×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Постковидните състояния са твърде разнообразни, но често протичат по-леко


Постковидните състояния са твърде разнообразни, но често протичат по-леко
С нарастване броя на преболедувалите нарастват и броят и тежестта на постковидните усложнения и оплаквания, обясни д-р Петър Муховски от МБАЛ "Бургасмед"
25 Януари 2022, Вторник, 16:50 ч.
Автор: Флагман.бг

Имунопрофилактика на сезонните инфекции при всички болни със сърдечно-съдови заболявания, препоръчва началникът на Кардиологичното отделение на болницата

От четири години д-р Петър Муховски е началник на Кардиологичното отделение на МБАЛ „Бургасмед”. Неговата практика започва още през 1990 година, като преминава през много различни звена, нива и отделения. Д-р Муховски е с богат професионален опит и има практика в кардиологията, интервенционалната кардиология, електростимулацията, ехокардиографията и ехографията със специалност вътрешни болести и кардиология.

Д-р Муховски, увеличават ли се пациентите с постковидни оплаквания в МБАЛ „Бургасмед“ и кои варианти на вируса са най-критични за тези усложнения?

- От началото на пандемията  преминахме през няколко вълни и пикове на заразени с Ковид-19 болни. Два основни фактора определяха осцилациите и изявите на болестта – сезонност и мутациите в обвивката на вируса. Допълнително влияние оказваха  взетите на всеки етап противоепидемични мерки и опознаването на болестта – проявите, патогенезата и лечението й, наличието на следковидни усложнения. Вече приемаме съществуването на постковиден синдром, знаем за неговите прояви – кардиологични, белодробни, неврологични, бъбречни, стомашно-чревни, психоемоционални. Както виждате, те могат да са твърде разнообразни, а са и с различна по тежест изява. Твърда корелация между отделните варианти – алфа, бета, гама, делта, омикрон  - с честотата и тежестта на изява на постковидните усложнения е трудно да се направи поради значителен брой допълнително повлияващи фактори. Едно е сигурно – с нарастване броя на преболедувалите, особено тези с прояви и тежест, налагащи болнично лечение, нарастват и броя и тежестта на постковидните усложнения и оплаквания. При всеки пациент е различно и затова препоръчвам при риск или прояви след преболедуване от Ковид-19 инфекция да се осъществи консултация при специалист – кардиолог, пулмолог, невролог, а в някои случаи и от лекарски консилиум.

- От какво лечение се нуждаят пациентите с постковидни оплаквания и каква е продължителността на възстановяването?  

- Лечението на болни с постковиден синдром е комплексно. Разбира се, то започва с добрата диагностика, тъй като за всеки отделен случай е различно. Важно е отхвърлянето на тежки усложнения. В моята практика съм имал пациенти с тежки сърдечно-съдови усложнения като коронарни дисекации и тромбози, белодробен тромбоемболизъм, миокардити. За радост, по-често постковидните състояния протичат с по-леки прояви – симптоми от общ характер като лесна умора, депресия и повишена тревожност, промени в артериалното налягане, неживотозастрашаващи ритъмно-проводни нарушения. Обикновено те продължават до около три, но понякога и до шест и повече месеца. И при двете групи пациенти е необходима навременна консултация, адекватно терапевтично поведение и проследяване от лекар-специалист.

- Какво трябва да направят хората със сърдечно-съдови проблеми, за да предотвратят евентуалното влошаване на състоянието си през студените зимни дни?

- Съществува категорична корелация с нарастване на сърдечно-съдовите усложнения през есенно-зимния период. Причините са  комплексни – климатичния дискомфорт, начин на хранене, обездвижването, циркаден ритъм с по-продължителна нощна фаза и т.н. Препоръките за справяне с тези влияния може да групираме в няколко насоки:

-    Адаптиране към климатичните условия и провеждането на ежедневна 30-минутна физическа активност, по възможност навън;
-    Спазване на препоръките за хигиенно-диетичен режим при сърдечно-съдови заболявания – прием на пресни плодове и зеленчуци, намален прием на готварска сол, избягване на тютюнопушенето;
-    Стриктно придържане към назначената кардиологична терапия;
-    Проследяване на състоянието на пациента в дома – артериално налягане, пулс, влошаване или изява на нови симптоми – сърцебиене, задух, гръден дискомфорт, лесна умора, задух, замайване, главоболие, оточност, а при нужда навременна консултация и  корекция на лечението;
-    При липса на противопоказания имунопрофилактиката на сезонните инфекции при всички болни със сърдечно-съдови заболявания е препоръчителна.

- До каква степен модерната техника е решаваща за по-добрите резултати в работата на вашето отделение?

- Живеем във високотехнологична ера и имаме шанс да разполагаме в нашата болница с медицинска техника от последно поколение за диагностика и лечение в кардиологията. Тя ни позволява прецизна диагностика, а знаем, че доброто диагностициране води и до добро лечение. Кардиологичното отделение на МБАЛ ,,Бургасмед“ разполага с такава апаратура – ЕКГ, Холтер мониторинг,  Ехокардиография, включително за трансезофагиална ехокардиография, ангиографски апарат от последно поколение с най-съвременни възможности за диагностика и лечение на сърдечно-съдови заболявания при коронарна, мозъчно-съдова и периферна съдова болест. Разполагаме и с Отделение по образна диагностика с възможности за осъществяване на компютърна аксиална томография (скенер) и ЯМР диагностика на сърдечно-съдовата система.

- Предвиждате ли и тази година безплатни профилактични прегледи в рамките на кампанията „Бъдете здрави!“, която провежда МБАЛ ,,Бургасмед“?

Кардиологичното отделение на МБАЛ ,,Бургасмед“ разполага с екип от шестима кардиолози, включително трима сертифицирани инвазивни специалисти, ангиолог и специализант. Ние целогодишно активно участваме в програми  за скриниг и лечение на пациенти със сърдечно-съдова патология. Ще спомена участието ни в две такива програми през миналата година – безплатни прегледи през седмицата на ,,Деня на сърцето,“ и проследяване в рамките на месец и половина на болни с ритъмно-проводни нарушения, осъществено съвместно с Националната пациентска организация, на пациенти с предсърдно мъждене. Участието ни в кампанията за безплатни профилактични прегледи  „Бъдете здрави“ за скрининг и консултации при сърдечно-съдови заболявания е част от тазгодишните ни планове като колектив и институция.

Бих искал да добавя, че болничният екип е с режим на работа 24/7 и така денонощно осъществяваме кардиологична помощ и консултации за всеки потърсил медицинска помощ в нашата болница.


В категории: Здраве , Бургас


България Всички новини
Истините за секса, които жените след 30-годишна възраст знаят Истините за секса, които жените след 30-годишна възраст знаят Увереността е най-секси Страховете на много жени, които отблъскват мъжете Страховете на много жени, които отблъскват мъжете Да бъдеш страхлив през цялото време излъчва изключително стресираща и напрегната личност 4 зодии мъже, които са много, ама много твърдоглави 4 зодии мъже, които са много, ама много твърдоглави Ето кои са те  Рецепта за млечна разядка с тиквички и картофи Рецепта за млечна разядка с тиквички и картофи Свежо лятно предястие Несебърското барби Ивелина Прунова празнува ЧРД сред супер лукс в Кан Несебърското барби Ивелина Прунова празнува ЧРД сред супер лукс в Кан Латиномузиканти й пели на ухо Happy birthday, а наздравици се вдигали с Дом Периньон Победителката от "Хелс китчън" Алекс Гърдева заговори за политика Победителката от "Хелс китчън" Алекс Гърдева заговори за политика Финалистката от Ергенът 1 има свое мнение за Народното събрание Кои са отличниците от изборите в Бургаско Кои са отличниците от изборите в Бургаско Жечо Станков затвърди лидерската си позиция в ГЕРБ, няколко изненади при ПП-ДБ Социологическата слепота и новите "бели рицари" в политиката ни Социологическата слепота и новите "бели рицари" в политиката ни Да не бъде уловен изобщо вотът за партия "Величие", която по всяка вероятност ще влезе в Народното събрание, сериозно излиза от рамките на статистическата грешка „Военна полиция“ разкри опити за измами с мними имоти на Министерството на отбраната „Военна полиция“ разкри опити за измами с мними имоти на Министерството на отбраната На потенциални купувачи са предлагани имущества в София с фалшиви договори за собственост Наталия Кобилкина разцепи: От 7 месеца не съм лягала с мъж, но имам чуднички играчки Наталия Кобилкина разцепи: От 7 месеца не съм лягала с мъж, но имам чуднички играчки Сексоложката заяви, че за момента мъж не й трябва  
Хърватия, Литва и България с най-ниска активност на евровота Хърватия, Литва и България с най-ниска активност на евровота Белгия води, следвана от Люксембург и Малта Kaĸ щe ce oтpaзи нa xopaтa пъpвoтo нaмaлeниe нa лиxвитe нa EЦБ Kaĸ щe ce oтpaзи нa xopaтa пъpвoтo нaмaлeниe нa лиxвитe нa EЦБ Бaнĸaтa нaмaли ocнoвния лиxвeн пpoцeнт нa цeнтpaлнaтa бaнĸa дo 3,75% Тя е драг кралица и се оказа шеф на секция за евровота в Испания Тя е драг кралица и се оказа шеф на секция за евровота в Испания Облечена като травестит, Питита ръководи гласуването в Испания Възход за крайнодесните в Европа, но ЕНП увеличава мнозинството си Възход за крайнодесните в Европа, но ЕНП увеличава мнозинството си Най-голямо сътресение предизвикват изборните резултати във Франция Лидерите на сензацията на вота проговориха Лидерите на сензацията на вота проговориха Ще осветим процеса, по който се правят законите и как се изпълняват, каза полк. Марков Става мазало: 24-годишен инфлуенсър от Кипър влиза в Европейския парламент (ВИДЕО) Става мазало: 24-годишен инфлуенсър от Кипър влиза в Европейския парламент (ВИДЕО) В първата си реч след обявяването на данните той заяви, че е било постигнато "чудо" не само в Кипър, но вероятно и в света ТикТок политикът: Кой е Жордан Бардела - 28-годишният лидер на крайно десните във Франция ТикТок политикът: Кой е Жордан Бардела - 28-годишният лидер на крайно десните във Франция Той има 1,2 млн. последователи в ТикТок След съкрушителното поражение: Макрон разпуска парламента на Франция, обяви предсрочни избори След съкрушителното поражение: Макрон разпуска парламента на Франция, обяви предсрочни избори Решението го е взел след резултатите от евровота ЕНП с най-много депутати в ЕП, "Зелените" отбелязаха огромна загуба ЕНП с най-много депутати в ЕП, "Зелените" отбелязаха огромна загуба Губят цели 24 места Шенген се отдалечава - крайнодесните печелят евровота в Австрия Шенген се отдалечава - крайнодесните печелят евровота в Австрия Това са първите европейски избори след излизането на Великобритания от ЕС
Николай СЛАТИНСКИ Николай СЛАТИНСКИ Ако Европа не направи така, че Русия да загуби войната, Голямата европейска война няма да ни се размине Виц на деня Виц на деня Пиян мъж се доближава до полицай.
- Господин полицай, колко цицини имам на главата?
- Три.
- Значи още три стълба и съм вкъщи.
Виц на деня Виц на деня На младини - правиш с*кс - появяват се деца.
В зряла възраст - тъкмо се наканиш да правиш с*кс и се появяват децата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук В семейството трябва да има баланс и хармония. Тя истеричка, той непукист!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори