×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Измама с коли втора ръка в Интернет, десетки българи ужилени с хиляди евро


Измама с коли втора ръка в Интернет, десетки българи ужилени с хиляди евро
Киберекспертът Станислав Атанасов потвърди, че новият сайт на измамниците е създаден скоро и има връзка с този, от който измамената жена е поръчала автомобил
16 Ноември 2021, Вторник, 10:15 ч.
Автор: Флагман.Бг

 Принуждават ги да платят цялата сума, а автомобилът не пристига

Нова измама с обяви на коли втора ръка се появи в интернет. За схемата сигнализираха десетки българи, останали с празни ръце след като поръчали кола от мними онлайн търговци. Все повече стават и жалбите на потърпевши до институциите, разкри репортерът Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна” по Нова телевизия. 

Най-често потърпевшите са привличани от обяви за коли втора ръка на атрактивни цени, доставяни от основните пазари - Германия, Италия, Испания и Нидерландия. За да получат колата, купувачите трябвало да платят половината или цялата сума или транспортни разходи предварително. В деня на доставка обаче – колата не пристига, а връзката с търговеца вече е невъзможна.

На атрактивната оферта в испански сайт за продажба на автомобили втора ръка попада жена.

„Става въпрос за коли, които са в ЕС. Имаше такива, които са с испанска, холандска регистрация, като самата фирма беше от Испания” разказа тя.

Младата жена се спира на оферта за автомобил с пробег от 60 000 км, произведен преди 4 години. Цената за тези параметри била доста примамлива, което в началото я усъмнява.

„Обясниха, че колите са иззети от банката и затова са толкова евтини. Освен това колите се пускали на търг, но сега има опция да се продават на момента, защото търговете са прекратени заради COVID-19”, разказа тя.

Въпреки това проучва търговеца, обявен в сайта.

„Видяхме, че тази фирма е регистрирана от 7-8 години. След това помолих мой приятел, който е в Испания, да се им се обади. Разговарял е с тях и всичко, което те са му казали беше същото като това, което бяха написали и на мен в комуникацията им по имейл”, поясни жената.

Затова и без съмнение решава да поръча. Според правилата в сайта, тъй като цената е под 10 000 евро, трябва да изпрати цялата сума за автомобила предварително. А преди това получава всички необходими документи за сделката.

„Те ми изпращат договор, проформата на фактура. Там е описано всичко за срокове, гаранции и т.н. Беше ми изпратен дори номер на автовоз, фирма за доставка. Просто всичко изглеждаше много реално и истинско”, каза потърпевшата.

След няколко дни в уречените дата и час за доставка, описани в договора, получава съобщение от фирмата, че има проблем и колата няма да бъде доставена в срок.

„Получих имейл, в който обясниха, че автовозът се е счупил, което не ме усъмни, защото те веднага се свързаха с мен, но и на следващата дата – автовозът не дойде и от там нататък вече комуникацията спря”, обясни жената.

Така тя разбира, че е станала жертва на измама. И след като е превела 6640 евро за колата и още 430 евро за трансфер – остава с празни ръце.

Бързо, след като комуникацията приключва, изчезва и сайтът, от който жената поръчва. 

„Сега се появи същият сайт, но под друго име. Снимките са същите, което ме навежда на мисълта, че продължават да мамят хора“, добави тя.

„Някой трябва да купува тези домейни, да плаща за сървърите. Винаги има следа“, коментира киберекспертът Станислав Атанасов.

Той потвърди, че новият сайт на измамниците е създаден скоро и има връзка с този, от който измамената е поръчала автомобил. Това е сигурен знак, че става дума за сайт-фантом, който има кратък живот. 

„Този сайт е регистриран в края на септември. Сървърите сочат към сайт с подобно име. И двата са регистрирани от британски граждани“, уточни Атанасов. 

„Ако обявата е направена качествено и изпълнява всички необходими изисквания, за да изглежда легитимно, няма да бъде хваната измамата“, коментира той.

През последните дни сигнали от жертви на схемата достигат и до Европейския потребителски център. Обявите се публикуват в големи платформи с обяви за продажба на коли или в сайтове-фантоми, става ясно от жалбите на потърпевшите.

Документите, които мнимите търговци изпращат на купувачите, на пръв поглед изглеждат изрядни. Често обаче измамата се крие в детайлите, разкриват експертите. И вместо с фирма, договорите се сключват с физически лица.

Сигнали за схемата достига и до вносителите на коли втора ръка. Според експерти от бранша именно сега може да се стигне до бум на подобни измами. 

„В момента има огромен глад за автомобили втора употреба и изникнаха много такива сайтове, чиито оферти са нереални. Те предлагат на много добри цени коли“, коментира Любомир Доросиев от Асоциацията на вносителите на автомобили в България. 

Практиката показва, че купувачите се интересуват предимно от цената и не проверяват дали търговецът действително съществува. 

Най-добре е да се отиде на място и да се види автомобила преди плащането на капаро, съветва Доросиев. 
 




В категории: Крими


10
Коментара по темата
10.
Боцмана
16.11.2021 13:51:27
0
5
4- годишна кола с пробег 60000 км за 6600€!!
Само това като прочетеш и трябва да ти светне една голяма червена лампа!
И то точно в момент, когато цените на старите автомобили ще скочат доста!!
По простата причина, че няма достатъчно продажби на нови автомобили, заради липса на части от Китай и Корея. В Германия това вече се усеща драстично, скоро и в България цените ще скочат! Който смята да сменя колата да побърза, защото после ще даде доста повече и избора ще е в пъти по-малък!
Послушайте Боцмана.
9.
валщи
16.11.2021 11:53:22
0
5
Кола се купува от магазин (нова) или от автокъща , но такива пари предварително да се дават това си чиста измама . Отиваш в някой автокъща харесваш си кола и подготвят ти документите и си готов . И най-добре да си с някой друг да не е сам. Щото всичко става толкоз пари да носи у себе си човек . Бъдете много внимателни !
8.
Селския
16.11.2021 11:36:17
2
6
Докато има балъци , ще има и тарикати
7.
rut
16.11.2021 11:22:13
1
4
Измамниците са estucar.net/
6.
ddddd
16.11.2021 11:05:03
0
6
по големи измамници аутсайдери от българския народ друг няма за това копаем дъното
5.
случаен
16.11.2021 10:54:57
1
13
Колко трябва да си тъп, за да преведеш пари за такава схема!!!
4.
Haha
16.11.2021 10:44:54
1
14
Абе как ще поръчаш кола орез интернет и ще я платиш даже.Научно доказано е че жените се раждат с 8% мозък по малко а таз,вероятно със 80%
3.
Muhlqri
16.11.2021 10:43:58
15
6
Кирчо от Харвард не беше ли сключили договор с завод за електрически автомобили , кво стана с него , оказа се албански реотан бързо изгарящ и фалшив герой.
2.
Хаха
16.11.2021 10:39:22
16
6
Това са новите партии на измамата, така работят, бързи и лесни печалби, измами и довиждане. Като за последно крадат колкото се може повече и някой от високите етажи са замесени.
1.
ЕМИ ТАКА СТАВА
16.11.2021 10:29:18
4
22
хитрата сврака ...с двата крака....
Щото Ганьо се прави на голям отворко, тарикат и разбирач и сам си усложнява живота.....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! Скечове, латиноритми и хип-хоп, песни - беше взривяващ спектакъл на самородни таланти от абитуриентите на сериозна гимназия Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Градът е емблема на кохезионната политика, каза Йорданка Чобанова, ръководител на представителството на ЕК Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му 32-годишният мъж е бил спрян при рутинна проверка вчера, около 23 часа на ул."24-ти Черноморски пехотен полк" Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Рецепта-мечта, непременно я опитайте 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 В продължение на 5 дни старозагорци и гостите на града ще гледат над 50 заглавия от Европа при вход свободен Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Близо 400 делегати от цялата страна ще се включат в най-големия форум на архитектурния бранш за 2024 година Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Разследващите са иззели от колата голямо количество флакони Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас Дърветата от този вид са известни със своята устойчивост, възможността си да растат в бедни почви и замърсена среда, което го прави изключително подходящи за градско и извънградско озеленяване В Слънчев бряг изпратиха бъдещите кадри в туризма от Випуск 2024 В Слънчев бряг изпратиха бъдещите кадри в туризма от Випуск 2024 Сред тях са бъдещи бармани, хотелиери и представители на туристическия бранш Защо синята зона от ул. „Ген. Гурко“ до бул.“Булаир“ позеленя (ВИДЕО) Защо синята зона от ул. „Ген. Гурко“ до бул.“Булаир“ позеленя (ВИДЕО) Ще трябва ли да плащаме втори път стикери, питат живущите в този район
Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса В социалните мрежи подозират, че любимката на няколко поколения българи се е подлагала на естетични и пластични интервенции, с които е прекалила и е заприличала на нищо Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Певицата на Дългия била категорична, че иска да изчисти имиджа си, който гологлавия шоумен зацапал Почина известен нотариус Почина известен нотариус Завинаги ни напусна нашият скъп колега и приятел“, заяви председателят на камарата Димитър Танев Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Първата дама на Франция може да напише истински наръчник за елегантност Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Бишимбаев не се призна за виновен и заяви в съдебната зала, че съпругата му е починала от самонараняване 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Докторе, кажете как съм? Умирам от любопитство.
- Спокойно... не е от любопитство.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Какво е жизнен опит?
- Отново настъпваш мотиката, но вече си с каска.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори