×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Bild: Западът заплашил да остави Украйна без ракети "Пейтриът" след атака по цел в Русия
  • Олимпийският рекордьор в овчарския скок Тиаго Браз отпадна за игрите в Париж това лято заради допинг
  • Времето днес, прогноза за сряда, 29 май: Отново краткотрайни валежи с гръмотевици
  • Гари Конил беше назначен за нов премиер на Хаити вчера
  • Русия вдига данъците на богатите
  • Ремонт променя движението по АМ "Струма"
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Общините с кметове на ГЕРБ са под демонстративен обстрел от държавата, а идват тежки дни за всички ни


Общините с кметове на ГЕРБ са под демонстративен обстрел от държавата, а идват тежки дни за всички ни
Иван Алексиев посочи реалните проблеми пред общините на този етап от управление на държавата и не показва страх да се яви на избори за нов мандат
06 Януари 2022, Четвъртък, 18:00 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ снимка: Авторът

В същото време новото правителство похарчи 9 млрд.лева само за един месец и никой оттам не дава отчет, гневен е кметът на Поморие

Кметът на Поморие Иван Алексиев говори пред Флагман.бг за проблемите, които ще имат всички български общини в следващите месеци, заради неприетия все още държавен бюджет. Това ще спъне разискването и по макрорамките на общинските бюджети, а до приемането им, кметствата ще трябва да работят с 1/12 на месец от последния си приет бюджет – този за 2021 година.

Кметът Иван Алексиев: Потърсих подкрепа от проф. Нейкова за Поморийското езеро, а тя ми прати проверка в последния си ден

Преди година обаче цените на горивата, тока и основните консумативи бяха много по-евтини. Месеците януари, февруари, март и много вероятно април, се очертава да са трудни за местните администрации. Кметовете вече са под обстрел, защото нивата по стария бюджет ще са крайно недостатъчни, за да покриват текущите разходи. Вариантите са два – или да не се плащат редовно сметките, което ще води до трупане на банкови лихви и неустойки по договори, или да се разходват средства от други пера, заради което има риск кметовете да бъдат подведени под наказателна отговорност.

-Г-н Алексиев, забави се приемането на държавния бюджет. Помня добре, че през 2020 г., в разгара на ковид-епидемята през ноември, парламентът заседава дори и нощем в продължение на две седмици, но готовият държавен бюджет към края на месеца за 2021 г. беше факт. Сега е януари 2022 г., тревожно е наистина, как се отразява това на общините?

-Притеснен съм, тъй като, докато бъде приет новият общински бюджет, ние ще трябва да работим месец за месец, т.е. с 1/12 от предходния бюджет. В стабилна икономическа среда  няма да е  сериозен проблем, но настоящата не е, защото скочиха цените, на тока, например, което е много притесително. Тази 1/12, за януари, дали ще ни покрие разходите за уличното осветление? Да не говорим за отоплението на детски градини и училища. Лошото е, че трябва да работим по този модел поне до март месец и не по наша вина. Ние сме готови, но държавният бюджет не е гласуван. Идват тежки дни за българските общини. Не само аз, а и всички колеги се притесняват. Настъпи хаос в държавата, който отговорните министри не могат да решат.

-Финансовият министър Асен Василев първо обяви, че държавният бюджет ще бъде приет до края на януари, но онзи ден посочи нова дата – най-рано през втората половина на февруари, какво ще последва?

-Лично аз не се изненадах. В момента, в който се взе решението, че до края на март ще действа старият бюджет и стана ясно, че само за декември са похарчени 9 млрд.лева, се появиха много въпроси. Гражданите мен често ме питат: „Кмете, ние си платихме данъците. За какво харчите нашите пари?“ Аз обяснявам подробно, давам им отчет за всеки лев, а държавата не дава обяснение за 9 млрд.лева. Посочват се сухи цифри – 1,75 млрд.лева за помощи, 700 млн.лева за нещо друго…колкото и да ги смятам, стигам докъм 2,5 млрд.лева. Никой не излиза да даде обяснение за какво са разходвани. Имаме АДФИ, Сметна палата, контролни органи. Само че всички те влизат и проверяват общини, управлявани от кметове на ГЕРБ. Влизат демонстративно. Искат да наложат мнението, че кметовете на ГЕРБ не спазват законите, а в същото време под килима се замита, че 9 млрд.лева са изхарчени през декември и сме с 4 млрд.лева дефицит.

-Смятате ли, че в тази ситуация може да управлявате спокойно и да решавате реалните проблеми на гражданите на местно ниво?

- Как да бъде спокоен един кмет на община, избран от ГЕРБ? Ние сме под обстрел. Пращат ни проверки, спъват ни работата. А сега нямаме и бюджет.  Ще се опитаме сега да работим по този начин – с по 1/12 от стария бюджет на месец. И тъй като нямаме друга възможност, ще се наложи да дофинансираме за сметка на местните данъци и такси, което означава, че не можем да предвидим капиталовите разходи. Ние имаме сериозни проекти, които трябва да реализираме със собствени приходи. Готови сме да стартираме строителство, но в момента не можем да го направим, защото нямаме приет бюджет. След това ще излезе, че неправомерно сме разходвали публични средства. И отново ще бъдем под обстрел.

-Очаквате ли удари под кръста?

-Тепърва започват. Дори с вчерашната заповед на бившия вече областен управител, с цялото ми уважение към проф.Мария Нейкова, но не й прави чест в последния момент да подпише заповед за тази проверка, при все, че я запознах детайлно с проблема и потърсих подкрепа от нея. Всъщност заповедта й още да не сме я получили, разбрахме за нея от медиите. И всичко това, забележете, при обявен и назначен нов областен управител.

-Казахте, че ще замълчите, но според вас от какво е провокирана тази заповед?

-Какво да мълча, защо да съм тактичен, те си казаха открито  – изчегъртване. Управляващата коалиция обяви, че са фокусирани вече върху местните избори през 2023 година. Целта  е изчегъртване на кметовете на ГЕРБ. Започнаха от Варна, Стара Загора, Враца, а сега продължават в по-малките общини. Добре, ще ни изчегъртат, но все пак са избори и не се знае как ще гласуват избирателите.


В категории: Поморие


България Всички новини
Жената на Ембака осъдена условно за 1 кг кокаин Жената на Ембака осъдена условно за 1 кг кокаин Десислава Първанова се призна за виновна Вицепрезидентът разясни ситуацията с къщата на Димиър Талев Вицепрезидентът разясни ситуацията с къщата на Димиър Талев От юни 2023 г. има решение на Министерския съвет държавата да закупи този имот Приносът на жените в бизнеса - има блестящи примери Приносът на жените в бизнеса - има блестящи примери Двадесет жени предприемачи, сред които и една бежанка, преминали Националната менторска програма 2024 г., ще представят бизнес идеите си на "Арена на дамския бизнес" на 5 юни Изкуственият интелект няма да запълни духовната ниша, както фотографията не уби живописта преди век Изкуственият интелект няма да запълни духовната ниша, както фотографията не уби живописта преди век Ще поканим фоторепортерите и майсторите по художествена фотография от старото поколение на Бургас да водят уъркшопи и семинарни занятия в новата ни магистърска специалност по фотография, за да възстановим тази важна не само за медиите специалност, коментира проф. Светозар Бенчев Излъган любовник спипан с 3,88 промила зад волана Излъган любовник спипан с 3,88 промила зад волана Колата криволичела по пътя, а полицаите от СДВР забелязали, че и мъжът не изглежда адекватен Съпругата на този футболист го заряза, след като цяла България узна за аферата му с участничка в Ергенът Съпругата на този футболист го заряза, след като цяла България узна за аферата му с участничка в Ергенът Защитникът е женен и има две деца Това беше - те се разделиха Това беше - те се разделиха Каква точно е драмата, не е ясно, известно е само, че Валерия е в Гърция със свои близки Тази риалити звезда се метна на Азис в луксозен майбах Тази риалити звезда се метна на Азис в луксозен майбах Двамата явно са били близки приятели, защото костинбродският славей въобще не се притеснява да гушка русата напаст Тя е новият шеф на новините на Нова ТВ Тя е новият шеф на новините на Нова ТВ Марта Евтимова е утвърден професионалист с над 20-годишен богат телевизионен опит Може ли да я познаете, тази певица не прилича на себе си Може ли да я познаете, тази певица не прилича на себе си Жана Бергендорф е значително променена 
Тя пострада при ски в Банско, даваха й минимален шанс да оцелее, но... Тя пострада при ски в Банско, даваха й минимален шанс да оцелее, но... 23-годишната Оливия Корбиер получи мозъчен кръвоизлив, увреждане на белите дробове, счупен таз, нос и три фрактури на прешлена, когато падна от 5 близо в пропаст в Банско през март Какво се случва днес със синът на Ламбо Какво се случва днес със синът на Ламбо Днес младото момче вече е пораснал мъж, който определено има с какво да се похвали Защо милиони деца са изложени на риск Защо милиони деца са изложени на риск Епидемията продължава Той е едва на 33 години, а вече е един от най-младите професори в България Той е едва на 33 години, а вече е един от най-младите професори в България Работи по различни проекти на Русенския университет, включително и международни Почина българският Брад Пит Почина българският Брад Пит Последните му проекти включваха участия във видеоклипове на Галена, Азис и Лидия, а наскоро като лекар в сериала "Съни Бийч" по bTV Той участва в социален експеримент и три години получава по 1800 евро без да работи Той участва в социален експеримент и три години получава по 1800 евро без да работи Бившият парамедик споделя, че не е станал по-щастлив, а по-мързелив  Сочни джуки и уголемен бюст – хит сред подаръците за тазгодишните абитуриентки Сочни джуки и уголемен бюст – хит сред подаръците за тазгодишните абитуриентки Тенденцията от миналото да се залага на големи обеми и натрапващи се устни вече я няма След участието си в Капките тя замина за Африка След участието си в Капките тя замина за Африка Моделката и гаджето вършеят в Тунис Мощна експлозия край Белгород, а Джон Кърби обяви, че забраната за удари по Русия с US оръжия остава Мощна експлозия край Белгород, а Джон Кърби обяви, че забраната за удари по Русия с US оръжия остава Трябва да позволим на Киев да стреля по военни цели на руска територия, от която те нанасят по Украйна, каза пък Макрон Транспортен хаос в центъра на София Транспортен хаос в центъра на София Многото и различни знаци объркват шофьорите, които неволно влизат в насрещното, и предизвикват опасни ситуации
Владимир Путин към страните от НАТО Владимир Путин към страните от НАТО Трябва да сте наясно с какво си играете! Виц на деня Виц на деня - Скъпа, взех детето от детската градина.
- Браво, и... как ще го кръстим, защото нашето вече ходи на училище?
Виц на деня Виц на деня Блондинка в автосервиз.
Монтьорът и казва:
- Имате късо съединение.
- Е хубаво де, що не го удължите тогава....
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Никога не се задоволявай с това, което могат и другите!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори