×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Приходите на хотелиерите се увеличиха с над 17% през март спрямо същия месец на м.г., сочи статистиката
  • Илиан Илиев повика 14 футболисти от чужбина за мачовете на националния отбор
  • Филмът "Кралството на планетата на маймуните" оглави боксофиса на Северна Америка
  • Прокуратурата иска половин милион лева гаранция за Божков, за да бъде пуснат на свобода
  • Хакерите, които пуснаха по телевизии в Латвия парада в Москва на 9 май, са ползвали сървър в България
  • Британец се ще скочи със специален костюм от 8516 м в Хималаите, това е за пръв път в бейсджъмпа
  • Бившият министър Бишинбаев от Казахстан, който закла съпругата си от ревност, е осъден на 24 г. затвор
  • Турция спира покупките на автомобили в публичния сектор за три години, почват икономии
  • Новият ковид води до гадене и диария
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Катастрофата на „руския свят“


14 Март 2022, Понеделник, 12:21 ч.
Автор: Флагман.бг

С всеки изминал ден рухва и митът за "непобедимата армия на Путин"

Свидетели сме на историческата катастрофа на "руския свят", разбиран като великоруска претенция за доминация над други народи. На 24 февруари 2022 г. без машина на времето се събудихме в 30-те години на XX-я век - време, когато Свободният свят се изправя пред бавно разстилащи се, като разлята сярна киселина, агресивни обсесии. Както сполучливо пише знаменитият историк Пол Джонсън, по онова време авторитарните и тоталитарни режими в Русия, Германия и Япония ги превръщат в държави-хищници, а Италия - в държава-чакал, която чака остатъците от плячката на хищниците. Всички те, макар и обзети от взаимно недоверие и конфликти, с охота стават съучастници в престъпна геополитическа игра за подмяна на крехкото международно право с правото на силата, с Realpolitik, за да реализират шовинистични и завоевателни цели.

Днес, разликата е, че от някогашните държави-хищници в такава роля остава путинска Русия, наобикаляна от ислямистки Иран и само частично подкрепяна от комунистически Китай. Агресията срещу Украйна се превръща в постмодерен римейк на съветската война срещу Финландия от 1939 г., която също е била брандирана като "освободителна", и пак така е посрещната с героична съпротива от финландците. 

Атмосферата на 30-те кънти днес от руската пропаганда по всички азимути. Онзи ден глашатаят на Путин - Владимир Соловьов, в ефира на държавния канал "Россия 24" открито заяви: "...кой каза, че е необходимо да оставаме в границите на Украйна?... Целият свят ще бъде в руини." 

Това не е необуздан изблик на някакъв тв водещ. Цялата тази пещерна реторика е разположена върху геополитическото фентъзи на Александър Дугин, което проектира света като битка между тайните ордени на евразийците и атлантиците, в която Русия, като държава-цивилизация, била призвана свише да установи "руски свят" над Европа и Азия (вж. повече в моята статия в "Труд" под заглавие "Дугин и руската агресия" ).

Кремъл днес е средоточие на тези налудни концепции - Свободният свят бил универсалното Зло (което е виновно дори за агресията срещу Украйна), а Русия била олицетворение на всемирното Добро. Разбира се, това е само опаковката, предназначена да завърти акъла на част от масовата публика. Опаковка, изпод която се крият циничните имперски интереси на руското самодържавие. Мислещите хора би трябвало, ако не друго, то поне да си задават класическия житейски въпрос: защо руските "добротворци", мразещи Запада, в същото време тънат в благата и технологиите, създавани от същия този Запад, а не сведат живота си до "сделано в России"? Защо пращат децата си да учат и повечето от тях остават да живеят на Запад, а не се връщат в Архангелск, Псков или в Подмосковието? Защо купуват вили и имоти в този западен "ад" по френската Ривиера и в Маями, а не в "рая" на Махачкала или Крим? Типичен пример е въпросният Соловьов, който громи "злия Запад", но въпреки това е предпочел да си купи вила за 6.5 млн. евро на езерото Комо в Италия, а не на Ладожкото езеро в "добрия руски свят", и се вози на "Майбах", а не в руските "пецелапи" (по "Кин-дза-дза!"), които слизат от конвейрите на АвтоВАЗ (спрели сега заради санкциите). 

Както в края на 30-те, Хитлер и неговата камарила, водени от параноични видения за "хилядолетен Райх", "превъзходство на арийската раса",  "непобедимост на германската армия" и "световния еврейски заговор", хвърлят света в нова световна война, която са обречени да загубят, така днес Путин и кремълската върхушка се опитват да изправят света пред Трета световна война в името на "спасяването на Русия от световния заговор на англо-саксите". Но както вчера, така и днес опитът за налагането на нов, този път "руски ред", е изначално обречен. 

Путин вече изгуби войната срещу Украйна - стратегически, дипломатически, информационно и морално-политически. Кремъл вече сам признава това със започналата чистка по върховете на външното разузнаване.
В началото руската пропаганда "успокояваше", че Путин щял да прегази Украйна "за 2-3 дни". Не се случи. После дълбокомислено разсъждаваше как всичко било така планирано, че да приключи в "първите дни на март". След като и това не се случи, пророкуваха, че Украйна щяла да падне на 15-я ден - такава била стратегията. Когато и това не се случи, взеха да търсят паралели с американската инвазия в Ирак, която уж била продължила близо два месеца, макар истината да е, че Багдад и Саддам паднаха за 3 седмици. Вече говорят, че Русия нямало закъде да бърза. Пропаганда, стремяща се да замъгли катастрофата.

Истината е, че народът на Украйна води своята Отечествена война срещу агресорите. Героично бранят своята държава и това съкруши руската пропаганда, че нашествениците били "освободители". С всеки изминал ден рухва и митът за "непобедимата армия на Путин", за нейната завидна организация и умения. Провалът и нарастващите загуби в жива сила и техника накараха Путин да хвърли като пушечно месо наборни войници, след като довчера лъжеше, че в Украйна ще има само професионална армия. Привикаха и радикалните ислямски главорези на Кадиров от Чечня да убиват християнска Украйна, а сега, когато все повече информации твърдят, че кадировци са разгромени, "непобедимите" търсят помощ от сирийски наемници. Обстрелват масирано жилищни райони, болници, избиват мирно население - класически военни престъпления. Харков, в който има значително рускоезично население, също не посрещна агресорите като "освободители", а храбро се сражава. 

Днес Русия е на подсъдимата скамейка в Хага, изолирана и остракирана от почти целия свят. Дори и Китай, въпреки съвместната декларация за взаимна подкрепа от началото на февруари, е по-скоро сдържан - не гласува "против", а "въздържал се" по осъждането на руската агресия в ООН, ограничи двете държавни банки, които финансират значима част от тьрговския обмен с Русия. Китай едва ли ще си унищожи икономиката, две трети от чийто износ е за САЩ и ЕС, за да спонсорира протяжна и осъдена от света агресия на Путин. 

Дори и с цената на варварско унищожение Русия да превземе Киев и да наложи свой марионетен режим, Кремъл няма да може да окупира трайно Украйна. Според военни специалисти за целта би трябвало Русия да разположи 500-хилядна войска в Украйна, а няма нито ресурсите, нито силата да го стори. Не само заради опустошителните санкции и изолация, които тепърва ще върнат страната десетилетия назад в годините на соц-дефицитите и мизерията на казармения социализъм. А и защото тази агресия издълба дълбока пропаст - за украинците "руският свят" вовеки ще бъде Мордор. 

За нас, обаче, тъжното е друго - вижте страницата на руското посолство във Фейсбук. Десетки хора, които се наричат българи, зоват Русия да нападне България, да бомбардира, да ни окупира. Позорните брътвежи на тези колаборационисти показват колко съдбовно беше, че като държава и народ съумяхме да подпечатим с членството в ЕС и НАТО безвъзвратното си излизане от "руския свят", към който принудително бяхме прикачени с Ялтенските споразумения. Днес Украйна с кръвта си подпечатва своята принадлежност към Свободния свят.

Автор: Борислав Цеков, Център за нова Европа за вестник Труд.


В категории: Войната в Украйна


Флагман.БГ На всеки 10 минути един българин получава инсулт На всеки 10 минути един българин получава инсулт 13/05/2024, Понеделник 17:20 0
12
Коментара по темата
12.
DW
14.03.2022 20:51:38
0
0
През 2050 г всеки втори войник в Руската армия ще е Мюсюлманин.Амииинннн.
11.
Някой
14.03.2022 16:01:08
7
6
За съжаление отново западна пропаганда, отново глупости на търкалета. Путин си е оплел кошницата, а най-важното е, че унищожи биолабораториите на американците! Той не иска да превзема никой и нищо, набийте си го в тъпите ЕвроГейски глави! И пак ще кажете, че е КонспЕрация? Не мисла!
10.
Доста опростенческо...
14.03.2022 15:14:47
5
5
Руснаците са лошите...точка...Пък за нас..без думи...защо трябва непрекъснато да сме "закачени " за някой ?Било ЕС НАТО или Русия? Ми защото не можем....затова...
9.
Зйдбдй
14.03.2022 14:57:29
9
11
Ева са мамата на България.За Руснаците не ги мислете,те ще се оправят.
8.
жестоката истина
14.03.2022 14:17:22
7
13
"Десетки хора, които се наричат българи, зоват Русия да нападне България, да бомбардира, да ни окупира."

Случващото се сега е в резултат на процес, който тече от няколко десетилетия, и който е неглижиран от некадърност и най-вече от умишлено бездействие в полза на чужда и враждебна на България "освободителска" страна.
Тия хора, които сега зоват Русия да нападне България, да ни бомбардира, да ни окупира и "освободи" отново действат безнаказано от много време. Ето една малка част от дейността на саботьорите:
1. КРАЖБАТА на демонтирания в Бургас паметник на главатаря на Червената армия, окупирала България през 1944 година – маршал Толбухин, и монтирането му в руската база на р. Камчия.
2. НЕЗАКОННОТО разширение на паметника на САМООТРОВИЛИТЕ се с ОТКРАДНАТ метилов алкохол ОКУПАТОРИ-МАРОДЕРИ от Червената армия през 1944 г. в Бургас.
3. САБОТИРАНЕТО на законно приетото решение на Община Бургас за премахване на плочата с имената на терористите-шумкари от входа на Механотехникума.
4. Нежелание за забрана на паравоенните формирования в България (с военни униформи и руско знаме на ръкавите.
5. Призивите за разни референдуми (и пр. хватки и врътки) за излизане от ЕС и НАТО и т.н. и т.н.
И последно - при благоприятно за Русия развитие на войната (която вече затъна в лайната), следващата стъпка щеше да бъде преминаване на руски бойни самолети през България (и в България) до Сърбия, после в Косово и т.н.
За все недочулите и все недоразбралите - по времето на Борисов-Каракачанов руски бойни самолети многократно преминаваха през българското небе с оръжие за БЪЛГАРОМРАЗКА Сърбия.
7.
Have sympathy for the
14.03.2022 14:04:07
2
4
Светът става все по-жесток, все по-суров и все по-авторитарен.
Свободата предстои все повече да бъде ограничавана. И според мен проблемът не е толкова в икономическата проблемност, която се изостря, колкото от глобалния тренд, който се задава от функционерите на глобализацията. С други думи, светът навлиза в последната фаза на своята глобализация.
След олигархията в България следва диктатура.
Диктатурата обаче няма да се нарича така, а ще се нарича режим на ред, твърда ръка на закона и творческо спокойствие в политически и икономически план. ... Когато диктатурата е отвътре - откъм обществото - тя не се възприема като непрекъснато пребиване с бухалки, а като спокойствие и ситуация, при която тъмните сили имат възможност да се развиват. 
 А мястото на България къде ще бъде? На разлома между клъстерите?
– България за съжаление е на разлома между няколко клъстера. И това поставя огромни проблеми пред бъдещото политическо и държавно ръководство. България е на такова място, че не може естествено да бъде привлечена към някой от очертаващите се клъстери. Това е много голям геополитически проблем на всяко българско държавно ръководство.
Това ще бъде преломна година, в която ще приключат стари тенденции и ще станат очевидни нови тенденции. Този исторически процес на преход от епоха в епоха не може да става без турбуленция.
6.
Westworld HBO
14.03.2022 14:00:20
1
5
Помрачението на разума и ожесточението на сърцето има за свой резултат девиза: „борба за съществуване“. Под това знаме, под знамето на атеизма, дяволът произвежда своите опустошения. Неговата интрига, или заблуждението на неговите поклонници се състои в това, че борбата за съществуване не е на дело борба за съществуване, за живот, но е борба за смърт, за самоунищожение. Само човечеството, по наставлението на злия дух, е поставено да воюва против себе си, сам човекът служи за причинител на своето злощастие, сам събаря своето благосъстояние, сам унищожава себе си, своя живот, своето бъдеще“. Има две групи мирогледи. В първата са религиите и идеалистическата философия. Според тях човекът е образ и подобие на определен Първообраз. Божественото може да се открие у всеки човек, независимо под какви пластове зло е погребано. От тази гледна точка хората, доколкото са творения на един Творец, са братя и естественото чувство между тях е любов. Втората група мирогледи са материалистически и там попадат социалистическите и либералните идеологии. Според тях човекът е еволюционен продукт и се подчинява на законите на конкуренцията, на вътревидовата и междувидовата борба, където по-силният изяжда по-слабия и това се смята за нормално и морално – така е устроена майчицата Природа. Едно човечество, възпитано по втория начин, в светлината на втория мироглед, ще отглежда и армии, и полиция, и престъпност, и жестокости, и безскрупулност, и всичко останало в реда на нещата, поне според тази гледна точка.
Затова, дами и господа, преди да се скараме към кое ведомство да е ББР, какви колегии да има ВСС и колко да е бюджетният дефицит, нека първо изясним мирогледа си, от коя група е. Иначе наистина идеята за масово самоубийство може да ни се стори приемлива. Едуард фон Хартман (1842-1906) - германски метафизичен философ, разсъждавал върху философията на несъзнаваното и изкушението на хората да се самоубият.
5.
Тиквун
14.03.2022 13:36:07
10
16
Какъв руски свят? Подчовеци живеещи във външни кенефи.
4.
Pfff
14.03.2022 13:27:44
10
16
потин и онзи смешник кадиров са пътници, както и целия бял цигански народ, най- накрая! Крах за уродска русия и уродския й народ
3.
115
14.03.2022 13:11:50
24
12
Путин е държавник, не е пудел на кайшка като политиците на EU, каква случайност, всичко което кажат краварите, еврогейците са съгласни с него, само че Русия не е България, да и дърпат конците от някъде си, а поредния политик на власт в България, да става милиардер, за сметка на заеми, които ще връщат и внуците ни.
2.
anonymous
14.03.2022 13:04:59
9
10
баш Руслан Мъйнов ще чуя кво ще каже :)))
1.
Мими
14.03.2022 12:36:51
28
21
Докъде я докарахме, уважаеми сънародници?
Западната пропаганда открито да хвали убийствата на нацистите от "Азов"?
Какво става с тоя объркан свят? Как може да проповядваш поклоничество към убийци и мародери, само защото убиват руснаци?
И това ли са положителните герои във филма, който ни прожектират?
И такива "специалисти" като тоя господин, платен да проповядва убийствата на украинците, те ли са новия мейнстрийм?
Чуйте какво каза преди няколко дни Руслан Мъйнов, който е роден и отрасъл в Украйна! Чуйте какво каза, макар и завоалирано (смееш ли да кажеш какво мислиш открито, ще бъдеш смачкан, ако не плюеш Русия) за украинците и за руснаците, и най-вече за американците и техните интереси в Украйна.
Чуйте го какво каза за това кога реално е започнала войната там и кой е виновен за нея!
Чуйте, ако имате уши и очи да видите истината, а не тази пропаганда, която ви залива нон стоп по нашите медии!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Родителите загряват за прием в първи клас в бургаските училища, местата са 2152 Родителите загряват за прием в първи клас в бургаските училища, местата са 2152 Първият етап на записване в първи клас ще продължи до 24 май Търговската гимназия в Бургас изпрати Випуск 2024, гейшата Жаклин събра погледите Търговската гимназия в Бургас изпрати Випуск 2024, гейшата Жаклин събра погледите Дълго право хоро се завихри в двора на икономическата гимназия, абитуриентите показаха завидни знания по народни танци Близо 400 ученика участваха във Фестивала на химията в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Близо 400 ученика участваха във Фестивала на химията в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Фестивалът премина под патронажа на проф. д-р Христо Бозов, ректор на университета Медиите в РС Македония отразиха рамахания пръст от Гърция, но неглижират България Медиите в РС Македония отразиха рамахания пръст от Гърция, но неглижират България Изданията в сграната цитират различни изказвания на гръцки предстаители Никога не е късно: Деси Слава записа висше на 42 г., Нелина на 51 г. Никога не е късно: Деси Слава записа висше на 42 г., Нелина на 51 г. 100 Кила също влезе в клуба на образованите, завърши гимназия на 37 Мъж от Твърдица простреля с арбалет свой съгражданин Мъж от Твърдица простреля с арбалет свой съгражданин Пострадалият дължал пари на извършителя Освободен е директорът на Пристанище Бургас ЕАД, вижте кой сяда в стола му Освободен е директорът на Пристанище Бургас ЕАД, вижте кой сяда в стола му Заповедта на министър Георги Гвоздейков е подадена за вписване в Търговския регистър днес  На всеки 10 минути един българин получава инсулт На всеки 10 минути един българин получава инсулт Национален план за борба с болестта все още липсва Кола падна в 40-метрова пропаст край Златоград Кола падна в 40-метрова пропаст край Златоград Тестът за употреба на алкохол на водача бил отрицателен Загиналият Кристиан Екмекчиян - с множество нарушения на пътя Загиналият Кристиан Екмекчиян - с множество нарушения на пътя Водачът е летял с много висока скорост по правия булевард, а след удар в дърво автомобилът буквално е разполовен
3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър  Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Хороскоп за деня – 13 май 2024, понеделник Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Жена, всичко поскъпна. Трябва да се къпем заедно, да пестим от ток и вода.
- Аз вече се изкъпах при комшията.
Виц на деня Виц на деня При кардиолога:
- Бай Марине, колко бутилки вино изпиваш на ден?
- Две.
- Как така две, аз нали ти разреших само по една?!?
- Аз ходя и при друг доктор...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Обява:
Изгубена шофьорска книжка на жена ми. Който я намери, да я изгори! Възнаграждение
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори