×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Македонците ще влязат в ЕС, но когато започнат да спазват подписания с България договор отпреди три години*


Македонците ще влязат в ЕС, но когато започнат да спазват подписания с България договор отпреди три години*
Живеем в исторически времена, най-после всички политически сили у нас са обединени по въпросите за югозападната ни съседка
12 Януари 2022, Сряда, 11:30 ч.
Автор: Славчо АТАНСОВ

Позицията ни остава непроменена и най-важното – възможно най-правилна

Мога да кажа без преувеличение, че моментът е исторически. Най-накрая всички политически сили са на едно мнение по въпросите за Македония. Както се казва, радвам се, че доживях този изключително важен момент. Важен за нас като народ. Защото позицията на българската държава остава непроменена и най-важното – възможно най-правилна. А е правилна, защото северномакедонците ще влязат в ЕС, но когато са готови и започнат да спазват подписания преди три години договор. България не иска друго от тях. 

Напротив, ние исторически сме първата страна в света, която призна македонската държава. И тази заслуга на президента Желев трябва винаги да се помни, защото тя спести на македонската страна една тежка кървава баня. Тогава сръбските танкове бяха на границата й, а бивша Югославия беше разкъсана от война. Примерът и отговорното поведение на България доведе до световното признаване на самостоятелна и свободна Македония. И тази държава е факт, който никой не може да оспорва. Но това е факт от 1944 година насам, а не да се крадат цели периоди от гръцката и българската история. 

За съжаление, добронамереността на българската страна не беше зачетена. Притискани от десетилетия сръбска пропаганда, нашите съседи се опитаха да ни откраднат половината история, да отнемат българската ни същност и дори произход. Така сътвориха смехотворното твърдение, че ние сме татари. Всеки повърхностно запознат с историята знае, че татарите са родом от Манджурия, в територии далеч до границите на Корея. Те се намират много по на изток от Средна Азия и стават фактор в този район чак при въздигането на Чингиз Хан. Ние не произхождаме от там. Освен това, те са съвсем различна племенна група и се появяват на световната сцена едва през 13 век. Тогава българската държава е на близо 700 години – както Енциклопедия Британика ни нарича – Първа и Втора българска империя. А авторитетни средновековни текстове описват нашите царе Симеон и Калоян като светлокоси и синеоки мъже. Да сте виждали такива бледолики и синеоки татари някъде?! Аз не съм. Но научните факти нямат особено значение за антибългарското настроение в Македония. 

Ние пък ние не можем с лека ръка да се откажем от българската си същност и да приемем, че по-голямата част от българската история не се е състояла, да се откажем от имената на Самуил, на Паисий, на цялата плеада българи с македонски корени, които направиха Българското Възраждане. Ако отстъпим и се съгласим с техните твърдения, с написаното в учебниците им по история и с приказките на политиците им, ние губим своята идентичност като народ.

Радвам се, че българските политици добре осъзнаха това и заеха единна позиция. Да, Северна Македония има път в Европейския съюз, но само тогава, когато приведе отношението си към нас в руслото на коректността, добросъседството и историческата истина. Така, както направиха с Гърция. Която, както и преди съм казвал, стоически извоюва своята правота по въпросите на Македония. Гърците също не се съгласиха да се откажат от знамето, от символите си и от произхода си. И водиха търпелива борба за това повече от 25 години. В крайна сметка истината и логиката възтържествуваха. 

Затова и позицията на България е основана на същите принципи, да спазим договореностите и най-вече да се придържаме към историческата истина. Подобни примери има и в европейската история, вземете една Белгия например. Създадена е 1830 година като държава, но никой не си помисля да твърди, че те са съществували векове назад. В основата са фламандците, които са всъщност холандци. Но там никой не смесва нещата и не претендира за чуждо историческо наследство и не създава своя измислена история. Първият император на Латинската империя, Балдуин дьо Фландър (Фламандски) е родом от днешния град Гент в Белгия, но никой днес не го нарича белгиец, а граф Фландърски. 

В заключение си мисля, че по-правилно от гледна точка на дипломацията би било, след вчерашното обединяване на политическите позиции у нас, северномакедонските представители да заповядат на разговори за бъдещето им в ЕС с нашите първи държавници. На София, като една европейска столица, по й приляга да бъде домакин на тези важни решения, които предстои да се вземат.
*Коментарът е на Славчо Атанасов, заглавието е на редакцията
 


В категории: Политика


0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Истините за секса, които жените след 30-годишна възраст знаят Истините за секса, които жените след 30-годишна възраст знаят Увереността е най-секси Страховете на много жени, които отблъскват мъжете Страховете на много жени, които отблъскват мъжете Да бъдеш страхлив през цялото време излъчва изключително стресираща и напрегната личност 4 зодии мъже, които са много, ама много твърдоглави 4 зодии мъже, които са много, ама много твърдоглави Ето кои са те  Рецепта за млечна разядка с тиквички и картофи Рецепта за млечна разядка с тиквички и картофи Свежо лятно предястие Несебърското барби Ивелина Прунова празнува ЧРД сред супер лукс в Кан Несебърското барби Ивелина Прунова празнува ЧРД сред супер лукс в Кан Латиномузиканти й пели на ухо Happy birthday, а наздравици се вдигали с Дом Периньон Победителката от "Хелс китчън" Алекс Гърдева заговори за политика Победителката от "Хелс китчън" Алекс Гърдева заговори за политика Финалистката от Ергенът 1 има свое мнение за Народното събрание Кои са отличниците от изборите в Бургаско Кои са отличниците от изборите в Бургаско Жечо Станков затвърди лидерската си позиция в ГЕРБ, няколко изненади при ПП-ДБ Социологическата слепота и новите "бели рицари" в политиката ни Социологическата слепота и новите "бели рицари" в политиката ни Да не бъде уловен изобщо вотът за партия "Величие", която по всяка вероятност ще влезе в Народното събрание, сериозно излиза от рамките на статистическата грешка „Военна полиция“ разкри опити за измами с мними имоти на Министерството на отбраната „Военна полиция“ разкри опити за измами с мними имоти на Министерството на отбраната На потенциални купувачи са предлагани имущества в София с фалшиви договори за собственост Наталия Кобилкина разцепи: От 7 месеца не съм лягала с мъж, но имам чуднички играчки Наталия Кобилкина разцепи: От 7 месеца не съм лягала с мъж, но имам чуднички играчки Сексоложката заяви, че за момента мъж не й трябва  
Хърватия, Литва и България с най-ниска активност на евровота Хърватия, Литва и България с най-ниска активност на евровота Белгия води, следвана от Люксембург и Малта Kaĸ щe ce oтpaзи нa xopaтa пъpвoтo нaмaлeниe нa лиxвитe нa EЦБ Kaĸ щe ce oтpaзи нa xopaтa пъpвoтo нaмaлeниe нa лиxвитe нa EЦБ Бaнĸaтa нaмaли ocнoвния лиxвeн пpoцeнт нa цeнтpaлнaтa бaнĸa дo 3,75% Тя е драг кралица и се оказа шеф на секция за евровота в Испания Тя е драг кралица и се оказа шеф на секция за евровота в Испания Облечена като травестит, Питита ръководи гласуването в Испания Възход за крайнодесните в Европа, но ЕНП увеличава мнозинството си Възход за крайнодесните в Европа, но ЕНП увеличава мнозинството си Най-голямо сътресение предизвикват изборните резултати във Франция Лидерите на сензацията на вота проговориха Лидерите на сензацията на вота проговориха Ще осветим процеса, по който се правят законите и как се изпълняват, каза полк. Марков Става мазало: 24-годишен инфлуенсър от Кипър влиза в Европейския парламент (ВИДЕО) Става мазало: 24-годишен инфлуенсър от Кипър влиза в Европейския парламент (ВИДЕО) В първата си реч след обявяването на данните той заяви, че е било постигнато "чудо" не само в Кипър, но вероятно и в света ТикТок политикът: Кой е Жордан Бардела - 28-годишният лидер на крайно десните във Франция ТикТок политикът: Кой е Жордан Бардела - 28-годишният лидер на крайно десните във Франция Той има 1,2 млн. последователи в ТикТок След съкрушителното поражение: Макрон разпуска парламента на Франция, обяви предсрочни избори След съкрушителното поражение: Макрон разпуска парламента на Франция, обяви предсрочни избори Решението го е взел след резултатите от евровота ЕНП с най-много депутати в ЕП, "Зелените" отбелязаха огромна загуба ЕНП с най-много депутати в ЕП, "Зелените" отбелязаха огромна загуба Губят цели 24 места Шенген се отдалечава - крайнодесните печелят евровота в Австрия Шенген се отдалечава - крайнодесните печелят евровота в Австрия Това са първите европейски избори след излизането на Великобритания от ЕС
Николай СЛАТИНСКИ Николай СЛАТИНСКИ Ако Европа не направи така, че Русия да загуби войната, Голямата европейска война няма да ни се размине Виц на деня Виц на деня Пиян мъж се доближава до полицай.
- Господин полицай, колко цицини имам на главата?
- Три.
- Значи още три стълба и съм вкъщи.
Виц на деня Виц на деня На младини - правиш с*кс - появяват се деца.
В зряла възраст - тъкмо се наканиш да правиш с*кс и се появяват децата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук В семейството трябва да има баланс и хармония. Тя истеричка, той непукист!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори