×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Полша ще обучава украинските войски на своя територия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Фестивалът на осолената риба в Созопол се превърна в сензация


Фестивалът на осолената риба в Созопол се превърна в сензация
Кметът Тихомир Янакиев с президента на Ротари клуб Созопол арх.Ценко Жиков (вляво) и дистрикт гуверньор номини на българските ротарианци Христо Михайловски (в средата), по чиято идея се провежда празникът
05 Декември 2021, Неделя, 14:30 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ снимки и видео: Авторът

Стотици се насладиха на истински кулинарни шедьоври на уникалното за родното Черноморие събитие

 

Фестивалът на осолената риба в Созопол се превърна в сензация още от първото си издание. Стотици гости, местни жители и ценители на автентичните рибни рецепти имаха възможността да се насладят на невероятни кулинарни шедьоври на площада в Стария град.

Някои от тях са предавани от поколения, други са умели импровизации, които галиха не само небцето, а и окото.

Представи в Созопол домашно приготвената си осолена риба и спечели голяма награда

Фестивалът се организира от Ротари клуб Созопол с подкрепата на Община Созопол. 

В морския град пристигнаха ротарианци от цялата страна, а сред гостите бе и флотилен адмирал Боян Медникаров, началник на Висшето военноморско училище „Н.Й.Вапцаров“ във Варна.

Фестивалът предизвика голям интерес 

„Осоляването на риба е традиция, която съществува от времето на нашите деди. Преди години не е имало други начини за съхранение й. Тази традиция обаче постепенно се забрави, а днес са останали много малко градове, които пазят автентичните рецепти за осолена риба. За радост Созопол е един от тях. Именно заради това преценихме, че е най-доброто място за провеждане на подобно събитие. Нашите планове са да направим този фестивал ежегоден. Това да е място, където всеки може да представи своята продукция, всеки да опита и да закупи за вкъщи домашно осолена риба. Благодаря на нашия партньор Община Созопол, на всички спонсори и участници в този фестивал“, каза арх.Ценко Жиков, президент на Ротари клуб Созопол.

Той благодари и на идеолога на събитието – Христо Михайловски, ръководител на Българската агенция за кредитен рейтинг, водещ финансист в национален план, дистрикт гуверньор номини на българската ротарианска общност.

„Изключително съм доволен, че толкова много хора се събират на едно място, всички са усмихнати, с добро настроение и сме тук, за да почетем традициите. Толкова много хора на 5-ти декември не знам дали са се събирали при нас. Благодаря на Ротари клуб Созопол и на Христо Михайловски за страхотната идея“, каза от своя страна кметът на Созопол Тихомир Янакиев.

Във фестивала участваха над 20-ина майстори на осолената риба. Сред тях бе и нидерландецът Боб Амстердам, който живее в Черноморец. Журито имаше тежката задача да избере най-добрата риба. След обстоен анализ първото място бе присъдено на Димитър Киселов, второто за Любомир Ралев, а третото за Наска Калата.

Кметът дойде със семейството си
Арх.Ценко Джиков
Христо Михайловски
Нидерландецът от Черноморец Боб Амстердам представя своите деликатеси от черноморска риба
Осолена риба по созополска рецепта
Ценители
Аплодисменти за претендентите в конкурса

 




В категории: Созопол


Флагман.БГ Отбелязваме Международния ден на детето! Отбелязваме Международния ден на детето! 01/06/2024, Събота 09:20 0
11
Коментара по темата
11.
Златната рибка
05.12.2021 18:59:55
0
12
А къде са рибарите,които гният в морето?
10.
Мастър шеф
05.12.2021 18:53:35
0
6
Обедно меню:усолена столична чучона (мурка) в собствен сос
9.
Друго си е
05.12.2021 18:26:19
4
7
на Великден и Никулден да се киприш най-отпред с попа, че да те бройката за местния големец и да ти галят шкембето, а други да събират средства и да ти строят параклисите и камбанариите и детските площадки и монументи и часовници, че после и да ги понаплюеш, че да ти дойде сърце на място.
8.
до 7
05.12.2021 17:58:49
0
16
Кое не разбра ? Това е мероприятие на Ротари Созопол съвместно с ротариянците от страната.
Созополчаните сме за парлама.
Утре няма да ги видиш, защото в църковни служби и шествия те не участват, че са малко бесновати в този клуб.
7.
Клюкарката
05.12.2021 17:38:40
0
15
Чудесна инициатива! На созополчани определено им липсват обединяващи ги мероприятия. НО ЗАЩО, хора напълно непознати за града ни, които са много далеч от нашия бит, традиции и обичаи, ,,яхват" събитието. Може би ще ги видим като ,,официални лица" и утре на честването на Никулден.
6.
промяна
05.12.2021 16:54:16
0
15
Обърнал се Илия , пак при тия.Нищо ново.Промяна ЙОК.Наградиха пак свойте свойте хора. Даже и Наска Калата с риба от Русия!Да живее БКП и другарите от Созопол.
5.
Даа
05.12.2021 15:33:41
0
10
Цена на Й.Соколов и водещ национален финансист- да,ама не.Той беше водещ през 2000 г.когато по план- график се приватизира туристическата база в Сл.бряг,Зл.пясъци и т.н.Естествено на ,,наши,,хора.И сега се наврял при солената риба.
4.
до 2
05.12.2021 15:17:37
0
14
Не може да бъде ! Тези не били такива като онези, макар да са същите.
3.
Я
05.12.2021 15:11:36
1
16
Я къде се сгушил зетя на Йордан Соколов, Михайловски. В Созопол.
Малко ли крадохте по времето на Костов ?
Само за Буджака ли ви стигна ?
Акъл почнал да дава, че и го слушат от БСП и му благодарят.
Догодина поканете и бившият Кмет Рейзи. Той има далян и на не го да му благодарите.
2.
*********
05.12.2021 14:59:42
1
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
1.
Рейзиту
05.12.2021 14:47:01
3
24
Източих бая мильони,ша ма фанити за шарана
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
БСП в Несебър: Подкрепата за регионалните туристически продукти ще помогне за икономическото развитие БСП в Несебър: Подкрепата за регионалните туристически продукти ще помогне за икономическото развитие Сред идеите, които бяха обсъдени беше създаването на Национален фонд за сближаване между регионите, насочен към изостаналите райони, който ще работи приоритетно за онези от тях, където има най-неотложна необходимост от това Почитаме жертвите на комунистическия режим в лагера "Белене" Почитаме жертвите на комунистическия режим в лагера "Белене" Поклонението ще се състои днес на остров Персин Пилешкото със скок, цените на повечето плодове и зеленчуци на едро падат Пилешкото със скок, цените на повечето плодове и зеленчуци на едро падат Вижте какви са цените на борсите Този май е бил вторият най-студен за последните 20 години Този май е бил вторият най-студен за последните 20 години Отчетени са средни месечни температури между 12 и 18 градуса Тази певица си оправи хормоните и стопи 30 кила Тази певица си оправи хормоните и стопи 30 кила Последната година с Мария Илиева се случи истинско чудо При 51 университета имаме едва 36% висшисти При 51 университета имаме едва 36% висшисти Това е далеч от общата цел за ЕС от 45% лица до 34 г. с диплома за висше образование Отбелязваме Международния ден на детето! Отбелязваме Международния ден на детето! Какво знаем и какво не знаем за празника  Една година Клиника за майчино и детско здраве „Мама и АЗ“ в Плевен Една година Клиника за майчино и детско здраве „Мама и АЗ“ в Плевен Турски гранд иска Кирил Десподов Турски гранд иска Кирил Десподов Бешикташ вади големи пари за българина Юни започва с жега и валежи, температурите през месеца ще са от 10 до 36 градуса Юни започва с жега и валежи, температурите през месеца ще са от 10 до 36 градуса Прогноза за времето през целия месец
Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Те са обединени в организацията "Пут Домой" След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия  Условието е само за района на Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Войната в Украйна е основна тема на двудневната неформална среща на външните министри от НАТО в Прага, която продължава и днес Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Защитата при обжалването на присъдата може да се насочи и към използваните от прокурорите по делото необичайни правни аргументи Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Очаква се обаче да му бъде наложена само глоба Нагласите за евровота в Германия - подобни на тези у нас: „Крайно десните” бележат ръст Нагласите за евровота в Германия - подобни на тези у нас: „Крайно десните” бележат ръст „Алтернатива за Германия” (АзГ) вероятно ще прибере над 17% от всички гласове за евродепутати и ще се нареди на второ място в ЕП Дейвид Бекъм стана лице на китайския гигант AliExpress Дейвид Бекъм стана лице на китайския гигант AliExpress Целта е компанията да догони конкурентната Temu
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня - Мамо, защо винаги първи умират най-добрите хора?
- Ти като отидеш в градината, кои цветя откъсваш?
- Тия дето се пушат, но това какво общо има?
Виц на деня Виц на деня - Вече се омъжвам. Представям си колко мъже ще се разстроят.
- Че ти за колко ще се омъжваш?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добрият моторист различава 30 вида насекоми, по вкус!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори