×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български тир се обърна и блокира магистралата Ниш - Белград
  • Черногорският премиер не се яви на среща с президента Радев
  • Украйна унищожи всичките 10 дрона, изстреляни срещу нея от Русия
  • Започва двудневното посещение на Путин в Северна Корея
  • Килиан Мбапе е със счупен нос в мача на Франция с Австрия на Евро2024, ще бъде опериран
  • Очакват се слаби вторични земетресения в Пловдивско
  • България срещу Турция във волейболната Лига на нациите днес, срещата е от 17,30 ч българско време в зала "Арена Стожице"
  • Пиян шофьор е блъснал патрулка край Крумовград, бил и в насрещното
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ретро прессъобщение от МЗ с данни колко човека влизат в болница с пневмония у нас годишно


Ретро прессъобщение от МЗ с данни колко човека влизат в болница с пневмония у нас годишно
Текстът е публикуван на 15 септември 2004 г., запознава населението с важни статистичекси данни за грипа и дава съвети за справяне с предстоящи епидемии
01 Декември 2021, Сряда, 20:59 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Между 1995 и 2000 г. най-малко по 51 хил. човека на година са били хоспитализирани в България с усложнения след остра респираторна инфекция

Прессъобщение на Министерството на здравеопазването от 15 септември 2004 г. разкри, че в България годишно биват хоспитализирани средно 51 062 пациенти с пневмония, причинена като усложнение от остра респираторна инфекция, например грип. Данните са за периода 1995-2000 г., за което време са регистрирани 306 373 хоспитализирани. Най-голям е бил техният брой през 1996 г., когато е била и най-силната грипна епидемия.

Ретро текстът, ако може да се нарече така той, представлява добра извадка от науката, която учените познават достатъчно добре и представя отлична възможност за сравнение на случвалото се тогава със случващото се сега. Така например, според МЗ от 2004 г., само в областните градове всяка година се регистрират средно около 1 400 000 случая на респираторни заболявания, които съставляват до една трета от всички случаи с временна нетродуспособност. По време на грипна епидемия пък в страната заболяват не по-малко от 250-300 хил. души. Припомняме, че обикновено грипните епидемии продължават не повече от 3-4 месеца – обичайно докато премине есенно-зимния период.

„Данните сочат, че независимо от наличието на доказали своята ефективност и безвредност ваксини грипът продължава да бъде съществена причина за висока заболяемост и смъртност,особено сред лицата, отнасящи се към високорисковите групи, процентът на имунизиращите се сред които е все още незадоволителен. Недооценяването на профилактичните възможности на грипните ваксини и значението на ежегодната имунизация в голяма степен се дължи на липсата на достатъчно информация за същността на заболяването грип и последиците, свързани с него. Поради факта, че клиничните симптоми на грипа са много сходни с тези на останалите ОРЗ, терминът "грип" често се използва неправилно за обозначаване и на голям брой други инфекции на горните дихателни пътища, причинявани от аденовируси, парагрипни и респираторно-синцитиален вирус, както и от микоплазми, хламидии и др. Това, което отличава грипа от споменатите инфекции, протичащи като правило по-леко, е честотата и тежестта на усложненията, високата смъртност и несравнимо по-високата заболяемост.“, пишат от МЗ преди 17 години.

От там допълват, че напредналата възраст и наличието на хронични заболявания са основните рискови фактори, предразполагащи към възникване на усложнения от грипа. В резултат от преболедуването пък най-често се засягат долните дихателни пътища под формата на бактериални, вирусно-бактериални и чисто вирусни пневмонии), а придружаващите хронични заболявания се обострят. При повечето болни, особено при лицата от високорисковите групи, възникналите усложнения налагат продължително лечение в болница.

Цялото историческо прессъобщение можете да прочетете ТУК (връзка с официалния сайт на Министерството на образованието, където е публикувано то)

Припомняме, че по официални данни към момента (ТУК или ТУК), близо 2 години след началото на глобалната пандемия, в България са регистрирани общо 695,057 случая на коронавирус, чиято симптоматика е грипоподобна с малки изключения. Тъй като официални данни за броя на хоспитализираните от тях в национален мащаб няма, можем да вземем данните от местно ниво, например за Бургас, които сочат, че около 10-20% от новорегистрираните положителни пациенти се нуждаят от хоспитализация. Изводът е, че до момента, за 2 години пандемия, между 70 и 140 хил. пациенти са преминали през болница, лекувайки се от SARS-CoV-2 или някой от неговите варианти в четирите епидемични вълни, през които България премина от март 2020 г. досега. Или средно между 35 и 70 хил. човека на година.
 


В категории: Здраве


6
Коментара по темата
6.
Хахахаххахаха
02.12.2021 01:40:05
1
10
Една корекция! В момета всичко(в това число и настинка) се диагностицира като любимата ви болест. И това изкривява данните. Не си правете упражнения с данни и статистика. Смешни сте. Не разбирате нито едното, нито другото. И за да се осъзнаетет още малко инфо: методологиите за обявяване на един боле за заразен в различните страни са тоталноразлични. Вероятно не схващата какъв проблем е това, но след края на любимата ви болест ще стане ясно, §е журналистите сте най-долната утайка на обществото. Често абсолютно неграмотни.
5.
Браво
02.12.2021 00:04:09
0
23
Никой не публикува данни за най-големите убийци в България сърдечно и мозъчно съдовите заболявания, онкологията и т.н. дори не се публикуват данни за пневмонии и грип. Абсурд пък да се прави съпоставка с периода отпреди "пандемията". Публикува се само статистика за Ковид все едно хората не умират от друго.Така се създава и поддържа паника в населението, че все едно Ковида е най-голямата опасност. Де да имахме при онкологичните заболявания смъртност като при Ковида - 4 процента!!!!
4.
*********
01.12.2021 22:07:19
1
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
3.
Тъй тъй
01.12.2021 21:53:36
2
2
Флегми като сте почнали с ретро що не пробвате Kathy don't go.Звучи доста актуално и като песен и като клип
2.
Мухаха
01.12.2021 21:22:24
11
0
Фалшива новина.
1.
Като по часовник,
01.12.2021 21:20:07
1
7
в късни доби, пристига антитезата!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Това са двата най-дългите дни тази година в България Това са двата най-дългите дни тази година в България Разликата между тях ще е по-малка от секунда До края на юни отварят платното от кв. Сарафово към Бургас До края на юни отварят платното от кв. Сарафово към Бургас Благодарим за бързата реакция, обявиха хотелиерите от Съюза на собствениците в Слънчев бряг По кое време на деня можете да ядете банани: сега и вие ще разберете По кое време на деня можете да ядете банани: сега и вие ще разберете Бананите съдържат огромно количество глюкоза, а  тя лесно се усвоява от тялото НАП запорира 13 имота на Ивелин Михайлов от "Величие" НАП запорира 13 имота на Ивелин Михайлов от "Величие" Фирми, в които Михайлов участва, имат дългове към НАП за над 306 хил. лв. Чака ни поскъпване на горивата, вероятно до 2-3 седмици Чака ни поскъпване на горивата, вероятно до 2-3 седмици Миналата година в същия месец цената е била по-ниска, но в края на юли приближи 2,70 лв., каза Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива Социалните мрежи са опасни колкото и цигарите Социалните мрежи са опасни колкото и цигарите 95% от младежите използват смартфон и приложения Пет случая на морбили са регистрирани в страната между 10 и 16 юни Пет случая на морбили са регистрирани в страната между 10 и 16 юни Близо 12 500 деца са с нередовен имунизационен статус срещу морбили Гастроентеролозите от „Сърце и Мозък" Бургас демонстрираха модерни оперативни техники пред 320 участници в научен форум Гастроентеролозите от „Сърце и Мозък" Бургас демонстрираха модерни оперативни техники пред 320 участници в научен форум Рая Назарян е предложението на ГЕРБ за председател на 50-ото Народно събрание Рая Назарян е предложението на ГЕРБ за председател на 50-ото Народно събрание Към днешна дата съставяне на правителство не е възможно, посочи лидерът на ГЕРБ Извънредна ситуация по Черноморието! Хиляди рокери от мотоклуба Hells Angels MC се изсипват в Слънчев бряг Извънредна ситуация по Черноморието! Хиляди рокери от мотоклуба Hells Angels MC се изсипват в Слънчев бряг Тази вечер каца огромен транспортен самолет, който ще докара и моторите им 
Арестуваха тази световноизвестна звезда в нетрезво състояние Арестуваха тази световноизвестна звезда в нетрезво състояние Изправят го пред съда светкавично Как ще се промени европейската политика с новия състав на ЕП Как ще се промени европейската политика с новия състав на ЕП ИТН влезе на преговори за правителство с ГЕРБ-СДС ИТН влезе на преговори за правителство с ГЕРБ-СДС Очаква се двете формации да обсъдят възможността за подкрепа на  редовно правителство с първия мандат 70 нови коли за 4 млн. лв. за депутатите 70 нови коли за 4 млн. лв. за депутатите Изискванията предвиждат месечният лизинг да не надвишава 1190 лв Пътничка се съблече чисто гола на летище (+18) Пътничка се съблече чисто гола на летище (+18) Виетнамката спокойно преминала през проверката за сигурност и се приближила до гишетата за имиграционни въпроси Анджелина Джоли изплиска легена Анджелина Джоли изплиска легена Бившата жена на Брад Пит продължава да изумява света Кейт ще победи рака -  непоколебима пред лицето на безпокойството и загуб Кейт ще победи рака - непоколебима пред лицето на безпокойството и загуб Принцесата на Уелс се появи публично за първи път от началото на химиотерапията Посрещат Владимир Путин в Северна Корея с парад Посрещат Владимир Путин в Северна Корея с парад САЩ изразиха загриженост  Лидерите на ЕС не се разбраха за Урсула фон дер Лайен Лидерите на ЕС не се разбраха за Урсула фон дер Лайен Те не успяха да постигнат съгласие за топ позициите в общността Избирателите са гладни не за политически тези, а за истински хора, които казват истината Избирателите са гладни не за политически тези, а за истински хора, които казват истината 24-годишен кипърец без политически опит и без официална диплома за висше образование става част от ЕП, след като получи внушителна подкрепа 
Ивайло МИРЧЕВ, Демократична България Ивайло МИРЧЕВ, Демократична България Пеевски да подбира антикорупционната комисия е все едно Чикатило да прави конкурс за детска рисунка Виц на деня Виц на деня Интервю:
- Умеете ли да работите добре в екип?
- Не.
- Вълк-единак, значи?
- Не, аз и сам не работя добре.
Виц на деня Виц на деня В полицията:
- Къде ви бяха парите?
- Тук в сутиена!
- А защо не му попречихте?
- Ами мислех, че е с добри намерения...!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да не изневерява мъжът, жената трябва да се променя. А за да не изневерява жената, мъжът не трябва да се променя.


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори