×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Министрите на БСП са гласували против диверсификация на ядреното гориво за АЕЦ „Козлодуй“


Министрите на БСП са гласували против диверсификация на ядреното гориво за АЕЦ „Козлодуй“
„Имам усещането, че ще се окажем в ситуацията, в която бяхме с „Газпром“, аргументира се Корнелия Нинова
30 Юли 2022, Събота, 20:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: МС)

Не бива да постъпваме по този лаишки начин, коментира министърът на туризма Христо Проданов

Четиримата министри на БСП са гласували „против“ решение, свързано с предприемане от страна на министъра на енергетиката „на необходимите действия за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво с оглед сигурността на енергоснабдяването“. То е било обсъдено на 13 юли, като е имало сериозен спор, сочи справка на „Флагман“ със стенограмата от заседанието на Министерския съвет.

Проблемът е, че България към момента ползва ядрено гориво само от Русия, която ни обяви за неприятелска страна, след като започна войната в Украйна.

„Войната в Украйна е най-скорошният повод, който в пълна степен потвърди необходимостта от успешното провеждане на политиката за диверсификация по отношение на енергийните продукти, в това число и ядрени такива, коментира енергийният министър в оставка Александър Николов. Конфликтът доведе до сериозни смущения в световната енергийна система, в това число и до генериране на сериозни рискове относно реализиране на доставките на ядрени материали и услуги. Предизвика се трудност в резултат на високите цени на енергията и засилени опасения по отношение на енергийната сигурност, което извежда отново на преден план прекомерна зависимост на Европейския съюз от вноса на газ, нефт, въглища и, не на последно място, ядрено гориво от Русия.“

Премиерът Кирил Петков зове: „Може ли само да кажете как би изглеждал рискът, ако се случи, че нямаме втори доставчик и от първия доставчик имаме спиране на доставките. Как би изглеждала българската енергийна система при не работа на единия реактор?“

„С една дума ли? Буквално катастрофа“, отговаря Николов и продължава да излага надълго аргументите си.

Думата обаче в един момент взима... министърът на туризма Христо Проданов – представител на БСП.

„В тази точка беше необходимо да сменим подхода. Това е въпрос, който касае националната сигурност на България. В момента говорим за нещо, което ядрена енергетика и тук на масата най-вероятно никой не разбира. Това е изключително важен въпрос за България. В тази връзка предлагам да оттеглим тази точка, да консултираме въпросите и на евентуално следващо заседание да обсъждаме този въпрос“, казва Проданов. Той на няколко пъти уточнява, че не е против диверсификацията.

„Не бива да подхождаме по този начин. Не е разумно. Нека да го видим, нека да го обсъдим с хора, които разбират по-добре от ядрена енергетика, защото освен използването на ядрено гориво, то е свързано и със самите системи, които използват това, тоест реактори и т.н. Не бива да постъпваме, ще кажа, по този лаишки начин. Призовавам към мъдрост и наистина да направим едно по-добро обсъждане и след това да вземем това решение. Пак повтарям, лично аз по този начин няма да подкрепя това решение. Лично аз съм „за“ диверсификацията и търсене на начини, да, това е безспорно, не можем да зависим от един доставчик, но нека да вземем наистина информирано и мъдро решение“, добавя Проданов.

Тук се намесва вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, който напомня, че в неговия ресор е Агенцията за ядрено регулиране.

„Агенцията за ядрено регулиране от две години работи по лицензиране на алтернативни доставчици на ядрено гориво и има план изготвен, така че да може до 2024 година да бъде лицензирано ядреното гориво с много ясни доклади, които трябва да се случат, стъпки и т.н.“, казва Василев. Според него войната на Русия в Украйна налага ускоряване на процеса.

От дискусията става ясно, че сме силно притиснати от срокове за действие.

Кирил Петков взима думата отново: „Просто сега е моментът, когато сроковете за потенциалната диверсификация наистина се опират в граничните формати и риска, който обикновено управляваме малки рискове или средни рискове. Днес обсъдихме и по-големи рискове във връзка с язовирите, но този риск в момента би бил катастрофален, защото реално няма да имаме ток в България, ако изпуснем този срок и понеже за съжаление този проблем и този риск не е само за България, а е за всички страни в Европейския съюз реално кой, как във времето се позиционира има огромно значение, защото дори и ако постигнем тази диверсификация само една година по-късно имаме една година риск, който не може да се управлява по друг начин.“

В един момент се намесва и министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер: „Икономическите аргументи на министър Проданов са, разбира се, валидни. Те в крайна сметка влияят и на цената на тока, която се образува в крайна сметка, но чисто геостратегическият аргумент и изключително важно, защото ние можем да се окажем 2024 г. в ситуация да имаме по-добри оферти от Русия, но можем да се окажем в невъзможност изобщо да имаме гориво от Русия. И това е апокалиптичен сценарий, който ние сме длъжни да вземем предвид на тази маса и да започнем да работим върху него сега, докато имаме оперативно време да си осигурим алтернативни оферти. Всъщност ние нямаме никакъв избор освен да приемем тази алтернатива сега, ако не искаме да се окажем като в ситуацията с газа в Германия, където те нямат алтернатива на определен вид гориво.“

Думата взима и вицепремиерът и икономически министър Корнелия Нинова – лидер на БСП.

„Имам усещането, че ще се окажем в ситуацията, в която бяхме с „Газпром“. При действащ договор да изразим, че скъсваме отношенията и че няма да разговаряме за продължаване на този договор, без да сме готови с алтернативата, защото всички сме наясно, че нямаме гарантиран газ до края на годината. Значи, скъсваме онези отношения. Нямаме гарантирана алтернатива и сега се чудим, защо цените хвърчат нагоре, икономиката – половината казват, че ще фалира“, обяснява Нинова.

Александър Николов отговаря остро: „Уважаема госпожо Нинова, колкото и пъти да се повтори една лъжа, тя не става истина. България не е прекратила договора с „Газпром експорт“. За последен път. Последното предложение, което има „Газпром експорт“ е от България, от България към „Газпром експорт“, как трябва да изглежда анексът, така че да се спази указът, който едностранно променя договора и който не поставя „Булгаргаз“ в зависимост. И което няма да принуди „Газпром“, нито „Булгаргаз“ да изпълни плащане в размер на приблизително 200 милиона долара за доставка в един месец. Парите да не са в „Булгаргаз“ и количествата да не са доставени. Защото с предложения анекс от „Газпром експорт“ към България се предоставяше точно тази възможност. Т.е. прекратяване на договора няма. И това се вижда по всички документи, които са изпращани от наша страна към „Газпром експорт“.

Дискусията е необичайно дълга и разгорещена.

В крайна сметка Кирил Петков я прекратява и предлага да се гласува.

„Какъв е резултатът? „Против“ – 4 (Корнелия Нинова, Иван Иванов, Христо Проданов, Георги Гьоков). „Въздържали се“ - няма. Решението се приема“, заключава премиерът в оставка.

 


В категории: Политика


Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 2
14
Коментара по темата
14.
Сбогом Гергино
31.07.2022 13:35:11
0
5
Zа соросоидниОтрепки като тебе скоро И НароденСъд
13.
Чичо и леля
31.07.2022 13:01:26
2
5
Всичко е напразно и загубено. Самата натресена ни "демокрация" е безпринципна и вредна, както и всичките ни политически партии проектирани и
заченати от империята на злото отвъдокеана..
12.
Народеее!!!
31.07.2022 12:50:01
2
5
Всичко срещу Русия дори и на цената да застрашат българите и да оставят България без ток и отопление но тях това не ги интересува важното или да ненавиждаме Русия която ни е дала освобождението помагала ни е и лошо не сме видели!Вън от държавата ни на всички гей мей соросоидна измет!
11.
ЗловещатаДолина
31.07.2022 11:28:14
2
7
Змията хапе най лошо преди края си, също като краварския неолиберален инфилтрат под формата на кирчовци и кокорчорчовци, деградиращ националната ни тъкан отвътре... Клаус Шваб е на седмото небе от радост от поредения си продукт на програмата „млади глобални лидери“....
Да му мислят чичо и леля...
10.
koni
31.07.2022 08:56:14
10
7
Само умрелият комунист може да бъде полезен на обществото
9.
Росатом
31.07.2022 08:44:11
7
7
Рогозин щеше да ни хвърля бомби и да ни приключва, като народ. Така ли беше? Ама те не искали Уестинхаус, хубаво, французи, японци, канадци не произвеждат ли ядрено гориво? Казах - парцали са.
8.
Бил
31.07.2022 06:12:25
4
12
Силно притеснително е, че лаици като тези, взимат толкова отговорни решения.
Хайде, да речем - гпривото ще е безопасно. Остават още въпроси - каква ще е цената му, какво количество могат да доставят янките и кога и най-важното - какво ще правим с отработеното гориво след това? В момента руснаците си взимат обратно отработеното гориво, но нвероятно ще спрат ако ги отрежем. Тогава ще трябва да плащаме на някого или да строим хранилище, което ще надуе сметката с милиарди, а милиардите ги плащаме ние, обикновените граждани.
Може и токът да поскъпне ударно като водата и метана, ако се диверсифицира.
7.
Scrooge McDuck
30.07.2022 23:59:25
5
13
Само глупакът коментира Русия това, Русия онова. Трябва да се види дали алтернативата може да се ползва. В Чехия пробваха с гориво от Уестингхаус и за малко да стане голяма беля. А за Газпром експорт Сашо Кеша лъже като бай Мангау. Всичко, ще лъсне скоро.
6.
ГЕРБ.
30.07.2022 23:02:26
16
15
Мръсни, съветски парцали. Те си мислят, че руснака пуска аванта, защото са се одупили. Дали знаят каква опашка има, за да целунеш макарите на Путин? Мръсни, долни подлоги. За жалост Митрофанова е права.
5.
Kvo znachi divesifikacia
30.07.2022 21:41:15
5
2
Ve mindili?
4.
НеНеНе
30.07.2022 21:35:04
15
20
До тук само тъпаци са се изказали - от вашата диверсификация сме с тези цени и на този хал. Щом искате диверсификация плащате на краварите по-скъпо, за другите е важно да се плаща евтино без значение на източника - щото сме с ниски заплати в ЕС. Така правят Германия, Франция, Италия и другите дето са "прости".
3.
абе
30.07.2022 20:17:43
16
30
Комунистите пак ни дърпат назад. Искат да сме зависима държава а те да дърпат комисионните.
2.
anonymous
30.07.2022 20:16:36
15
25
хаха, вече им лъснаха гъзовете!
вижда се кой подкрепя зависимостите на България от Русия и кой иска да се намери диверсификация.
1.
Омир
30.07.2022 20:00:46
9
36
Не вярвай на комунистите дори когато носят дарове.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори