×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Поморийският кмет строи палати, а децата спят в казарма


Поморийският кмет строи палати, а децата спят в казарма
На тези дюшечета понякога се налага да спят по две деца в село Гълъбец, намиращо се в морската община Поморие. Там леглата са 23, а малчуганите 30
02 Юли 2011, Събота, 14:22 ч.
Автор: Боряна ТЕНЧЕВА, видео Добромир ДОСКАЧАРОВ

В детските градини малчуганите лягат на дюшеци, по двама на легло,  играят натъпкани по 40 на 80 квадрата, общината бездейства, 10 млн. лева потънаха

Мизерна, очукана сграда, наподобяваща изоставена от времето на социализма казарма, до чийто вход отвежда невразчна кална пътечка – това е външният вид на сградата, пригодена за детска градина в село Гълъбец. Човек трудно може да се ориентира дали точно това е помещението, където учат деца и как се стига до него,  тай като изглежда като отдавна занемарено (в каква примитивна обстановка растат децата и каква постоянна битка водят учителите - вижте във видеоматериала). Вътре обаче екипът ни завари 17  от водените по списък 30 дечица, които са записани да учат там, което кара учителите да отдъхнат с облекчение, че няма да се налага да слагат допълнителни дюшеци или да звънят на родителите да идват да си вземат малчуганите на обяд. Защото децата може да са 30, но в спалнята има места за 23 легла, които едва се побират. Децата току-що бяха станали от обеден сън, но няма топла вода, за да си измият лицата, това обаче не е поради моментна авария, а ежедневие. Текат следобедните занимания, но масичките и столчетата за рисуване са прибрани едно върху друго в ъгъла, тъй като ако стоят разгънати в стаята няма да има място да се диша. Половината деца от същата тази детска градина изобщо са изведени в друга сграда, която пък съвсем не може да бъде разпозната като детско заведение, тъй като на входа и вместо обичайните весели надписи виси стандратната табела „Поща”. Горе на втория етаж в някогашните административни кабинети са напъхани дечицата.

 Това завари нашият екип в петък, около 15 часа в село Гълъбец, в местната градина „Детски свят”, където учителите полагат непосилни усилия да

възпитават 120 деца при ужасни битови условия.

Картинката би била твърде покъртителна дори, ако беше видяна полуизоставен, крайнобеден планински район, но тук случаят още по-шокиращ, тъй като въпросното село Гълъбец се намира в атрактивната морска община Поморие и е само на няколко километра от най-натоварената дестинация – Бургас – Слънчев бряг. „Ние сме учители с дълъг стаж, искаме да работим, даваме сърцето си за децата, но нямаме услови. Мечтата на живота ни стана това да имаме своя сграда, където да обучаваме децата. Обещават ни непрекъснато помещение, но така и всичко остава само на думи, лъжат ни безочливо. Изкопаха един трап, който прилича на масов гроб, който уж трябваше да е градина, но така и си остана дупка. Кметът на общината Петър Златанов дори не е стъпил тук да види как работим”, казаха учителките от детското заведение.

Очевидно е, че въпросните сгради, където са навряни децата, нямат нищо общо с грандиозните строежи, които издига в момента кметът на община Поморие Петър Златанов. Единият е на огромната, превърнала се в паметник  стъклена сграда в центъра на Поморие, която е предназначена за читалище. Там след хиляди скандали и тъмни сметки, се вихри бурна строителна дейност, въпреки че лятото вече започна и строителството е забранено. Работата по това здание обаче не секва, защото се очаква то да бъде венеца в предизборната кампания на Златанов тази есен и треската по откриването й е огромна. Сградата на детската градина в Гълъбец е пълна противоположност и на още един палат на Златанов, но негов личен, който той издига в съседно тузарско курортно селище. Драмите с детските градини в Поморие са болезнени и не засягат само Гълъбец, където случаят е най-фрапиращ, но въпреки това и въпреки многобройните искания от страна на общинските съветници от различни политически сили да се вземат мерки – нищо не е помръднало. В местния праламент са единодушини, че трябва да се построи нова забавачница, което обаче през последните 4 години не се случва, въпреки влезлите в бюджета 10 млн. лева от продажба на общинска земя. „Не знаем вече как да размърдаме изпълнителната власт, решенията ни не се изпълняват”, каза председателят на комисията по образование в местния парламент  Стефка Ангелова. Тя е запозната с всяка детска градина поотделно, където заради куп нередности директорите са принудени да лавират между контролните органи, които непрекъснато им налагат санкции от една страна и от друга - с отчаяни родители, които искат децата им да ходят на градина, за да могат да работят. Хаос цари и и в иначе модерната градина „Веселушко”, намираща се в квартал „Свети Георги” в Поморие. Там пък миналата година в една група са били 40 деца, а капацитетът  е максимум 24. По норматив на дете се полага по 4 кв. метра площ, а тези всички деца са се тъпчели на 80 кв.м. Малчуганите спят, хранят се и играят в едно помещение, всичко е накуп.  На обяд те спят на малки креватчета едно върху друго, като долното дете почти опира пода.

Общинските съветници буквално са се отчаяли и се чувстват

безсилни да размърдат кмета Петър Златанов

да обърне внимание на децата в общината. „ Не мога да си обясня защо кметът не реагира. Чувствам се безсилна, тъй като ние непрекъснато вземаме решения, но администрацията не ги изпълнява”, каза и общинският съветник от ГЕРБ д-р Милена Енева.

В Поморие дори при осигурени средства за детски градини администрацията не си помръдва пръста. Депутатът от ГЕРБ  Иван Алексиев, който е от Поморие и вече е официално обявен за кандидат – кмет лично е съдействал да бъде отпуснато финансиране за ремонт на забавачниците в селата Страцин и Ахелой, но наченки за работа няма. Така въпреки стотиците хиляди левове, предназначени за малчуганите, те продължават да играят в порутени сгради, в които дори персоналът е намирал змии.




В категории: Поморие


20
Коментара
20
Коментара по темата
20.
Тодор Бургазлиев
25.10.2011 17:18:37
0
0
Ние в Бургас търсим такива хора, за които говори Митя. Няма да му ги дадем, защото ни трябват. И ние имаме езера за застрояване - Мандренско, Атанасовско. че и Вая дори. Този прекрасен дует ще свърши чудесна работа. След това да отиват на чудското езеро
19.
Дамаскинов
24.10.2011 18:32:38
0
1
Тези руски авери, защо не си го вземат за кмет? Там хем ще се развихри, хем ще се отървем от него, дай боже
18.
Митя Руснака
24.10.2011 18:25:36
1
1
Мне очень нравится тов. кмет Златинов. Я из Ленинграда / Питер /. Он способен застроит Чудское озеро. Ето фантастическое! Но нели он уже застроил / с участием гл Арх. Рашкова / лагуни Помории
17.
Генч
28.09.2011 18:55:32
1
1
Да, много си прав. Равните с него - цар Киро имат , а тези над него не! Така ли да го разбираме ?
16.
Мето от Филибето
28.09.2011 18:46:14
0
1
Вие ,поморииците сте уникални. Цар Киро има палати, той с какво е по-долу от него!? За човекът от заглавието става реч!
15.
Собакевич
21.09.2011 14:36:55
0
0
Я не Манилова, я Собакевич.Я хочу получит все , что мне обещали. Тежело и горко кто мне врьот.Хорошо поедет далеко. К Австралии например.
14.
Съвест
17.09.2011 20:26:11
0
0
Така ,за съжаление.Хубаво го каза Вълкана:човек когато стане Депутат,единствено гледа как да краде повече.За жалост.Да, Г-н Алексиев,как ще погледнете тези хорица при агитацията Ви?
13.
Веселинова
29.08.2011 17:33:34
0
1
Просто съм потресена от безхаберието и нехайството на общинския кмет Златанов. Как може да се допусне малки деца да се отглеждат в такива мизерни условия. Нека всеки от нас си направи извод за кой ще гласува на есен и дали ще допуска и занапред такова безобразие. Ужасна история!
12.
Манилов
26.08.2011 19:26:55
0
1
Будете добри, изберите си го отново, човекот да си завърше что е започнувал
11.
Елена Йорданова
14.08.2011 21:46:50
0
2
Вижте и дворът на бившата прогимназия. Прилича на джунгла.Скоро може и да се появят животни, присъщи за нея. А сградата е в самия център на града.Къде гледа кметът?
10.
Арнаудов
14.08.2011 16:07:35
0
2
Един монолитен блок са настоящите общински съветници и кметът.Общи икономически интереси/
да не ги наречем с по-точната дума / ги обединяват.Само един има полза да твърди , че те го блокират. Така се оправдава за това,че не работи в полза на града. А в чия полза най -добре той си знае. Което не означава, че ние не знаем!
9.
v
14.08.2011 15:53:08
0
0
;'
8.
v
14.08.2011 15:53:08
0
0
;'
7.
Стоянка
09.07.2011 17:28:31
1
2
Прав е Александър,но явно правораздаване в България няма.Няма и разследваща журналистика.И с цялата си наглост ще се кандидатира за трети мандат.Два мандата еднолично управление-без екип,без заместници/като изключим един проформа/И това в държава членка на ЕС.Поморие =ЕТ "Петър Златанов"
6.
Стоянка
09.07.2011 17:28:30
1
1
Прав е Александър,но явно правораздаване в България няма.Няма и разследваща журналистика.И с цялата си наглост ще се кандидатира за трети мандат.Два мандата еднолично управление-без екип,без заместници/като изключим един проформа/И това в държава членка на ЕС.Поморие =ЕТ "Петър Златанов"
5.
александър
06.07.2011 17:18:11
2
3
Златанов е за затвора! Няма ли кой да му разследва далаверите през последните 2 мандата? Няма друг, който да е откраднал толкова много..
4.
Калата
03.07.2011 10:10:19
2
4
Кмете ,кмете защо не си остана в проектанска ,по-добре би било за града ни?Не ти ли омръзна да правиш глупости в този град?
3.
Атанасов
03.07.2011 09:04:28
1
3
Трудно е без знания,опит,екип,подкрепа.Трудно е когато не си управлявал 3 човека да управляваш Община.
2.
dada
02.07.2011 17:16:49
1
2
ама децата не гласуват по време на избори
1.
Помориец
02.07.2011 15:11:27
6
6
Златанов се умори, време е да сдава поста на Алексиев - човекът е амбициозен,интелигентен,с желание наистина да направи нещо за Поморие.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Мисис България Станислава Андреева е сред актрисите, които ще минат по червения килим в Кан И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините Вижте какви са те Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Заплатите на новоназначените колеги станаха в размер на 1400 лв. отново бруто. Което след удръжките означава, че част от социалните работници получават под 1100 лв.
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори