×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Основателят и лидер на форума в Давос Клаус Шваб се оттегля
  • Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно Сумска област
  • Русия показа новите коли "Волга", които всъщност са изцяло китайски
  • Подобрява се състоянието на жената, пострадала при катастрофата на входа на Аксаково с автомобил на НСО
  • Прокурорската колегия освободи апелативния прокурор на София Радослав Димов и го награди
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Градският транспорт на Бургас – лъскави спирки с посока за никъде


Градският транспорт на Бургас – лъскави спирки с посока за никъде
Спирката пред "Кауфланд" има разписание, но липсва график, което го обезсмисля
27 Юли 2011, Сряда, 11:08 ч.
Автор: Бяс БЕСНЕЕВ

Разписанието на автобусите е още по-тъмна Индия. Затова, ако концесионерът "Пиеро" и общината искат да сме европейци, да си свършат работата както трябва

Минаха месеци откакто в Бургас се появиха нови и красиви спирки по автобусните линии от градския и извънградски транспорт, но пълното им окомплектоване с всички необходими разписания и схеми така си и остана недовършено. Почти половината от спирките и до ден-днешен са без залепено на съответните места разписание, а много от вече поставените разписания са или непълни, или напълно погрешни.

Да започнем с липсващите разписания:

Няма ги на такива възлови места като например спирката зад хотел “Космос”. И понеже вече трети месец тази спирка е готова, а никой от транспортна дирекция на общината не си направи труда да залепи разписание, инициативни хора са превърнали таблото в място за лепене на малки обяви. Разписания липсват на още няколко спирки в централната градска част, но и по кварталите, като например тази на ВХТИ в ж.к. “Славейков”. Половината от спирките по “Одрин” в промишлената зона също са без разписание. Най-клета е спирката до завод “Победа”. Тъй като там няма построен навес, а единствено табела, на която от транспортна дирекция така и не сметнаха за нужно да лепнат разписание, шофьорите на автобуси дори не я зачитат и почти не спират там.

Няма поставено разписание дори на началната спирка на автобусите 12 и 12А. Концесионерът отдавна монтира табло, но никой от общината не благоволи да залепи върху него каквато и да е информация. Още по-странно е решението на транспортна дирекция да не поиска от концесионера да монтира там навес, при положение, че от сутрин до вечер на тази начална спирка е пълно с народ и в дъждовно време те няма къде да се скрият. Затова пък от дирекцията са поискали изграждане на навес на 50 метра по-надолу, където автобусите стоварват слизащите пътници. Кого ще пази този никому ненужен навес там не е ясно.

Най-много липсата на разписание се усеща по местата, където спирките активно се ползват от туристи. Разписания няма поставени на почти нито една от спирките по крайморския бул. “Димитър Димов”, особено на тези между колелото на бензиностанция “ЛУКойл” и ОУ “Георги Бенковски”. Там спират автобусите за Слънчев бряг, ползвани основно от чужденци.

Но ако някъде липсват просто разписания, то

има и цели липсващи спирки.

Пред “Метро” е поставен само един пътен знак, който би трябвало да подсказва, че там спира автобус. Но понеже няма ни навес, ни табела с разписание, никой не знае, че спират цели два – 30 и 32. Също без навес и без табела с разписание е и спирката до “Баумакс”. Тя липсва като упомената спирка и в графиката на градския транспорт, поставена на всеки навес. Цяло чудо е, че автобусите все пак не я подминават като малка гара.

Сега за хаоса в разписанията. По принцип начинът, по който от транспортна дирекция са подходили, за да опишат минаващите автобуси, е доста неудобен за пътуващите. Повечето линии, като 211, 12, 12А и др. са посочени с интервал на движение, а не с точен час на преминаване на автобусите. Но дори и тези, за които уж е посочен точен час, като например линии 4, 13, 15, 101, 121 и др., това не е часът, в който автобусът пристига на тази спирка, а часът в който тръгва от началната. Дори и кореняци бургазлии трудно ще изчислят в колко точно ще пристигне на спирка “Автогара Запад” последният автобус по линия 4, след като на спирката там е написано единствено, че той тръгва от началната в 20.38. А какво остава за хора от друг град или от друга държава?!

Цялостен хаос е разписанието на автобусната линия 121. Очевидно в транспортна дирекция въобще не са наясно кога и къде се движи този автобус. Конкретни примери: спирката от страната на бл.38 в ж.к. “Славейков”. На разписанието е написано дори с конкретни часове, че 121 спира на това място следобед. Всъщност точно на тази спирка автобусът спира само сутрин, защото следобед въобще не минава край нея. Преди месец и половина на тази спирка катастрофира лек автомобил и сериозно повреди табелата с разписанието. Сега тя е буквално смачкана и след още някоя седмица може да се срути. Но никой не си е направил труда да я поправи.

Същото е положението и на спирката от страната на бл.47 в ж.к. “Славейков” – отново пише, че автобусът минава само следобед с конкретни часове, а той минава оттам единствено сутрин. Спирката на автобус 121 на бул. “Тракия” откъм бл. 22 в ж.к. “Славейков” е малко по-разнообразна. На разписанието пише, че автобусът минава оттам както сутрин, така и следобед. На практика той минава оттам само сутрин. Любопитното е, че на отсрещната страна пък 121 спира следобед, но там няма нито изградена спирка, нито дори табела с разписание. Спирка на бл. 17 в ж.к. “Славейков” – пише, че 121 минава сутрин и следобед. Всъщност там спира само следобед. Спирка “Кауфланд” – на нея отново пише, че 121 минава и сутрин, и следобед. На практика спира само сутрин. Тази тотална каша е причината този автобус и до момента да не се ползва почти от никой, макар че е много удобен за живеещите в сърцето на “Славейков”, понеже е единственият, който минава оттам. Но откъде хората да знаят кога минава, след като дори и транспортна дирекция не знае?

На спирка “Кауфланд” найлоновото покритие на разписанието се е разкъсало и е въпрос на седмица – две дъждовете да отлепят и самото разписание. Като гледам темповете, с които изобщо се поставят разписания по спирките, вероятно тук то никога повече няма да се подмени с ново. В този смисъл работещите в транспортна дирекция трябва да са наясно, че спирките не са еднократен акт – поставяме ги и това е за цял живот. Би трябвало поне на два месеца конкретен служител да ги наглежда и да освежава информацията по тях. По “Одрин”, където концесионерът вероятно няма ангажимент да поддържа в порядък спирките (съдя по това от липсващите по тях светещи реклами) някои вече са обхванати от бурени. До края на лятото е възможно да се появят цели храсталаци, което означава, че до догодина от спирките няма да е останало много.

И ако дотук ставаше въпрос за липсващи спирки и разписания или сгрешени такива, то следват данни за няколко

автобусни линии, които са тъмна Индия.

В графиките, поставени на повечето спирки, на които са показани схемите на движения на автобусите, липсва информация за линии 5, 32, 61, 62 и още няколко. Вероятно за транспортна дирекция линии с такива номера не съществуват. Но за “Бургасбус” те си съществуват и той ги обслужва. 5, например, пътува за село Росен, като пътьом превозва и желаещите да се разходят до парк Росенец. Но ако човек търси по разписанията на спирките някаква информация за автобус №5, няма да намери нищо за него. На някои от тях пише, че има линия Бургас – Росен, но не е споменато, че тя се води под номер 5. В същото време на предното панорамно стъкло на автобусите по тази линия има поставена единствено табела с номер 5, без никаква друга информация. Как един човек, случайно решил да отиде в парк Росенец или село Росен и четящ разписанието на спирките, ще се досети, че именно петицата е този автобус, движещ се по направление Бургас – Росен и че именно той спира в парк “Росенец” , е загадка.Началната спирка на автобусите с номера 5, 30, 32, 61, 62 до автогара “Запад” е като клоака.Там не бе изграден нов навес, не бе поставена и табела с разписание и

човек трябва да има гадателски способности,

за да разбере, че трябва да чака автобуса си именно там. Също прогнила, миризлива и мръсна е и спирката на парк Росенец. Освен, че в този си вид не никак не подхожда на спирка за паркова зона, явно концесията не я е уловила. На нея няма нито схема на градския транспорт в Бургас, нито разписание, нито дори читава скамейка. Човек сам трябва да се досеща какво минава оттам и къде ще го откара.

По същия начин е подходено и за 32, 61, 62. За транспортна дирекция тези линии не са номерирани. В разписанията по спирките, откъдето минава 32, например, линията присъства като “Бургас – Изворище”, без номер. Но на предното панорамно стъкло на автобусите има само номер 32. Как човек да знае, че именно 32 отива в Изворище?

По принцип световна практика е дори крайградските автобуси, които пътуват от областен център до близки села и курорти, да се номерират, защото това обогатява транспортната схема на всяка община. В Бургас обаче, наместо да постави номерация още от автобусите, транспортната дирекция премахва номерата и на сега съществуващите, превръщайки един голям за мащабите на страната град в градче с едва 7-8 номерирани линии.


В категории: Бургас


6
Коментара по темата
6.
Що така
01.08.2011 20:32:12
0
0
Спирките трябва да изпълняват няколко функции: да има къде да седнеш докато чакаш, да пазят от сняг, дъжд и слънце. Зимата с очите си видях как снега беше натрупал върху пейката а сега лятото съм свидетел как възрастни хора се двуомят да седят на пейката под слънцето или да стоят прави под най-близката сянка на някое дърво
5.
uuuu
01.08.2011 13:07:19
0
2
Защо автора на стаията се е скрил за "Бяс Беснеев" спрете с този негативизъм бе хора. Този саит е ТВ Скат в уеб вариянт ( от всичко хубаво ще намерят нещо негативно и него ще покажат).
4.
uuuu
01.08.2011 13:02:46
0
2
На мен също новите спирки ми харесват, освен това статията ви е вече неактуална. Браво на кмета няма друг град в БГ на който да са подменени всички спирки за толкова кратко време.
3.
eee
28.07.2011 17:23:53
0
2
На мен пък спирките ми харесват- досега какво беше- пълен ад. Да си оправят разписанията, не мисля че е кой-знае колко трудно
2.
eee
28.07.2011 17:23:53
0
4
На мен пък спирките ми харесват- досега какво беше- пълен ад. Да си оправят разписанията, не мисля че е кой-знае колко трудно
1.
Ооо
27.07.2011 17:13:48
3
10
О, боже на невежеството!
Кой е за псуване - концесионера или общината... или и двамата?!?
Време беше няко да опише това нехайство. Пък после туризъм ще развиваме,
Каде бе алоооу?!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сгъваме хартиените бюлетини за изборите като оригами Сгъваме хартиените бюлетини за изборите като оригами  По-лесно е да гласуваме с машини, отколкото да намерим хлебчетата в супермаркета, възкликна водещата Мария Цънцарова Не се къпете по време на буря! Мълнията може да ви изпържи, предупреждава експерт по мълниезащита Не се къпете по време на буря! Мълнията може да ви изпържи, предупреждава експерт по мълниезащита  Инж. Радослав Калчев разказа как токът от мълнията преминал от единият контакт във вилата му до другият, който бил на 12 метра от първия "Левицата" и Румен Петков започнаха силно кампанията си в Бургас, повдигнаха ключова тема за региона "Левицата" и Румен Петков започнаха силно кампанията си в Бургас, повдигнаха ключова тема за региона ГЕРБ и ПП-ДБ искат да съсипят рафинерията, няма да го допуснем, категорични са от "Левицата" Пътешественик стигна от Германия пеша до Бургас с кучето си, спят по спирки и в църкви Пътешественик стигна от Германия пеша до Бургас с кучето си, спят по спирки и в църкви Целта, която съм си поставил, е да посетя 40 европейски държави, т.е. общо 25 000 километра, споделя той Бургас награди заслужили дейци на културата Бургас награди заслужили дейци на културата Бургаският дух се е запазил, благодарение на нашите писатели, музиканти, певци, актьори, художници, подчерта кметът Димитър Николов Шофьор на 20 години се вряза в автобусна спирка, удари четирима души Шофьор на 20 години се вряза в автобусна спирка, удари четирима души При ляв завой младежът загубил контрол над колата Почти 90 сигнала са подадени заради проливния дъжд в София Почти 90 сигнала са подадени заради проливния дъжд в София Не са постъпвали сигнали за бедстващи хора Нова секира! Токът за бита поскъпва от 1 юли Нова секира! Токът за бита поскъпва от 1 юли След като вчера изслушването на шефа на КЕВР Иван Иванов в Народното събрание се провали, днес той свика брифинг, за да успокои, че няма да има сериозно поскъпване на тока 5 начина да накарате бившият да съжалява 5 начина да накарате бившият да съжалява Ето кои са те  5 характеристики на външния вид, които правят жената аристократка 5 характеристики на външния вид, които правят жената аристократка Ето кои са те
Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Настоящите географски координати, установени от Съвета на министрите на СССР през 1985 г., „не отговарят напълно на сегашното географско положение“, твърдят авторите на проекта Той задмина по богатство майка си Той задмина по богатство майка си Имението Сандригам и замъкът Балморал са най-ценните активи Рейтингът на Джо Байдън се срива Рейтингът на Джо Байдън се срива Падна до най-ниското си равнище за последните две години Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Кирил Логвинов коментира плана за подаряване на Украйна печалбите от замразените руски активи  Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно части от Сумска област. Очаква се и там настъпление на окупаторите Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Хороскоп за деня – 22 май 2024, сряда Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия Почина известен журналист Почина известен журналист Погребението ще бъде от 14 часа утре на гробищата на "Рогошко шосе" Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня - Разделихме се с жената!
- Вземи бутилка, да "удавиш" мъката!
- Не става!
- Защо, пари ли нямаш?!
- Пари има, мъка НЯМА!...
Виц на деня Виц на деня -Както казва Кобилкина: Има два вида рускини - вменяеми и невменяеми.
По време на с*ксове едните викат "в меня", а другите - "не в меня".
Статус във фейсбук Статус във фейсбук 9. Наистина харесвам обувките си. Удобни са, когато тъпчеш хората.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори