×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Полша ще обучава украинските войски на своя територия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

България и Израел ще хранят света


07 Юли 2011, Четвъртък, 17:39 ч.
Източник: Всекиден.ком

Борисов: И те, и ние си имаме по едно Биби и те си работят заедно

България и Израел обсъждат създаването на Световна банка за храни. Това стана ясно днес на съвместната пресконференция на премиерите на двете държави след провелото се в София първо по рода си българо-израелско правителствено заседание. Разговори в тази посока вече се водят с новоизбрания председател на Комитета по храните в ООН. Комбинацията от природни ресурси на България – плодородна земя и вода, и високите технологии на Израел ще доведе до запълването на тази банка.

“Има държави, които имат петрол, други имат газ, трети имат други дадени от Господа природни възможности да изкарват пари. България има плодородни земи, има вода, има слънце, има въздух, има изключително екологична земя”, заяви българският министър-председател Бойко Борисов. “В тази посока ще положим огромни усилия да привлечем израелски инвестиции в инфраструктурата – напоителни инсталации, експлоатация на язовирите, капково напояване”, обясни той.

Борисов цитира думите на регионалния министър Росен Плевнелиев, че България е европейски шампион по пилеене на вода, а Израел е световен шампион по усвояване на всяка капка. “Ние ще се опитаме тяхната високотехнологична мощ в управлението на земеделието да пренесем на нашата плодородна земя”, подчерта Борисов.

“Ние имаме “огромни залежи на “петрол” – това са нашите плодородни земи, и трябва да ги направим 100 % обработваема земя. Имаме гори, имаме нов закон, много добри преференции по биомасата и в енергетиката”, изреди премиерът. Той отново припомни, че след войните Българи си е платила репарациите само със земеделска продукция.

В рамките на съвместното правителствено заседание бяха подписани серия споразумения – Съвместна декларация между Република България и Държавата Израел, подписана между премиера Бойко Борисов и израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, споразумение за насърчаване и взаимна защита на инвестициите, както и споразумение за двустранно сътрудничество в областта на промишлената и научноизследователската дейност в частния сектор.

“Възможностите за сътрудничество нямат граници”, заяви израелският министър-председател. “Много съм впечатлен от това, което виждам тук – енергични министри, много енергичен премиер”, допълни той. По думите му съществуват отлични възможности за двете държави, за приятелството между тях. “Искаме да увеличим обема на инвестициите в България. Приемаме като лична мисия да запознаем израелските бизнесмени с възможностите, които имат тук, тъй като България е врата към пазара на Европейския съюз”, подчерта Нетаняху.

Една от сферите, в които се наблюдава все по-засилващо се сътрудничество, е туризмът. “Над 150 000 хиляди повече израелски туристи са посетили България тази година”, заяви Бойко Борисов. “Ръст 25 %, още поне 100 000 ще дойдат”, допълни той. На въпрос на израелски журналист дали тези туристи се държат прилично в България, Борисов увери с усмивка, че няма забележки към поведението им.

От думите на премиера стана ясно, че България се надява да получи от Израел газ от наскоро откритото огромно хранилище. “Ако съумеем през Гърция и интерконекторната връзка, която правим с Гърция да докараме и да диверсифицираме и тази част от газоснабдяването за България”, пожела си Борисов.

Сред подписаните днес документи няма споразумение за извършването на учения на израелските ВВС в българското въздушно пространство. “Предстоя две споразумения, които трябва да се подписват между отбраната и в отбранителните системи, и евентуално за съвместни учения. В момента се водят преговори, когато стане, ще ви информирам”, поясни премиерът Борисов.

Бенямин Нетаняху посочи, че водените днес разговори са били в духа на близост и приятелство. “Има много силна връзка, която идва от най-тежките времена, които е преживял еврейският народ”, заяви той, припомняйки спасяването на българските евреи. “Мобилизацията на българския народ и политически елит, за да бъдат спасени хиляди евреи, е нещо, което ние помним и ценим. Вярваме, че целият свят трябва да знае за това. Това е много силна основа за отношенията между двете държави”, категоричен бе той.

Двамата министър-председатели с носталгия си спомниха за първата си среща преди 4 години. “Преди доста години, когато аз още бях кмет и Нетаняху беше опозиция, се срещнахме в Тел Авив и от тогава започна нашата съвместна дейност”, сподели Бойко Борисов. От своя страна, Нетаняху разказа, че между тях е протекла “мигновена химия”. “И двамата бяхме в опозиция. Казахме си, че ще се срещнем отново, когато и двамата управляваме. Спазихме обещанието си”, отбеляза израелският премиер.

И те, и ние си имаме по едно Биби и те си работят заедно, пошегува се премиерът Бойко Борисов с колегата си, когото приятелите наричат “Биби”. Закачката, предизвикала широки усмивки в претъпканата зала в Министерския съвет, принадлежи на външния министър Николай Младенов.

Посещението на Нетаняху е първата официална визата на израелски премиер в България от 20 години. “И генерален секретар на ООН не беше идвал от 30 години. Щом тези хора започват да идват в България, това означава, че комунизмът си е отишъл”, даде своето обяснение Бойко Борисов, имайки предвид скорошното посещение на Бан Ки-мун у нас.

Нетаняху не пропусна да спомене и помощта, която оказа българското правителство на Израел за потушаването на миналогодишните пожари. “Не аз се обадих на министър-председателя, а той се обади на мен, преди да му се обадя и изпрати пожарникари в Израел”, подчерта той. Вярвам, че и в миналото, и в настоящето, и в бъдещето има много стабилна основа на приятелството между България и Израел, между премиера Борисов и мен.

Темата за израелско-палестинския конфликт също е присъствала в разговорите между двамата правителствени ръководители. “Да, този въпрос е включен в нашата програма, но това е не е основната причина за визитата ни тук”, поясни Нетаняху. “Ние винаги сме били за мирни преговори, за разбирателство, нашето категорично мнение е, че трябва да се върнат всички на масата за преговори, за да възцари мир”, заяви Борисов. Той обаче отказа да отговори как ще гласува страната при предстоящия вот през есента в ООН. “Ще видите, като дойде гласуването. Има време”, посочи той.

Относно “Флотилията на свободата 2”, която вече седмица стои блокирана в гръцки пристанища, Бенямин Нетаняху заяви, че в Ивицата Газа може да се внася всичко и няма никакви ограничения. Има само едно – за внос на оръжие. Стоките минават по сухопътните граници, защото „Хамас” изстреля 800 ракети срещу нашия народ. Всичко може да се внася – и храна, и хуманитарна помощ, и лекарства. Режимът обаче не трябва да получава достъп до оръжие, заяви Нетаняху.

„Причината да имаме морска блокада, а не сухопътна е, защото само в един кораб открихме оръжие, използвано от „Хизбула” за цялата Втора ливанска война”, каза Нетаняху. Това, което може да се събере на един кораб, ще отнеме 6 месеца да бъде прекарано през тунелите под границата, обясни той.

Той подчерта, че правителството на Израел иска да защити страната от вноса на оръжие по морските канали. „Затова е и тази морска блокада – за да проверяваме влизащите морски съдове”, каза Нетаняху. „Ако искате да оказвате хуманитарна помощ на Газа, правилният подход е да се сложи край на режима на “Хамас”. Той не дава никакви права на жените, преследва малцинствата, убива опонентите си, това е средновековен режим.

Газа трябва да е свободна от “Хамас”. Наложихме блокада, когато дойде “Хамас”, преди това нямаше никаква блокада. Да, казват: „Освободете Газа”, а аз казвам: Освободете Газа от “Хамас”, заяви премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.




Коментари
Флагман.БГ Отбелязваме Международния ден на детето! Отбелязваме Международния ден на детето! 01/06/2024, Събота 09:20 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тя е адреналинка от Господарите, сега пъчи фамозно дупе в Созопол Тя е адреналинка от Господарите, сега пъчи фамозно дупе в Созопол Виктория участваше и в любовното предаване "Един за друг" БСП в Несебър: Подкрепата за регионалните туристически продукти ще помогне за икономическото развитие БСП в Несебър: Подкрепата за регионалните туристически продукти ще помогне за икономическото развитие Сред идеите, които бяха обсъдени беше създаването на Национален фонд за сближаване между регионите, насочен към изостаналите райони, който ще работи приоритетно за онези от тях, където има най-неотложна необходимост от това Почитаме жертвите на комунистическия режим в лагера "Белене" Почитаме жертвите на комунистическия режим в лагера "Белене" Поклонението ще се състои днес на остров Персин Пилешкото със скок, цените на повечето плодове и зеленчуци на едро падат Пилешкото със скок, цените на повечето плодове и зеленчуци на едро падат Вижте какви са цените на борсите Този май е бил вторият най-студен за последните 20 години Този май е бил вторият най-студен за последните 20 години Отчетени са средни месечни температури между 12 и 18 градуса Тази певица си оправи хормоните и стопи 30 кила Тази певица си оправи хормоните и стопи 30 кила Последната година с Мария Илиева се случи истинско чудо При 51 университета имаме едва 36% висшисти При 51 университета имаме едва 36% висшисти Това е далеч от общата цел за ЕС от 45% лица до 34 г. с диплома за висше образование Отбелязваме Международния ден на детето! Отбелязваме Международния ден на детето! Какво знаем и какво не знаем за празника  Една година Клиника за майчино и детско здраве „Мама и АЗ“ в Плевен Една година Клиника за майчино и детско здраве „Мама и АЗ“ в Плевен Турски гранд иска Кирил Десподов Турски гранд иска Кирил Десподов Бешикташ вади големи пари за българина
Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Те са обединени в организацията "Пут Домой" След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия  Условието е само за района на Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Войната в Украйна е основна тема на двудневната неформална среща на външните министри от НАТО в Прага, която продължава и днес Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Защитата при обжалването на присъдата може да се насочи и към използваните от прокурорите по делото необичайни правни аргументи Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Очаква се обаче да му бъде наложена само глоба Нагласите за евровота в Германия - подобни на тези у нас: „Крайно десните” бележат ръст Нагласите за евровота в Германия - подобни на тези у нас: „Крайно десните” бележат ръст „Алтернатива за Германия” (АзГ) вероятно ще прибере над 17% от всички гласове за евродепутати и ще се нареди на второ място в ЕП Дейвид Бекъм стана лице на китайския гигант AliExpress Дейвид Бекъм стана лице на китайския гигант AliExpress Целта е компанията да догони конкурентната Temu
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня - Мамо, защо винаги първи умират най-добрите хора?
- Ти като отидеш в градината, кои цветя откъсваш?
- Тия дето се пушат, но това какво общо има?
Виц на деня Виц на деня - Вече се омъжвам. Представям си колко мъже ще се разстроят.
- Че ти за колко ще се омъжваш?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добрият моторист различава 30 вида насекоми, по вкус!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори