×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Поруганият паметник в Бургас на съветски освободители ли е или на окупатори?


Поруганият паметник в Бургас на съветски освободители ли е или на окупатори?
Този монумент е много спорен. Ами ако на него са изписани имената на мародери и изнасилвачи, пита историкът Митко Иванов
14 Май 2022, Събота, 20:10 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Флагман.бг още през 2018 година изнесе историческата теза на изследователя Митко Иванов

Поруганият паметник в парк „Света Троица“ (ВИЖТЕ ТУК), е един от спорните монументи в Бургас. 

Преди четири години Флагман.бг публикува историческата теза на изследователя Митко Иванов, който зададе редица въпроси, за да е наясно обществеността кои са имената, изписани на двете паметни плочи. Тогава никой не му отговори.

„И днес продължавам да питам и да се интересувам откъде са почерпени исторически сведения за тези 44 имена. Съществува ли такъв документ, от роднини ли е взета информацията? Лично аз съм разговарял с много хора, които твърдяха, че в Бургас в този период е имало съветски мародери и изнасилвачи, включително и на деца, имало е и такива, които са починали от препиване с метилов алкохол“, коментира тази вечер пред Флагман.бг Митко Иванов.

Бургаският краевед Митко Иванов

Според него паметните плочи са поставени в явно законово нарушение в парка.

Бургас имал разписана процедура от Общинския съвет, която била изключително рестриктивна, изисквали се множество документи, за да е ясно, че какви са лицата, които са увековечени на подобни монументи.

В случая било използвано тълкувание, че ставало въпрос за разширение, а не изграждането на нов паметник.

Ето и историческата теза на изявения краевед и изследовател на историята на Бургас Митко Иванов от 2018 година:

Автентични данни за отравянето на 190 съветски войници с метилов алкохол в Бургас

Вече близо 75 години се носи като градска легенда историята за съветските войници, отровили се с метилов спирт през 1944 г. в Бургас. Чували сме тази трагична случка в няколко варианта, които частично си противоречат.

Най-често се разказва, че в някакъв склад в Бургас (на гарата? на пристанището? в местността Капчето? във фабрика Девеко?) нахлули съветски войници и намерили бидони със спирт. Пазещият стоката енергично се опитал да ги спре да консумират, крещейки нещо, вероятно на български. Съветските войници незабавно го разстреляли, след което се почерпили обилно. Поканили и стотици свои колеги.

Алкохолът обаче е бил метилов, и тъкмо това крещял българинът. Броят на пострадалите бил огромен – между няколко десетки и няколко стотин, в различните версии. Били погребани с почести (?)

Днес в парк „Изгрев“ (старите гробища до 1962 г.) южно от параклиса „Св. Троица“ се намира немалък по размери общ гроб с два паметни знака. Надписът на единия гласи: „Тук са погребани съветските войни починали в гр. Бургас“, а на другия паметен знак пише: „На освободителите вечна слава! 1944-1945“.

Така изглеждаше паметникът през 2018 година преди т.нар. "разширение" и реставрация

Предполага се, че именно там са тленните останки на падналите в борбата с метиловия алкохол войни.

В някои публикации, споменаващи тази история се отбелязва, че това са единствените по-значими човешки загуби на Червената армия на територията на България. Което е много конфузен факт, защото през 1944 г. СССР обявява война на България – страна, която няма никакво намерение да воюва. След това решава да я окупира, а в края на войната нашата държава получава статут на победена. 

По обясними причини в нашите архиви документи за отравянето не са открити. Липсваше и достоверен източник с цитирани точни факти. Това караше част от бургазлии да се лутат в противоречивите версии, а някои дори да се съмняват в достоверността на историята.

Благодарение на журналиста Николай Цеков, който също споменава историята в своя публикация, успяхме да се запознаем с изследването на руския историк А. Тимофеев, което е поместено в руското списание "Родина", №1, 2011, с. 133-136., под заглавие „Стоит над горою Алеша. Облик красноармейца, освободителя Балкан.“ 

Изследователската ни страст беше задоволена, защото трудът на руския историк предлага обилни факти по случая (благодарим за прецизирането на превода на Цвета Томова). Ето преразказ на събитията по дати и с имената на главните участници:
 

Жители на Бургас приветстват съветски моряци в пристанището, Снимка: Държавна сигурност.com
Гвардейски съветски минометни войски по улица в Бургас, Снимка: 5 Държавна сигурност.com

Бургас е окупиран от Червената армия на 9 септември 1944 г. На 14 септември 1944 г. в складове на територията на града войници открили бидони с алкохол. Полковият командир майор Приходко, в присъствието на заместник-полковия командир по политическите въпроси Рисин повикал старши лейтенанта от  медицинска служба Дяченко и поискал от него да провери годността на алкохола за консумация. Командирът  наредил да се извърши експресен анализ с думите:

"Вие сте лекар, пийте и ми кажете какво е това!"

Дяченко обаче отказал да пие от алкохола и заминал (вероятно извън Бургас?), за да изследва  качеството на спирта от склада.

Какво се случва през следващите 60 часа, можем само да предполагаме. Но това никак не е трудно: несъмнено стотици войници и офицери са изпили различно количество от отровата, при това в отсъствието на лекаря Дяченко. Сигурно е обаче, че на 16 септември вече са пострадали тежко някои от консумиралите от спирта. Едва на  сутринта на 17 септември складът бил поставен под охрана.

Последствията били потресаващи. Трагичния баланс обобщили в доклад военният следовател от Четвърти механизиран корпус майор Шмуклер, главния медицински експерт Шпиганович и ръководителят на  военното санитарно управление на 3-ти украински фронт Неймарк:

През периода 16-19 септември 1944 г. в гарнизона в Бургас, в резултат от отравяне с метилов алкохол били засегнати около 190 души, потърсили медицинска помощ - 154 войници и офицери, 120 са били хоспитализирани, 6 са ослепели. Починали са 42-ма съветски войни.

Прави впечатление, че в това резюме от военно-медицинския доклад липсва информация за застрелян българин. Това би могло да бъде и укриване на неудобен факт. Такава информация липсва и в единствения от многобройните преразкази по случая, който е почерпен директно от свидетел. Преразказа ни г-н Георги Чаракчиев, който го е чул от съвременника на историята, големия български индустриалец  Димитър Велчев (констатирахме известно противоречие в двете описания - в датите и в броя на пострадалите; запитахме се дали това не са два отделни случая?).

Че случаите (случаят?) с метиловия спирт са били потулени става ясно и от  спомените на известния бургазлия Динко Хаджидинев, съвременник на събитията. Чудесен и добросъвестен разказвач, с будна и релефна памет, в книжката си „Бургас – есенни сънища“ той описва далеч по-маловажни престъпления на съветските войници в Бургас („многобройни бели“, кражба на колело), но не споменава нито дума за отравяне на близо 200 души. Хаджидинев обаче навежда на хипотеза какъв род войници са основните участници в трагедията. Според него първите установени в града съветски поделения „имаха указания и те ги спазваха стриктно – да се държат приятелски и дружелюбно с населението... Но с идването на кашишките поделения отношенията поохладняха... те проявяваха неутолима жажда за алкохол, напиваха се бързо и неконтролируемо...“ (кашик – жаргон за войник от сухопътните войски).

Къде са били лекувани стотиците пострадали? Една снимка на ДА „Архиви“ навежда на идея: в сградата на Гимназията очевидно е била устроена военна болница. Това се е случило още през 1941 г. Ето какво си спомня Динко Хаджидинев в същата книга: „Бялата красива сграда на реалната гимназия бяха я взели германците, превръщайки я в болница за частите, които пребиваваха в Бургас и около него.“ Несъмнено същата временна болница е използвана и от съветската армия.
 

Не поставяме под съмнение и тези спомени. Но все пак изследването на Тимофеев по документи в руските секретни архиви е много сериозно! Авторът е специалист от висока класа, с респектиращи награди и публикации и е черпил информация от извора. Тук изниква още един въпрос: как са били изнесени тези данни от съветските военни архиви, след като е добре известно, че те и до днес са строго секретни?

Ето какво сподели (пред мен, М. И.) журналистът Николай Цеков:

„Най-учудващото в информацията на Тимофеев е, че авторът се е добрал до абсолютно закритите по времето на Путин военни архиви на Русия. А достъпът до тази част от тях, която съдържа информации за военните престъпления на руската и Червената армия, никога не е бил възможен. По времето на Горбачов и отчасти при Елцин все пак е имало някакви възможности за справки. В началото на 90-те г. за кратко време е било възможно за историци и изследователи да работят с тези архиви.“

Това даде шанс и на нас за пръв път да цитираме обилни факти от тази грозна и трагична история от миналото на Бургас.

БИБЛИОГРАФИЯ

1. Сайт Държавна сигурност.com: http://desebg.com.
2. Цеков, Николай. Когато Червената армия "освобождаваше" България. 13.05.2017. http://www.dw.com/bg.
3. Тимофеев, А. Стоит над горою Алеша: облик красноармейца, освободителя Балкан. В: сп. Родина (российский исторический журнал), №1, 2011, с. 133-136.  Москва, 2011.
4. Хаджидинев, Динко. Бургас – есенни сънища. Бургас, 1994.


В категории: Бургас


65
Коментара по темата
65.
Германистан
17.05.2022 17:12:40
0
1
До 64:

така е, ебаxме прабаба ти и баба ти, и виж се само какъв неграмотен шeбeк се пръкна ти!
64.
лицето
17.05.2022 07:39:22
5
3
дайте да видим архивите на нацистите , ама там германистан такива шамари ще ви набие че ще се чудите къде се намирате

100% никакви архиви не са гледани защото са Строго секретни и на никой въшлив пръднярко от българия няма да му дадат да чете че и да приписва

кой знае нацистката армия как ви е ебала прабабите и бабите ама си траят защото там ако заговориш ще ти изпратят отряд от германия да види аджеба кой е недоволен , затова само: били много хубави тез немски войници
63.
Пакта Рибентроп-Молотов
16.05.2022 10:25:44
2
8
СССР напада Полша и България докато те воюват с германците. Когато руснаците нахлуват в България тук не е имало германски войски. Те са се били изтеглили, тъй че военните действия на БА са извън границите на страната, като нашите войски достигат до Унгария. В Унгария паметници на българските освободители няма. Също в Сърбия, макар че точно БА ги е освободила от хитлеристите, а благодарните сърби ни наричат фашисти. Те това е освободи куче да те лае.

И да припомня марша на "освободителите" написан за тези, дето са ни "освобождавали" "Под балканските звезди":
"И под звездите на балканите
Спомняме си не без причина
Ярославълски, Рязански
И Смоленските места."

Не са били никакви украинци, а 100% руска сволоч.
62.
Селянин
16.05.2022 09:05:16
5
5
Това е паметник на руския мужик който е дал живота си за свободата на Русия и Европа.Този ден е началото на окупацията на България от болшевишкия руски режим началото на управлението на предателската и продажна БКП , на които някои още се кланят
61.
...
15.05.2022 21:47:46
8
8
Украйна нагло племе изключително нагли хора вън защо ги храним
60.
Срам
15.05.2022 17:40:26
7
15
Паметник на руският окупатор,който е обявил война на България и великият генерал Владимир Вазов се е бил срещу Руският поробител.Много мръсно,агресивно, войнолюбиво и алчно племе са руснаци и американци.
59.
Петър
15.05.2022 16:40:13
6
11
Как може да е поругано нещо, което е незаконно? Незаконно е, защото не може да бъде доказан факт, който ни причислява към нещо, което не сме!
58.
А БРЕ МИТКО Иванчов
15.05.2022 15:31:08
12
8
По голяма глупост не ти наредиха да драснеш или предложиш в пакет,че ...

В света на халюцинации и предположения ...още повече ,че 77г.са минали от ВОВ ,а Митко Илиев дали му грандове от ПП да злостови по адрес на Русия и армията и осво идителка на Българския род.

Шибаняко със шибаняко с ПП идете в Америка и проповядвайте разбиранията на вашите хомосексуалисти и ционисти ,тука няма ви оставим си веете американския байряк и пълните с жълти новини мозъка на подрастващото поколение учещо отчасти подменена История по заръка на фашистите от Америка.

Няма да ви оставим !
57.
Димитър Янев
15.05.2022 15:01:07
3
18
Нашата къща с голям двор се намираше точно в средата на пресечката зад училище Любен Каравелов.Преди 9.9.44г.в училището ни бе настанена малка немска военна част.Войниците бяха дисциплинирани и не създаваха проблеми.Поддържаха чистой.В задния двор на училището ръчно изкопаха дълбока яма в която се изхвърляха всички боклуци и отпадъци ,като се напълни се зарива и се копае нова.След девети септември в училището се настани руска военна част.Условията рязко се влошиха:напиваха се редовно,просеха си от къщите алкохол,не плащаха в пивницата,една неделя са напили охраната ,разбили вещевия склад и започнаха да продават ограбеното по къщите за пари и пиене.Моята баба тогава размени срещу половинка ракия шест броя дебели подметки от гьон.След разкриване на грабежа,военни коменданти започнаха да събират по къщите продаденото.Ние върнахме четири от подметките,а две от тях дълго време сет търкаляха из къщи за спомен от изживения ужас.Баща ми беше на фронта.В къщи сме аз на шест баба и майка ми бременна в шестия месец. Рано една неделна сутрин двама пияни руски войника блъскат по пътната врата и търсят младата госпожа ,която са мяркали в двора.Баба ми се опита да ги прогони ,но не успя.Наложи се да извика руски офицер,който бе на квартира у съседката.Офицерът ги изкомандува неколкократно и единият войник си тръгна, но вторият строши резето , влезе в двора и тръгна към къщи.След няколко призива "стой"офицерът извади пистолета си и го застреля.
56.
Любопитен
15.05.2022 13:15:41
5
12
Елховския шебек няма ли да спре да ръси простотии?
55.
_nib_
15.05.2022 11:28:05
13
14
,,Влязохме" в престъпната организация нато-останахме без армия.,,Влязохме" в ес-останахме без икономика.Не забраниха нашите политици нпо-тата като ОРБАН-ще останем и без история.
54.
До52
15.05.2022 11:14:54
4
16
Бабите и дядовците ни , са живяли по това време Че имали по автентичен източник от тях??
53.
До 52
15.05.2022 11:13:09
10
19
Ти можеш ли да четеш? Авторът обяснява подробно, че историята с метиловия алкохол е документирана в съветските архиви. Писмото на Георги Димитров за убийствата и изнасилванията също е красноречиво доказателство. Какво друго доказателство искаш?
52.
натрапват ни
15.05.2022 11:06:35
14
13
"градски легенди".Няма доказана историческа истина,научно и безпристрастно.Вижте само какви източници са цитирани...плюс баби и съседи ,роднини.Това е несериозно .Дано се намери един истински историк,който да рецензира написаното.И да даде доказателства за истината,независимо каква е тя.
51.
Хахаха
15.05.2022 10:36:32
12
24
Баба ми Бог да я прости ми разправяше като бях тинейджър.Че 1941 дошли първо немците в бургас на път за гърция. Войниците били настанени в мъжката гимназия зад съда. Там всяка сутрин ходили по бедните деца и възрастни И получавали топло ядене и шоколади. По улицата се държали коректно и възпитано с населението. Три години по късно 1944 дошли руснаците. По цял ден и нощ ходили пияни по улиците .А на търговците не плащали за услугите или за продуктите. Тоалетна с казанче с вода и гърне се миели Като мислили може би че е чешма.
50.
Корончо
15.05.2022 10:15:28
13
25
Да идват багерите и да започнат от пл.Тройката,след това паметника зад съда и накрая въпросния паметник. Ден,два работа и всичко ще е чисто,а на душите ни спокойно. Готов съм да платя няколко машиносмени за нужната техника
49.
аахаахахахха смрт да бъде
15.05.2022 10:13:36
8
10
Като лапета един път му се изсрахме и изпикахме отгоре ахахааахаa
48.
До 46
15.05.2022 09:42:12
9
30
Абе вие русофилите нормални хора ли сте? Ето какво пише самият Георги Димитров в писмо до Сталин:
"Някои военнослужащи в пияно състояние нахлуват през нощта в частни домове в градовете и селата, грабят, а в някои случаи изнасилват жени и убиват мъже. В село Див Дядово, Шуменски район е убит заедно с други и член на Комунистическата партия."
47.
Достатъчно!
15.05.2022 09:35:01
8
19
Престанете да ни занимавате с тези пияни боклуци!
46.
Бургазлия
15.05.2022 09:32:24
26
21
Имам един въпрос към този господин от елховските села , иначе художник и бургаски "историк", който с такава жар ръси злобни коментари. Нека си представи, че върви през изгорена, разрушена и изнасилена България. Нека си представи,че майка му, сестра му , жена му са с избодени очи, изнасилени, унижавани. Земята изгорена ,къщата му разрушена. Върви през пепелища. Ужас след ужас. Нагледал се е. Гладен, защото е война. Нека си представи как човешкото съзнание може да издържи такова нещо.Той може ли да издържи? Къде търси спасението?Да си отговори и после да съди. И много чудно откъде се научи ,че Съветската армия е окупационна армия? Неуморният "историк" и художник би трябвало да пази паметниците, а не да призовава поругаването им.
Впрочем, бургаските граждани са посрещнали с неописуема радост съветските войски. Посрещали са ги по къщите си, хранели са ти. От улицата са канели непознати войничета. Никакви изнасилвания не е имало. Това зная от моя прадядо.
Впрочем, защо този "бургазлия" не се интересува активно от историята на родното си село? И да престане да рови по гробовете на починалите хора. Гнусно и срамно е.
45.
До 44
15.05.2022 09:20:13
12
20
Аз съм я чувал от стари бургазлии има и документи от руските архиви. За всеки нормален човек това би било достатъчно за да се убеди.
44.
бургазлия
15.05.2022 09:16:30
16
13
до 38: Кои са тези "всички стари бургазлии", които я знаели тази история. Моите родители, Бог да ги прости и други мои роднини са живели в Бургас по това време. Млади и любознателни и информирани за нещата в града по това време. Питал съм ги специално за тази история. Всички са ми казвали, че за първи път чуват за такова нещо.
43.
До 32
15.05.2022 09:06:44
10
26
Понеже са били дружелюбни, затова ли 1944 разстрелват двама пияни руски войника за изнасилването и убийството на бургазлиика горе, където е летния театър. Стар бургазлия 83 год. ми го е казвал. Думите му бяха - Бях малък, качен на раменете на баща ми, имаше много хора и ги разстреляха горе до летния театър. Никога няма да го забравя до края на живота си.
42.
Червената армия в Югославия
15.05.2022 09:05:54
6
12
Yugoslavia. According to Yugoslav politician Milovan Djilas, at least 121 cases of rape were documented, 111 of which also involved murder. A total of 1,204 cases of looting with assault were also documented.
122 документирани случаи на изнасилвания в Югославия извършени от Червената армия. От тях 111 придружени с убийство.
41.
Анти кравар
15.05.2022 08:55:47
22
14
Честито за пренаписването на историята ни. Нато и сращ вън.
40.
Бачо Киро
15.05.2022 08:51:30
1
22
Гледайте документалния филм„Второто освобождение“.Има го в нета.Там се изнасят данни,които се публикуват са първи път.
39.
жестоката истина
15.05.2022 08:46:34
12
26
Този паметник – фалшивка е построен (като много други) от безродните български комунисти като култово място за поклонение, с цел насаждане на „признателност“ към руско-съветските „освободители“ (всъщност – окупатори). Паметникът е ВАРИАНТ 2 на предишна такава фалшивка и под него НЯМА никакви кокалаци на „освободители“ – окупатори. ВАРИАНТ 1 беше на друго място. Но това не е проблем за руската агентура – важното е да се продължава ЛЪЖАТА за „освободителите“ и да има още един повод на ПРОКЛЕТА Русия да се намесва във вътрешните работи на България. Преди време руската агентура (с помощта на административни служби в Бургас) извършиха НЕЗАКОННОТО разширение на паметника на САМООТРОВИЛИТЕ се с ОТКРАДНАТ метилов алкохол ОКУПАТОРИ-МАРОДЕРИ от Червената армия през 1944 г. в Бургас. А ИЗПИСАНИТЕ имена на ОКУПАТОРИТЕ върху плочите НЕ СА ПРЕДОСТАВЕНИ от никоя българска администрация, а чрез някакъв НЕЛЕГАЛЕН (руски) комитет изпратени от Русия, а НАЙ-ВЕРОЯТНО са ИЗМИСЛЕНИ и НАПИСАНИ (на бутилка водка) в кухнята на някой от НЕЛЕГАЛНАТА руска дружинка, която спонсорира и поддържа въпросната ФАЛШИВКА. Прокуратурата (каскетурата) отдавна е сезирана, но резултат никакъв.
Реакцията на каскетурата е същата относно кражбата на демонтирания в Бургас паметник на главатаря на Червената армия, окупирала България през 1944 година – маршал Толбухин, и монтирането му в руската база на р. Камчия.
Има ОСНОВАТЕЛНИ предположения, че една и съща руска диверсионно – пропагандистка група стои зад гореспоменатите позорни деяния, както и зад ремонта на паметника на ОКУПАТОРА Альоша в Бургас.
38.
Русофилите са странни типове
15.05.2022 08:19:46
11
30
Димитров с писмо моли Сталин да спре убийствата и изнасилванията на Червената армия в България. Има и сведения от руските архиви за историята с метилов алкохол. Всички стари бургазлии я знаят тази история. Обаче русофилите отказват да приемат истината. Защото тя ще разруши измисления им свят.
37.
Kiro
15.05.2022 08:15:01
12
25
УКРАИНСКА БЕЖАНКА :
„БЪЛГАРИТЕ СА АБСОЛЮТНО ТЪПИ И ОГРАНИЧЕНИ ЦИГАНИ .
ВСЯКА ДЪРЖАВА ИМА СВОИТЕ ИЗРОДИ, НО ТУК СА ОСОБЕНО МНОГО !“
НАГЛИ !
ОТВРАТИТЕЛНО АРОГАНТНИ !

ЗА ТАКИВА НАХАЛНИЦИ, БЪЛГАРСКИТЕ УПРАВЛЕНЦИ ПРОДАЖНИЦИ СИ РАЗПРАХА ЗАДНИЦИТЕ !

Храни куче да те лае !
36.
А бе
15.05.2022 07:49:58
11
27
Такава ни е съдбата. Строим паметници не на когото трябва.
Американците сринаха София през 1943-44 година, ние за благодарност, паметник...
Защо такива безродници ни управляват вече 33 години? Защото сме тъпи мили мои . За това . Защото Ганьо ще си остане Ганьо винаги и все ще търси келепира.
35.
Бат Танас
15.05.2022 05:57:17
2
16
По- добре да пита баща си как може да е направил такъв тъпанар
34.
*********
15.05.2022 05:54:54
3
13
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
33.
бургазлия
15.05.2022 00:24:57
8
26
до 29: Иди обяснявай на баба си и дядо си, че са били окупатори и не е трябвало да ги посрещат с цветя, с прегръдки и сълзи на очи, умнико!
32.
бургазлия
15.05.2022 00:07:25
29
32
Градска легенда било. Една жена каза. Глупости на търкалета. Това са му големите доказателства на големия "историк" Митко. Нито един източник от това време не потвърждава тези локуми. Това, че някакъв съветски архив пишело нещо, щом не е потвърдено от нито един друг източник не може да е доказателство. Може например да е объкрано името на града. Примери за това много. Най- сигурния и добросъвестен летописец на онова време е Хаджидинев. Той го е написал ясно - съветските войници са се държали приятелски и дружелюбно с местното население. Имало и случаи на напиване с алкохол, което е повече от нормално и някои дребни престъпления, най-забележителното от които кражбата на едно колело. Никакви убийства, изнасилвания и мародерства за които са се размечтали русофобските мозъци, никакви отровени с метилов алкохол войници няма. Украинските войници, които са починали тук и са погребани в парка може да са починали ранени от предишни битки или починали болни от тиф и други болести, които във военно време се срещат често.
31.
Слава Украйна
14.05.2022 22:45:13
26
26
Харков е спасен ,”великата “армия на орките издъхна , черпим с метил на аванта ,дебилите да заповядат .
30.
Е няма такива дебили
14.05.2022 22:43:10
9
20
Като са дошли “братята руснаци “ са ги посрещнали с цветя (както сега ще ги посрещнат предстелите ) но после са си яли гъзо от яд .
29.
Путлерист
14.05.2022 22:37:07
12
24
По документи са окупационен корпус, това е достатъчно за тези, които имат поне една гънка в мозъка, за останалите може да са и освободители. Интересно е, че русофилите ги защитават, ама ако се окаже, че са били украинци кво прайм? За мен окупаторите са врагове без значение от коя народност са.
28.
гражданин
14.05.2022 22:34:47
12
19
Събаряйййй !
27.
въпрос
14.05.2022 22:26:47
29
34
Как не ви е срам. Това са паметниците на славните войни украинци от Трети украински фронт. Вместо да ги прославяте, ги унижавате, че били пияници и изнасилвачи. Те в сравнение със сегашните си наследници са цвете. Молете се от "Азовстал" турските кораби да не докарат "героите-нацисти" при съпругите на Слънчев бряг.
26.
Нормално
14.05.2022 22:25:19
16
21
Повечето тук са от семката на освободителите , бабите им са получили истинско освобождение пред очите на дядовците им и нормално да ги дърпа към родината им . Сега като дойдат пак да ни освобождават жените и сестрите им ще усетят какво е било и тогава пак ще ви питам какви са били .
25.
До 12
14.05.2022 22:17:33
32
28
Целта е дебилите да разберат истината , ЦРУ и пръскащите самолети са само в болната ти глава . Само плитко умен може да нарича руските дебили освободители . От какво са ме освободили през втората световна война ? Сега ще ти кажа . Освободили са ни държавното злато , хранителни продукти да храним освободителя , освободили са бабите ни от сексуалнито напрежение което са изпитвали и най-вероятно си плод от това освобождение и затова сега те влече към Русия .
24.
Да погледнем реално
14.05.2022 22:15:57
9
31
Смятай Bayer колко са били силни още тогава, реклама в някво градче в България преди 78 години. На летишето в Франфурт я има съшата само, че в пъти по-голяма. Ей това са традиции. В Англия на всеки магазин Морисън'с стои табела "основан през 1899-та". А тук сигурно най-пресният бизнес е от 90-те и то рядко. Ей това ни донесоха "братушките" и комунизма, другари и другарки.
23.
За дебилите
14.05.2022 22:11:57
19
25
Дебили като ви мързи да четете, поне гледайте(в линка отдолу ) . С документи от архива не от Фейсбук. Ама гледайте и слушайте внимателно ,за да разберете какво ви очаква ,като ви дойдат братушките . А и разберете какво значи братушка .

https://youtu.be/AE6lGVqZkmo
22.
До 21
14.05.2022 22:07:01
17
22
Абе глупак, като те мързи да четеш питай баба си какви са били и какво са им сторили “братята ти руснаци “
21.
Дааааа
14.05.2022 22:04:51
20
19
Верно само малоумни наркоманизирани европедали са останали за читатели и драскачи на идиотски коментари тук във Флагман. Все амеби пъпчиви гурливи
20.
Естествено
14.05.2022 22:04:23
20
24
Естествено ,че е на окупатора , само този който не е учил в училище по история, ги
нарича освободители . Толкова са ни взели ,че още им плащаме .
19.
Опа
14.05.2022 22:00:27
12
28
Не са загинали, а са умрели от пукница. Те ако бяха загинали нямаше да ги зарият накрая на града без никакъв паметник. Дори през комунизма там не се извършваха възпоминания и нямаше паметник в прослава на съветските войни. Знаеше се, че там има някакви погребани руснаци 1944 г но до там. Едва когато Путин започна хибридната война го измислиха, че погребаните там са герои и им построиха паметник. То така или иначе никой няма погребан на това място защото както гробището в Меден рудник, така и това срещу Окръжна болница отдавна е преместено. Ако някъде трябва да има паметник то това е или мястото където са им преместили кокалите или мястото където са загинали. Едното никой не го знае защото останките на умрелите от алкохол са затрити без почести, а другото не е удобно да се посочи, защото никаква битка не са водили освен с алкохола.
18.
Бай Ставри
14.05.2022 21:59:51
12
20
На алкохолици е !
17.
*********
14.05.2022 21:57:23
8
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
16.
СРАМОТА
14.05.2022 21:33:33
9
11
Vie ste NESTASNICI
15.
до 12
14.05.2022 21:00:47
11
35
Нямай никакво съмнение, че ако възхода на Възраждане продължи умните и красиви ще бъдат впрегнати в насилия.
На ръба сме.
Миналата седмица в София българи се биха с българи заради едно тъпо украйнско знаме.
14.
*********
14.05.2022 21:00:30
1
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
13.
Оруел
14.05.2022 20:57:29
22
31
Обилни цитати от украйнски "изследовател" от 2011г.... На съда всичко е ясно.
И истината няма никакво значение в света на Оруел !
Все едно сме в Хоривудски филм. Руснаците пияни изнасилвачи а американците/ германците жертвоготовни в името на доброто.

Елементарни манипулатори.
12.
ХАЙДЕ СТИГА
14.05.2022 20:55:09
25
41
Престанете да подклаждате разделението на българския народ! Това ли е целта на ЦРУ?
Да направят от България втора Украйна ли?
ХОРА опомнете се!
Колкото по зле върви икономиката и жизнения стандарт-толкова повече се налагат отвън/със сигурност добре платени/,действия за насочване на общественото внимание към проблеми,които да отвличат и отклоняват обществената енергия в неправилна посока!
11.
Да
14.05.2022 20:53:50
37
45
Естествено, че са окупатори. От 1944-1947 г. сме били под съветска окупация. Исторически, документално доказано. После са оставили zомбираните си проксита да ни управляват 45 години. Опитват се и сега
10.
До всички
14.05.2022 20:53:00
8
31
Ще се окаже,че окупаторите са били украинци. Август 1944 г. Трети украински фронт участва във Втората яшко-кишиневска операция, която води до освобождаването на цялата Молдовска ССР, а Румъния обявява война на Германия.

На 8 септември съветските войски влизат в България. На следващия ден в страната е осъществен преврат, който докарва на власт Отечествения фронт, а страната обявява война на Германия. От 28 септември до 20 октомври 1944 г. Трети украински фронт в сътрудничество с Югославската народна освободителна армия и с помощта на българската армия провежда Белградската операция, в резултат на което е освободен Белград и по-голямата част от Сърбия.

От октомври 1944 до февруари 1945 г. частите на Трети украински фронт участват в Битката за Будапеща заедно с 46-а армия. Неговите войски пресичат Дунава и установяват предмостие на десния бряг на реката. През януари 1945 г. отблъскват контраатаки на германците, които се опитват да освободят обсадените си части в Будапеща, а през март участват s 57-а армия и Първа българска армия в Балатонската операция, контраофанзива, която разбива немските войски в района на езерото Балатон както и в проведените от Първа българска армия командвана от генерал Владимир Стойчев действаща в състава на Трети фронт като негов съюзник Дравска операция от 6 до 19 март 1945 г. и Мурска операция от 29 март до 14 април 1945 г. Успешното завършване на тази битка прави възможно началото на Виенската операция която почва още на 16 март заедно с Втори украински фронт, който служи като ляво крило. След това силите на фронтовете и сражаващата се с тях съюзна българска армия завършват овладяването на Унгария и изгонват немските войски в източните части на Австрия, като Първа българска армия завзема Каринтия където се среща с 3 та британска армия, а съветските Трети фронт и Втори фронт завземат столицата ѝ Виена.
9.
Не че нещо
14.05.2022 20:50:38
9
22
Ако се доверим на напоителните разкрития преди около 80 години по скоро са били пиянки, но това явно не е било известно на извършителите, най вероятно украински граждани, намерили топъл приют в малка България.
8.
Ай
14.05.2022 20:43:36
36
22
Слава Украине, слава нации в составе Росийской Федерации :)
7.
#%&
14.05.2022 20:40:45
0
16
Относно спорните и неизяснени въпроси да е пита Руския посланик(знае се името `и) и да се внесе яснота!
6.
дебили бургас
14.05.2022 20:40:26
10
15
Никой не е събарял плочата. Вижте колко малко разтвор е поставен за залепването, кама е паднала и се е счупила.
5.
До 2
14.05.2022 20:35:20
19
40
Питали сме ги.
Грабили са! Изнасилвали са!
Стига с тия баби е дядовци. Още в предната статия ти писах, че си тъпак.
4.
До 2
14.05.2022 20:33:13
31
52
Баба ми ,ми е разказвала как немците са им давали шоколади,а пияните ватинки са взели всичките им животни от избора.
3.
Въпрос
14.05.2022 20:29:32
23
28
Този църния ,какъв е по народност и на хранилката на кое НПО е?
2.
Съчинител
14.05.2022 20:24:55
40
28
Тоз па кога завърши история и той? Да иде да пита бабите и дядовците има вде още преживяли 2 та световна грабили ли са, изнадилвали ли са, че да миряса най-сетне че не са.
1.
Sss
14.05.2022 20:16:34
20
27
Слугинаж
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Влоши се състоянието на пожарникаря, ранен при спасителната акция след катастрофата в Пловдив Влоши се състоянието на пожарникаря, ранен при спасителната акция след катастрофата в Пловдив Той е преместен от Клиниката по травматология в интензивното отделение Маскирани разбиха автомати на автомивка и задигнаха само 20 лева Маскирани разбиха автомати на автомивка и задигнаха само 20 лева Ремонтът им е по-скъп от оборота, каза един от собствениците Затварят университетите от 20 май, студентските такси остават Затварят университетите от 20 май, студентските такси остават Недопустимо е магистър да взима колкото хигиенист, каза председателят на Съвета на ректорите Ще надуят ли сметките ни за ток заради дефицита във фонд „Сигурност“? Ще надуят ли сметките ни за ток заради дефицита във фонд „Сигурност“? Нелепо е да товарят с това задължение битовите потребители, коментира проф. Владимир Колев  Главболгарстрой и Смарт Консултантс представиха Twin Tower – проект от ново поколение Главболгарстрой и Смарт Консултантс представиха Twin Tower – проект от ново поколение Освен с футуристичен облик, проектът привлича и с отличната си ликация, а транспортната достъпност ще бъде обезпечена с отлично изградената инфраструктура в района Има ли опасност от наводнения? Ще прелеят ли Струма и Места? Има ли опасност от наводнения? Ще прелеят ли Струма и Места? На територията на нашата област е обявен жълт код за валежи, каза губернаторът на Благоевград За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! Скечове, латиноритми и хип-хоп, песни - беше взривяващ спектакъл на самородни таланти от абитуриентите на сериозна гимназия Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Градът е емблема на кохезионната политика, каза Йорданка Чобанова, ръководител на представителството на ЕК Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Рецепта-мечта, непременно я опитайте 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 В продължение на 5 дни старозагорци и гостите на града ще гледат над 50 заглавия от Европа при вход свободен
Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството  Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Битката не е само за Украйна, но и за свободния свят, коментира той Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса В социалните мрежи подозират, че любимката на няколко поколения българи се е подлагала на естетични и пластични интервенции, с които е прекалила и е заприличала на нищо Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Певицата на Дългия била категорична, че иска да изчисти имиджа си, който гологлавия шоумен зацапал Почина известен нотариус Почина известен нотариус Завинаги ни напусна нашият скъп колега и приятел“, заяви председателят на камарата Димитър Танев
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня Млад тираджия слиза от камиона и пита стария:
- Защо като слизаш от кабината, риташ гумите на камиона?
- Да ми се отлепят топките.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Безалкохолната бира е като сутиен на простора - най-хубавото го няма вътре.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори