×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Предсрочните избори неизбежни, но ги отлагат заради войната в Украйна и инфлацията


Предсрочните избори неизбежни, но ги отлагат заради войната в Украйна и инфлацията
На Кирил Петков ще му е трудно да излезе от тази ситуация, в която сам се постави, каза Слави Василев. Държат го на власт от чисто егоистични причини, коментира политологът
08 Април 2022, Петък, 09:00 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

 Коалиционните партньори ще свалят Кирил Петков, когато преценят, коментира политологът Слави Василев

Мнозинството от 134 народни представители в парламента, което крепи Кирил Петков на влас, не е на едно мнение по нито един от въпросите дали да дадем оръжие на Украйна, за избора на управител на БНБ и по казуса със Северна Македония. Това означава, че голяма пукнатина се е отворила в управляващата коалиция, коментира в „Здравей, България“ по Нова телевизия политологът Димитър Ганев.

Според него обаче в момента никой няма интерес от нови избори и една от причините за това е войната в Украйна. Не е изгодно свалянето на правителството и за опозицията, тъй като заради шоковото поскъпване на основните стоки е генератор на социално напрежение и води до срив в подкрепата за партиите от управляващата коалиция. 

Политологът Слави Василев пък прогнозира, че коалиционните партньори ще свалят Кирил Петков, когато преценят.

Политическият анализатор доц. Иво Инджов добави, че премиерът става заложник на останалите партии в коалицията, но това не би могло и да е нещо различно. „Никой не е имал сериозни очаквания за стабилност на тази коалиция, но лидерите са затова да вземат отговорни решения, а не да се водят по популистки подбуди“, обясни той.

„Консервативният поглед върху позицията ни за Македония прозвуча за първи път от президента Румен Радев на едно заседание на Консултативен съвет по национална сигурност. Тогава той каза, че трябва да се бърза разумно, без да бъдат прескачани българските условия в разговора“, припомни пък Арман Бабикян. 

„Сега чуваме повторение (б.а. от Слави Трифонов) на тази реплика, след дълго мълчание по темата. Склонен съм да си мисля, че това се случва по други причини, а не заради казуса „Македония“. Вероятно се прави, защото не се разбират за един пост, т.е. за управител на БНБ“, добави той.

„Виждам едни хора, които са се събрали и са склонни да спорят повече за един пост, отколкото за глобалния имидж на България, след като сме в унизително странно положение да не помагаме на Украйна с оръжие. Хората, които управляват, приемат да изглеждаме така жалко, но не са склонни да отстъпят един пост. Нервните реакции не бяха на Трифонов“, подчерта бившият депутат.

„Хората са склонни юнашки да се бият за един пост. Защо чак толкова никой не разбра, а за преговорите с Македония и за това дали изглеждаме нелепо пред цяла Европа и НАТО явно може да се преглътне“, добави той.

„България изнася оръжие за Полша. Дали то отива в Африка не съм много сигурен. Не съм сигурен дали пред Европа трябва да изглеждаме добре или в очите на своите граждани. Една по-балансирана позиция за Украйна съответства във възгледите на българите и в това няма нищо нелепо“, каза пък Слави Василев.

Според Димитър Ганев да вкарваме България, Полша и Унгария в една група спрямо отношението им към Русия би било голяма грешка, защото историческия и културния контекст в отношенията ни с Москва са на противоположни нива. 

„Намираме се в нов ключове етап по отношение на взаимоотношенията в коалицията и споровете за въоръжението на Украйна е само един от тези крайни ключове. БНБ е втори,  а Северна Макадония – трети. Това са трите ключови въпроса, върху които разсъждаваме“, обясни той.

„Мнозинството от 134 народни представители в този парламент обаче по нито един от тези казуси не е на едно мнение. Това означава, че се намираме в етап на много тежка пукнатина в управляващата коалиция. Логично е да зададем въпроса кое е управлението в момента“, подчерта Ганев. 

„Първият тест за властта ще е изборът на управител на БНБ, но водещ за публичният интерес трябва да е не с какво мнозинство точно е избран той, а да е възможно най-добрата кандидатура или такава, която би нанесла най-малко щети на институцията“, заяви доц. Иво Инджов.

Изборът на управител няма да доведе до предсрочни избори, прогнозира той.

Според Димитър Ганев пък ГЕРБ не си е повишил своя резултат, а „Продължаваме промяната“ слиза едно стъпало надолу. 

„Партията на Бойко Борисов стои статично от последните избори насам. През март хората на Кирил Петков слязоха още едно стъпало надолу, което направи ГЕРБ първа политическа сила. Това е много трудно обратимо, защото имаме огромен генератор на социално напрежение – цените на основните стоки“, добави той.

„Има няколко фактура, които забавят предсрочните избори – първо по време на война държава като България, която е член на НАТО, да изпада в политическа нестабилност едва ли ще се хареса нито на обществото, нито на нашите международни партньори. Българите все още не искат предсрочни парламентарни избори. Нито една от формациите, които са част от управляващото мнозинство, няма интерес от избори сега“, подчерта Ганев. 

„ГЕРБ и ДПС също нямат интерес от предсрочни избори, защото, колкото повече се задържи това мнозинство на власт и продължи ерозията в подкрепата му, толкова би било за опозицията“, добави той.

Оставането на „Продължаваме промяната“ във властта е против интересите на партията, каза пък Слави Василев.

„Коалиционните партньори крепят Кирил Петков на власт, а не обратното – премиерът да я държи в ръцете си и те да зависят от неговата воля. Те го правят от чисто егоистични причини, тъй като гражданите няма да приемат нови избори на този етап, но това им дава право да го свалят, когато преценят и коментарът на Слави Трифонов показва ясно това“, обясни той.

На Кирил Петков ще му е трудно да излезе от тази ситуация, в която сам се постави, каза още Василев. 

Социологът Румяна Коларова и политологът Христо Панчугов пък изтъкнаха в „Тази сутрин“ по бТВ, че подкрепата за управляващата коалиция се свива.

„Липсва фундаментална основа. Въпросът не е дали ще се задържи това мнозинство, а защо и каква е голямата идея около това управление“, коментира той.

„Подкрепата се свива до ситуация, в която нейните симпатизанти се обясняват защо я подкрепят“, каза пък Коларова. Според нея претенцията на „Продължаваме промяната“ да са водеща сила в управляващата коалиция изглежда все по-невъзможна.

„Проблемът не е само в договарянето между партиите, а също и с постигането на основните приоритети на всяка формация. На всички партии им се налага да правят трудни политически ходове и в момента всяка една от партиите е все по-малко готова да плати цената за непопулярните ходове“, смята Коларова.

„Наблюдаваме отделни феодални царства със собствен дневен ред. По-голямата част от партиите отсъстват от обществения дебат, Кирил Петков отговаря за сложните теми. Това показва липсата на сближаване между субектите“, каза Панчугов.


В категории: Политика


6
Коментара по темата
6.
111
08.04.2022 14:04:53
0
7
И с нови избори какво ще се промени?

Аз мисля че нищо, само ще хвърлим 50 милиона на вятъра!!!!
5.
ХАХА А В ГРОБАРСКАТА ПАРТИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
08.04.2022 10:19:11
9
6
""крадец до крадеца мила моя майнольо""ОБЕДИНЕНИЕТО ОКОЛО ""КУЧЕ В ЧЕКМЕДЖЕ "" И ""КУЧЕ КАСИЧКА""" Е ТВЪРДО !!!!!!
4.
Кацаров
08.04.2022 10:12:38
9
17
Свалянето от власт ще се случи след пълното заличаване на тиквата на греп и каскета и тогава всички ще могат да си отдъхнат спокойно и да продължим към един нормален живот а не под стрес от "спецализирани" акции ако това чудо се върне на власт
3.
1234
08.04.2022 10:04:39
5
14
Моля, моля Г-н Василев, не всички мислят като вас!
Може да си помечтаете малко!
2.
XAAXAXA
08.04.2022 09:30:37
9
20
Ей ,Слави ,БОНАК

Кви предсрочни избори ве,шматка,тва да не ти е бащиния?! Ай пак някви милиони ,щоот иначе вашите джуджета ще вземат да ги опандизят или да избягат и тогава и вашата маама е под ножа като го няа Тиквун и оня паляк с каската

Нискокачествен биологичен материал.
1.
Ай ся филми
08.04.2022 09:29:44
3
22
4ти път избори за един и същи резултат? Някой е жаден за власт май
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Мисис България Станислава Андреева е сред актрисите, които ще минат по червения килим в Кан И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините Вижте какви са те Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Заплатите на новоназначените колеги станаха в размер на 1400 лв. отново бруто. Което след удръжките означава, че част от социалните работници получават под 1100 лв.
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори