъртата по големина област да има такова съоръжение. Всички знаем колко остра и наболяла е необходимостта от него и това прави съвсем очаквано да се реализира такъв проект в Областта. Със сигурност това ще се отрази благоприятно на всички хора, които се нуждаят от тази услуга, а сега трябва да плащат ненужно висока цена за нея. Така че, пожелавам на Община Камено да е тази, която ще има първа възможността да реализира такъв проект на нейна територия.


В категории: Камено


България Всички новини
Нова наредба слага край на заведенията в жилищните блокове Нова наредба слага край на заведенията в жилищните блокове Целта й е да се осигури благоприятна жизнена среда и условия за подобряване на качеството на живот на гражданите Кметът на Царево Марин Киров ще се включи в пробег от Дуранкулак до Резово Кметът на Царево Марин Киров ще се включи в пробег от Дуранкулак до Резово Община Царево с подкрепа към инициативата 1 SEA Жената на Веселин Маринов го угои Жената на Веселин Маринов го угои Изпълнителят на „Да се събудиш до мен“ винаги се е грижил за фигурата си, но откакто се събра с Веселина Даниел Митов: Представям си Бойко Борисов като премиер за четвърти път Даниел Митов: Представям си Бойко Борисов като премиер за четвърти път Стана ясно, че няма как да продължаваме с тези експерименти, работим за победа, изтъкна депутатът от ГЕРБ - СДС Ето така може да върнете белия цвят на оцветените в пералнята дрехи Ето така може да върнете белия цвят на оцветените в пералнята дрехи Първата ни работа трябва да е да я изплакнем под течаща студена вода, за да предотвратим допълнителното навлизане на цвета в тъканите на дрехата Кой диктува в слушалките на ергена Алек Кой диктува в слушалките на ергена Алек Ергенът покорно изпълнява нарежданията на гласа от слушалката Бездомни кучета нападнаха възрастна жена в центъра на Плевен Бездомни кучета нападнаха възрастна жена в центъра на Плевен Направени са й 12 шева Вижте кои експерти изпрати „Пампорово АД“ в Дубай да покажат зимния туризъм у нас Вижте кои експерти изпрати „Пампорово АД“ в Дубай да покажат зимния туризъм у нас Представихме нови медицински програми, летни атракции и ски услуга, казват нашите пратенички на световното туристическо изложение Арестуваха изнасилвач на деца Арестуваха изнасилвач на деца Чуждият гражданин бил локализиран и задържан на територията на голям търговски обект в София Ремонтът на покрива струва колкото гарсониера Ремонтът на покрива струва колкото гарсониера Клиент потвърди, че наскоро е платил близо 44 000 лева за двускатен покрив, а според актуални обяви за такива пари може да се купят имоти в Слънчев бряг и Банско
Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг Почина легенда в бойните спортове Почина легенда в бойните спортове Роденият през 1963 г. боец е починал в дома си заобиколен от близки Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Европейските политици не разбират голямата опасност която се крие от смяната на посоката на Скопие, коментира проф. Христо Матанов Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Тежко ранен е и нападателят Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на масови пропалестински протести Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на масови пропалестински протести Над 5000 души протестираха по улиците на Малмьо, за да се обявят против участието на  Еден Голан Светът пред климатична пропаст, очакват се глад и масова миграция Светът пред климатична пропаст, очакват се глад и масова миграция Климатолозите предупреждават за топлинни вълни, горски пожари, наводнения и бури с много голям интензитет и честота Овенът да не си хаби енергията, а Лъвът да внимава с парите! Овенът да не си хаби енергията, а Лъвът да внимава с парите! Хороскоп за деня – 10 май 2024, петък Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Осъдиха я на суров затвор
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори