×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Най-големият държавен инвестиционен фонд в света излиза от Русия


28 Февруари 2022, Понеделник, 15:18 ч.
Автор: Флагман.бг

Базираният в Осло фонд е най-големият притежател на дялове в публични компании в света с портфейл, в който има около 9 000 дружества

Норвегия започва процес по премахването на руски активи от своя държавен инвестиционен фонд, който управлява активи за 1.3 трлн. долара, като това е рядък случай, в който политиката влияе на инвестициите, свързани със спестяванията на страната, предава Профит.бг.

Правителството е взело решение да замрази руските инвестиции на фонда в отговор на инвазията на страната в Украйна и планира да ги продаде своевременно, заяви премиерът Йонас Гар Стьоре. Norges Bank Investment Management е притежавала руски активи на стойност около 25 млрд. крони (2.8 млрд. долара) в края на миналата година, обяви финансовият министър Трюгве Шлагсволд Ведум.

Базираният в Осло фонд е най-големият притежател на дялове в публични компании в света с портфейл, в който има около 9 000 дружества.

Правителството е взело това решение въпреки изявлението в петък на главния изпълнителен директор на фонда Николай Танген, който заяви, че подобен ход би бил представлявал “опакован подарък за олигарсите”, които биха изкупили акциите.

Досега Норвегия избягваше да предприема действия, които биха се изтълкували като използване на фонда като политически инструмент. Предишни опити за налагане на политически цели върху институцията бяха посрещани с критики, че основната цел на фонда трябва да бъде постигането на възможно най-висока възвръщаемост във времето.

Решението на Норвегия идва, след като руските пазари се сринаха миналата седмица, както и след решението на ЕС и САЩ да забранят трансакции с Централната банка на Русия и да спрат достъпа на различни руски банки до финансовата система SWIFT. Освен това BP Plc обяви, че ще се раздели с дела си в петролния гигант Роснефт, което може да доведе до отписването на активи на стойност 25 млрд. долара.

Норвежкият фонд замразява инвестициите си в Русия, което означава, че за момента нито ще купува, нито ще продава, е заявила пред Bloomberg Лине Аалтвед, говорител на фонда. Финансовата институция ще изготви план за продажбата на руските си активи, като за излизането на фонда от руските пазари не беше предоставен срок.

Създаден през 90-те години, за да инвестира в чужбина приходите на Норвегия от продажбата на петрол и природен газ, фондът следва строги етични правила от 2004 г., в това число избягване на инвестиции, свързани с определени оръжия, тютюн и експозиция, свързана с въгледобивната ндустрия.

В края 2020 г., за когато последно обяви целия си портфейл, фондът е притежавал най-големи дялове в Русия в Сбербанк, Газпром и Лукойл, според уебсайта на Norges Bank Investment Management. Фондът се очаква да публикува инвестиционния си портфейл към края на 2021 г. в четвъртък.

“Искаме да дадем много ясен и недвусмислен отговор, че това, което наблюдаваме в последните дни, е неприемливо и по тази причина за Норвегия е естествено да изтегли инвестициите си от руския пазар,” заяви Ведум.

Норвегия също така обяви, че ще наложи санкции в сътрудничество с ЕС и ще затвори въздушното си пространство за руски самолети. Страната също така ще увеличи хуманитарната си помощ във връзка с кризата до 2 млрд. крони (226 млн. долара).




Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори