×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Приходите на хотелиерите се увеличиха с над 17% през март спрямо същия месец на м.г., сочи статистиката
  • Илиан Илиев повика 14 футболисти от чужбина за мачовете на националния отбор
  • Филмът "Кралството на планетата на маймуните" оглави боксофиса на Северна Америка
  • Прокуратурата иска половин милион лева гаранция за Божков, за да бъде пуснат на свобода
  • Хакерите, които пуснаха по телевизии в Латвия парада в Москва на 9 май, са ползвали сървър в България
  • Британец се ще скочи със специален костюм от 8516 м в Хималаите, това е за пръв път в бейсджъмпа
  • Бившият министър Бишинбаев от Казахстан, който закла съпругата си от ревност, е осъден на 24 г. затвор
  • Турция спира покупките на автомобили в публичния сектор за три години, почват икономии
  • Новият ковид води до гадене и диария
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

НАП с писма до туроператорите: Върнете държавната помощ с лихвите


21 Февруари 2022, Понеделник, 19:41 ч.
Автор: Флагман.бг

НАП проверява и туроператори дали са получили неправомерно държавна помощ за справяне с последиците от пандемията

Писма с искане в рамките на две седмици доброволно да върнат „получената безвъзмездна финансова помощ ведно със законната лихва от момента на получаване на помощта до момента на възстановяването ѝ” до стотици туроператори са изпратили от Националната агенция по приходите (НАП). Повечето от тях обаче, независимо че се отнасят за столични компании, са получени от дирекциите на агенцията в Стара Загора, Видин и Варна, но не и от София, пише вестник Труд.

В писмата, които са получили компаниите, подпомогнати от НАП заради наложените ограничения в работата им във връзка с пандемията от COVID-19, фирмите не просто са поканени да подадат отчетите си по програмата, но и са уведомени, че на съответната фирма „е възложена проверка за установяване на неправомерно получени средства, недължимо платени или надплатени суми във връзка с предоставена Ви безвъзмездна финансова помощ по схема за набиране на заявления за подкрепа BG16RFOP002-2.095 и/или №BG16RFOP002-2.097 „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки” по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020”.

„Труд” разполага с няколко писма и текстът им е идентичен. Като довод за съмненията на НАП, че помощта е усвоена неправомерно е посочен фактът, че в определени периоди през 2020 г. провеждането на организирани пътувания е било забранено, но други дейности са били позволени - организирането на индивидуални пътувания, на самостоятелно хотелско настаняване, както и продажбата на самолетни билети, така че оборотът от тези дейности трябва да бъде изключен от подадени справки. По същия начин „се изключват приходите от авансовите плащания и приходи, които не са пряко свързани с дейността или периода на подпомагане”.

Според бизнеса това показва непознаване на спецификата на туроператорската и турагентската дейност, при която времето на провеждане на услугата и на реализиране на оборота не съвпада, тъй като хората предплащат за ваканции, на които понякога отпътуват не след дни, а след месеци и дори години.

По-притеснителен според представителите на компаниите, които ни изпратиха писмата си от НАП, но помолиха да останат анонимни, е тонът на получените писма, в които фирмите са обвинени, че са получили неправомерно средства и се приканват да ги върнат с лихвите.

Туристическият сектор е най-пострадал в резултат на пандемията не само в България, но и в целия свят. И докато другите европейски държави бързо успяха да подпомогнат секторите си, така че да запазят служителите си и да оцелеят финансово, у нас помощите са забавиха драстично и бяха в много по-ниски размери в сравнение с европейските. И сега да се отнасят с нас като с престъпници, при условие, че за да получим тази помощ сме били предварително одобрени и сме отговаряли на посочените условия, за да бъдем одобрени по програмата е най-малкото обидно, обясниха пред „Труд” представители на сектора. И допълниха, че никой от тях не държи получените средства в сметката си.

От НАП са поискали от компаниите да предоставят информация за оборота си през периодите, за които са получили финансиране и за периодите от 2019 г., чрез които са доказали спад в оборота.

Първи срещу начина на проверките и рискът да връщат помощите на държавата се обявиха ресторантьорите, които също получиха подобни писма от НАП, но още в началото на месеца.

Нужни са купища документи за отчетите

За да отчетат получените средства фирмите трябва да представят декларация с точно описание на извършваната от тях дейност - дестинации на пътуванията, брой туристи участвали в тях, дата и място на тръгване и дата на връщане, вид на транспорта и транспортната фирма извършила превоза, включените основни и допълнителни туристически услуги в пакета/ и начин на формиране на оборота. Както и заверени копия от фактурите, банкови и касови документи за извършено плащане, включени в подадения отчет за краен ползвател. Както и доказателства, че наистина са се разплатили със своите доставчици на услуги - хотели и авиопревозвачи, и са платили ДДС върху сумите.

Необходимо е още проверяваните фирми за предоставят и отразяването на разходите в счетоводната документация чрез отделни счетоводни аналитични сметки или отделна счетоводна система.

Както и да направят следните пояснения - дали са преустановили дейността си, за какъв период и на базата на коя заповед и да кажат в кои обекти това се е случило.

Две трети от тях са от ресторантския бизнес

Проверяват 861 компании

66 не са предали отчети

Национална агенция за приходите извършва проверки на 861 фирми, получили финансова помощ по първа и втора фаза на програма „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки”. Общо по двете фази са подпомогнати 6886 дружества, като 4622 са от ресторантьорския бизнес.

„Проверките целят да установят дали са спазени всички изисквания и условия за получаване на финансовата помощ, както и дали получените средства са усвоени в пълен размер и изразходвани по предназначение. 66 от проверяваните дружества не са представили отчет за изпълнената дейност, описание на извършените разходи и декларация за липса на друго публично финансиране”, обясниха от НАП във връзка с жалбите на ресторантьорите по-рано този месец.

В случай че фирмите не подадат отчет и декларация за липса на друго публично финансиране, разходите няма да бъдат верифицирани и ще се наложи дружествата да възстановят получената помощ, обясниха тогава от приходната агенция.

„Преди старта на проверките, дружествата бяха информирани от НАП за възможността, в случай че сами установят грешки или несъответствия, довели до неправомерно получаване на подпомагане, както и ако не са успели да усвоят цялата сума, да я върнат, без да чакат да им бъде съставен акт за това”, обясняват още от агенцията.

„В договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата, е предвидено НАП да извършва последващ контрол на крайните получатели на помощта, а именно установяване наличието на неправомерно получени средства в хода на проверки и издаване на съответните актове за установяване на публични държавни вземания по чл. 166 от ДОПК. В чл. 26б от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с Решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., и за преодоляване на последиците е предвидено неправомерно получени средства, недължимо платени и надплатени суми да бъдат възстановявани ведно с лихвите по Закона за лихвите върху данъци, такси и други подобни държавни вземания от датата на получаване на средствата до датата на възстановяването им”, казва заместник изпълнителният директор на НАП Георги Димов.




1
Коментара
Рецепта за пай с кайма и картофи
Рецепта за пай с кайма и картофи 13/05/2024, Понеделник 21:00 0
1
Коментара по темата
1.
Ха, Добър де!
23.02.2022 12:31:43
0
1
Милионите от безплатни почивки? И колко фирми, които дължат обезщетения на свои клиенти са получили помощи. Разплатили ли са се? Правомерно ли са ги получили? Има ли недействащи фирми получили помощи?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Феноменалният Влади Зомбори спечели "Капките" Феноменалният Влади Зомбори спечели "Капките" Той е победителят в 12-ия сезон на шоуто за имитации "Като две капки вода" Веско грубо нареди тази певица: Ти показа, че можеш и да мислиш Веско грубо нареди тази певица: Ти показа, че можеш и да мислиш Фолкаджийката получи висока оценка за певческите си възможности и интелекта си 4 начина да разберете дали партньорът ви крие нещо от вас 4 начина да разберете дали партньорът ви крие нещо от вас Ето кои са те  4 малки неща, които всеки мъж иска в една жена, без съмнение 4 малки неща, които всеки мъж иска в една жена, без съмнение Истинските мъже искат жена, която ги вдъхновява, защото в живота ѝ се случват страхотни неща Зодиите, които карат родителите си да се гордеят с тях Зодиите, които карат родителите си да се гордеят с тях Кои знаци имат безмилостен стремеж майка им и баща им да се гордеят с тях Представители на европейската комисия ще заседават утре в Бургас и ще пътуват с електрическите ни автобуси Представители на европейската комисия ще заседават утре в Бургас и ще пътуват с електрическите ни автобуси Ще има и празничен концерт с ефектно шоу от дронове, за да се види какво е постигнато от по Оперативна програма "Транспорт" Рецепта за пай с кайма и картофи Рецепта за пай с кайма и картофи Вкусно и засищащо ястие 5 гряха, които ви пречат да отслабнете в областта на корема 5 гряха, които ви пречат да отслабнете в областта на корема С възрастта става особено трудно да се премахне коремът - понякога дори диетата и спортът не помагат Рачков влезе в образа на Веско Маринов, изпоти се яко Рачков влезе в образа на Веско Маринов, изпоти се яко Двамата изпълниха дует - обичания от всички хит "Лятна жълта рокля" Над 12% от българите нямат сметка в банка Над 12% от българите нямат сметка в банка Стотици хиляди бягат от вземане-даване с финансовите институции заради високите такси
3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър  Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Хороскоп за деня – 13 май 2024, понеделник Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Жена, всичко поскъпна. Трябва да се къпем заедно, да пестим от ток и вода.
- Аз вече се изкъпах при комшията.
Виц на деня Виц на деня При кардиолога:
- Бай Марине, колко бутилки вино изпиваш на ден?
- Две.
- Как така две, аз нали ти разреших само по една?!?
- Аз ходя и при друг доктор...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Обява:
Изгубена шофьорска книжка на жена ми. Който я намери, да я изгори! Възнаграждение
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори