×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Полша ще обучава украинските войски на своя територия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ГЕРБ ескалира позицията си за изпращането на оръжия в Украйна


ГЕРБ ескалира позицията си за изпращането на оръжия в Украйна
На 16 март Борисов обеща ГЕРБ да гласуват "за", ако бъде предложена военна подкрепа за Украйна, днес от партията му сами внесоха такова предложение
Ключови думи: парламент, правителство
30 Март 2022, Сряда, 12:59 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Правителството се снишило и не помогнало на нападнатата държава, като се оправдало с парламента

ГЕРБ ескалира позицията си за подпомагането на Украйна с оръжия след руската инвазия.

Досега лидерът на формацията Бойко Борисов заявяваше, че те биха подкрепили управляващите, ако въпросът бъде подложен на гласуване в парламента. Припомняме, че на 16 март в централата на ГЕРБ той и депутати от партията му се срещнаха с посланика на Украйна. Тогава Борисов заяви именно това.

Ден по-късно в профила му във фейсбук се появи следното съобщение: "ГЕРБ ще дадем в парламента своята подкрепа за справедливата отбрана, която Украйна води. Не може да бъдат прогонвани от родните си места хиляди жени и деца, които бягат от войната. Недопустимо е да се бомбардират жилищни сгради, болници, училища, театри, пътна инфраструктура. Украйна има пълната ни подкрепа! Това заявих по време на видеоразговор с бившия президент на Украйна Петро Порошенко."

То бе гарнирано и със следното видео:

Тази сутрин от „Демократична България“ обявиха, че стартират консултации по темата с политическите сили в Народното събрание.

Няколко часа по-късно обаче от ГЕРБ излязоха с остра декларация срещу кабинета. Тя бе изчетена от зам.-председателя на партията Даниел Митов.

Той обяви, че правителството ни се е снишило и че се оправдава с Народното събрание. От ГЕРБ щели да са проактивни и да внесат свое проектрешение за военно подпомагане на Украйна.

В декларацията днес Даниел Митов обяви: "На 24 февруари 2022 г. Руската федерация нападна независима и суверенна Украйна, с което започна непровокирана война на територията на Европа. Това е поредното грубо погазване на международния правов ред, включително Хартата на ООН и заключителния акт на конференцията по сигурността и сътрудничеството в Европа."

Вече 35 дни на територията на Украйна се водели брутални военни действия. Извършвали се и военни престъпления срещу цивилни. Хиляди загубили домовете си, а милиони избягали от нападнатата страна. 

„Отбранявайки собствената си територия и независимост, Украйна защитава не само себе си, но и свободата и демокрацията на всички нас. Правото на самозащита е фундамент на международното право. Подпомагането на жертвата по никакъв начин не означава въвличане в конфликта или неговата ескалация. Ако видите някой човек да е жертва на агресия на улицата, да бъде грабен и насилван, какво ще направите? Няма да помогнете, за да не ескалира конфликтът, и ще подминете, обръщайки глава, за да не взимате страна? Това прави българското правителство в момента", обяви Митов. 

"В момента 28 от 30 държави в НАТО, без България и Унгария (почти същото важи и за Европейския съюз) подпомагат с военнотехническа помощ Украйна да защити населението и територията си. Нито една от тези страни не е станала част от конфликта и не е въвлечена във военни действия. Дори мога да дам за пример Република Турция, която постоянно снабдява с военна помощ Украйна, но това не пречи на Сергей Лавров да участва на форум в Анталия и Турция да е домакин на преговори между двете страни за прекратяване на напрежението. За съжаление, българското правителство се е снишило. Дори търси индулгенция в парламента - нищо, че повечето от останалите правителства предоставят военна и техническа помощ без решение на техните парламенти", добави Митов

След което той заяви, че ГЕРБ отново щели да са проактивни. 

"Сега предлагаме проект на решение на Народното събрание, с което да дадем мандат на правителството да предостави военна и техническа помощ на Украйна", обяви депутатът. 

Не било истина, че няма с какви военни средства да помогнем на Украйна. Митов даде пример с "преносими зенитно-ракетни комплекси, противотанкови гранатомети, миномети, автомати и достатъчно количество боеприпаси". 

"Това са средства, от които българската армия има в излишък, и няма да се отрази на бойните ни способности", смятат от ГЕРБ. 

Те зоват и да влезем в преговори със съюзниците ни в НАТО, така че да се покрият отбранителните ни дефицити. 

 


В категории: Политика


Флагман.БГ Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! 01/06/2024, Събота 19:20 0
Флагман.БГ Варненци пропищяха от змии Варненци пропищяха от змии 01/06/2024, Събота 18:40 0
Флагман.БГ Тези симптоми алармират за... Тези симптоми алармират за... 01/06/2024, Събота 16:20 0
16
Коментара по темата
16.
115
30.03.2022 18:38:26
0
7
Да пратим ГЕРБЕРАСИТЕ НА ФРОНТА В УКРАЙНА, ЕДНО ДОБРО НАЧАЛО ЗА БЪЛГАРИЯ. Тази утайка иска да ни въвлечен в чужда война.
15.
Гарантирано от ГЕРБ
30.03.2022 18:00:11
0
8
20 януари 2015 год ГЕРБ на власт
От порт БУРГАС за УКРАИНСКИЯ порт ОКТЯБЕРСК-Одеса потегля турския кораб под панама флаг ''ЯСАР АБИ'' натоварен с 680 TOНА БГ оръжия /казанлъшки и дунаритски/ предимно зенитни ракети и установки ''ГРАД'' ,калашници мини и експлозиви
Оръжията Украина използва с-у РУСКИТЕ отцепници в Донецк и Луганск
Пратка е САЩ поръчка ,изпулнител Дунарит Русе ,транспорта турска фирма регистрирана в Текирдаг Турция-собственик е Давут Кадировски косовар топ3 на трафикантите на Хероин 2ен турско-сащ агент на ДЕА и ЦРУ
Получател на пратката с бг оръжие Украинската армия
14.
жена
30.03.2022 17:34:16
2
8
Тези политически мърши обричат нашите мъже и синове на безсмислена смърт. Ще ги пратят в огъня, а те самите ще се изнесат с авоарите си. Нещо като втора Украйна. Който иска да воюва под украинско знаме, да тръгва незабавно, а не да вкарва цял народ против в волята му във война. Мръсни души, мръсни политици.
13.
Гошко
30.03.2022 17:20:15
0
7
Българско оръжие и муниции има в Украйна още много преди текущия конфликт. ШОПАРА да не се прави на ощипана мома!! Целите на въпросната акция са чисто политически, мръсни игрички!! Този, който ограби до кокал народа си, бил загрижен за чужд народ, айде холан!.....
12.
А защо
30.03.2022 16:41:06
1
9
не пуснете няколко паралелни , от различни соц. агенции анкети, да чуете пък какво иска народа ви, бе , мамка ви , оядена политици измислени?!
11.
Добре де
30.03.2022 16:38:57
1
2
Дайте там, 2 сандъчета с патрони, да се отчетем и стига толкова ...!
То друго няма и какво да дадем!
10.
Бургазлия
30.03.2022 16:36:25
0
3
въпреки казаното от мен напълно подкрепям и вярвам в това, което казва 9.

правилно е да се помогне на съседска държава и народ в беда, но причините ГЕРБ да искат това са далеч от мисъл за хората -> точно както го описа 9. Реалист
9.
Реалист
30.03.2022 16:17:54
3
14
Целта им на герберите е съвсем друга. Искат управника да прати оръжия за да се вдигне народа и да измете правителството. Целта е да се отвори врата за нови избори, надяват се онези които на предни избори гласуваха за ПП и Слави да се върнат пак при тях.
Въобще не им пука за украинците искат си топлите места в министерствата.
8.
Бургазлия
30.03.2022 15:52:14
14
9
Евала, покажете всички колко низши душички сте -> Левски и Ботев сигурно се обръщат в гроба ако виждат в какви роби сме се превърнали -> без идея за независимост, самосъзнание, деморкация. Явно всички искат да с крепостни селяни в Сибир, много странно. Всички ходят на екскурзии в западна европа а никой не ходи в сибирската провинция например. Защо ли???
7.
Те сега ще останем без газ и ток.
30.03.2022 15:45:30
3
22
Да се товарят всички гербери и проДАй БГ на автобуси, да си взимат автоматите и бегом към Украйна. България не желае да участва във войната на САЩ/НАТО и Русия. Втора развалина като Украйна не ни трябва. Които партии се издържат от Сорос и Америка, да се хвашат под ръка и на фронтовата линия.
6.
Мръсен ГЕРБ
30.03.2022 15:34:01
2
24
Бойко и компания ще вкарат България във война само и само да се докопат пак до властта. Алчни мръсници. Вярно си е за кой ли път - край казана с българите няма нужда от дяволи.
5.
Ти, колко си долен
30.03.2022 14:00:04
0
5
Знам та ногу дубре
4.
denko
30.03.2022 13:58:23
2
3
cqlata burjuaziq pardi v edno garne
edinstveno narodovlastieto gi opravq
3.
Мислете !
30.03.2022 13:54:42
8
25
Като пратите оръжие какво правите..удължавате войната в полза на американците, умножавате жертвите без реално да постигнете друг край....Това е сценария за постигане по лоши условия за Русия но цената я плащат невинните граждани на Украйна и цяла Европа !Да не говорим за нашите позиции те отдавна са пробити отвсякъде...
2.
мислещ
30.03.2022 13:22:53
10
20
За пореден път се убеджавам, че Румен Радев е единственият адекватен политик в момента! Тези другите идиоти ще ни докарат до глад, мизерия и война!
1.
Бай Ставри
30.03.2022 13:20:54
12
34
Гнусни предатели са ГЕРБ! Искат да ни въвлекат във войната и да изпратим оръжие на Украйна! Няма ли нормални политици в тази наша бедна страна?
Само еничари като Борисов и Петков ли останаха?
ГЕРБ, ДБ, ПП - всички са едно и също. Уж се карат, но като се стигне до толкова важни решения като това, се прегръщат и гласуват като по команда заедно!
Е, как да вярваме на Борисов Крадеца, Кирил Петков идиота и Христо иванов- пoдлогата на американците?
Как, кажете ми?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ето колко пари на данъкоплатците изкарчиха партиите за реклама Ето колко пари на данъкоплатците изкарчиха партиите за реклама Най-много средства за реклама са отделили парламентарно представените формации Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Столична община не дава паметникът да е пред Народния театър Кой е бил най-големият страх на Мария Бакалова преди пробива в Холивуд Кой е бил най-големият страх на Мария Бакалова преди пробива в Холивуд Бургазлийката разказва за пътя си към голямата сцена Демографската криза и защита на секторите туризъм и рибарство ще са основните ми задачи в НС Демографската криза и защита на секторите туризъм и рибарство ще са основните ми задачи в НС Нужно е родните производители и търговци да чувстват подкрепата на държавата и да бъдат поощрявани с политики Задържаха бургаския Исус, който осигурява гласове за вота срещу 120 лв. Задържаха бургаския Исус, който осигурява гласове за вота срещу 120 лв. Към момента има регистрирани 57 сигнала за нарушение на изборния процес, задържани са общо 17 лица Тя е милионерска съпруга и отправи  уникално предложение към Мъск Тя е милионерска съпруга и отправи уникално предложение към Мъск Светлана Гъщерова иска чипиране на всички политици Екшън в София! Арабин извади пистолет, насочи го към автобус с пътници Екшън в София! Арабин извади пистолет, насочи го към автобус с пътници Свидетел даде описание на чужденеца: черна къдрава коса, светлокафява кожа и рядка брада Пуснаха тайно от затвора Ценко Чоков Пуснаха тайно от затвора Ценко Чоков Скандалният бивш кмет на Галиче и синът му лежат само година и половина зад решетките заради фиктивна работа Тази миска гушна трета диплома за висше Тази миска гушна трета диплома за висше Антония Петрова ще се вихри в здравния мениджмънт Прокурор проговори за нови разкрития около бруталното убийство на Красимир Каменов-Къро Прокурор проговори за нови разкрития около бруталното убийство на Красимир Каменов-Къро Той, съпругата му и още двама души бяха убити в Южна Африка миналата година
Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати След 5 години при повече от половината пациенти, лекувани с лорлатиниб, ракът не е прогресирал Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Нашенци масово канселират екскурзии заради надутите цени на морския превоз Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Двамата имали 1-годишна връзка, в която се въздържали от интинмни контакти Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Превозвачите често извиват ръцете на потребителите с допълни плащания, понякога по-скъпи и от билетите, за да настанят дете до родител например Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Дженифър Лопес си взема почивка, за да бъде с децата, семейството и близките си приятели, обявиха организаторите  Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Най-старият килим, който се показва в изложбата е от 1830 г. Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Те са обединени в организацията "Пут Домой" След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня - Мамо, защо винаги първи умират най-добрите хора?
- Ти като отидеш в градината, кои цветя откъсваш?
- Тия дето се пушат, но това какво общо има?
Виц на деня Виц на деня - Вече се омъжвам. Представям си колко мъже ще се разстроят.
- Че ти за колко ще се омъжваш?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добрият моторист различава 30 вида насекоми, по вкус!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори