×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Bild: Западът заплашил да остави Украйна без ракети "Пейтриът" след атака по цел в Русия
  • Олимпийският рекордьор в овчарския скок Тиаго Браз отпадна за игрите в Париж това лято заради допинг
  • Времето днес, прогноза за сряда, 29 май: Отново краткотрайни валежи с гръмотевици
  • Гари Конил беше назначен за нов премиер на Хаити вчера
  • Русия вдига данъците на богатите
  • Ремонт променя движението по АМ "Струма"
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как да противодействаме на Омикрон


17 Декември 2021, Петък, 14:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Новият щам се разпространява около 3 пъти по-бързо от предишни варианти

Четвъртата COVID вълна едва започна бавно да отминава, а вече се тревожим за скорошното идване на пета вълна, предвид новопоявилата се новата мутация на COVID вируса Омикрон.

Проф. Радка Аргирова, председател на Българското Дружество по Медицинска Вирусология и член на Експертния Съвет по Вирусология при Министерството на Здравеопазването, коментира новия развой на COVID пандемията и какви са полезните ходове за отделния индивид и за цялото общество в новата ситуация.

Проф. Аргирова пледира да запазим спокойствие и да изчакаме няколко седмици до изясняване на конкретните факти и специфики на новия щам, за да се избегнат неоснователни спекулации и всяване на паника.

Конкретни, сигурни до момента са няколко факта – Омикрон има над 50 мутации, като повече от тях са съсредоточени в „шипчестия протеин“, който осъществява навлизането  на вируса в човешките клетки, т.е. заразяването. Част от мутациите са вече известни на учените от Алфа и Делта вариантите на вируса и за тях има яснота за симптоматиката, която провокират.

Новият щам се разпространява около 3 пъти по-бързо от предишни варианти, например Делта, конкретно сред  млади хора и  неваксинирани, защото вирусът търси уязвими гостоприемници, в които да се размножава. Експертът вирусолог подчерта, че заради мутациите в S-гена, кодиращ шипчестия протеин на вируса, са възможни реинфекции дори на вече ваксинирани хора. Затова е важно е да се тестват всички пристигащи /особено от Южна Африка, но не само/, дори преболедували и ваксинирани, да се правят PCR тестове и секвениране на положителните проби, за да се проследи движението на Омикрон и момента на влизането му в България.

Предположение на проф. Аргирова е, че ваксинираните хора ще имат добра защита при среща с новия вариант Омикрон, защото част от мутациите му са характерни за по-„старите“ Алфа и Делта варианти. Предстои да се проучи и ефективността на наличните лекарства за COVID при новия щам – част от тях ще са напълно работещи, а за друга част от тях ефектът им ще се изследва допълнително. Работи се активно и по няколко нови типа лекарства -и такива, които ще се прилагат при първи симптоми, за да се предотврати развитие на заболяването, а и такива които ще са адресирани към хора, които не образуват антитела при ваксинация /или ги образуват много по-бавно от останалите/. Това са хора с трансплантирани органи, пациенти на кортикостероидна терапия, както и здрави хора, които не реагират с антитела при ваксинация, около 3% от населението.

Имаме и качествено нов факт в световната COVID ситуация – вече са на финала клиничните изпитания с  нови формули лекарства – за лечение в домашни условия, с висок процент ефикасност за предотвратяване на тежко протичане и хоспитализация, и медикаменти за профилактика на контактни лица и общото население, изложено на риск.

Междувременно, преди новите лекарства да са одобрени от Агенциите по лекарствата по света и България, и преди тези медикаменти да са налични и достъпни за всички, проф. Аргирова препоръчва няколко хода за предпазване. На първо място -  да се ваксинираме масово, за да предотвратим възможна поява на нова, „българска“ мутация на вируса. Второ – да се постави трета бустерна доза при някои групи от населението – на възрастни над 60 години, хора при които първата ваксинация е поставена в началото на годината (преди 8-10 месеца), на лица при които концентрацията на антитела е под 150 BAU/ml, лесно проследимо с кръвен тест. А при децата, освен дистанция, хигиена и дезинфекция да се използват и бариерни защитни средства, като спрея ВируПротект.

Според проф. Аргирова, ВируПротект е подходящ  за възрастни и особено за деца, за чиято имунизация сме по-резервирани, макар тя вече да е възможна и за ранната възраст от 5 до 11 години. ВируПротект е спрей, който се прилага в устната кухина/в гърлото, защото точно в тази зона вирусите са концентрирани при заразяването и оттам слизат към долните дялове на дихателната система. Една от активните съставки на медицинското изделие  ВируПротект - трипсинът – ензим добит от риба треска, атакува белтъчната обвивка на вируса и я разрушава. С така увредена белтъчна мантия, вирусът не може да навлезе в клетката и да осъществи заразяването. Препоръчително е ВируПротект  да се използва преди или след рисков контакт или посещение на затворено пространство с повече хора.

Проф. Аргирова препоръчва прилагането на ВируПротект при деца най-вече преди и след посещение на градина, училище, занималня, пътуване в градски транспорт и детски събирания. Основната полза от пръскането на бариерния спрей в гърлото, е вероятността за предпазване от вирусни инфекции и от други вируси – тези на настинки, грип, та до COVID инфекцията.

ВируПротект може да подейства изключително ефикасно и когато е приложен при първи симптоми на вирусна инфекция. В тези случай ВируПротект спомага да се съкрати периода на боледуване с 3-4 дни, и да се облекчaт симптомите. Проф. Аргирова препоръчва бариерния спрей ВируПротект и като профилактика, и като допълнение към терапията при вирусна инфекция. Не на последно място, спреят е с висок профил на безопасност и мек, приятен вкус, което улеснява прилагането му при деца.

В допълнение, проф. Аргирова препоръчва и строг контрол на вече предприетите мерки – дистанция, дезинфекция и маски на закрито. С упражняване на контрол и с реално спазване на епидемиологичните мерки имаме шанс да омекотим предстоящия удар от новия вариант Омикрон.
Източник: Дарик


В категории: COVID-19


1
Коментара
Любовен хороскоп за юни
Любовен хороскоп за юни 28/05/2024, Вторник 20:59 0
1
Коментара по темата
1.
Майка ви смачкана
17.12.2021 16:47:40
0
2
"както и здрави хора, които не реагират с антитела при ваксинация, около 3% от населението" - ТЕЗИ са резистентност на РНК вируси и съвсем пък нямат нужда от никакви ваксини за такив вируси!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Младеж преби майка си, докато тя шофира Младеж преби майка си, докато тя шофира 19-годишният е задържан до 24 часа в РУ - Монтана Ексклузивно! Флагман разкри коя е следващата булка от сватбата на Мани - звезда от Плейбой е! Ексклузивно! Флагман разкри коя е следващата булка от сватбата на Мани - звезда от Плейбой е! Марина Байчева очаква втората ѝ рожба да се появи на бял свят през лятото, бебчето е плод на любовта ѝ с щастливеца Жоро Строят нова спортна зала в бургаския жк „Меден рудник” за 1.8 млн.лв. Строят нова спортна зала в бургаския жк „Меден рудник” за 1.8 млн.лв. Обществената поръчка вече е в ход, очаква се да бъде избран изпълнител до края на юни Ужас на Централна гара: Два влака се помляха, има много пострадали (СНИМКИ) Ужас на Централна гара: Два влака се помляха, има много пострадали (СНИМКИ) Топ бисерите от матурите по БЕЛ: След покръстването си княз Борис възприел титлата кмет Топ бисерите от матурите по БЕЛ: След покръстването си княз Борис възприел титлата кмет Вижте още фрапиращи изцепки на зрелостниците  Не е шега! СЕМ разследва "Ергенът" за дискриминация на жени по възраст Не е шега! СЕМ разследва "Ергенът" за дискриминация на жени по възраст Сигналът е подаден от българска платформа, бореща се за равенство между половете и заставаща срещу всички форми на насилие срещу жените Незабравимо 5G лято с 20 000 MB бонус в предплатените пакети Free2Go от Vivacom Незабравимо 5G лято с 20 000 MB бонус в предплатените пакети Free2Go от Vivacom Предимства на предплатените пакети са, че няма такса при презареждане и включват мегабайти в роуминг за пътувания в чужбина Поморие бе част от Националното шахматно турне „Асеневци“, с надслов „Развиваме естествения интелект“ Поморие бе част от Националното шахматно турне „Асеневци“, с надслов „Развиваме естествения интелект“ Близо 140 деца изпълниха градинката до НЧ „Светлина 1939“ в квартал „Свети Георги“ Кървав ужас на бал! Банда непълнолетни налагат абитуриенти Кървав ужас на бал! Банда непълнолетни налагат абитуриенти На родителите на непълнолетните лица са съставени актове за административно нарушение Жестока трагедия на пътя Жестока трагедия на пътя Товарен и лек автомобил са се сблъскали челно при разклона за село Ралево на пътя Плевен-Ловеч
Сметоизвозване ли? Северна Корея праща балони с фекалии и боклук към южната съседка Сметоизвозване ли? Северна Корея праща балони с фекалии и боклук към южната съседка От години южнокорейски пък активисти изпращат балони с блистовки към Северна Корея, критикуващи нейните лидери и USB памети с клипове на Kей-поп музика Защо всички в Италия са срещу Мелони Защо всички в Италия са срещу Мелони Битката е всички срещу един Знаете ли колко струва къщата на Кевин от "Сам вкъщи" Знаете ли колко струва къщата на Кевин от "Сам вкъщи" Запазено е стълбището, по което Кевин се спускаше с шейна Жена се натъкна на нещо зловещо в дома на братовчедка си (СНИМКИ/ВИДЕО) Жена се натъкна на нещо зловещо в дома на братовчедка си (СНИМКИ/ВИДЕО) В една от стаите тя видяла малка врата, която се намирала на височина метър от пода Светът скърби: Почина един от най-известните рокаджии (СНИМКА) Светът скърби: Почина един от най-известните рокаджии (СНИМКА) Ингъл бе вокалист и органист на групата, която е основава през 1966 г., и изпява 17-минутния им хит „In-A-Gadda-Da-Vida" Превърнаха резиденцията на президента в хотел Превърнаха резиденцията на президента в хотел Състои се от 6 просторни стаи, от които се разкрива зашеметяваща гледка към природата Унгария е блокирала 41% от решенията на ЕС за Украйна Унгария е блокирала 41% от решенията на ЕС за Украйна Въпреки натиска Будапеща ще продължава да блокира военната помощ за Украйна   Макрон притеснен от възхода на крайната десница, била зъл вятър Макрон притеснен от възхода на крайната десница, била зъл вятър Заедно трябва да изградим нова концепция за обща сигурност, каза той 300 000 души без ток в САЩ след торнадо и бури 300 000 души без ток в САЩ след торнадо и бури  През уикенда лошото време отне живота на най-малко 23 души Ирландия, Норвегия и Испания признаха палестинската държава Ирландия, Норвегия и Испания признаха палестинската държава Израел веднага обяви, че отзовава своите пратеници в Дъблин и Осло
Владимир Путин към страните от НАТО Владимир Путин към страните от НАТО Трябва да сте наясно с какво си играете! Виц на деня Виц на деня - Скъпа, взех детето от детската градина.
- Браво, и... как ще го кръстим, защото нашето вече ходи на училище?
Виц на деня Виц на деня Блондинка в автосервиз.
Монтьорът и казва:
- Имате късо съединение.
- Е хубаво де, що не го удължите тогава....
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Никога не се задоволявай с това, което могат и другите!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори