×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес започват Младежките музикални дни "СоЛиСиМи" - фестивал, насочен към класическата музика
  • ПП-ДБ ще дадат мощен старт на кампанията си, в 18 часа водачът за Бургас акад. Николай Денков се среща със симпатизанти в експоцентър Флора
  • Водачът на листата на БСП за 2 МИР Бургас инж. Петър Кънев днес ще открие кампанията на социалистите в региона в 18:00 часа на шатрата на Часовника
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Над 1500 украинци вече са в Бургаска област, 1/3 от тях оформи диаспора в Китен


Над 1500 украинци вече са в Бургаска област, 1/3 от тях оформи диаспора в Китен
Поредният автобус, който днес пристига в Китен - малкият Харков по Черноморието, в Слънчев бряг и Св.Влас преобладават тузарски джипове с украинска регистрация
08 Март 2022, Вторник, 14:01 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ снимка: Авторът

Най-голяма е групата на идващите от сринатия град Харков, вижте последните данни за пристигащите по Южното Чрноморие славяни

Над 1500 украински бежанци са пристигнали в Бургаска област от началото на военния конфликт до момента. Това са неофициални данни, които са отчетени вчера следобед на заседание на Областния кризисен щаб, научи от собствени източници Флагман.бг.

По-точна информация ще има едва в края на седмицата, тъй като в четвъртък и петък в Бургас ще пристигне екип на Агенцията по бежанците, който почне да регистрира всички новодошли като статут, за да може те да получат достъп до здравеопазване и образование.

Статутът „Бежанец“ ще даде право и на хотелиерите, които ги приютяват, да се възползват от държавната помощ от 40 лева на ден за настаняване и изхранване. Към този момент всеки ги приема за своя сметка и не може да очаква компенсация от държавата.

„Координираме действията на държавните служби, за да решим в максимално кратки срокове проблемите им. Най-важното бе час по-скоро да получат статут на бежанци, но представителите на тази Агенция са в Харманли и Баня. Настояхме да ги пратят тук и в четвъртък и петък ще извършват регистрациите в Пето РУ Бургас“, каза пред Флагман.бг областният управител Стойко Танков. Губернаторът предложи и най-конструктивната идея на последната среща с министъра на туризма Христо Проданов, провела се в петък – бежанците да се настаняват в държавните бази. (ВИЖТЕ ПОДРОБНОСТИ)

В тази връзка вече е започнала организация, за да се приемат бягащите от войната. В почивните комплекси на БНТ и БНР в Китен, например, до дни ще са в готовност поне 100 стаи. Усилено се подготвят и държавните станции в Слънчев бряг, научи Флагман.бг от собствени източници.

По данни на Флагман.бг най-голямата украинска диаспора се е оформила в Китен, където към този момент има над 500 човека – само жени и деца на възраст до 14-15 години. Има и много малко мъже, но това са предимно хора в пенсионна възраст. Както е известно на украинските граждани от мъжки пол, на възраст от 18 до 60 години, е забранено да напускат страната.

Община, кметство, бизнесът и добри хора се обединиха: В Китен подслониха първите бежанци от Украйна

„Благодаря на всички, които откликнаха. Срещнахме голяма солидарност от много хора. В базата на общинския съветник Костадин Милев вече са настанени 250 украинци, той има готовност да посрещне още толкова. Собственикът на хотел „Панорама“ също е приел много семейства и изрази готовност да ги издържа на собствени разноски 10-15 дни, докато държавата подготви своите бази и предложи решение“, каза пред Флагман.бг кметът на Китен Николай Марков. Той уточни, че в Китен най-голяма е групата на идващите от сринатия със земята Харков, в последните дни пристигащите били основно от Одеса.

„Нямаме никакъв проблем с тези хора. Те искат да работят, да се интегрират, част от тях споделят, че са идвали в Китен на море преди години и познават българското Черноморие като дружелюбно място. Нямаме руснаци, защото още преди време продадоха собствеността си, но съм предупредил РУ Приморско и има патрулиращ екип, който да следи за реда и спокойствието“, допълни Марков.

Бежанците от Украйна в Китен искат работа, не желаят страдания за бедните българи

В Приморско по данни на Флагман.бг са настанени между 150 и 200 души, но се очаква в следващите дни броят да се повиши.

Голяма е украинската група и в Обзор. По официални данни на кметството са регистрирани над 60 души – от Николаев, Одеса и Киев. По неофициални приетите са над 100.

„Настаняване ми го къщите на хората, пристигат само жени и деца. Те не искат да са в тежест на никому. Искат да работят, но нямат статут на бежанец, нито достатъчно пари, за да преживеят. Току-що разбрах, че на някои от тях са им блокирали дебитните карти от Украйна, което още повече затруднява пребиваването им в България“, каза от своя страна кметът на Обзор Христо Янев.

В Несебър броят на украинските бежанци също е сериозен, но никой не се ангажира с конкретна цифра, тъй като са разпръснати на много места. Последните данни на Веселин Налбантов, зам.-председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг са за 280 души, но днес със сигурност вече са повече. Към този момент той не пожела да се ангажира с конкретна цифра. 

Местни жители разказват, че от няколко дни в комплекс „Каскадите“, който се намира между Слънчев бряг и Свети Влас се забелязват доста скъпи джипове с украинска регистрация. Става въпрос за заможни украинци, които могат да си позволят да се настанят за собствена сметка в избран от тях хотел. По улиците на новия град на Несебър се виждат и големи украински групи, които посещават няколкото работещи заведения и се опитват да се отърсят от ужаса, който са преживели, разказаха несебърлии пред Флагман.бг. „Най-представителна извадка може да си направите, ако отидете за няколко часа пред хипермаркет „Жанет“. Ще видите, че основните клиенти са точно украински граждани“, посъветваха ни местни жители.

В Поморие по данни на Общината има приети около 100-ина украинци. „Обявили сме координационен център, който свързва желаещите да осигурят жилище с нуждаещите се от това украинци. Списъкът постоянно се допълва и актуализира. Към този момент са поне 100-ина души. Нямаме данни за проблеми с руската общност, дори напротив“, казаха от Общината за Флагман.бг. Припомняме, че в най-хубавата част на Поморие от години се оформи т.нар. Малка Москва.

По данни на Флагман.бг над 100-ина укранинци са настанени в кризисните центрове в Бургас, а други, поне 100-150 в частни жилища.

Няма информация за големи групи украински бежанци, които да са се установили в обкините Созопол и Царево, показва нашата проверка. 




Флагман.БГ Той пак стана баща Той пак стана баща 10/05/2024, Петък 11:29 0
35
Коментара по темата
35.
Ива
08.03.2022 21:17:15
2
17
40 лева на ден на човек - има ли толкова пари в бюджета? Българина няма пари тока и кредита да си плати как ще помогне на тези хора? Въпроса не е за ден два, или еднократно да дариш храна и дрехи, а месеци издръжка ще е необходима … има ли трезвомислещи хора, как ще се грижим ние работещите за още примерно милион човека. Това е глад и за българи и за украинци…
34.
Баба Марта
08.03.2022 17:37:08
25
7
Като прочете човек коментарите тук,си дава сметка защо сме на дъното в целия европейски съюз. Злобни , простовати хорица, драскащи коментари тук и избиващи комплекси.
33.
До 32
08.03.2022 16:28:13
1
26
Истинските нуждаещи от помощ в момента са в Украйна. Тези тук са много добре ориентирани къде да се евакуират... Пази Боже, ако това се случи и на нас към турските и гръцки курорти ли ще се насочим?
32.
Бургазлия
08.03.2022 16:12:44
24
5
Човек като чете коментарите, може да остане с представа, че народът спасил някога евреите си вече се състои предимно от шовинисти, завистливци и злобари.
31.
Може би
08.03.2022 16:01:45
1
30
Едно е по телевизията друго е реалността.Апелирам украинците с пари и скъпи коли да не наглеят толкова.Така правите лоша услуга на тези които имат нужда.Хората по морето вече взеха да се ядосват, а не са минали и 10 дни откакто са тук.Вчера в Бяла изгониха една групичка които още не се бяха настанили, даже и кмета не можа да им помогне стана голям панаир и то само заради претенциите им.Ако някой си мисли че съм поредният който само нарежда искам да споделя, че съм настанил наша позната в нас без пари.Момичето дойде с 50 лв. в джоба.Как да не помогнеш на такава жена?Ще помогна на друго семейство да се настани в апартамент който в момента не се използва.
30.
Запознат
08.03.2022 15:54:18
2
42
Интересно се по морето ги влече. Да ги настаняват на село, че предстои обработка и посев на земята. Да работят, както нас, да ни "тъпчат", както нас. Преди около час наблюдавайки движението по главен път Бургас -Варна направо ми падна" шапката "от луксозни скъпи автомобили и джипове с украинска регистрация.
29.
Олеле
08.03.2022 15:28:43
9
40
Никой не знае какъв к.у си набираме с тези украйнски бежанци. Отваряме вратите си за една долна нация от която няма да видим нищо добро както не видяха жителите на Крим, Донбас и Луганск през последните 8 години! Наистина гледайте филма Украинската агония премълчаната война в ютуб. След като го гледах даже и цианкалий няма да дам на укра...ците.
28.
ALÓ, GDFASUL
08.03.2022 15:23:51
4
10
Bulgarina nikoga ne e bil strahliv. ZA tova ima mnogo dokazatestva nazad vav vremeto. I ne dai su boje neshto da stane, bulgarina Pak shte e smel i shte zashtiti Bulgaria. Ne pishete gluposti.
27.
Русофилите да се активизирали
08.03.2022 15:23:40
34
10
Двама трима под различни бикове пишат негативни коментари срещу украинците. Искат да създадат усещане за масово недоволство. Отвратителна история.
26.
S
08.03.2022 15:18:02
3
31
Онзи ден едно черно Ауди А8 с украинска регистрация се движеше из квартала с 5км/ч и направи опашка от 10-тина коли зад него. Много лошо впечатление направи.

В Украйна за мигачи изглежда, че не са чували.
25.
ГДБОББ
08.03.2022 15:16:06
33
8
Тва, българинът, е ебати скота! И то страхлив скот, насран. Личи си защо България е кенеф :) Добре поне че изчезва с бързи темпове.
24.
Хахахах
08.03.2022 15:15:23
3
32
Китен приключи с курорта!
23.
Митко
08.03.2022 15:13:02
3
42
Не съм чул някой да е емигрирал в Русе, Сливен, Ямбол, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч....Не са прости украинците да се бутат по морето все пак лято идва....плаж, хотел, храноден на БГ разноски!
22.
Русофил
08.03.2022 14:49:37
13
26
Редно е и на руснаците живеещи в БГ да им се дават същите помощи и да се таксуват като бежанци.
21.
От село
08.03.2022 14:44:18
4
46
Да ги нямаме такива. САЩ предизвикаха войната, да им плащат издръшката, или да ги приберат.
20.
до 11
08.03.2022 14:44:07
6
30
Наблюдавам страх сред руснаците в България обаче... На руските магазини има окачени табели, че се разграничават от войната и искат мир. Преди няколко дни руснаци сто пъти ми се извиняваха за дреболия, за която нито бяха виновни, нито аз ги обвинявах.
19.
Alek
08.03.2022 14:43:25
2
23
Въй китенци и украйнци пълен дроб тоя китен
18.
възмутена
08.03.2022 14:39:50
9
52
Тези не са бежанци.Защо давате пари на богатите украинци, а оставяте бедните българи да умират. Продажници.Да отиват в Европата.Какво се мъкнат тук на хотели да ги храним? Оставиха бедните да умират в Украйна тук дойдоха богаташите да ги храним.Айде път към Германия.Имат нужда от работна ръка.Компаньонки не ни трябват
17.
Индиец
08.03.2022 14:39:31
3
17
Циганите в БГ също да се считат за бежанци, и да ни се осигури висок стандарт на живот, защото преди 11 века ние избягахме от непрекъснатите войни в Индия.
16.
до 1
08.03.2022 14:39:10
3
19
В интерес на истината, всички продажни европейски "правителства" провеждат същата геноцидна политика. Всичко върви "в крак"/lock step, както и при Ковидиадата.
15.
А така...
08.03.2022 14:36:57
4
38
Упорито се плямпа за "диаспори"! Някой хубав ден я Украйна, я Русия ще дойдат да "освобождават" диаспорите си от нашето потисничество! Понеже проблемите ни с турци и македонци не са достатъчни.
14.
Пенсионер
08.03.2022 14:35:34
8
38
Чува се, че всички БГ пенсионери ще ги минат на минимална пенсия, за да могат да осигурят висок стандарт на живот на украинците.
13.
Az
08.03.2022 14:31:34
4
39
МАЛКО СА НИ НАШИТЕ БОКЛУЦИ….ТАЗИ СИ ВЗИМАМЕ ОЩЕ…..,
12.
От село
08.03.2022 14:30:40
1
46
Да, след Поморие-малката Москва ще имаме Китен-малкия Киев , както Кумлука-малката Индия.
11.
Вкарват руски терористи
08.03.2022 14:25:49
14
19
Трябва да се пренасочват към по-отдалечени държави, които не са застрашени от руска агресия. Има опасност под бежанци да бъдат вкарани в застрашените от нападение страни руски ихтамнети и те да започнат подривна дейност.
От няколко дни Альошата постоянно е окичен с букети, което не се е случвало дори по времето на Живков.
10.
Х
08.03.2022 14:23:09
37
11
ЩЕ ПОМАГАМЕ както и с каквото можем!

Аман от мрънкащи, вечно НЕДОВОЛНИ "сънародници"! Не ви ли омръзна? СТЕГНЕТЕ СЕ!
9.
87654321
08.03.2022 14:22:13
4
35
Емигранти, не бежанци!
8.
Еееех
08.03.2022 14:20:14
2
49
Жените им са много меркантилни и нагли. Внимавайте.
7.
Ехеее
08.03.2022 13:59:29
10
50
40лв на ден хахаха...аз ям каша от овес за 1лв 3 дни..
6.
Совите не са това което са
08.03.2022 13:59:07
6
46
"тамошната полиция осигурява коридори за изход на богаташите, а на бедните не им дават да мърдат, защото искат да ги използват за пушечно месо"
-----
Това ако е вярно...
5.
Въй
08.03.2022 13:59:00
9
39
Не можем ги изгоним тези подмет....ли! Те искали да работят. Българите не. След време да не пойскат автономия че тогава си е...ли налята!
4.
до 2
08.03.2022 13:48:15
7
63
Бежанци от войната са само в Румъния, Полша, Молдова или Словакия !
Там са първите безопасни за тях държави и там може да имат статут на бежанци !
Тук са ЕМИГРАНТИ !
3.
Вън дезертьорите от България!
08.03.2022 13:45:01
11
75
Имам приятели украинци, които са бесни, че държавните служители, бизнесмените и техните деца, внуци, роднини и приятели са избягали от войната, като са оставили бедните украинци на произвола на съдбата! Те са бесни, че децата и внуците на държавните служители и бизнесмените не са на фронта, а са на безплатен пансион по курортите в България, Турция, Гърция, Испания, Италия. В същото време децата и внуците на работническата класа стоят без ток, храна, вода и ги бомбандирват. Обикновените украинци се оплакват, че тамошната полиция осигурява коридори за изход на богаташите, а на бедните не им дават да мърдат, защото искат да ги използват за пушечно месо!!! Сега обикновенните украинци ще дадат сумати жертви за да спясат страната, а после безплатно ухранената челяд на държавните служители и бизнесменитре ще се върнат от Европейскитв курорти и за благодарност ще започнат да дерат своите бедни украински освободители с още по-високи данъци и надценки!!! Такива предатели и експлоатотари ВЪН!!! Утре, ако в България стане война, по същия начин държавните служители и бизнесмени ще се измъкнат с европейски помощи, а бедните ще ги оставят на бойното поле като мишени!!!! Това са еврогейцките ценности! Украйна е 45 милиона жители, но никой не мисли за тях. Европа говори само за дезертьорите с пари, с които да си правят схемите! Сега хем украинската мафия ще си изкара безплатен курорт по европейските курорти, хем европейските мафиоти ще получат милиарди субсидии за да ги приютяват!!! После ще говорим за приключване на войната. На такава аванта може ли да се устои?
2.
*********
08.03.2022 13:28:25
21
10
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
1.
Мале
08.03.2022 13:23:26
24
81
Няма такава държава като нашата, помага на чужди народи а нас пенсионерите кучетата на яли
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Вижте кои експерти изпрати „Пампорово АД“ в Дубай да покажат зимния туризъм у нас Вижте кои експерти изпрати „Пампорово АД“ в Дубай да покажат зимния туризъм у нас Представихме нови медицински програми, летни атракции и ски услуга, казват нашите пратенички на световното туристическо изложение Арестуваха изнасилвач на деца Арестуваха изнасилвач на деца Чуждият гражданин бил локализиран и задържан на територията на голям търговски обект в София Ремонтът на покрива струва колкото гарсониера Ремонтът на покрива струва колкото гарсониера Клиент потвърди, че наскоро е платил близо 44 000 лева за двускатен покрив, а според актуални обяви за такива пари може да се купят имоти в Слънчев бряг и Банско Мадлен няма да отиде на бала си, катастрофира с тази кола Мадлен няма да отиде на бала си, катастрофира с тази кола В момента момичето е в плевенска болница, според официалните източници Брутална катастрофа в София, по чудо няма пострадали Брутална катастрофа в София, по чудо няма пострадали Причината е неспазена дистанция и висока скорост, несъобразена с пътната настилка Тази статистика ще ви шокира Тази статистика ще ви шокира Всеки пети живее на линията на бедност Войната на пътищата продължава, камион и микробус се блъснаха, хора лежат по земята Войната на пътищата продължава, камион и микробус се блъснаха, хора лежат по земята При пристигането си спешните медици установяват, че има поне 9 пострадали, част от които лежели на пътя Търсят специалисти за две нови професии по морето - балонеси и наргилисти Търсят специалисти за две нови професии по морето - балонеси и наргилисти Условията привидно са тежки, но можеш да си докараш добър доход от бакшишите, но шефовете ви искат да сте "отворени", красиви и секси Би Ти Ви и Нова телевизия спират да снимат сериали Би Ти Ви и Нова телевизия спират да снимат сериали Двете частни медии олекнаха с десетки милиони след забраната за реклама на хазарта Той пак стана баща Той пак стана баща Изгората на администратора на ЦСКА Стойко Сакалиев - Габриела, го дари с момиченце
Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг Почина легенда в бойните спортове Почина легенда в бойните спортове Роденият през 1963 г. боец е починал в дома си заобиколен от близки Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Европейските политици не разбират голямата опасност която се крие от смяната на посоката на Скопие, коментира проф. Христо Матанов Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Тежко ранен е и нападателят Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на масови пропалестински протести Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на масови пропалестински протести Над 5000 души протестираха по улиците на Малмьо, за да се обявят против участието на  Еден Голан Светът пред климатична пропаст, очакват се глад и масова миграция Светът пред климатична пропаст, очакват се глад и масова миграция Климатолозите предупреждават за топлинни вълни, горски пожари, наводнения и бури с много голям интензитет и честота Овенът да не си хаби енергията, а Лъвът да внимава с парите! Овенът да не си хаби енергията, а Лъвът да внимава с парите! Хороскоп за деня – 10 май 2024, петък Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Осъдиха я на суров затвор
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори