×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Министър на транспорта Георги Гвоздейков ще посети днес Бургас
  • Днес започна приемът на документи за първокласници в Бургас
  • 27 сигнала за изборна търговия на гласове за ден в Бургас
  • В Окръжния съд стартира процесът срещу Омар Аднан, обвинен в убийството на полицейските служители Атанас Градев и Йордан Илиев, очаквайте подробности
  • Велико Минков ще се опита да докаже днес пред Бургаския окръжен съд, че е баща на едно от децата на убийцата Габриела Славова, очаквайте подробности във Флагман
  • 12 май е Международен ден на медицинските сестри
  • В Атина и Солун протестираха в подкрепа на палестинците в Газа
  • Официално: Байдън забрани вноса на руски обогатен уран
  • Новата помощ от САЩ за Киев вече е на фронтовата линия
  • Вдигат пенсиите с 11% от 1 юли
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Д-р Лорис Мануелян - лекарят с голямо сърце, поетът с китара и душа на благородник


Д-р Лорис Мануелян - лекарят с голямо сърце, поетът с китара и душа на благородник
Негови избрани стихове и песни бяха публикувани неотдавна в сборника „Първо беше ден, а после вечер…“, а със сигурност няма медик, който не знае "Моята молитва"
03 Декември 2021, Петък, 20:00 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА, Снимки: Авторът

 От шест месеца той се е завърнал като началник на Отделението по хемодиализа в Бургас и в момента се опитва да го вдигне на крака, сформирайки нов екип от специалисти

Едва ли има бургазлия, който не познава д-р Лорис Мануелян - лекарят с голямо сърце, поетът с китара и душа на благородник. Той е отличен специалист и диагностик, ръководил е над две десетилетия Отделението по хемодиализа в УМБАЛ-Бургас, след което става заместник-кмет с ресор здравеопазване и защитава интересите на бургаските лекари, а след това е избран за първия общински лекар на Бургас. От шест месеца той се е завърнал като началник на Отделението по хемодиализа в УМБАЛ-Бургас и в момента се опитва да го вдигне на крака, сформирайки нов екип от специалисти. При тази новина се завръщат и пациентите, които предпочитат грижата и професионализма на един от най-добрите лекари по хемодиализа и нефрология в национален мащаб.

Не всеки от нас знае обаче, че в личен план д-р Лорис Мануелян е изключително интересен човек – той е поет, музикант, бард. Като всеки български арменец, той много държи на семейните ценности. Част от родата му е от Сливен и има връзка с великия Хаджи Димитър - прабаба му е омъжена за племенника на героя - Господин, който създава своето семейство в Бургас.

Лорис Мануелян има двама синове – Карен и Самуел, като по-големият – Карен Мануелян, също е лекар-дерматолог и практикува в Англия. Лорис Мануелян вече е и горд дядо. И тримата със синовете му обичат музиката и свирят на китара, а когато се съберат, в семейната им къща е истински празник.

Ако видите Лорис Мануелян да си говори сам на улицата, не се учудвайте. Толкова много хора го търсят за медицински и приятелски съвет всеки ден, че той ползва нонстоп хендсфрий устройство, за да отговаря по-лесно и да помогне на всеки. Преди десетина години д-р Мануелян лежа за кратко в болница. Дори тогава не спря да вдига телефона си и от леглото да консултира и помага на хората.

Днес откриваме д-р Мануелян на работа заедно с екипа му в Отделението по хемодиализа в УМБАЛ-Бургас

Лорис Мануелян пише поезия, и то прекрасна. „Пиша стихове от дете и това за мен не е професия. Правя го по вдъхновение, а не по поръчка. Трябва да има събитие, което да ме трогне и не съжалявам, че е така. Първата ми стихосбирка я издадоха мои приятели, без дори аз да знам. Втората е сборна от цели три, тъй като имам други две стихосбирки, които така и не издадох. Писането за мен е хоби, но към него съм бил толкова отговорен, колкото и към професията си. Винаги съм искал да пиша творби, които имат естетическа и философска стойност“, споделя той пред Флагман.бг.

Негови избрани стихове и песни бяха публикувани неотдавна в сборника „Първо беше ден, а после вечер…“. Той свири чудесно на китара и има въздействащ глас. Неговата песен „Моята молитва“ се превърна в неформален химн на българските лекари. Музикалният му идол е Джон Ленън.

„Китарата и музиката са ми любимите неща в живота, без които не мога да живея. Нямам ден, в който поне 2 часа да не слушам музика, да не се посмея или да не прочета нещо, това ме държи млад, съветвам всеки човек да го прави“, казва с усмивка д-р Мануелян.

Наравно с поезията, д-р Мануелян обича свободата на личността. Затова в кабинета му винаги стои портрет на Христо Ботев, редом до снимката на баща му – известният бургаски адвокат Карекин Мануелян. Докторът е известен като един от най-активните радетели за демократизация на управлението и обществото ни още от началото на 90-те години на миналия век.

Днес в Отделението по хемодиализа украсяваха коледната елха

Лорис Мануелян е изключително горд от личната си среща с музикалната легенда от арменски произход Шарл Азнавур. Запален левскар е. Обиколил е света, моретата и океаните като корабен лекар.

„От околосветското ми пътешествие с кораб, което направих през 2006 г., съм запазил най-хубавите си спомени, четири пъти прекосих екватора и обиколих цялото земно кълбо. Това беше страхотно преживяване – като опит и като впечатления. Тогава написах и много стихотворения. От този период е и „Моята молитва“, което е, така да го наречем „моралният кодекс на лекарите“, споделя той.

Д-р Мануелян по време на околосветското му пътешествие с риба, уловена от океана край Перу

Д-р Лорис Мануелян дълги години заема ръководни длъжности в УМБАЛ Бургас. Три мандата беше зам.-кмет на Община Бургас в екипа на Димитър Николов. Член е на множество български и международни организации на нефролозите, тъй като това е основната му специалност. Споделя обаче, че много често носи работата си вкъщи и мисли за проблемите, натрупани в отделението, което ръководи, както и за своите пациенти.

Средното си образование е завършил в Славейковото училище и в СУ „Св. св. Кирил и Методий“, а след това в Английската гимназия. Приемат го Българска филология, когато влиза в казармата, но по съвет на баща си решава да кандидатства и Медицина след първата прослужена година. През 1981 г. завършва тази специалност с отличие.

Споделя още, че първоначално се насочил към журналистиката и от съвсем невръстни години печатал в различни издания. Бил е кореспондент на в. „Черноморски фронт“, печатал е в сп. „Родна реч“, сп. „Пламък“, както и в студентски издания. Медицината обаче при д-р Мануелян е и по наследство. В рода му има лекари, които са завършили в Швейцария и са работили в Истанбул, но по време на арменския геноцид са убити.

„В началото медицината беше много трудна, защото беше до голяма степен зубрене, а аз не бях от хората, които го правят. След трети курс ми стана много интересно и реших, че това е моето призвание. Едни от най-щастливите ми години бяха студентските. Тогава можех да се разгърна във всяка сфера, в която имам интерес. Играх и във футболния отбор на Института, водех студентския театър във Варна, където спечелихме много награди“, споделя д-р Лорис Мануелян.

Скъп спомен на д-р Лорис Мануелян заедно с колеги

След като завършва, д-р Мануелян започва работа в Бърза помощ в Бургас. „Работата ми там за мен беше една страхотна школа. Когато се срещаш с най-неочаквани и тежки състояния, при които трябва да се реагира бързо, трупаш огромен опит. Когато се налагаше да хоспитализираме пациент, ние продължавахме да следим развитието и се учехме от отлични лекари“, споделя д-р Мануелян.

След това той се насочва към Отделението по хемодиализа и нефрология, квалифицира се и в т. нар. диализна хирургия, защитава първа специалност вътрешни болести и втора – нефрология. Изучава и Здравен мениджмънт.  

Само на 35 г. д-р Лорис Мануелян става най-младият шеф на отделение в бургаската държавна болница, след като неговият учител д-р Братов умира внезапно. Д-р Братов е един от създателите на диализата в България, а д-р Лорис Мануелян е причината за разцвета на отделението в Бургас, което ръководи от 1989 г. до 2007 г., когато приема да стане зам.-кмет по здравеопазването в Община Бургас и част от екипа на Димитър Николов. В това свое качество той отново защитава интересите на своите колеги и Отделението по хемодиализа. Въпреки обществената си позиция, д-р Мануелян никога не е прекъсвал практиката си като лекар.

Лорис Мануелян е един от създателите на Българския лекарски съюз и води активна съсловна дейност. Той е избран за член на УС на БЛС и един от първите преговарящи със Здравната каса, а след това става председател на Етичната комисия, която кове морала и етиката на съсловията. Първият рамков договор, създаден с негово участие, е най-добрият, правен досега в България.

Кадър от учредяването на Българския лекарски съюз

Създаденото от него Отделение по хемодиализа и нефрология в Бургас е за пример на цяла България, защото затваря в един кръг цялата нефрология. Д-р Лорис Мануелян е първият български нефролог, получил сертификат по диализна хирургия.

След т. нар. здравна реформа обаче отделенията по хемодиализа и нефрология са разделени и това за д-р Мануелян е разочарование. „На диализата започна да се гледа като на „крава за доене“ или място, където трябва да се правят пари“, казва той с огромна тъга. А когато се появяват частните диализни центрове и отнемат пациентите, които се водят леки случаи или с по-висок социален статус. „Държавните болници не разполагат с финансов ресурс и затова ситуацията изглежда даже като че ли изоставена – има нужда от ремонт, от апаратура, от по-високи заплати за персонала. Дано някой ден всичко това се оправи, защото частните центрове са с луксозни условия и си подбират пациентите. А когато някой се влоши, го изпращат при нас. Тук са и най-тежките случаи. Ние с тях можем да се конкурираме единствено на базата на професионализма и човеколюбието, а не по лукса. Винаги съм казвал, че не е чак толкова важно какъв е корабът, а екипажът, който го управлява“, вярва д-р Мануелян.

В момента в екипа си той има две млади момичета и вярва, че те ще продължат делото му. „Те влязоха с много силни стъпки в нефрологията. Д-р Дарин Осман и д-р Мая Стоянова вече започват своята специализация и получиха отлични резултати от изпитната комисия преди дни. Сигурен съм, че след 4 години ще бъдат завършени специалисти с опит“, казва д-р Мануелян.

Д-р Мая Стоянова (вляво) и д-р Дарин Осман

Като един от най-добрите лекари в неговата област той има хиляди излекувани пациенти по целия свят, част от които и до ден-днешен му се обаждат, за да чуят как е и могат ли да му помогнат. С усмивка на лицето д-р Мануелян си спомня за младо момиче, което е включено на диализа едва на 16 г., впоследствие му е направена трансплантация на бъбрек. „Тя и до днес ми се обажда. След като започна да води пълноценен живот, замина за Англия, където се омъжи, роди две деца и в момента вече ми звъни и ми казва, че е горда баба“, споделя д-р Мануелян.

Благодарение на д-р Лорис Мануелян и работата му като заместник-кмет и връзките с депутати в Народното събрание в България се въвежда медико-социалното обслужване, както и Наредба за подкрепа за нуждаещи се пациенти в община Бургас. Първият проект за патронажна грижа също е разработен в Бургас с негово участие.

Д-р Лорис Мануелян е запален левскар, синовете му също

Негови благодарни и високопоставени пациенти и до днес помагат на отделението, в което работи д-р Мануелян. Спонсорирали са дейности, правили са ремонти, закупували са апаратура.

В момента обаче той отчита много проблеми, които според него са рефлекс от състоянието на цялото ни здравеопазване. „Държавните болници са поставени пред тежката задача да оцеляват с много малко пари и почти без подкрепа от държавата, в сравнение с частните болници, които имат икономически стабилен инвеститор. А нас държавата сякаш иска да ни унищожи или да ни превърне в лечебни заведения, които са за бедни и много тежки случаи“, казва с огромна тъга д-р Лорис Мануелян.

Първо във Флагман.БГ! Вижте проекта за паметника на медиците в Бургас и къде ще бъде разположен

В момента д-р Мануелян е подел благородна кауза. Той е основен мотор за изграждането на паметник на българските медици. Мястото на монумента е избрано – точно пред корпуса на УМБАЛ-Бургас. Скулптурата се състои от три фигури – двама медици, мъж и жена, които поддържат един болен човек. Никола Станчев е скулпторът, вече има решение на Общинския съвет и текат административните процедури.

Това е втората стихосбирка с избрани негови стихове и песни, издадена в края на 2020 г.
За това стихотворение д-р Мануелян е получил вдъхновение през нощта, на следващия ден разбрал, че много близък негов приятел е починал
Едно от любимите стихотворения на д-р Лорис Мануелян

 


В категории: Здраве , Бургас


България Всички новини
Баба ме изпрати в "Ергенът", твърди тази участничка Баба ме изпрати в "Ергенът", твърди тази участничка Валерия е категорична, че ѝ е било много трудно да се впише сред останалите участнички Уважаван преподавател от царевското училище "Н.Й.Вапцаров" с награда "Учител на годината" Уважаван преподавател от царевското училище "Н.Й.Вапцаров" с награда "Учител на годината" Инж. Тодор Христов от училище „Н.Й.Вапцаров“ е сред най-добрите преподаватели от региона  Антиевропейската ракета Гордана Силяновска порази Гърция Антиевропейската ракета Гордана Силяновска порази Гърция Много е опасно изказването й, защото става въпрос за един чужд геополитически проект, коментира Любчо Нешков  Този тв водещ е любима мишена на крадците, пет пъти го обират Този тв водещ е любима мишена на крадците, пет пъти го обират Задигнали му джипа, обрали го в супермаркет... Цената за нощувка в този летен курорт е смешна, а бирата е по 3 лева Цената за нощувка в този летен курорт е смешна, а бирата е по 3 лева Опитваме се да запазим цените на същото ниво като миналата година въпреки инфлацията, увери Клаудио Суичила Отглеждаме инфантилни поколения, жадни за низки страсти Отглеждаме инфантилни поколения, жадни за низки страсти о нашите ширини обаче такива младежи обикновено живеят с чувство за безнаказаност Университет „Проф. д-р Асен Златаров” представя архитектурния проект на бъдещия Факултет по фармация Университет „Проф. д-р Асен Златаров” представя архитектурния проект на бъдещия Факултет по фармация Сградата на Факултета по фармация ще се намира между корпус „Mедицински науки” и общежитие N3 Измамници на лов за наивници край Пловдив, плащат им с фалшиво злато Измамници на лов за наивници край Пловдив, плащат им с фалшиво злато „Ужилените“ създадоха работа на златарите в града под тепетата, десетки пръстени с печати за 18 карата се оказаха ментета Опел потегли сам и прегази собственика си в бургаския ж.к. "Изгрев" Опел потегли сам и прегази собственика си в бургаския ж.к. "Изгрев" Мъжът се оказа леко пийнал - с 0,32 промила Природата няма прошка, силни бури връхлитат България тези дни Природата няма прошка, силни бури връхлитат България тези дни Над Източна вероятността за валежи ще намалява, но температурите като цяло ще са ниски за средата на май
Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса В социалните мрежи подозират, че любимката на няколко поколения българи се е подлагала на естетични и пластични интервенции, с които е прекалила и е заприличала на нищо Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Певицата на Дългия била категорична, че иска да изчисти имиджа си, който гологлавия шоумен зацапал Почина известен нотариус Почина известен нотариус Завинаги ни напусна нашият скъп колега и приятел“, заяви председателят на камарата Димитър Танев Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Първата дама на Франция може да напише истински наръчник за елегантност Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Бишимбаев не се призна за виновен и заяви в съдебната зала, че съпругата му е починала от самонараняване 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър  Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Хороскоп за деня – 13 май 2024, понеделник Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Докторе, кажете как съм? Умирам от любопитство.
- Спокойно... не е от любопитство.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Какво е жизнен опит?
- Отново настъпваш мотиката, но вече си с каска.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори