×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Денят на един геолог: Не си представяйте Индиана Джоунс


Денят на един геолог: Не си представяйте Индиана Джоунс
Ключови думи: геолог, професия, какво е
10 Декември 2021, Петък, 08:22 ч.

Какво представлява професията геолог и как протича един работен ден

Какво точно значи да си геолог? Дали е само професия или призвание? Нещо средно между Лудия професор и Индиана Джоунс.

Геолог е доста общо понятие като цяло. В науката геология има хиляди направления, с които може да се занимавате – палеонтология, вулканология, полезни изкопаеми и стотици други. Но все пак всички са под обединяващото название – геолог, пише vesti.bg.

Най-общо казано геологията включва всички науки за земята. В нея се изучават континенти, вулкани, скали, въглища, нефт, газ и дори динозаврите.

Но какво е привлекателното в тази странна, но много интересна професия?

Един геолог има много нива на работа. Често работи на открито, на интересни и малко известни места – там събира проби от скали, минерали, почви, вкаменелости на животни и други. Това е свързано с много пътувания, което е наистина привлекателно. Какво по-хубаво от това работата ти да е свързана с пътешествия и то такива, които не се предлагат в туристическите брошури.
Геологът е изследовател, той е откривател, мечтател и мислител. Трябва наистина богато въображение и пространствено мислене, за да бъдеш част от това общество. Да, геолозите са общество. Може да ви се случи да отидете командировка в напълно ново за вас място, но колегите, с които ще работите там, ще ви приемат сякаш се познавате от поне 20 години.

Интересни находки по нашите земи

Палеонтологията е може би едно от най-интересните направления в цялата геология. Палеонтолозите се занимават с изучаването на праисторически животни, които в далечно и близко минало са населявали нашата планета.

Разбира се, най-интересните животинки си остават динозаврите. Веднага ще се запитате имали останки от тези гиганти по нашите земи?

До 2009 година не беше известно да са откривани такива. Някога на лекции ни казваха, че това няма как да се случи, тъй като в периода, в който са живели динозаврите, нашата територия е била дъно на басейн.

През годините са откривани следи и няколко кости, които са били предмет на дълги спорове в научните среди.

Титанозавър в района на Трън

Да, но с днешна дата вече можем да се похвалим с останки на тези уникални праисторически животни и в България. В района на град Трън са открити няколко находки, за които учените твърдят, че може да се окажат изключително важни за европейската палеонтология.

За една от тях се смята, че е на титанозавър и е датирана на 82-85 милиона години (както знаем се предполага, че динозаврите са изчезнали преди 65 милиона години). Тази находка е наистина изключително вълнуваща, защото това означава, че в далечното минало, по нашите земи са бродили тези величествени животни. Тръпнем в очакване за още подобни и дори още по-грандиозни открития.

Какво е дейнотериум?

Друга изключителна находка за България е известният дейнотериум, чиито скелет седи изложен в Музея по палеонтология на Софийския университет. Ще се запитате веднага, какво е дейнотериум? Това са гигантски бозайници, за които се предполага, че са праисторическите предшественици на съвременните слонове.

Българският екземпляр, гордостта на всички родни палеонтолози, е с дължина около 7 метра и височина 4,2 метра. Скелетът е намерен през 1965 г. край село Езерово, близо до Пловдив. Негово по-малко копие се намира в Музея по палеонтология в Асеновград.

Как преминава денят на един геолог?

Да си геолог е доста отговорно, особено когато работата ти е свързана и с преподаване. Много е важен начинът по който ще се представи научният материал на студентите, така че, хем да им е интересно, хем да разберат, че това е сериозна дисциплина, която изисква много четене, концентрация и пълно себеотдаване.

През целия ден преподавателят-геолог има лекции и упражнения със студентите, в зависимост от това в каква дисциплина точно преподава. Често тези занятия са свързани с гледането на обекти под микроскоп, разпознаването на различните минерали в скалите, по техните физични свойства или например с изработването на геоложки карти на даден терен.

Понякога, ако някой геолог е късметлия и, разбира се, сериозен в работата си, може да открие нещо напълно ново за света, което е изключително удовлетворяващо.

Далеч не е като по филмите

Разбира се, далеч не е като по филмите – откриваш нещо и хоп печелиш я Нобелова награда, я нещо друго. В реалността се налага да направиш десетки анализи, с които да подкрепиш своето откритие. Това става бавно и трудно, особено ако се изисква по-специфична апаратура, която не се предлага в България. Тогава се налага тези изследвания да се правят извън нашата страна. Започва се търсене на стипендии, по които да се отиде в някой световен университет или лаборатория, а ако това не е възможно, или сам се финансираш, или просто пращаш пробите на някой чуждестранен колега с молба за помощ.

Звучи сложно и трудно, но повярвайте ми, накрая всичко това определено си заслужава, когато този научен труд бъде публикуван и оценен от геоложката общност.

За да си геолог трябва приключенски дух, жажда за адреналин и все пак – отговорност към себе си, другите и околната среда. Освен това е важно да сте в добро психическо и физическо здраве. Често се случва да се работи на малко по-сурови условия – много високи или много ниски температури, вятър, дъжд и други.

Работните дни на геолозите определено са много интересни и наситени с различни емоции. Когато геологът е избрал и да преподава, той често трябва да води своите студенти на практики – това са теренни упражнения сред природата, на точно определени места, за да може студентите да придобият практически опит, а не само да изучават тази сложна наука на теория.

В края на този наситен с различни емоции ден, дали от преподаване, нови открития или например изследователска работа в лаборатория, всеки геолог чувства умора, но онази сладка умора, която е примесена с радост и дори гордост, че именно той е открил нещо ново и уникално, или е запалил искрата на вдъхновение в поне един студент.

Накрая на работния ден си давате сметка как въпреки големите усилия, трудности и перипетии, да си геолог е истинска радост, гордост и дори бих казала призвание.




Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори