×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Двама патриоти – инж. Петър Кънев и проф. Гавраилов помогнаха на историка Атанас Орачев да издаде епохален труд за Ахтопол


Двама патриоти – инж. Петър Кънев и проф. Гавраилов помогнаха на историка Атанас Орачев да издаде епохален труд за Ахтопол
Монографията ще бъде представена на 2 септември, петък, от 19 часа в клуба на Рибарската кооперация в Ахтопол
30 Август 2022, Вторник, 14:12 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

В тази безумна предизборна битка, когато всички се заливат с клевети и с негативни емоции е мното по-полезно да представим нещо добро, интелигентно, красиво, казва инж. Петър Кънев

Културният календар на Ахтопол бе обогатен с голямо и значимо литературно събитие – от печат излезе монументалният исторически труд „Ахтопол – древност и съвремие“, чийто автор е д-р Атанас Орачев.

Изключително луксозното и богато илюстрирано издание описва в над 400 страници хилядолетната история на града и региона – микротопонимията и основните етапи в неговото развитие, които обхващат различни исторически периоди – тракийския цивилизационен модел, царството на одрюзите от VI в. пр. Хр. до 47 г. сл. Хр., римският период, продължил около 300 години, столетията под властта на Полумесеца, времето на Царство България и т.н.

В приложенията са представени медните слитъци от акваторията на Маслен нос, типологията и хронологията на черноморските котви, „змеювите къщи“ в Странджа, римските пътища, иманярството и иманярския фолклор.

Благодарение на сдружение „Черноморска Странджа“, чийто председател е инж. Петър Кънев, и на проф. Иван Гавраилов, книгата вече е факт.

„Като българин и като патриот аз съм щастлив да видя отпечатан този монументален труд. Защото в тази безумна предизборна битка, когато всички се заливат с клевети и с негативни емоции, когато спорят за икономика, газ, пенсии, аз смятам, че е мното по-полезно да представим нещо добро, интелигентно, красиво, казва единият от спомоществователите на книгата - инж. Петър Кънев, който е водач на листата на „БСП за България“ във Втори МИР – Бургас.  

Той подари един екземпляр от монографията на редакцията на Флагман.Бг. с посвещение от автора.

Инж. Петър Кънев подаравя екземпляр от книгата на главния редактор Катя Касабова и управителя Веселин Василев

Д-р Атанас Орачев сподели, че идеята да напише селищна история на някое от крайбрежните селища се зародила още в студентските му години, когато работел върху дипломната си работа „Основни проблеми на извороведското и историографското изследване на Западното Черноморие (средата на ІІ хил. – средата на ІV в.пр.н.е.), която защитил през 1981 г. в катедра „Стара и средновековна обща история“ на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Тя обаче се оформила окончателио по време на редакторската му работа над сборника „Поморие. Древност и съвремие“, който беше издаден в Бургас през 2011.

Атанас Орачев
“С горест установих, че през изтеклите 40 години на „историографския фронт“ всъщност „няма нищо ново“: т. нар. „краеведски изследвания“ продължаваха да представляват многословни и скучни писания, в които реалните хора буквално изчезват за сметка на деянията на царе, партии, партийци и съответните им идеологии и политики“, допълва д-р Орачев, който даде и кратко интервю за медията ни.

-    Д-р Орачев, колко време Ви отне работата върху този епохален труд. Виждаме, че само библиографията на използвана литература е цели 27 страници.
-    Реално започнах работата над настоящата монография през 2010 г., когато бях поканен да изготвя музейната експозиция „История на котвата“ в Ахтопол от единствения останал ми приятел от „соцалистическите времена“ инж. Петър Кънев. С него се сближихме през 1982 г., когато работехме по програмата за изследването на Странджа и Сакар под ръководството на проф. Александър Фол.
-    Вие сте един от любимите ученици на великия Александър Фол. Кой Ви помогна най-много при събирането на материалите, при отпечатване на книгата?
-    За да напиша том 1 на „История на Ахтопол“ спомогнаха много хора и най-вече нейните спомосъществуватели - инж. Петър Кънев и проф. Иван Гаврилов. Неоценима е ролята и на изпълнителния директор на „Демакс АД“ инж. Марин Несторов, а неизразима с думи е признателността ми към моя приятел художника Цвятко Остоич. Той намери най-доброто място за фотографиите на друг голям мой прител - Александър Иванов, както и на редица други, които ми предоставяха свои творби. Сред тях се откроява синеморецът Г. Попстефанов, с когото проплавахме доста мили по море и проходихме неизброими километри по суша. Със сегашния кмет Станислав Димитров пък направих онези плавания, които ми позволиха да огледам тукашните скални комплекси откъм морето и да уточня местоположенията на  пристанищните стоянки. На ахтополеца бай Грозю Грозев дължа редица стари фотографии. Помагаха и други ахтополци - сред тях трябва да изтъкна водолаза Т. Любенов, а ценни материали и информации (особено за начините и средствата за риболов) ми предоставяха Г. Сотиров, П. Димитров, Ст. Добрев...
-    Защо избрахте да напишете историята точно на Ахтопол?
-    Историографските причините са много, но най-важната е, че неговата древна и средновековна история не бяха описани както може и както би трябвало да се направи. Житейската причина е, че аз заживях и заработих сред хората и благодатната околна природа на това градче преди 12 години и много скоро престанах да се прибирам в родната София.

Д-р Атанас Орачев е уредникът и на музейната експозиция „Музеят на котвата“ в Ахтопол.

Монографията „Ахтопол – древност и съвремие“ ще бъде представена на 2 септември, петък, от 19 часа в клуба на Рибарската кооперация в Ахтопол.

Книгата е богато илюстрирана

Историческа карта на „Черно море“ (Pontos Euxinus) на Абрахам Ортелус 1590 г. Отбелязани са всички известни селища по Западното черноморско крайбрежие (Архив на Сдружение „Черноморска Странджа“)
на 98-99 стр. виждаме приказна снимка на Ахтопол, покрит със снежна пелерина
Снимка на стенопис в апсидата на църквата „Възнесение Господне“, чийто гръцки надпис гласи: „небесният свод над тебе бе направен---на 17 ноември 1796 г. Снимка Цвятко Остоич
Български бежанци от Яна, Бунар хисар, Чонгора, Малък Самоков и др. Дошли са в Ахтопол през 1915 г. Бежанците са земеделци и скотовъди. Те попадат в непривична градска среда с хилядолетни традиции в търговия, риболов и корабостроене и свързаните с тях занаяти

Всяка следваща страница разказва в детайли важни моменти от историята на Черноморския град, които трябва да останат в народната памет.


В категории: Царево


Флагман.БГ Голям успех за куклени актьори от Бургас Голям успех за куклени актьори от Бургас 12/05/2024, Неделя 19:15 0
1
Коментара по темата
1.
.
30.08.2022 14:45:41
1
6
Браво на д-р Орачев! Малко е тъпо, че само неговата снимка я няма. Но затова пък можем да оплакнем очи с Катето.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Министърът на туризма във възторг от кметовете на Бургас и Поморие, подкрепя ги за Летището в Сарафово Министърът на туризма във възторг от кметовете на Бургас и Поморие, подкрепя ги за Летището в Сарафово Идеята им за подпомагане на полетите може да доведе до целогодишен характер на туристически поток към страната ни, коментира Евтим Милошев Скандал с романа на годината! Елена Алексиева върна наградата Скандал с романа на годината! Елена Алексиева върна наградата Проблемът е, че Борис Минков, който е редактор на романа, е и член на журито Синът на Явор Божанков в шок след стрелбата, помислил пистолета за играчка Синът на Явор Божанков в шок след стрелбата, помислил пистолета за играчка Прокуратурата във Велико Търново започна разследване, револверът бил отавен без надзор от собственика му Голям успех за куклени актьори от Бургас Голям успех за куклени актьори от Бургас Неделина Роселинова и Десислава Минчева-Тодорова спечелиха награди от Международен фестивал за млада публика "Вълшебната завеса" Вълненията със "SoLiSiMi" продължават в Дома на НХК Вълненията със "SoLiSiMi" продължават в Дома на НХК Входът е свободен С гаф Гордана Силяновска положи клетва като президент С гаф Гордана Силяновска положи клетва като президент По време на церемонията тя не използва официалното наименование – Република Северна Македония Луно, Луно, земьо македонска или рисковете за нас  Луно, Луно, земьо македонска или рисковете за нас  Знаете ли кои са ОМО „Илинден” и как реагират нашите управляващи на новоизбраните управляващи в РСМ Трагедия в Перник! Млад мъж загина при катастрофа Трагедия в Перник! Млад мъж загина при катастрофа Мотоциклетът е регистриран, а водачът му е бил правоспособен, каза началникът на „Пътна полиция” към ОДМВР- Перник Симеон Георгиев Детето на депутат гръмна друго хлапе на парти в Арбанаси Детето на депутат гръмна друго хлапе на парти в Арбанаси Изстрелът е бил произведен с боен пистолет Синоптици с ужасна прогноза за времето в понеделник! Връща ли се зимата? Синоптици с ужасна прогноза за времето в понеделник! Връща ли се зимата? Идат бури, гръмотевици и... сняг, прогнозираха от НИМХ
Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла Почина легенда на Холивуд - откривателят на Скорсезе и Копола Почина легенда на Холивуд - откривателят на Скорсезе и Копола Роджър Корман си отиде на 98 години Пожар избухна в мол във Варшава Пожар избухна в мол във Варшава Няма данни за пострадали Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Голяма част от тях са в райони, към които има претенции Великобритания Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Това се случва въпреки че и там цените растат Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Как англичани приемат случващото се с любимата река
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори