×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Bild: Западът заплашил да остави Украйна без ракети "Пейтриът" след атака по цел в Русия
  • Олимпийският рекордьор в овчарския скок Тиаго Браз отпадна за игрите в Париж това лято заради допинг
  • Времето днес, прогноза за сряда, 29 май: Отново краткотрайни валежи с гръмотевици
  • Гари Конил беше назначен за нов премиер на Хаити вчера
  • Русия вдига данъците на богатите
  • Ремонт променя движението по АМ "Струма"
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тройни глоби за шофьори - системни нарушители


15 Април 2022, Петък, 10:59 ч.
Автор: Флагман.бг

Ако имат неплатени санкции - забранява им се да управляват пътни превозни средства

Шофьори, които имат три и повече тежки нарушения, се обвяват за системни нарушители. При провинение като употреба на алкохол от 0,8 до 1,2 промила, което се наказва с 1000 лв., те ще плащат 2000 лв. при второто им залавяне, а при третото - тройно, тоест 3000 лв. Ако имат неплатени санкции - забранява им се да управляват пътни превозни средства. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата (ЗДП), предложени от МВР за обществено обсъждане. Проектът е разпратен за оценка и на избрани неправителствени организации, пише вестник Труд.

Законопроектът има над 50 параграфа, променя близо 100 текста от шофьорския закон и добавя още около 50, обясниха експерти пред „Труд”. Възможно е много от тях да отпаднат или да бъдат променени, преди да стигнат до Народното събрание. Но факт е, че МВР под ръководството на Бойко Рашков в последната година е решило да кърпи на парче действащия ЗДП, вместо да предлага нов, каквито проекти имаше през последните 2 години.

Авторите на проекта увеличават почти всички глоби с мотива, че много от тях не са вдигани от 2017 г. В 43-то НС тогава бяха нанесени над 100 поправки в закона от транспортната комисия, ръководена от „реформатора” Настимир Ананиев. Сега той пак е депутат като шеф на партия мандатоносител на „Продължаваме Промяната” и нищо чудно, ако отново се намеси в работата по промените в ЗДП.

В троен размер се увеличава и санкцията за системни организатори на гонки. Сега наказанието е 3000 лв. и 12 месеца без книжка и би трябвало да стане 9000 лв. и 3 г. без книжка. За неправилно возене на опасен товар шофьорът, за когото сега санкцията е от 200 до 300 лв., е предвидено ново наказание от 1000 лв. Повторното нарушение ще му струва 2000 лв., а ако стане системен нарушител - 3000 лв. и вземане на книжката за 2 години.

Вместо досегашните от 100 до 300 лева, на 600 лева скача наказанието за онези, които карат с отнета книжка или без нужната категория, собственици, които допускат колите им да карат шофьори без книжки, или пияни и дрогирани. При повторно нарушение глобата става 1000 лева, а при системно - 6000 лв. Любопитното е, че тази повторност и системност не се отняса до чиновниците от АПИ или кметовете на общини и за тях си остава глбота от 600 лева, ако е лошо състоянието на пътя, за който отговарят.

Драстично - 10 пъти, скача наказанието за шофьора, причинил пътно-транспортно произшествие. Сега то е 100 лева, но МВР иска стане 1000 лева. Въвежда се и отнемане на книжката за 3 месеца на шофьори, които минат повторно на червен светофар или нарушат правата на пешеходците на „зебра”.

В проекта има и много наказания, които се групират около една сума, тоест отпада „от до”. Например - за неправилно използване на светлини, създаващо опасност, вместо сегашните от 20 до 150 лева, в проекта се предвиждат твърдо 100 лева. Най-вероятно това се прави, за да няма субективната оценка в наказателното постановление, което се издава и подписва от шефа на КАТ.

Един от новите текстове гласи, че „на водача е забранено да управлява пътно превозно средство, когато с влязло в сила наказателно постановление или електронен фиш е наказан за системно нарушение, изтекъл е повече от един месец от влизането в сила и наложеното наказание не е изтърпяно”. С други думи - системният нарушител е приравнен на пиян или дрогиран шофьор и ще бъде преследван от катаджиите.

Синият и златният талон отпадат 

Синият талон за шофьорските точки и златният талон за водачи без нарушения отпадат, предвижда законопроектът. На тяхно място ще се появи единна система за регистрация на нарушенията и отчет на шофьорите. Не отпада обаче стикериът за „Гражданска отговорност” на предното стъкло, нито екостикерът, които са аналогови, а зад тях стоят компютърни системи.

Друг текст въвежда изискването при годишен технически преглед (ГТП) на автомобила, неговият собственик или ползвател да си е платил глобите, наложени по актове или електронни фишове към датата на прегледа. За целта пунктовете ще имат достъп до базата данни за наказателната дейност на КАТ, за да проверяват за наличие или липса на задължения.


В категории: Лайфстайл


5
Коментара
Флагман.БГ Почина българският Брад Пит Почина българският Брад Пит 29/05/2024, Сряда 12:00 0
5
Коментара по темата
5.
Mangala cvetan ov
15.04.2022 12:59:11
0
0
стикериът
4.
Шофьор
15.04.2022 12:30:27
2
6
Все шфьорите са им виновни . За лошите пътища наказани няма, но я не си платете винетката или ГО ела да видиш. Електонно правителство но хартийките и стикерите се печатат и тлоби се налагат ,печатницана на нашия човек трябва да работи .
3.
Когато направят пътищата, няма да има нарушители !
15.04.2022 12:19:41
2
6
МВР и КАТ основен донори с глоби и рекет за Министерство финансите. При фалирала финансово и без икономика държава, от къде ще пълнят хазната .... ами от УВЕЛИЧЕНИЕ НА ГЛОБИ И ТАКСИ !!! Пита ли някой депутат от Промяната, БСП, ДБ, ИТН, къде са потурчени едни 15 милиона лева ( санкции и глоби наложени от КАТ ) в приходите за 2021г. в бюджета МВР и МФ !?? Къде са ИНВЕСТИЦИИТЕ В ПЪТНАТА ИНФРАСТРУКТУРА ( по закон глобите по ЗДвП отиват в специален фонд за поддържане изправна пътната инфраструктура и не могат да се ползват за друго ) защото при 13г. правителство Герб и вече 1 година управление правителства служебни и ПП пак същата схема. Няма пътища които да отговарят на изискванията ЕС, но видите ли за кражбите на управниците винаги е виновен ЛОШИЯТ ШОФЬОР и той трябва да е занулен !!??? Писна ни , баси наглитетите в МВР от герб кадрите на ПП правителството.
2.
Ок
15.04.2022 12:14:36
0
5
Спокойно, много хора вече не караме коли :)
1.
Бургас
15.04.2022 11:20:32
5
8
Супер, браво!!!! Крайно време е наркоманчета, пияни и неадекватни водачи на мпс да плащат повече щом не искат да се научат.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Запомнете тези 4 дати през юни, може да преобърнат живота ви Запомнете тези 4 дати през юни, може да преобърнат живота ви Астролозите казват, че през тези пет дни не бива да рискуваме, защото планетите ще са в дисхармония Дори когато връстниците й броят до 12, тази бургаска хубавица мисли само за футбол Дори когато връстниците й броят до 12, тази бургаска хубавица мисли само за футбол Йоана завърши гимназията за романски езици "Георги Стойков Раковски“ в Бургас Възражда ли се фотографията в Бургас? НХА открива нова магистърска програма Възражда ли се фотографията в Бургас? НХА открива нова магистърска програма В рамките на 3 семестъра студентите ще научат историята на класическата и модерната фотография и как тя може да е част от съвременното изобразително изкуство Известна актриса не обича скъпите шопинг дестинации, пазарува от битака Известна актриса не обича скъпите шопинг дестинации, пазарува от битака Това е най-прекрасното място да намериш интересни образи, да поговориш с хората, да разгледаш, разказва звездата от "Братя"  Тя е звезда, но отиде на бала си с рокля за 300 лева и обвуки за 100 лева Тя е звезда, но отиде на бала си с рокля за 300 лева и обвуки за 100 лева Гледах да се съобразявам от гледна точка на това, че толкова хора по света нямат това, което имаме ние, споделя скромно шампионката Мария-Габриела Миличевич Обичайно? Разходка на кучета прерасна в юмручна схватка в бургаския жк „Меден рудник” (ВИДЕО) Обичайно? Разходка на кучета прерасна в юмручна схватка в бургаския жк „Меден рудник” (ВИДЕО) Агресивният въпрос „К’во прайш с тия големи кучета в парка, бе?!” е последван директно от удар Ще участват ли български военни кораби в операция в Черно море? Ще участват ли български военни кораби в операция в Черно море? Целта е да се осигури безопасността на морските пътища, след началото на руската инвазия срещу Украйна ГДБОП с удар срещу онлайн пирати ГДБОП с удар срещу онлайн пирати В хода й са установени собствениците на сайтовете, които са ги създали и поддържали с цел предлагането на техните потребители на достъп до популярни филми, сериали, телевизионни продукции чиито правоносители са български телевизионни оператори "Български възход" не само ще прескочи 4-процентовата бариера, но ще го направи уверено, обяви ген. Стефан Янев "Български възход" не само ще прескочи 4-процентовата бариера, но ще го направи уверено, обяви ген. Стефан Янев Трябва да се мисли стратегически – за бъдещето на България не за утрешния ден, а за десетилетие напред, подчерта ген. Стефан Янев Най-после ще вдигнат сватба Най-после ще вдигнат сватба Тя ще е малка, а кумовете ще са приятелка на Ива и мой приятел, призна Сашо Кадиев
Той е едва на 33 години, а вече е един от най-младите професори в България Той е едва на 33 години, а вече е един от най-младите професори в България Работи по различни проекти на Русенския университет, включително и международни Почина българският Брад Пит Почина българският Брад Пит Последните му проекти включваха участия във видеоклипове на Галена, Азис и Лидия, а наскоро като лекар в сериала "Съни Бийч" по bTV Той участва в социален експеримент и три години получава по 1800 евро без да работи Той участва в социален експеримент и три години получава по 1800 евро без да работи Бившият парамедик споделя, че не е станал по-щастлив, а по-мързелив  Сочни джуки и уголемен бюст – хит сред подаръците за тазгодишните абитуриентки Сочни джуки и уголемен бюст – хит сред подаръците за тазгодишните абитуриентки Тенденцията от миналото да се залага на големи обеми и натрапващи се устни вече я няма След участието си в Капките тя замина за Африка След участието си в Капките тя замина за Африка Моделката и гаджето вършеят в Тунис Мощна експлозия край Белгород, а Джон Кърби обяви, че забраната за удари по Русия с US оръжия остава Мощна експлозия край Белгород, а Джон Кърби обяви, че забраната за удари по Русия с US оръжия остава Трябва да позволим на Киев да стреля по военни цели на руска територия, от която те нанасят по Украйна, каза пък Макрон Транспортен хаос в центъра на София Транспортен хаос в центъра на София Многото и различни знаци объркват шофьорите, които неволно влизат в насрещното, и предизвикват опасни ситуации Проф. Джефри Сакс разкри кой взриви "Северен поток" Проф. Джефри Сакс разкри кой взриви "Северен поток" Икономистът, предлагал на източноевропейците шоковата терапия за преход към пазарна икономика, намекна, че Джо Байдън е поръчал разрушаване на газопроводите Сметоизвозване ли? Северна Корея праща балони с фекалии и боклук към южната съседка Сметоизвозване ли? Северна Корея праща балони с фекалии и боклук към южната съседка От години южнокорейски пък активисти изпращат балони с блистовки към Северна Корея, критикуващи нейните лидери и USB памети с клипове на Kей-поп музика Защо всички в Италия са срещу Мелони Защо всички в Италия са срещу Мелони Битката е всички срещу един
Владимир Путин към страните от НАТО Владимир Путин към страните от НАТО Трябва да сте наясно с какво си играете! Виц на деня Виц на деня - Скъпа, взех детето от детската градина.
- Браво, и... как ще го кръстим, защото нашето вече ходи на училище?
Виц на деня Виц на деня Блондинка в автосервиз.
Монтьорът и казва:
- Имате късо съединение.
- Е хубаво де, що не го удължите тогава....
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Никога не се задоволявай с това, което могат и другите!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори