×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Нов драстичен ръст на цените на ремонти и довършителни дейности


31 Януари 2022, Понеделник, 20:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Българите обаче не губят ентусиазъм, взимат кредити, за да преобразят дома

През последните шест месеца цената на ремонтните дейности е скочила драстично - с над 30%. От една страна увеличението на цените идва от инфлацията и голямото поскъпване на строителните материали.

Други фактори в ценообразуването - цените на горивата, електричеството, газа и не на последно място - работната ръка, също дават своя сериозен отпечатък върху крайния бюджет за преоразяване на дома.

Българите обаче не губят ентусиазъм, а строителните фирми споделят, че последните месеци са много силни за бранша. Финансирането на ремонти и довършителни дейности идва както от спестявания на домакинствата, така и с банково кредитиране.

Една от основните причините за засиленото търсене на майстори и специализирани компании за цялостни ремонти на дома е рекордното поскъпване на имотния пазар. Високите цени са сериозен мотив у собствениците на стари имоти да ги преобразят и пуснат за продан на далеч по-високи стойности от тези на придобиване. Подобна стратегия имат и инвеститори в имоти на зелено или ново строителство, които завършват имота с цел препродажба или отдаване под наем. Бурният темп на строителството в София, Пловдив и други областни градове допълнително засилва тази тенденция.

Собственици на фирми за ремонти обаче трудно намират работна ръка. Много от добрите кадри са емигрирали в Западна Европа, където трудът им е високоплатен. Останалите от професията настояват за солидно заплащане и на родна земя. Оттам поскъпва и цената на труда, която е сериозно перо в крайната сметка за ремонти и довършителни дейности.

Тенденции и цени

Само за последните няколко месеца цените за поставяне на плочки - една от основните дейности при довършителни работи, са се с вдигнали с от 30% до 50% според вида на плочките. Ако при стандартни плочки тарифата преди няколко години бе 20 лв за кв.м., в средата на 2021 година нямаше оферти под 30 лв. за кв.м., а днес трудът не пада под 40 лв. за кв.м. Новите тенденции за слагане на все по-големи плочки обаче се таксува далеч по-скъпо - например едва ли ще се намери някой да ви сложи гранитогрес с размери 60/120 см. за по-малко от 50 лв за кв.м. 

Освен големи плочки, клиентите предпочитат те да са в каменни тонове. Най-предпочитани са мраморните, а за фризове, орнаменти и понякога дори за цели бани се избират шарки, имитиращи дърво. 

При шпакловките и боядисването цените също са поскъпнали на средно около 20 лева за квадрат, като се включат всички дейности по оправяне на стените. Майсторите отчитат, че има намалено търсене на разпространените преди години венициански мазилки и друг тип по-луксозно изпълнение. 

"Напоследък се предпочитат по-изчистените изпълнения. Все повече хора искат стените им дори да са изцяло в бяло, като предпочитат декорацията да е от картини, мебели, осветление", обясняват експерти по ремонтни дейности. 

На заден план остава ползването на гипсокартон. Той се поставя само при апартаменти без външна изолация, което го прави неприложим при сградите ново строителство. Част от хората залагат на кнауф и при мансарди и последни етажи. Фигурите от гипсокартон, основно куфари по тавани, които бяха изключително нашумели последните години, днес са позабравени и интересът към тях съответно не е висок. Това е причината цените на услугите с кнауф да не са особено поскъпнали, освен, разбира се, при индексирането заради стойностите на материала. 

При апартаменти и къщи от висок клас, тарифите скачат двойно. Облицовките с камък започват от 50 лева за кв.м. Между 20 и 40 лева за кв.м. излизат и дейностите по стълбища и площадки. 

При подовете водещ е паркетът. Нова тенденция предвижда той дори да се слага на една от стените в апартамента, макар вече да има и специален вид - именно за стени. Отстъпват обаче всякакви панели и друг тип "покриване" на стените - ПВЦ панели, тапети, тухли и друг тип строителна декорация. Цените при настилките също са с над 15-20% по-високи. Замазките пък започват от 20-25 лева за кв.м.

ВиК и Ел инсталациите при ремонтите дейности също поскъпват. Особено при старите жилища, където е необходимо почти пълната им подмяна. Около 1000 лева е само труда за подмяна на ел. инсталации, а при ВиК услугите цената дори е по-висока - 1500 лева. 

Къртенето, чистенето, извозването и въобще подготовката за ремонт при стари имоти също е доста скъпо перо. При малки помещения, като санитарен възел и цените за тези дейности започват от 300 лева за около 20 кв.м. площ за къртене - стени, под и т.н. Ако се променят стени, приобщават се тераси и сходни дейности цените са още по-високи - 400-500 лева, според площта за къртене. 

Бюджет 

Минимум 20-25 хиляди лева бюджет трябва да отделят хора, закупили ново двустайно жилище, а при по-големите апартаменти съответно минимум 40 хиляди лева. Това показват ориентировъчните ставки, без в тях да са включени мебели. Естествено всичко е много индивидуално и зависи от това дали клиентите ще изберат по-базисни довършителни работи или ще заложат на бутиково изпълнение. По-скъпи и луксозни дейности се предпочитат от хората с апартаменти в центъра на Пловдив, както и в по-скъпи крайградски райони. В комплексите пък се залага на по-бюджетните варианти. 

Ако се ремонтира стар апартамент, заделената сума трябва да е с поне 50% повече. Причината е, че при тях обикновено има пълно обновяване на електрическата и ВиК инсталациите. Баните и кухните също излизат по-скъпо заради нуждата да се къртят стари плочки. При тези жилища често възникват нужди за преустройство на апартамента, съответно изграждане на нови стени или бутане на стари. 




0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" "Алек мразеше да я целува, дори личеше, че го е гнус", коментират в нета Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Блъснали са се бус и тир Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Превенцията срещу разпространението на наркотици е на фокус в МВР Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Три патрулки са заклещили автомобил, като искат да арестуват шофьора, но той не излиза от возилото си Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! "Пиесата, която се обърка" е невероятен спектакъл  Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово По време на 6-дневния пробег с нея ще пътува видео оператор и фотограф, който ще заснеме и покаже красотата на Черно море, видяна по един различен начин Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител и генералният консул се обединиха около инициативи за социализирането и образованието на деца от семейства в затруднено положение Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Иван Анастасов е ученик в 9- ти клас в СУ "Юрий Гагарин", където негов индивидуален треньор е Георги Терзиев Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Той бе сред пионерите в създаването на Отделението по ушно-носно-гърлени болести на МБАЛ „Бургасмед” още през 2012г. Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Искат вето върху промените в Закона за добавената стойност 
Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Осъдиха я на суров затвор Сърбия купува от Китай девет електрически влака Сърбия купува от Китай девет електрически влака В Белград Си Цзинпин ще отбележи 25 години от бомбардировката на НАТО над китайското посолство Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Ранените момчета са играели футбол по време на взрива "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва От сделките гигантът може да получи около 150 милиона долара Полски съдия избяга в Беларус Полски съдия избяга в Беларус Томаш Шмид поиска политическо убежище в Минск и бе обвинен в шпионаж Почина уважавано име от академичните среди Почина уважавано име от академичните среди Проф. Джингова активно участваше в създаването на специалността "Ядрена химия" във Факултета по химия и фармация на Софийския университет Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Климатолозите вече потвърдиха, че изменението на климата е причинило някои специфични метеорологични крайности Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Валери Григоров говори след тримесечното предизвикателство  Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Пръв се разболял големият ѝ син Янчо, който се оказало, че нямал трета поставена доза от задължителната ваксина срещу заразата Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори