×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Bild: Западът заплашил да остави Украйна без ракети "Пейтриът" след атака по цел в Русия
  • Олимпийският рекордьор в овчарския скок Тиаго Браз отпадна за игрите в Париж това лято заради допинг
  • Времето днес, прогноза за сряда, 29 май: Отново краткотрайни валежи с гръмотевици
  • Гари Конил беше назначен за нов премиер на Хаити вчера
  • Русия вдига данъците на богатите
  • Ремонт променя движението по АМ "Струма"
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тунис и Египет се завърнаха на пазара. Хотелиери, по-кротко!


16 Юли 2011, Събота, 10:17 ч.
Автор: Интервю на Златка Николова

Рязкото увеличение на цените за следващия сезон ще ни изиграе лоша шега, предупреждава специалистът
-Господин Танчев, оправдаха ли се очакванията на хотелиери и туроператори за сериозен ръст на туристи през лятото предвид случилото се в Северна Африка? Каква е ситуацията по морските ни курорти в разгара на сезона?

-    Сезонът се разви според очакванията. Още през януари и февруари имаше индикации за силен летен сезон. Но искам да подчертая, че събитията в Северна Африка не са определящ фактор.  Бяха анулирани много полети за Тунис и Египет и част от туристите бяха пренасочени за нашето Черноморие. Но основният фактор за ръста този сезон е доброто съотношение, което постигнахме между качество и цени. Друг важен момент  е че няма ръст на легловата база. До 2008 г. и даже до 2009 г. беше трудно да се догони ръста в строителството и откриването на нови хотели.

-   Кои са новите пазари, които се налагат това лято в туризма?

-    Може да ви се струва странно, но по морето вече има около 15 000 иранци. Те са платежоспособни туристи, които трябва да задържим на всяка цена и през следващите години. Продължават да се увеличават полските, румънските и руските туристи. Чехите и словаците също са повече спрямо предходни лета. Има огромен интерес от Люксембург. Те също са много богати туристи, с  висок стандарт на живот. На тях не може да се предлагат 3- и 4-звездни хотели без екстри. Искат най-доброто – 5-звездна база, на брега, с високо качество на обслужването. Слава Богу, има какво да им предложим, както по Северното, така и по Южното Черноморие.

-     Къде предпочитат нашенци да отмарят през ваканцията и запазваме ли ръста на румънските туристи от предходните лета?

-    Все повече българи и румънци предпочитат да резервират хотели през немски сайтове. Така спестяват 10-15 % от цената, която им предлагат местните туроператори. Сумата никак не е малка, особено за 4-членно семейство, което иска да прекара 1 седмица на море у нас. Разбира се, това води до конфликт на интереси с местните туристически агенции, но пазарът е свободен. Печелят най-гъвкавите. А немските туроператори са факири в това отношение. В сайтовете си дават много опции на клиентите. Предлагат се не просто  хотели, дава се възможност да се резервира полет през техни колеги, като правят отстъпки и за пакети. Немците имат и много дълги чартърни програми.  А това играе съществена роля.

-   Средата на юли е, известно е, че вече мислите за сезон 2012. Какви са прогнозите?

-    Започваме преговори за следващия сезон. Очакванията са оптимистични. Но тук слагам голям удивителен знак: Не трябва да се замъглява трезвото мислене на хотелиерите! Практиката показва, че рядко се случва да има два-три последователни успешни сезона. Ако се увеличат рязко цените на пакетите  за следващото лято, трябва да предвидим и евентуален срив на туризма. Знам, аргументи в посока поскъпване има. Увеличената ДДС-ставка, по-високи осигурителни прагове, поскъпването на храните, горивата, електричеството, като цяло.... все важни неща. Но не бива да забравяме, че пазарите в Северна Африка ще се завърнат с бясна сила през 2012 година и ще предложат много ниски цени, за да успеят да върнат загубените позиции.

-   Сезонът у нас все повече и повече се свива . Продължава ли тази негативна тенденция?

-    За съжаление да. Това е основният проблем на морския ни туризъм. Все по-трудно привличаме летовници през май и октомври. Други дестинации с по-благоприятни климатични условия ни бият в това отношение. При нас първите туристи са наказани. През май все още текат довършителни и строителни работи. Ето един абсурд: Държавата източваше басейни в Слънчев бряг през май, пред очите на чуждите гости. Това е  идиотизъм! Няма как по-възпитано да се изразя. Туристите разбраха, че няма защо да си дават парите в България през май. Загубихме възрастните летовници през октомври. Повечето хотели затварят. И започва едно пренасочване на туристи от едни хотели в други. Това създава неприятно впечатление за неуредици. През октомври повечето заведения са затворени, бизнесът не желае да работи на загуба. И тук идва моментът, в който държавата трябва адекватно да се намеси. Примерно,  да облекчи работодателите с освобождаване от осигуровки през тези мъртви месеци. В крайна сметка всички сезонни работници ще отидат на борсата, където именно държавата трябва да им плаща обезщетения.

   Какъв е ръстът в числа за този сезон, на отделните пазари?

-    Основният за морския ни туризъм пазар – немският, бележи ръст от 10-15%. 6-7% от тези туристи обаче са българи и румънци, които са направили резервации през германски фирми. Няма как да дам точна статистика за руския. Най-достоверна информация можете да получите от концесионера на летищата във Варна и Бургас. Данните, които държавата дава не са точни, особено за румънски пазар. Един румънец преминава два пъти границата ни с Турция за да почива в южната ни съседка. Румънецът може да не остави и един лев у нас, но националната статистика го брои за двама туристи. Това е, защото един път е излязъл от страната ни и още един път влязъл. На словашки пазар бележим ръст  15-20%. Полските туристи също са повече това лято с 15-20%. На словенския пазар обаче забелязвам спад от 5-10%. Има увеличение, макар и малко, на английски и скандинавски туристи. За съжаление ирландският пазар тотално се срина у нас.




1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
profesionalist
18.07.2011 14:26:56
0
0
TOZI OT KADE GO IZKOPAHTE KAKVI SA TEZI STATISTIKI SIGURNO SA OT SANI6TATA MU
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Държавата отказва да плати за всички щети от наводнението в Карловско Държавата отказва да плати за всички щети от наводнението в Карловско Кметовете се бунтуват, искат 38 млн. лв. и блокират подбалканския път Проект отвори бургаското пристанище за големи кораби Проект отвори бургаското пристанище за големи кораби Бургас се развива като модерен пристанищен град, обяви зам.-министърът на транспорта и съобщенията Анна Натова Вучич: Разочарован съм от България Вучич: Разочарован съм от България До последните 5 минути преди началото на заседанието вярвах, че България ще се въздържи, каза той пред сръбската телевизия Happy Стана ясно с каква скорост е летял Кристиян преди да забие джипа си в дърветата Стана ясно с каква скорост е летял Кристиян преди да забие джипа си в дърветата В кръвта му не са открити следи от употреба на алкохол и наркотици Главчев разкри ще пращаме ли български войници в Украйна Главчев разкри ще пращаме ли български войници в Украйна Съобщавайки истината, това е най-добрият начин да се предотвратяват такива атаки и да се борим с дезинформацията, коментира служебният министър-председател Жената на Ембака осъдена условно за 1 кг кокаин Жената на Ембака осъдена условно за 1 кг кокаин Десислава Първанова се призна за виновна Вицепрезидентът разясни ситуацията с къщата на Димиър Талев Вицепрезидентът разясни ситуацията с къщата на Димиър Талев От юни 2023 г. има решение на Министерския съвет държавата да закупи този имот Приносът на жените в бизнеса - има блестящи примери Приносът на жените в бизнеса - има блестящи примери Двадесет жени предприемачи, сред които и една бежанка, преминали Националната менторска програма 2024 г., ще представят бизнес идеите си на "Арена на дамския бизнес" на 5 юни Изкуственият интелект няма да запълни духовната ниша, както фотографията не уби живописта преди век Изкуственият интелект няма да запълни духовната ниша, както фотографията не уби живописта преди век Ще поканим фоторепортерите и майсторите по художествена фотография от старото поколение на Бургас да водят уъркшопи и семинарни занятия в новата ни магистърска специалност по фотография, за да възстановим тази важна не само за медиите специалност, коментира проф. Светозар Бенчев Излъган любовник спипан с 3,88 промила зад волана Излъган любовник спипан с 3,88 промила зад волана Колата криволичела по пътя, а полицаите от СДВР забелязали, че и мъжът не изглежда адекватен
Белгийски прокурори обискират ЕП заради руска намеса в изборите Белгийски прокурори обискират ЕП заради руска намеса в изборите Подозренията са, че асистентът на евродепутата Кра е шпионирал за Китай и Русия Тя пострада при ски в Банско, даваха й минимален шанс да оцелее, но... Тя пострада при ски в Банско, даваха й минимален шанс да оцелее, но... 23-годишната Оливия Корбиер получи мозъчен кръвоизлив, увреждане на белите дробове, счупен таз, нос и три фрактури на прешлена, когато падна от 5 близо в пропаст в Банско през март Какво се случва днес със синът на Ламбо Какво се случва днес със синът на Ламбо Днес младото момче вече е пораснал мъж, който определено има с какво да се похвали Защо милиони деца са изложени на риск Защо милиони деца са изложени на риск Епидемията продължава Той е едва на 33 години, а вече е един от най-младите професори в България Той е едва на 33 години, а вече е един от най-младите професори в България Работи по различни проекти на Русенския университет, включително и международни Почина българският Брад Пит Почина българският Брад Пит Последните му проекти включваха участия във видеоклипове на Галена, Азис и Лидия, а наскоро като лекар в сериала "Съни Бийч" по bTV Той участва в социален експеримент и три години получава по 1800 евро без да работи Той участва в социален експеримент и три години получава по 1800 евро без да работи Бившият парамедик споделя, че не е станал по-щастлив, а по-мързелив  Сочни джуки и уголемен бюст – хит сред подаръците за тазгодишните абитуриентки Сочни джуки и уголемен бюст – хит сред подаръците за тазгодишните абитуриентки Тенденцията от миналото да се залага на големи обеми и натрапващи се устни вече я няма След участието си в Капките тя замина за Африка След участието си в Капките тя замина за Африка Моделката и гаджето вършеят в Тунис Мощна експлозия край Белгород, а Джон Кърби обяви, че забраната за удари по Русия с US оръжия остава Мощна експлозия край Белгород, а Джон Кърби обяви, че забраната за удари по Русия с US оръжия остава Трябва да позволим на Киев да стреля по военни цели на руска територия, от която те нанасят по Украйна, каза пък Макрон
Владимир Путин към страните от НАТО Владимир Путин към страните от НАТО Трябва да сте наясно с какво си играете! Виц на деня Виц на деня - Скъпа, взех детето от детската градина.
- Браво, и... как ще го кръстим, защото нашето вече ходи на училище?
Виц на деня Виц на деня Блондинка в автосервиз.
Монтьорът и казва:
- Имате късо съединение.
- Е хубаво де, що не го удължите тогава....
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Никога не се задоволявай с това, което могат и другите!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори