×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Русия разпореди изземване на сметките на Ходорковски, основател на петролния гигант "Юкос"
  • Италианският квартет 40 Fingers идва за първия си концерт в България
  • Лесбийки в сключиха публично символичен брак на покрива на кметството в Тирана
  • Съдът в Хага подготвя заповеди за арест на лидера на "Хамас" и на израелския премиер
  • Георги Иванов-Гонзо е инициирал среща за подобряване на футболната инфраструктура в страната
  • Обвиненият в шпионаж Асанж спечели нова отсрочка от екстрадиция в САЩ
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

А когато свършат буквите на гръцката азбука?


10 Декември 2021, Петък, 20:20 ч.

Всички все пак се надяват, че пандемията ще бъде поставена под контрол, преди на СЗО да се наложи да се вдъхновява от примера на различни конкурси

Когато след много дискусии в края на май Световната здравна организация (СЗО) обяви, че е решила да наименува вариантите на коронавируса с букви от старогръцката азбука, всички си помислиха, че докато се стигне до последната буква в нея - Омега, нещата ще се нормализират, вирусът или ще изчезне, или ще е поставен под контрол. В края на ноември се появи нов вариант, който в крайна сметка бе кръстен Омикрон и хората изведнъж си дадоха сметка, че 15 от 24-те букви в гръцката азбука са изчерпани, а ситуацията изобщо не се нормализирала и пандемията не е под контрол. Докато учените се опитват да разгадаят мистериите на Омикрон, много хората се запитаха какво ще се случи, като се изчерпат оставащите девет букви. Не малко обаче бяха и тези, които с изненада установиха, че след шумно обсъждания вариант Делта е имало още варианти, пише в свой анализ за БТА Габриела Големанска.

Най-известните варианти на коронавируса досега, освен Омикрон и Делта, са Алфа, открит през октомври 2020 г. в Обединеното кралство, Бета, открит през декември 2020 г. в Република Южна Африка, и Гама, открит в Токио в началото на януари, но у хора, които пристигнаха от Бразилия, след което беше намерен в тази страна. Самият Делта вариант беше открит за първи път в Индия, но толкова се разпространи по света, че хората почти забравиха откъде е тръгнал. Заедно с Омикрон тези варианти са дефинирани от СЗО като варианти, будещи безпокойство, предава investor.bg.

Друга категория, дефинирана като варианти, предизвикващи интерес, са Ламбда, открит в Перу през август 2020 г. и Мю, открит в Колумбия през януари. А бивши варианти, пораждащи интерес, са именно тези, които останаха встрани от вниманието на широката общественост. Това са Епсилон, наблюдаван за първи път през юли 2020 г. в Калифорния, Дзета, открит за първи път миналата година в щата Рио де Жанейро, Ета, открит за първи път през декември 2020 г. в Обединеното кралство и в Нигерия, Тета, открит през февруари във Филипините, Йота, открит през ноември 2020 г. в Ню Йорк и Капа, открит също в Индия през декември 2020 г.

Пет варианта, будещи безпокойство, два, пораждащи интерес и шест варианта, които са бивши пораждащи интерес - това прави 13 изхабени старогръцки букви. Но Омикрон е 15-ата по ред в гръцката азбука. Така че на пръв поглед сметките не излизат. В действителност първоначално Омикрон е трябвало да се нарича Ню, защото е вариантът, който идва след варианта Мю. Но понеже произношението на старогръцкото Ню е като английската дума New (нов), имало риск вариантът Ню да продължи да се възприема като New variant (нов вариант) месеци след като той вече няма да е нов, а напротив ще е вече стар познайник на учените. Така, че буквата Ню била пропусната от СЗО. Както и следващата буква в азбуката Кси. Причината тук, пак според СЗО, била, че буквата Кси така както се изписва на латиница (Xi) приличала на широкоразпространеното китайско име Си, както то се изписва на латиница.

Произношението може и да е различно, но по-наблюдателни веднага се сетиха за Си Дзинпин и предположиха, че СЗО е решила да не използва тази буква, за да не обиди китайския лидер. Пекин реагира остро, когато Доналд Тръмп наричаше коронавируса китайски вирус, какво остава за вариант, чието име наподобява това на китайския лидер. Правозащитници обаче упрекнаха СЗО, че не е използвала буквата Кси, за да не подразни Си Цзинпин. СЗО отрича да се е отказала от Кси поради тази причина. Каквито и да са били причините, новият вариант вече е кръстен на 15-ата буква от старогръцката азбука.

Подобни пропускания на букви може да се очакват и в бъдеще. Следващата на Омикрон буква Пи веднага препраща към математическата константа Пи, известна и като Лудолфово число и може би ще бъде пропусната също. Буквата Хи, която е почти накрая на гръцката азбука, пък ще се бърка по произношение с английското местоимение за мъжки род He (той) и вероятно също ще бъде прескочена, за да не се обиди целият мъжки пол, че вариант се кръщава на него. Много вероятно е прескачане и на буквата Пси заради асоциациите с психиатрия, психология, психоанализа, психар и др. Същото може да се случи и със старогръцката буква тау, която съвременните гърци произнася таф. Тау напомня на чешкия филмов и литературен герой Господин Тау, притежаващ магически способности, но коронавирусен вариант, асоцииран с магически способности, би бил плашещ, а таф пък е като френските думи taf и taffe, означаващи съответно бачкане и шубе и глътка цигарен дим. Ако действително има такива прескачания на букви, гръцката азбука ще се изчерпа още по-бързо.

Още преди да се спрат на използването на гръцките букви, експертите от СЗО обмисляли да използват имената на гръцки божества, на съзвездия или на цветя за кръщаване на вариантите на вируса. Дали следващите варианти след Омега (последната буква в гръцката азбука) няма да са например Афродита, Касиопея или Бугенвилия за ужас на митолозите, астролозите и цветарите. Пред в. Daily Telegraph експертката от СЗО Мария ван Керхов каза, че биха могли да се използват именно имена на съзвездия, включително такива на зодиакалните съзвездия, когато гръцките букви се изчерпат, така че представителите на зодия Овен може да се готвят за вирус кръстен в тяхна чест.

Подобни проблеми с изчерпване на имената миналата година имаха и експертите от Центъра за наблюдение на ураганите в САЩ. Всяка година за сезона на тропическите бури и урагани те използват списък от имена според латинската азбука. Списъците се изготвят предварително за шест години напред.

След шест години започват да се повтарят, но имената на онези стихии, отличили се с особена опустошителност, се изваждат от списъка и се заменят с други със същата начална буква, като например ураганът Катрина в Атлантическия океан. Подобни списъци, ротиращи се на шест години, се изготвят за стихиите в Атлантическия океан и северните части на Тихия океан. Така например първите тропически бури в Атлантика догодина и през 2023, 2024, 2025 и 2026 г. ще се казват съответно Алекс, Арлин, Алберто, Андреа и Артър, а последните Уолтър, Уитни, Уилям, Уенди, Уилфрид.

Дали експертите на СЗО трябва да се проучат от тази предвидливост на експертите от Центъра за ураганите на САЩ? Миналата година въпреки своята предвидливост последните също имаха неприятна изненада. Сезонът на ураганите в Атлантика беше рекордно активен и списъкът с подготвените имена беше изчерпан, но стихии продължиха да се формират и тогава на помощ им се притече именно старогръцката азбука. Няколко новосформирани бури бяха кръстени именно с първите букви от нея и така се появиха субтропическата буря Алфа, тропическата буря Бета и ураганите Гама, Делта, Епсилон, Дзета, Ета и Йота.

Всички все пак се надяват, че пандемията ще бъде поставена под контрол, преди на СЗО да се наложи да се вдъхновява от примера на различни конкурси, обявени от известни лица и учреждения за кръщаване на нещо си. Като например конкурсът, обявен от руския президент Владимир Путин за кръщаване на кучето, получено преди десетина години като подарък от България, който беше спечелен от 5-годишен малчуган, предложил името Бъфи, или конкурсът, който тече сега в Египет за кръщаване на новостроящата се супермодерна столица. 




3
Коментара
Флагман.БГ 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс 20/05/2024, Понеделник 22:00 0
Топ 4 на най-съблазнителните зодии
Топ 4 на най-съблазнителните зодии 20/05/2024, Понеделник 21:20 0
Рецепта за кюфтета фрикасе
Рецепта за кюфтета фрикасе 20/05/2024, Понеделник 21:00 0
Меню и цени в ресторанта от 80-те
Меню и цени в ресторанта от 80-те 20/05/2024, Понеделник 20:40 9
Флагман.БГ Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 20/05/2024, Понеделник 19:44 0
3
Коментара по темата
3.
Култът Ковид
11.12.2021 08:52:43
0
3
Като свърши гръцката,подхващат индийската.Там са 50 букви.Като свърши тя наред е кхмерската - 74 букви.И така до края на боле...а-а-а сектата.
2.
Абигор До 1
10.12.2021 22:39:18
3
1
ти няма ли да ходиш да се лекуваш вече? Аман от простотиите ти със смятане на цифри в разни сайтове за да изкараш нещо дето го няма. Като си толкова навътре в световните заговори що не си финансово свободна ми драскаш глупости тук. Само сатанисти 666 и конспирации са ти у главата. "Are you blond? " Нали много го разбираш окултното там не си ли научила че в каквото вярваш - това и получаваш. Или каквото търсиш - това намираш. Търси рогатия и ще го виждаш навсякъде. Аман от промити мозъци дето си мислят че са мнооого "навътре" в "заговорите" и всичко им е ясно
1.
Дал дявол
10.12.2021 22:18:07
2
3
азбуки! Като стана дума за рогатия, най-добре да минем на иврит. Бездруго оригиналната кабалистична джематрия е базирана на него. Стига са мъчили английския.

О, това ми напомня за името, което видях днес - Juice WRLD! Вече няма нужда и от джематрия! Хората са си го обявили на Цист фонетичен английски; както пишем онлайн за да не ни трият.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Мистериозно изчезна папка със знаково дело от Апелативния спецсъд в София Мистериозно изчезна папка със знаково дело от Апелативния спецсъд в София Бургаският бизнесмен Златко Кънев е натопен от полицай, твърди ключовият свидетел Йордан Стойков от Айтос, заради когото Кънев лежи в затвора 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс Ето кои са те Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Ако решите да си тръгнете, направете го безвъзвратно, веднъж завинаги Топ 4 на най-съблазнителните зодии Топ 4 на най-съблазнителните зодии Ето кои са те  Рецепта за кюфтета фрикасе Рецепта за кюфтета фрикасе Вижте как да приготвите вкусен бял сос с кисело мляко за кюфтетата Меню и цени в ресторанта от 80-те Меню и цени в ресторанта от 80-те Направо не е за вярване След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип Четири дами са подали своите документи за директор на Дирекция "Образование" в Община Бургас, конкурсът е на финала Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Ще има повторен оглед на двата автомобила от произшествието, случило се на входа на град Аксаково, който ще бъде извършен от експерти на Военната прокуратура, свързани с разследването Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Турнирът се организира от Спортен клуб „БИЙЧ ТЕНИС БУРГАС“ с подкрепата на Община Бургас и Българската федерация по тенис Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Въпреки „оплакването“ президентшата сияеше в дрескод смарт кежуал и определено плуваше в свои води, докато откриваше летния сезон на морето
Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Инфекцията с парвовирус В19 е неразличима от други леки заболявания Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Тодор Чалъков-Куката, Петко Караилиев-Чеченеца, Даниел Йорданов – Емили Тротинетката и соченият за техен съучастник Стоян Карапанов отричат умишлено да са искали да унижат 18-годишния тогава Денислав Делчев Почина един от създателите на Бийтълс Почина един от създателите на Бийтълс Емблематичен музикант, който помогна на легендарната група Бийтълс, издъхна на 86 години ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС Причината е високият дълг на страните-членки, това застрашава икономиката им 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване Компании увеличават производителността, служителите са удовлетворени
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори