×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Биологичното лечение помогна на много пациенти с ревматоиден артрит и болест на Бехтерев


Биологичното лечение помогна на много пациенти с  ревматоиден артрит и болест на Бехтерев
Ранното диагностициране е изключително важно за ефективното лечение, категорични са специалистите от МЦ "Д-р Стайков"
08 Юли 2021, Четвъртък, 14:40 ч.
Автор: Флагман.Бг

За съжаление откриваме тежки стадии на ревматоиден артрит едва когато, като късна проява на заболяването, се появят проблеми със зрението, белите дробове, кръвоносната система, сърцето и други вътрешни органи

Двама млади и амбициозни ревматолози стават част от екипа на медицински център „Д-р Стайков“ в Бургас. Те и д-р Десислава Попова ще провеждат прегледите в кабинета по ревматология през цялата работна седмица.

 Д-р Анна Стайкова и д-р Иван Стайков от  2015-та година практикуват в отделението по  Вътрешни болести към  Многопрофилна болница гр. Сливен, преминават през специализирани курсове в УМБАЛ „Свети Иван Рилски“ гр. София. Завършили са курс по Мускулно-скелетна ултрасонография, а сред сертификатите им за квалификация са и тези от Световния конгрес за остеопороза от 2018-та, 2019-та и 2020-та година, както и много други. Успоредно с професионалните си ангажименти те са и доброволци към Българския Червен Кръст. Преподават и обучават, желаещите да помагат на хора в беда. Работили са и в Спешно отделение на Многопрофилната  болница  в гр. Сливен, особено активно  в периода на активното разпространение на   Ковид-19.

„Спецификата на нашата работа е в това, че ние работим с пациенти, които страдат от хронични и дегенеративни заболявания. За съжаление тези болести не се лекуват и целта ни е да ги поддържаме в ремисия. Няма напълно излекувани пациенти, важно е непрекъснато да се следи състоянието, което всеки момент може да се обостри. Нашата най-важна мисия е да дадем възможност на пациентите ни да водят пълноценен живот, въпреки заболяванията си“, коментира д-р Анна Стайкова.

Тя е категорична, че профилактичните прегледи са в основата за справянето с този тип болести. Ранното диагностициране е изключително важно за ефективното лечение, за страдащите от остеопороза и други дегенеративни заболявания, причиняващи инвалидизация и влошаване качеството на живот.

Превенцията на заболяванията започва с навременно посещение при специалист. Ревматологичните болести са тихи убийци и често се прикриват зад симптоми, които могат да подведат дори и лекари, че проблемът е от друго естество. Много често се бъркат възпалителните с дегенеративните заболявания. Например симптоми на възпалителните заболявания  като ревматоиден артрит, псориатичен артрит, синдром на Райтер, болест на Бехтерев се бъркат с тези на артрози, спондилози, дископатии и др. Това е така защото всички започват с болки, оток и ограничени движения, като дори се обострят до степен, в която пациентите не могат сами да се обслужват.

За съжаление откриваме тежки стадии на ревматоиден артрит едва когато, като късна проява на заболяването, се появят проблеми със зрението, белите дробове, кръвоносната система, сърцето и други вътрешни органи.

Добрата новина тук е, че нашата специалност се развива в изключително бързи темпове през последните години.  С модерно биологично лечение постигаме изключително добри резултати. Въпреки че е скъпоструващо, то изцяло се  заплаща от здравната каса“, пояснява д-р Анна Стайкова.

Каква е разликата между биологично и конвенционално лечение разясни д-р Иван Стайков също специалист ревматолог в Медицинския център.

„С моноконални антитела се въздейства върху определен цитокин – това са сигнални молекули, които пренасят каскадата на възпалението в тялото. Когато започне възпалителна реакция в организма с помощта на биологичното лечение се овладява тази каскада и се спира възпалението“, разяснява специалистът.

Съвременното лечение е изцяло био-подобно, дори има лекарства, които са със 100% човешки произход и нападобяват напълно човешките клетки и сигнални пътища в тялото. С него се намалява имуномедиирани нежелани реакции в следствие приемане на лекарствата.

Последното ноу-хау в медицината за лечение на ревматични заболявания е, че вече се въздейства върху два и повече цитокина. В началото билогичното лечение се прилагаше само за една сигнална клетка, но към днешна дата то се развива и става все по-широкоспектърно.

Това е от изключително значение за някои възпалителни заболявания като псориатичен артрит, болест на Бехтерев и др.

Още един плюс на биологичното лечение

В сравнение с предходните лекарства, представляващи моноконалани антитела срещу определен цитокин, приемащи се инжекционно, нововъведените янус киназни инхибитори са под формата на таблетки. Това е изключтелно облекчаващо за пациентите, които изпитват дискомфорт и дори страх да си поставят инжекции.

Един пациент много по-лесно се придържа към тази терапия, тъй като не се налага някаква специална организация на ежедневието, за да се прилага.

По-старите лекарства се приемат подкожно и не всеки човек може само да си ги постави. Имаме пациенти, при които личните им лекари не са добре запознати с тези медикаменти и избягват да ги слагат. Те са под формата на инсулинова писалка и не е много по-различно от това, през което преминават диабетиците, но все пак янус киназните инхибитори са значително улеснение както за нас, така и за пациентите“, заявява д-р Иван Стайков.

Преди да се пристъпи към билогично лечение се правят редица изследвания. „Прави се снимка на белите дробове, проследяват се чернодробните показатели АЛАТ и АСАТ, прави се тест за туберкулоза“, разяснява екипът ревматолози.

„Съвременното лечение има много по-малко странични реакции в сравнение с конвенционалните методи, при които се приемат нестероидни противовъзпалителни лекарства за болката. И златният стандарт за лечение „Метотраксат“ има странични реакции.  Започва косопад, създават се диспропорции в диференциалната кръвна картина, повишават се показателите на черния дроб, възможно е да се появи и анемия, страда и имунитетът“, заявява д-р Стайкова.

„Това което искаме на подчертаем с д-р Анна Стайкова е, че като цяло медицината все още не е достигнала до момента, в който ревматичните заболявания могат да бъдат напълно излекувани, защото все още се работи патогенетично т.е. въздействаме на последствията от заболяванията. За това е от голямо значение пациентите да се диспансеризират и непрекъснато да следят състоянието си.  Ние сме на разположение 24 часа в денонощието и седем дни в седмицата. Нашата цел е да достигнем пълна ремисия при всеки случай, но за съжаление много от пациентите са хронично болни от дълги години. За това непрекъснато апелираме за по-висока здравна култура и чести профилактични прегледи“, коментира д-р Иван Стайков.

В Медицински център „Д-р Стайков“ имаме възможност не само да диагностицираме, но и да лекуваме пациентите с методите на физикалната и рехабилитационна медицина. Например болестта на Бехтерев, от която страдат доста млади мъже под четиридесет годишна възраст. При нея лечението основно се извършва, чрез раздвижване с лечебна физкултура и плуване. Специфичното тук е постепенното вкалцяване на целия гръбнак, причиняващо загуба на подвижност и затруднено дишане. Постигнахме изключително добри резултати с биологично лечение и последвала физиотерапия. Точните думи на пациентите след проведената терапия бяха „Ние вече живеем“. Това ни мотивира изключително много да продължим да помагаме и подобряваме качеството им на живот,“ заявява професионалният тандем.

Д-р Анна Стайкова и Д-р Иван Стайков ще приемат пациенти   всеки вторник – преди обяд и всеки четвъртък през целия ден в сградата на Медицинския център на бул. Транспортна 33 в Бургас.

Час за преглед може да си запишете на тел.: 056 99 60 06 и 0892 99 60 06 или на регистратура.


В категории: Здраве


България Всички новини
Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Мисис България Станислава Андреева е сред актрисите, които ще минат по червения килим в Кан И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините Вижте какви са те Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Заплатите на новоназначените колеги станаха в размер на 1400 лв. отново бруто. Което след удръжките означава, че част от социалните работници получават под 1100 лв. Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Атракционният център се намира в парк „Езеро“ в Бургас
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори