×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Полша ще обучава украинските войски на своя територия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Читалището може да прати Златанов на съд


07 Юни 2011, Вторник, 12:25 ч.
Автор: Боряна ТЕНЧЕВА

Кметът на Поморие си приписва чужди заслуги, ще разбием имиджа му, следващият кмет трябва да е от ГЕРБ

-Г-н Алексиев,  преди месеци от ГЕРБ дадохте пресконференция, на която първи атакувахте кмета Петър Златанов и опитахте да разбиете имиджа му на безпогрешен управленец. От тогава обаче разкритията ви за случващото се в морската община утихнаха. Това епизодична акция ли беше?

- Петър Златанов налага имидж, че е безпогрешен, но фактите сочат друго. Ние дадохме заявка да разкрием какво става в общината, предстоят избори и е нормално да се атакува кметското място. Ще направим всичко възможно следващият кмет на Поморие да е от ГЕРБ. . Много от нещата, които трябваше да се случат там – не станаха. Имаме много въпроси, които задаваме и не получаваме отговори. Самият факт, че от 7 години в община Поморие не е приеман отчета на бюджета, направен от кмета, говори, че работата му не е безпогрешна. Сметната палата прави проверка, нека да я приключи и да каже дали градоначалникът е безпогрешен или не. Има много проблеми, но гражданите не смеят да питат публично, ние обаче като политическа сила сме длъжни да зададем въпросите, които вълнуват хората.

-Кой от тях смятате, че ще се превърне в хита на предстоящата предизборна кампания?

- Един много сериозен казус е свързан със сградата на читалището в центъра на града. Дебатът по темата умишлено се изкривява и насочва в довършването й, а не в това как ще функционира. Няма местен жител, няма помориец, който да е против изграждането на зданието.

- Но в случая, който пререже лентата на този обект би имал сериозен коз в предизборна обстановка...Политически сметки ли бавят довършването на зданието?

- Абсолютно сте права и точно поради тази причина искам да върна малко назад нещата. Преди 10 години, когато е подписан договора за тази сграда, отстъпеното право на строеж е дадено за изграждане на жилищна кооперация на мястото на бившото лятно кино и паралелно за строителството на читалището в срок от 2 години, в рамките на 200 хил. германски марки. През 2004 година обаче комисия, създадена от общинския съвет тогава, след извършване на проверка установява, че общината е надплатила тази сума. Т.е. става ясно, че още тогава общината е започнала да плаща и да изпълнява договора. През 2009 година общинският съвет приема решение, с което 1,5 млн. лева трябва да се отделят за довършване на читалищната сграда и заради това се разкрива специална депозитна сметка. През 2010 г. това решение се прегласува и през 2011 г. при отчета на бюджета става ясно, че не само лихвата я няма, а и отделно са платени още 100 хил. лева на фирмата – изпълнител. Реално през 2011 г. по сметка има 1 млн. 390 хил. лева. Въпросът е къде е лихвата от тези пари, защо сумата е гласувана през 2009 г., а чак 2011 г. започва изграждането на сградата. Вие отговора го дадохте – чисто предизборно. Защо се обявява обществена поръчка за довършване на сградата като сумата за довършване е 2 млн. лева, а тези пари реално ги няма. Разликата откъде ще дойде? Това означава, че кметът е подписал договор без да има финансиране. Има други кметове на общини, срещу които се водят дела точно поради тази причина.

- Възможно ли е преди изборите да бъдат изнесени факти, уличаващи Златанов във финансови злоупотреби?

-Напълно е възможно да излязат такива данни, ако институциите в България си свършат работата, а аз мисля, че това ще стане, защото финансовото състояние на община Поморие въобще не е цветущо. Още при приемане на бюджета за 2011 г. стана ясно, че общината има 3 млн. лева дефицит, което означава неразплатени задължения. Ако това е вярно и като прибавим, че в момента кипи трескаво предизборно строителство, ще се окаже че Поморие е в изключително лошо финансово състояние и е една от общините в Бургаска област пред фалит. Така че много разчитам държавните контролни институции да си свършат работата и това са Сметната палата, Държавна финансова инспекция, добре ще е и Агенцията по обществени поръчки да извърши проверка по този договор, за да се разбере как е сключен като няма нужното финансиране. Може да се окаже, че наистина кметът на Поморие не е чак толкова добър управленец, какъвто се вижда.

- Има и проекти, за които е осигурено външно финансиране, но по тях не се работи. Защо не започва ремонта на детските градини в Ахелой и Страцин например?

- Имам съмнения, че тези проекти ще стартират чисто предизборно, защото за учебните заведения договорите са подписани преди година, а нищо не се е случило. Миналата седмица е подписан договора за брегоукрепването на ул. „Морска”, след което г-н Златанов е заявил, че строителните работи ще започнат веднага след лятото, тъй като текат срокове по този проект. А по другия не текат ли? Спечелиха проект за разширяване на пречиствателна станция по оперативна програма „Околна среда”. Имахме  среща с министър Караджова, която беше много притеснена за пречиствателните станции и в Поморие, и в Несебър, защото нещата се забавят. Притеснявам се да не стане така, че чисто предизборно администрацията иска да направи първите копки, а накрая да изтърве големите неща. Имах среща с жителите на село Лъка. Местните хора задават много интересни въпроси. През 2008 г. в община Поморие влязоха 8 млн. лева от продажба на земи край населеното място за изграждане на комплекс. Тези пари къде са? Две години поред общинският съвет гласува по 400 хиляди за благоустрояването на селото, ако тези пари бяха наистина налети там – то щеше да цъфти, щеше да има улици, комуникации, а това не е така. Тази година в бюджета е залегнала цифрата 0 за това населено място. Хората питат къде отиват тези пари.

-Вие сте един от номинираните за кандидат – кмет от ГЕРБ и вероятния същински претендент. Изненадваща обаче е номинацията на Тони Митев, който още работи в общинската администрация. Защо членовете на местната структура номинираха и неговото име, след като той е сочен за дясна ръка на кмета Петър Златанов и то още от началото на този мандат, та до сега?

-Тони Митев е член на ГЕРБ от 2008 година, плащал си е членския внос, няма нищо лошо, че е номиниран. Да, и в момента е секретар на общината, но така са преценили наши членове. Дали е дясната ръка на кмета или не – аз не мога да отговоря.

- В Поморие ключова позиция има ДПС, как ще работите с партията на Ахмед Доган, ще влизате ли в тайни предизборни договорки с тях?

- ДПС си имат своя политика в Поморие. Ние също си имаме свои виждания. Когато обаче се касае за благото на общината – сме готови на разговори и приемаме покана от всеки, но въобще не става въпрос за създаване на коалиции.

- Какво стана с идеята за изграждане на обходи на Поморие и Ахелой?

-През 2007 година по време на своята предизборна кампания Петър Златанов обеща да са готови, а през 2011 нищо не се е случило. Не може от Германия да пристигаш на летището за 2 часа, а до Слънчев бряг да пътуваш за 1,5 часа. Община Поморие не е придвижила нищо по тези проекти.  В момента обходите са на етап проектиране и то пак благодарение на Министерството на регионалното развитие и групата на народните представители от Бургас.

- Какви основни грешки на сегашния кмет отчитате, в общинския съвет често го обвиняват, че неглижира съветниците?

- Всичко, което си приписва като заслуга кметът на Поморие, всъщност не е негово, а е резултат от работата на много хора. Трябва да работим всички  в екип. Факт е, че в община Поморие няма екип, въпреки че там има много специалисти, но само кметът е напред. Така няма да имаме успехи.


В категории: Поморие


8
Коментара
Флагман.БГ Варненци пропищяха от змии Варненци пропищяха от змии 01/06/2024, Събота 18:40 0
Флагман.БГ Тези симптоми алармират за... Тези симптоми алармират за... 01/06/2024, Събота 16:20 0
8
Коментара по темата
8.
magare
10.06.2011 18:18:04
0
0
ako ne trugnesh 100 procenta da go razobli4avash nikoi niama da ti poviarva
7.
geraka
09.06.2011 13:39:55
0
1
Златанов нищо не можа да направи,освен да скрие всички следи който го уличават в длъжностни престъпления,самонадеян мошеник е от класа.човек цял живот живял на гърба на съпругата си доктор Калчева,пълна нула е горкия окраде общината и нас поморийци
6.
Инспектор Гаджев
08.06.2011 11:03:34
1
1
Много бързо се забравят някои работи - Златанов трябва да се оттегли, много скандали станаха около него,не само читалището,помните за архитекта, покриха цялата история,измамата с голф-игрището.Лично аз съм виждал Златанов преди години да пирува в Бургас в ресторант на Митьо Сламката с т. наречените инвеститори,начело с най-големия мошеник с няколко имена-Божидар Томалевски,Дарио Томалети,Божо Дупето и т.н.Така че твърдо съм за ново лице на кметското място в Поморие.
5.
пм
08.06.2011 09:49:51
1
0
факт е че общината е в окаяно положение, факт е, че е една от най-бедните морски общини,но как ще се оправи като парите ще се пренасочат от едните джобове към другите. и още един въпрос защо общината няма спечелени повече проекти като Созопол например? Защо няма работещ отдел Европроекти и еврофондове, а нещата се дърпат от една юристка с недостатъчни умения?
4.
питанка
08.06.2011 07:34:17
0
1
Голям мерак ги гони депутати и областни да стават кметове. Защо ли?
3.
TNT
07.06.2011 22:34:15
0
1
Успех г-н Алексиев!
2.
аааа
07.06.2011 22:09:51
0
0
еее, успех за г-н Алексиев!
1.
morski
07.06.2011 16:57:30
1
4
този какво ми го пробутвате, та той нали беше заместник на червения Златанов, който вече се е уговорил с БСП да е техен кандидат, а те лъжат Янчо Славов, който все още се надява да е в обръщение. Та Алексиев не ги говореше тези докато въртеше със Златанов далаверите, скара се после с Тони Митев и избяга в София, където кой зане какви жги върши
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Демографската криза и защита на секторите туризъм и рибарство ще са основните ми задачи в НС Демографската криза и защита на секторите туризъм и рибарство ще са основните ми задачи в НС Нужно е родните производители и търговци да чувстват подкрепата на държавата и да бъдат поощрявани с политики Задържаха бургаския Исус, който осигурява гласове за вота срещу 120 лв. Задържаха бургаския Исус, който осигурява гласове за вота срещу 120 лв. Към момента има регистрирани 57 сигнала за нарушение на изборния процес, задържани са общо 17 лица Тя е милионерска съпруга и отправи  уникално предложение към Мъск Тя е милионерска съпруга и отправи уникално предложение към Мъск Светлана Гъщерова иска чипиране на всички политици Екшън в София! Арабин извади пистолет, насочи го към автобус с пътници Екшън в София! Арабин извади пистолет, насочи го към автобус с пътници Свидетел даде описание на чужденеца: черна къдрава коса, светлокафява кожа и рядка брада Пуснаха тайно от затвора Ценко Чоков Пуснаха тайно от затвора Ценко Чоков Скандалният бивш кмет на Галиче и синът му лежат само година и половина зад решетките заради фиктивна работа Тази миска гушна трета диплома за висше Тази миска гушна трета диплома за висше Антония Петрова ще се вихри в здравния мениджмънт Прокурор проговори за нови разкрития около бруталното убийство на Красимир Каменов-Къро Прокурор проговори за нови разкрития около бруталното убийство на Красимир Каменов-Къро Той, съпругата му и още двама души бяха убити в Южна Африка миналата година Започва премахването на сградите на терена на бъдещата детска болница Започва премахването на сградите на терена на бъдещата детска болница Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева ще даде старт на процеса Парламентът се събира извънредно в неделя Парламентът се събира извънредно в неделя Заседанието е насрочено за 15 ч.  Тази певица рухна! Психолог й обяснява как да оцелее, не може да приеме, че животът й е пълен провал Тази певица рухна! Психолог й обяснява как да оцелее, не може да приеме, че животът й е пълен провал Не можела да пее и мислила само за пари
Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати След 5 години при повече от половината пациенти, лекувани с лорлатиниб, ракът не е прогресирал Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Нашенци масово канселират екскурзии заради надутите цени на морския превоз Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Двамата имали 1-годишна връзка, в която се въздържали от интинмни контакти Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Превозвачите често извиват ръцете на потребителите с допълни плащания, понякога по-скъпи и от билетите, за да настанят дете до родител например Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Дженифър Лопес си взема почивка, за да бъде с децата, семейството и близките си приятели, обявиха организаторите  Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Най-старият килим, който се показва в изложбата е от 1830 г. Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Те са обединени в организацията "Пут Домой" След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня - Мамо, защо винаги първи умират най-добрите хора?
- Ти като отидеш в градината, кои цветя откъсваш?
- Тия дето се пушат, но това какво общо има?
Виц на деня Виц на деня - Вече се омъжвам. Представям си колко мъже ще се разстроят.
- Че ти за колко ще се омъжваш?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добрият моторист различава 30 вида насекоми, по вкус!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори