×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Каква е икономиката на Казахстан - евтино е, но заплатите са 100 долара


Каква е икономиката на Казахстан - евтино е, но заплатите са 100 долара
Протестиращи в Казахстан опустушиха магазини и разграбиха всичко
06 Януари 2022, Четвъртък, 21:30 ч.
Автор: Флагман.бг, снимка: Туитър

Газа ни изглежда евтин - 0,50 лева, но поскъпването му с 90 % разгневи милиони

 

Бунтът, залял цял Казахстан, което не се е случвало никога в 30-годишната независима история на страната, започна формално заради удвояване цените на пропан-бутана. Този газ се получава при преработката на петрол, а Казахстан има предостатъчно залежи. С такъв газ се движат и 80-90% от колите и в края на 2021 г. цените бяха около 50-60 тенге (10-12 евроцента) за литър втечнен газ.

Поради лошо управление и изкривени от държавна намеса и субсидии пазарни условия, се оказа, че потреблението расте, но не и обемите на производството. Така от началото на годината газът поскъпна двойно до 120 тенге (0.24 евро) за литър и от 2 януари започнаха протести от район с около 132 000 леки коли (3.4% от общия брой в страната) и се разпространиха в следващите дни из ключовите градове на страната. Представители на властите обещаха на 4 януари цените да бъдат намалени до 50 тенге (0.10 евро), но демонстрациите не спряха и преминаха в погроми и сблъсъци с полицията.

Падна правителството, сменени бяха ръководителите на силовите структури и спецслужбите, бившият президент Нурсултан Назарбаев бе отстранен от ръководството на Съвета за национална сигурност - последният пост, от който можеше да взима решения за управлението, пълно с лоялни нему хора. И това не стигна - наложи се да бъдат извикани на помощ руски (и други съюзнически) войски.

В четвъртък правителството замрази цените на автомобилните горива за 180 дни. В различните райони пропан-бутан не може да се продава над 50 тенге в най-размирната Мангистауска област и над 70 тенге (0.14 евро) в столицата Нур-Султан. Таван има и за бензина - 215 тенге (0.44 евро) за най-скъпия A-95, както и за дизеловото гориво - 260 тенге (0.53 евро).

За стабилизиране цените на храните е забранен износът за половин година на едър и дребен рогат добитък, на картофи и моркови - за 3 месеца. Властите обещават и временен мораториум върху цените на комуналните услуги. Като цяло официалната инфлация в Казахстан през ноември е 8.7% на годишна база - при целеви коридор на местната централна банка от 4-6%.

Очевидно, че зад протеста има дълбоки политически мотиви в една от най-авторитарните държави в света. Но какво представлява икономиката на тази 19-милионна държава?

Въпреки ресурсното богатство на Казахстан икономически проблеми се трупат зради бедността и междурегионалното неравенство, коментира РБК.

Субсидирани цени на горивата

Още през 2018 г. казахстанските власти решиха постепенно да либерализират ценообразуването на пазара на втечнен газ, увеличавайки дела на пропан-бутан, продаван чрез електронни платформи за търговия въз основа на търсенето и предлагането, включително за бензиностанции за автомобилен газ. Фактът, че от 1 януари 2022 г. втечненият газ ще се продава на 100% чрез борси (с изключение на някои категории), е известен още от миналата година. Въпреки това, преходът изненада крайните потребители, особено в района с най-ниската цена сред всички казахстански региони.

Субсидиите за гориво, поради които потребителите плащат по-малко от справедливата им стойност за енергия, са често срещани в целия свят. Според Международния валутен фонд (МВФ) субсидиите за петролни продукти (включително за бензин, дизел) в Казахстан през 2019 г. са почти 13 милиарда долара, или 692 долара на глава от населението. Това е 2.5 пъти повече, отколкото в развиващите се икономики като цяло (272 долара на глава от населението).

Казахският експерт Олжас Байдилдинов отбеляза в местната версия на Forbes миналата година, че Казахстан има най-ниските цени на горива и смазочни материали в сравнение със съседните страни, поради което казахстанските петролни компании получават средно 2 милиарда долара годишно по-малко на вътрешния пазар; амортизацията на оборудването е много висока, тъй като няма стимул за инвестиране на толкова ниски цени.

При изкуствено задържани цени фирмите нямат мотивация да произвеждат продукт, което заплашва недостиг на вътрешния пазар и въвеждане на лимити за продажбите, посочи експертът. Въпреки това, докато логиката зад действията на казахстанските власти е разбираема, премахването на субсидиите за горива се оказа твърде чувствителен въпрос, особено предвид статута на Казахстан като основен износител на нефт и газ.

Природни ресурси

Казахстан, според Световната банка, се нарежда на десето място в света по дял на невъзобновяемия природен капитал (нефт, газ, метали, минерали) в общото богатство на страната - около 27% (за сравнение Русия има дял от ресурсното богатство около два пъти по-нисък - от тази гледна точка руската икономика е по-диверсифицирана). През 2020 г. половината от общия износ на стоки от Казахстан се пада на суров петрол - $23,7 млрд. (от общо $47 млрд.)

В групата ОПЕК+ квотата за производство на петрол в страната е почти 1.6 милиона барела на ден - повече от 4% от общия обем на производство в групата. Доставките на природен газ зад граница миналата година възлизат на около 2.5 милиарда долара (данни от външнотърговската база на ООН).

Освен това Казахстан е основен износител на медна руда, мед и продукти от нея (4.25 милиарда долара през 2020 г.), желязо и стомана (3.18 милиарда долара), уран (1.71 милиарда долара). С 12% от световните запаси от уран, Казахстан е на първо място в света по износ на природен уран. Суверенният фонд на Казахстан "Самрук-Казина", който управлява най-големите държавни компании в страната, разполага с активи, еквивалентни на около 40% от националния БВП.

Капанът на средния доход

Казахстан обаче най-вероятно е попаднал в така наречения капан на средния доход: поради кризата с COVID-19 преходът му към статут на икономики с високи доходи е отложен и няма да се случи до 2030 г., се казва в проучването от ноември на застрахователната група Euler Hermes. В края на 2020 г. страната е относително малко зад Русия по отношение на БВП на глава от населението, изчислен по паритет на покупателната способност в постоянни цени: 25.4 хил. долара срещу руския показател от 26.5 хил. долара.

Факторите, които задържат растежа на инвестициите в казахстанската икономика, включват високо ниво на корупция, несъвършенство и слаба независимост на съдебната система, посочва дори Руският експортен център. След като Нурсултан Назарбаев напусна поста президента на Казахстан през 2019 г., в страната беше сформиран Висшият съвет за реформи, но с не се започна нищо амбициозно.

Точно преди новогодишната нощ минималната заплата в Казахстан беше под 100 долара на месец - дори по-малко, отколкото в Кения или Пакистан, казва Чарли Робъртсън, главен икономист в Renaissance Capital. Минималната работна заплата в страната не се е увеличавала от 2018 г., а нейното повишение от 1 януари 2022 г. с 41% (до около $137) изглежда закъсняло решение, твърди той.

Голямо неравенство

В същото време Казахстан се отличава с високо ниво на междурегионално неравенство: преди няколко години БВП на глава от населението в Атирау, най-богатата агломерация в страната, беше повече от три пъти средния за страната, докато в Туркестан (най-бедният регион ) беше само 33% от средния показател.

Междурегионалните различия в стандарта на живот в Казахстан са два до три пъти по-високи, отколкото в големите страни от ОИСР със сравнима ниска гъстота на населението (Канада, Австралия), съобщи ОИСР в миналогодишния си доклад.

Петролната и газовата ресурсна база е в западната част на Казахстан (Атирау, Мангистауска област, Западно-Казахстанска област), поради което БВП на глава от населението на тези територии е по-висок от средния за страната. Но и там има вътрешно неравенство в доходите - само ограничен кръг може да получава високи заплати и това са предимно работници в петролната индустрия.

Демография на протеста

Демографският аспект също е важна част от социално-политическата картина: в Казахстан има сравнително младо население, което прави сценария на "арабската пролет" по-правдоподобен, казва политологът Артьом Лукин. Медианната възраст в Казахстан (така че половината от населението е по-възрастно над тази линия, а половината е по-млада) е 30.7 години, докато в България, за сравнение, е 43.7 години.

Броят на казахстанското население през 2021 г. надхвърли 19 милиона души, а естественият прираст е средно около 250 хиляди души от 2013 г.


В категории: Политика


24
Коментара по темата
24.
Просяк
08.01.2022 22:56:09
0
0
Идва нова бежанска вълна Сирийци, Ираци, Афганистанци следва Казахистанци... Велкоме Хора...
23.
Док 5 хита на сезона
07.01.2022 11:46:21
0
1
Казахстан е соц, няма нищо общо с проспериращата агломерация бОргаш
22.
Глупости и Лъжа
07.01.2022 11:37:31
0
0
Средната заплата ако се обърне в български левове е около 900 лв.
21.
778Y549
07.01.2022 11:32:17
1
2
Не знам откъде е информацията на тоя автор Флагман ама заплатите в Казахстан са около три пъти по големи от тия в България. Пенсионната система е по чилийски образец. Финансирането на здравеопазването е изключително прозрачно. Хората там не протестират за цените на газа ( това е повода), а против центализираното кланово управление и корупцията в държавата.
20.
До 18
07.01.2022 10:58:29
0
3
Вярно си си налучкал ника. ;)
19.
студ глад мизерия
07.01.2022 09:56:05
2
7
Само като видиш че президента им си прекръсти столицата на неговото име и ти става ясно кво управление е било. Представи си Бойко да беше прекръстил софия на Бойкоград или Борисовград хахахаха
18.
Пеерас
07.01.2022 08:58:30
10
2
17 ...Много правилно....С тумора Европейски Съюз преговори не е нужно да се водят ..Най добре е да си стоят на студенко няколко зими докато им дойде акъла...
17.
Burgas
07.01.2022 08:38:24
16
12
Никой не може да победи народа на една страна.
Това го е казал Наполеон.
Путин направи голяма грешка като прати убийците си. Надявам се да е жив когато ще се наложи да отговаря за престъпленията си.
Затворете Европа за руснаците! Спрете всякакви икономически контакти!
С тумор преговори не се водят!
16.
Пеерас
07.01.2022 07:46:55
11
13
До 12....Написал си го грешно приятел..Трябва да е "Сценарист и продуцент и режисьор - все един това е САЩ"
15.
до 14
07.01.2022 07:25:23
6
12
Сигурен ли си, че по улиците се търкалят обезглавени трупове? Защото ми се струва, че ако не е вярно би трябвало да те подведат под отговорност
14.
Имам човек
07.01.2022 07:15:37
14
19
Путин изпрати главорезите на Кадиров. Неслучайно се търкалят обезглавени трупове по улицата. Всяването на страх е основното оръжие на Мордор и орките на путин. След Украинците, вече и за казахстанците Русия е мръсна дума.
13.
Хм
07.01.2022 06:30:13
7
22
По 500, 600 долара си взимали хората кви 100 долара, горивото било 90 ст.,
тея ако живеят в бг сигурно живи ще ги изядът тея смешници в парламента
12.
Дедовия
07.01.2022 03:14:19
10
27
Казахстан = Украйна 2
В Беларус не се получи...
Сценарист и продуцент и режисьор - все един и същ .
11.
Гошко
07.01.2022 02:49:13
5
18
А тука при нас целият народ скоро ще се блъска сам в главата с празни шкафчета и Фотошоп копюри и кюлове
10.
Bosnak
06.01.2022 23:42:29
6
14
Наследниците на Давид продължават сценария, всичко ще им вземат, даже и мечтите
9.
111
06.01.2022 23:35:07
8
23
Няма страшно, сега русите ще сложат ръка на ресурсите а казахите ще живеят като В Либия днес
8.
Само Споко!
06.01.2022 22:49:57
20
21
Казахстан е мечтата на русофилския селяндурски клефук - евтина газчица да тури на миризливия кенеф и да бръмчи безцелно, белким впечатли случайна уруспия, че да олабят съвместно напрежението от хормона.
7.
Само Споко!
06.01.2022 22:33:07
23
19
Демек, също като в България. Прошляците и лешперите искат ниски цени, вместо да се напънат малко и да си осигурят по-достойни доходи.
6.
Смея се и падам:)
06.01.2022 22:31:12
3
23
Флагман,не се напъвайте със сложни за вас неща.Добри сте само в изтипосването на погребалната стъкмистика на т.нар. пандемия във вторниците хахахахаах
5.
...
06.01.2022 21:51:53
11
35
Кой ви излъга за заплатите в Казахстан, средната е 750 долара. Най обикновенния мияч на чинии има 280 долара заплата. А цените са с 30-40% по ниски от българските.
Обикновенния казахтанец не живее по луксозно от българина, само защото има повече деца и ги издържа с тези си доходи.
4.
Sss
06.01.2022 21:43:39
19
39
Флагман не пишете и публикувайте неща за които не сте компетентни... Казахите са в пъти по добре от нас българите- крадливо, долно, подло племе.... Факт.... Не се изказвайте неподготвени по въпроси свързани с държави производители на суровини... Ние произвеждаме ла+на... Вчера бликаха по площада хахахах на мегдана...
3.
смях
06.01.2022 21:19:24
10
27
Средната годишна заплата в Казахстан Алма Ата, където са бунтовете е 22 000 щ.д.
2.
Народна мъдрост
06.01.2022 21:09:23
3
51
Не е важно колко е заплатата, а какво можеш да си купиш с нея. Запомнете добре това което ви казвам
1.
Кскво е поскъравено?
06.01.2022 21:08:03
1
32
"Газа ни изглежда евтин - 0,50 лева, но поскъравено му с 90 % разгневи милиони"

Много неграмотно пак
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Маскирани разбиха автомати на автомивка и задигнаха само 20 лева Маскирани разбиха автомати на автомивка и задигнаха само 20 лева Ремонтът им е по-скъп от оборота, каза един от собствениците Затварят университетите от 20 май, студентските такси остават Затварят университетите от 20 май, студентските такси остават Недопустимо е магистър да взима колкото хигиенист, каза председателят на Съвета на ректорите Ще надуят ли сметките ни за ток заради дефицита във фонд „Сигурност“? Ще надуят ли сметките ни за ток заради дефицита във фонд „Сигурност“? Нелепо е да товарят с това задължение битовите потребители, коментира проф. Владимир Колев  Главболгарстрой и Смарт Консултантс представиха Twin Tower – проект от ново поколение Главболгарстрой и Смарт Консултантс представиха Twin Tower – проект от ново поколение Освен с футуристичен облик, проектът привлича и с отличната си ликация, а транспортната достъпност ще бъде обезпечена с отлично изградената инфраструктура в района Има ли опасност от наводнения? Ще прелеят ли Струма и Места? Има ли опасност от наводнения? Ще прелеят ли Струма и Места? На територията на нашата област е обявен жълт код за валежи, каза губернаторът на Благоевград За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! Скечове, латиноритми и хип-хоп, песни - беше взривяващ спектакъл на самородни таланти от абитуриентите на сериозна гимназия Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Градът е емблема на кохезионната политика, каза Йорданка Чобанова, ръководител на представителството на ЕК Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му 32-годишният мъж е бил спрян при рутинна проверка вчера, около 23 часа на ул."24-ти Черноморски пехотен полк" Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Рецепта-мечта, непременно я опитайте 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 В продължение на 5 дни старозагорци и гостите на града ще гледат над 50 заглавия от Европа при вход свободен
Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството  Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Битката не е само за Украйна, но и за свободния свят, коментира той Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса В социалните мрежи подозират, че любимката на няколко поколения българи се е подлагала на естетични и пластични интервенции, с които е прекалила и е заприличала на нищо Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Певицата на Дългия била категорична, че иска да изчисти имиджа си, който гологлавия шоумен зацапал Почина известен нотариус Почина известен нотариус Завинаги ни напусна нашият скъп колега и приятел“, заяви председателят на камарата Димитър Танев Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Първата дама на Франция може да напише истински наръчник за елегантност
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Докторе, кажете как съм? Умирам от любопитство.
- Спокойно... не е от любопитство.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Какво е жизнен опит?
- Отново настъпваш мотиката, но вече си с каска.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори