×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как да се погрижим за здравето на шитовидната жлеза


22 Май 2022, Неделя, 21:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Щитовидната жлеза е неразривно свързана с централната нервна система

Предотвратяването на развитието на болестта на щитовидната жлеза и диагностицирането на определени дисфункции навреме е ключът към успешната борба с това състояние. 

За какво служи щитовидната жлеза в тялото?

Щитовидната жлеза взима активно участие в метаболизма – тя синтезира хормони, които влияят на функциите на почти всички органи и тъкани. Тироксинът (Т4) е ключовият щитовиден хормон, който контролира протичането на различните процеси в тялото. Ако се наблюдава дисфункция на щитовидната жлеза, индексът Т4 се отклонява от нормата, наблюдава се нарушение в системите и органите и здравословното състояние се влошава. От тироксина зависят следните процеси и показатели: растеж и развитие на тялото, здравина на костите, сърдечна честота, дебелина на вътрешната обвивка на матката, умствени способности, апетит, качество на съня.

Щитовидната жлеза е неразривно свързана с централната нервна система. Тиреостимулиращият хормон (TSH) е отговорен за количеството тироксин, чиято секреция се случва в хипофизната жлеза. Ако има определен проблем, мозъкът веднага реагира: поведението и емоционалното състояние на човек се променят.

Йоден дефицит
Дисфункцията на щитовидната жлеза е свързана със секрецията на тироксин: при дисбаланс се произвежда или недостатъчно, или прекомерно количество от хормона. Често подобни проблеми се причиняват от генетично предразположение и недостиг на йод. Йодните атоми съставят хормона тироксин.

Но патологиите на щитовидната жлеза може изобщо да не се усетят от човека. Това зависи от различни фактори, така че наследствеността и йодният дефицит не са решаващи. Дори ако родителите ви са имали нарушение на щитовидната жлеза, това не означава, че вие унаследявате тази патология, въпреки че вероятността от дисфункция на жлезата е по-висока, отколкото при тези, които нямат такова предразположение.

Защо заболяванията на щитовидната жлеза са толкова коварни?
Ако в организма има понижени нива на Т4, хипотиреоидизмът започва да прогресира. В резултат на това метаболизмът се нарушава и забавя. Причината за тази патология може да бъде йоден дефицит. Следващата причина за хипотиреоидизъм е автоимунният тиреоидит: когато имунната система на тялото идентифицира щитовидната жлеза като чуждо тяло и започва да я унищожава. 

Когато нивата на тироксин се повишат, се развива хипертиреоидизъм. Излишъкът от хормона има токсичен ефект върху тялото, метаболитните механизми са изключени и телесното тегло се губи. Болестта на Грейвс може да провокира хипертиреоидизъм. Това заболяване от автоимунно естество принуждава щитовидната жлеза да произвежда повече тироксин, отколкото е необходимо.  

Какви медицински прегледи да се направят?
За да сте сигурни какво точно имате: проблеми с щитовидната жлеза или депресия, препоръчително е да направите кръвен тест, и да преминете през преглед при специалист ендокринолог. Ако лекарят опипва възли, е възможно ултразвуково сканиране на щитовидната жлеза.  

Ако ултразвукът не позволява да се установи точна диагноза, се предписва тънкоиглена биопсия, за да се изясни естеството на образуването. Достатъчно е системно да се наблюдава доброкачествения възел, а ако е злокачествен, трябва да бъде отстранен заедно с щитовидната жлеза. След отстраняването на жлезата тироксинът се набавя чрез лекарства. Препоръчително е да проверявате щитовидната жлеза поне веднъж годишно.

Предотвратяване
Профилактиката на патологиите на щитовидната жлеза се състои в осигуряването на нужното количество на йод в организма. Достатъчно е да замените готварската сол с йодирана сол. Адекватният сън, физическа активност и систематично тестване ще позволят да се поддържа ситуацията под контрол.

Щитовидната жлеза е изключително засегната от тютюнопушенето. Тази зависимост увеличава вероятността от заболяване на щитовидната жлеза до 80%.  

Причините за образуването на щитовидни възли са дисфункция на посочения орган. Пациентът може да има нормални хормонални тестове, но съществуващият възел показва определени аномалии. Проблеми с нервната система и стресови вълнения влошават положението. Всички възли в щитовидната жлеза изискват незабавно лечение. 

Опасност от възли
Образуването на възли в щитовидната жлеза носи дискомфорт, който се проявява при преглъщане и дишане.  Не забравяйте, че неоплазмите от всякакво естество (и възлите на щитовидната жлеза също) рискуват да дегенерират в злокачествена форма. 

Фитотерапия 
Билколечението е един от най-успешните методи на терапия.

Какво трябва да знаете! Повишен сърдечен ритъм, чувство на слабост, увеличаване на размера на щитовидната жлеза, затруднено преглъщане, така наречената „буца в гърлото“ – това е причината за записване на среща с ендокринолог. Горните признаци са симптоми на наличието на възли в щитовидната жлеза. 

Какво се препоръчва за лечение на нодуларна гуша с нормална функция на щитовидната жлеза?
При лечение на възли на щитовидната жлеза се препоръчва да се пият билки, които прочистват кръвта и лимфата: тинтява, сироп от черен бъз, сироп от черен бъз, цвят на конски кестен, както и успокояващи билки като: корен от божур, валериана, малинов лист, маточина, мащерка, мента. 

Поддържащи продукти и вещества

Ябълки
Живакът и други тежки метали, попаднали в организма, могат да бъдат неблагоприятен фактор за появата на хипотиреоидизъм. Ябълките (с корите), сливите, крушите и цитрусите съдържат пектини, които помагат за отстраняването на тези метали от тялото.  

Бразилски орех
Причината за хипотиреоидизъм може да бъде липсата на микроелемента селен. Посоченият елемент се намира в големи количества в бразилския орех. Говеждото, пуешкото, пилешкото, рибата тон, сардините, яйцата и бобовите растения също съдържат значително количество селен. 

Нахут
Храните с високо съдържание на фибри могат да помогнат за облекчаване на запека, често свързван с хипотиреоидизмът. Нахутът съдържа много фибри и елементът цинк, който играе важна роля в здравето на щитовидната жлеза.

Тиквени семена
Тиквените семена са богати на цинк, така че могат да бъдат много полезни при хипотиреоидизъм. Стридите, омарите, раците, бобовите растения, ядките и слънчогледовите семки също съдържат цинк в значителни количества.

Морски водорасли
Йодът е от съществено значение за нормалното функциониране на щитовидната жлеза. Ако липсва йод в организма, е необходимо да се приемат водорасли, риба, млечни продукти и яйца.  

Омега-3 мастни киселини
Омега-3 мастни киселини имат способността да намаляват възпалението и да подобряват имунната защита.

Витамин А
Витамин А играе важна роля в метаболитния процес. Той намалява нивото на TSH в кръвта, а високите нива на TSH показват развитието на хипотиреоидизъм.  

Витамин D
Този витамин е от съществено значение за нормалното функциониране на имунната система. Хората с хипотиреоидизъм имат ниско ниво на този витамин.

Цинк
Повечето пациенти с хипотиреоидизъм имат недостиг на цинк. Недостигът на този елемент провокира инхибиране на протеиновия метаболизъм. Цинкът е необходим за образуването на TSH.

Статията е предназначена само за информационни и образователни цели и не заменя професионални медицински съвети, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте с Вашия лекар за всякакви въпроси относно Вашето здравословно състояние.

Източник: zdravei.org


В категории: Здраве


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори