×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо чадърите и шезлонгите са толкова скъпи и какво можеше да направи министърът на туризма


Защо чадърите и шезлонгите са толкова скъпи и какво можеше да направи министърът на туризма
Плаж край Варна, където два шезлонга с чадър струват 30 лева за туристите. Такива са средните цени по цялото Черноморие
23 Юли 2022, Събота, 13:15 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ снимки: Авторът

Ако бе проявил гъвкавост, Христо Проданов можеше да предоговори отстъпките с концесионерите и наематели на плажове, както го направиха негови предшественици

Защо чадърите и шезлонгите на българското Черноморие това лято са толкова скъпи? Това се питат хиляди туристи, които плащат средно между 25 и 30 лева, за да ползват сянка на плажовете.

Хейтът срещу BG туризма се засилва все повече и може би има основания, защото в предходните 2 години ценовият подход бе доста различна.

Миналата година, например, от 130 ивици по нашето Черноморие, на поне половината цените бяха символични – по 1 лев, а на 11 плажа чадърите и шезлонги бяха напълно безплатни.

Това се дължеше на гъвкавата политика от страна на тогавашния министър на туризма Стела Балтова, която формално използва ковид пандемията и предоговори с концесионерите и наемателите на плажовете сериозни отстъпки.

Философията бе следната: Ако стопанинът на плажа намали с 50 % от заложените си по договор цени за чадър и шезлонг, държавата ще му намали със съответния процент годишната концесионна или наемна такса.  Ако ги редуцира със 100 % - такава ще бъде и отстъпката от държавата.

Настоящият министър на туризма Христо Проданов обаче сложи край на този добър механизъм. 

Според него, цените били като предишните сезони. 

На въпрос на Флагман.бг дали му се струва скъпа сянката на плажа, той отговори по следния начин: „Скъпо или евтино, не се определя от министъра. Няма значение на мен какво ми се струва, а какво се струва на гражданите“

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ ВЪВ ВИДЕОТО:

Защо като ресорен министър не покани на една маса всички, които работят в този сектор, за да обсъдят проблемите преди началото на сезона, остава загадка.

Негови предшественици дори правеха срещи по места, за да се срещнат с бранша курорт по курорт.

Проданов обаче имаше друг подход - ходеше на международни форуми и изложения, уж за да популяризира България.

Ако бе проявил далновидност, спокойно можеше да договори с концесионерите редуциране на цените на плажните принадлежности. Те със сигурност щяха да го направят. Защото и концесионерите имат своите вменени задължения, които трябва да изпълняват, а те не струват евтино, дори напротив – трябва да се осигурят спасители, медицинско обслужване, реаниматор, линейка и куп други изисквания. В предишните две години всички си говореха, обсъждаха и коментираха проблемите, и бяха доволни, а от това спечели българският туризъм в кризисен период.

Хотелиерите също се оплакаха, че са неглижирани от цялото правителство, а туризмът като сектор дори не присъствал в проектопрограмата за управление на евентуалното бъдещо правителство, посочиха от хотелиерската асоциация в гневно отворено писмо.

Туристическият бранш гневен: Всички министри ни игнорират, а ние осигуряваме 13 % от БВП

В същото време министър Христо Проданов изглежда доволен от себе си. На въпрос на Флагман.бг към министъра на туризма: Доволен ли е от това, което е свършил през последните 7 месеца, той отговори по следния начин: „Мисля, че има с какво да се похвалим – и с държавните помощи, и с политиките в сектора. Така, че не се срамувам от това, което съм направил“

Припомняме, че по отношение на държавните помощи, той вече забърка сериозна каша, която накара стотици да излязат на протест, след като повече от два месеца очакват Министерството на туризма да им плати 80 млн.лева за настаняването и изхранването на украинските бежанци за месец май. Оказа се, че от месеци министерството бави плащанията, измисляйки различни причини - първо че се извършва проверка, после - трябва да се плати на държавните бази, а последно - че се чака решение на МС. (ВИЖТЕ ТУК)


В категории: Бизнес , Политика


22
Коментара по темата
22.
Йййй
26.07.2022 12:49:37
0
0
За това което печелят на сезон концесионите им такси са си направо символични!!! Условията кой то им поставят бе се изпълняват. Масово са опънати по няколко вишки на плаж, буквално за красота, а спасителят е един! Доктори и реаниматори до сега не съм видял. Процента на свободен достъп също не се спазва! На какво отгоре са тези скъпи цени за сянка????? Не правят нищо д-р освен прогонват туристите!!!!
21.
Патърпевш
25.07.2022 20:42:17
0
1
А какво да кажем за къмпинг Градина, Masarro - 40 лв.
20.
Жоро
23.07.2022 16:33:08
1
17
Раздадоха плажовете на мутрите и сега се мисли вариянт. Много се объркаха нещата в България. Морал една нула. Всеки гледа да граби и краде. Нещата отиват на много зле
19.
777
23.07.2022 15:55:48
5
21
Защо изобщо се раздават на концесии плажовете? Толкова ли е трудно за общините да наемат спасители, и да се извършва почистване в края на деня. Слага се такса по левче и ще се събират достатъчно средства за поддръжката. Който иска си носи чадър и шезлонг. И всички заведения навън от плажната ивица, както беше едно време.
18.
До идиота 9
23.07.2022 15:32:05
1
8
Ако са раздадени от БСП техните концесионери няма ли да искат да богатеят ? От който и да са раздадени, правят го единствено за мнооого пари. Пари за концесионерите, пари и за трибуквените групировки в парламента. Без значение БСП ли са СДС ли са, ПП ли са има ли концесионер има слчен, мазен, нагъл посредник, чрез който смучат от хората. ВИС и южния плаж са на БСП не са на Боко. ВИС винаги са били БСП, СИК е Боко, северния плаж. Но имат и поставени лица на всички други плажове които имитират самостоятелни уж концесионери. Самостоятелни ама друг път
17.
абе
23.07.2022 15:29:31
2
10
Корнела нали обещаваше в своята "Визия за Бългрия" че ще върне плажовете на общините. Кат взе поста всичко забрави и сега разтяга други локуми.
16.
що са скъпи
23.07.2022 15:25:50
2
9
Щото се стопанисват от мутрите на Боко.
15.
Питанка
23.07.2022 15:19:19
1
9
Нещо не разбрах - концесионерите се оплакват от цените, които те самите са предложили и с които са спечелили концесията? Ами като не ги устройва да хвърлят кърпата и да идват следващите. Иначе така цялата процудура по отдаването на концесия за какво е?
14.
До 11
23.07.2022 15:13:32
1
15
Тази пазарна икономика има и други думи за нея. Рекет, организирана престъпност, мошенничество, гърбене и т.н. Никаква икономика не е защото основните пари отиват в престъпниците. И пазарна не е защото не можеш да се пазариш а ти диктуват цената. Колкото ти кажат мутрите концесионери толкова. Не се опитвайте да лъжете хората с идиотски наименования. Пазарна икономика ха..
13.
?
23.07.2022 14:38:37
5
9
Какъв е проблема? Като има кой да плаща?
12.
грък
23.07.2022 14:37:08
8
26
Както в Гърция така и в България има скъпи и евтини места
Точка
На който както му отърва
11.
Философ
23.07.2022 14:32:29
4
16
Пазарна икономика
10.
Qqqqq
23.07.2022 14:29:18
2
5
Министъра ще им засвее палми да им намали разходите на бедните арендатори.
9.
Кариера
23.07.2022 14:12:02
4
34
Чадъри и шезлонги са скъпи ,защото концесиите са раздадени от герб на три буквени групировки.Кое не е ясно ?
8.
Аха
23.07.2022 14:08:26
3
12
Ами трябва да се махнат концесиите ама нали се отчитат нещата нагоре по стълбичката.Нали знаете, че и в Бг и в Северна Гърция всичко е на наще мутри.Ако някой си мисли, че парите не отиват в един и същ джоб се лъже.Персонала го въртят между Слънчака и Халкидики.Просто в Гърция има държава и мнооооого голяма плажна ивица.Аз бях на Родос и си бях опънал кърпата на уж безплатен плаж.По едно време идва една баба и мъкне един шезлонг.Обяснява ми трябва да легна на шезлонга и да си платя не можело на пясъка.
7.
Scrooge McDuck
23.07.2022 14:02:22
2
21
За всеки влак си има пътници. Бях на Glamour beach едни цени, после на централния в Бургас без пари. Ако съм честен в Бургас компанията изкара по добре.
6.
До 3
23.07.2022 13:56:53
4
17
Дънди прешън бай ганьовци ли са или канадски ганьовци ? Те също са концесионери даже много по алчни. Милиарди крадат държавата и народа и.
5.
въпрос към по-запознатите
23.07.2022 13:56:35
3
18
Доколкото ми е известно, на мутрите е дадено правото да скубят и тероризират по всякакви начини хората по плажните ивици, както и да загрозяват и унищожават тези ивици, а дори и дюни. А как стои въпросът с така наречените "паркинги"? Единственото "вложение" е ограждането на парцел земя с бурени, камъни, без сянка и т.н. Резултат - събираш си пари като в касичка-прасенце, без никакви главоболия. Та интересува ме дали и паркингите са включени във въпросните "концесии".

Що се отнася до "рекламирането" на България, много чужденци си правят труда и пишат детайлни ревюта относно "гостоприемството" на нашето Черноморие и държавата като цяло, подчертавайки че никога повече няма да им стъпи кракът тук, което е напълно разбираемо. Намират се и достатъчно български мнения, които също се превеждат. Например, преди няколко дни случайно ми се мярна някакъв чудесен на пръв поглед хотел и за секунди си помислих, че може пък да има нещо свястно и тук. Разбира се, ентусиазмът ми се изпари след прочитането само на няколко мнения за храната и обслужването, а вчера носът ми се запозна лично и с миризмата наоколо. Тя наистина поне не е по вина на хотела, но така или иначе го прави изключително неприятен. А за съотношението инфраструктура/качество на храна, напитки и обслужване/цени няма смисъл да се отваря дума, защото е под дъното!
4.
КЬОСЕВ
23.07.2022 13:53:43
2
23
Тези цени останаха от министър Ангелкова!)
3.
Бургас
23.07.2022 13:51:04
5
25
Защото бай Ганьо е алчен боклук!!!
2.
Аз ще ви кажа !
23.07.2022 13:32:34
4
37
Защото сложихте посредници които да корумпират и властимащите които им дават тази далавера. Наричате ги концесионери ! Та тези посредници, мутри обикновенно наречени концесионери, печелят милиони, част от които заделят за тези които им дават концесиоте. Така е с всички концесии. С плажните, с тези за златото с всички на които сте дали да се гаврят, гърбят, мачкат не само българския народ а в случая и чужденците в туризма. Концесионера е безимотен мошенник, крадец който се е намърдал на държавна собственост за да я обира, да обира народа в тази държава.
1.
Batman
23.07.2022 13:29:41
3
11
Отидете в Сл.Бряг или Греен лайфа ,че чух 2000лв за шатра имало !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Катастрофа между три автомобила затвори "Маказа", има пострадали Катастрофа между три автомобила затвори "Маказа", има пострадали Не уточняват броя и състоянието на пострадалите. Районът е отцепен от полицейски екипи Инж. Петър Кънев: Нужно е да водим балансирана и разумна политика Инж. Петър Кънев: Нужно е да водим балансирана и разумна политика Кандидатите за народни представители от „БСП за България“ обсъдиха с бургазли въпроси за социалната политика и за по-добър живот Българската Анджелина Джоли покори Еверест Българската Анджелина Джоли покори Еверест . За 49-годишната бивша шефка на кабинета на спортния министър Красен Кралев това е първа експедиция в Хималаите Шоу на „Тройката“! Жечо Станков и доц. Ивайло Иванов учат младите бургазлии на народни хора Шоу на „Тройката“! Жечо Станков и доц. Ивайло Иванов учат младите бургазлии на народни хора Стотици бургазлии се хванаха на хората и си припомниха българските традиции Учени разкриха как да блокираме гените на стареенето Учени разкриха как да блокираме гените на стареенето Вижте как можете да удължите живота си... Продават легендарен завод от соца, направил България № 1 в индустрията Продават легендарен завод от соца, направил България № 1 в индустрията Съдбата на завод "Бронз" става ясна на 16 май Всяка трета медсестра е над 65 години, годишно по 1000 напускат системата Всяка трета медсестра е над 65 години, годишно по 1000 напускат системата Едно от решенията - достойно заплащане Този певец хвърли над 1 милион в баровски имот край София Този певец хвърли над 1 милион в баровски имот край София След 4 месеца Миро от "Каризма" и неговата съпруга ще се преместят в новия палат Мангъров за мерките срещу коклюш: Промените във ваксинационния календар, са като тези в Конституцията Мангъров за мерките срещу коклюш: Промените във ваксинационния календар, са като тези в Конституцията Специалистът намира стриктното ваксинирането на децата по сега утвърдения календар за най-ефективно Федерацията по вдигане на тежести е на червено 80 дни преди Олимпиадата Федерацията по вдигане на тежести е на червено 80 дни преди Олимпиадата Спортисти и треньори не са получавали заплати от декември
Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Голяма част от тях са в райони, към които има претенции Великобритания Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Това се случва въпреки че и там цените растат Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Как англичани приемат случващото се с любимата река Гърците ни завиждат за евтиния бензин Гърците ни завиждат за евтиния бензин У нас литър А-95 струва средно 2.72 лв., при съседите гони 4 лева 24-годишен и небинарен: Този певец спечели "Евровизия" 24-годишен и небинарен: Този певец спечели "Евровизия" Конкурсът премина под сянката на протести заради участието на Израел Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Това е най-високият дял на недоверие по този показател сред всички възрастови групи и е двойно по-висок, отколкото при хора на възраст над 70 г. Шофьор загина при тази тежка катастрофа Шофьор загина при тази тежка катастрофа Инцидентът стана на пътя Велико Търнонов-Русе На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб Дейвид Бекъм е в битка за 1 млрд. паунда  Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци „Това нищо не значи“, коментира майката на Валери – двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева Тези естрадни звезди станаха земеделци Тези естрадни звезди станаха земеделци Като истинска лейди Катя е поела по-леката, креативна и аристократична работа – градинския дизайн и цветарството
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори