×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Основателят и лидер на форума в Давос Клаус Шваб се оттегля
  • Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно Сумска област
  • Русия показа новите коли "Волга", които всъщност са изцяло китайски
  • Подобрява се състоянието на жената, пострадала при катастрофата на входа на Аксаково с автомобил на НСО
  • Прокурорската колегия освободи апелативния прокурор на София Радослав Димов и го награди
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Гугъл постави лична снимка на български софтуерен инженер върху статия за най-бруталния наш сериен убиец


Гугъл постави лична снимка на български софтуерен инженер върху статия за най-бруталния наш сериен убиец
Човекът на снимката се казва Христо Георгиев, но не е „Садиста“, а софтуерен разработчик, които изненадващо приема грешката без излишна драма
01 Юли 2021, Четвъртък, 14:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Алгоритмите на IT гиганта са направили грешка с имената на двамата – Христо Георгиев

Изкуствен интелект погрешно постави снимката на известен български софтуерен инженер, живеещ в Швейцария, като заглавна за статия за един от най-бруталните серийни убийци и изнасилвачи в историята на страната ни. Объркването е станало след като алгоритъмът на Гугъл е взел фотосът на Христо Георгиев и го е сложил автоматично като илюстрация за биографията на друг Христо Иванов, чиито прякор е „Садиста“. Новината съобщи самият софтуерен инженер, който написа, че не е сигурен дали грешката е адски забавна или изключително плашеща.

Христо Богданов Георгиев „Садиста“ е роден в София. Той е отговорен за убийствата на 5 човека, основно жени. Той става „известен“ с прякора си заради бруталния начин, по който отнема живота на жертвите си – с нож, намушквайки ги повече от 20-30 пъти и захвърляйки труповете край стари сгради. Разследването му е станало известно не само заради бруталността при екзекуциите, но и защото това е един от малкото подобни случаи в Народна република България. Той е арестуван и осъден на смърт чрез разстрел на 28 август 1980 г., когато е бил на едва 23 или 24 г.

Софтуерният инженер Христо Георгиев пък е роден в Ямбол. През 2016 г. лично президента Росен Плевнелиев награждава неговия студентски стартъп „Centrioda”, който през същата година е представил страната ни на Международния конкурс за стартъпи в Европа. Разработеният от Георгиев и екип негови колеги от университета софтуер помага на професионални собственици и управители на имоти да разпределят приходите си много по-ефективно. 

Между двете личности буквално няма допирни точки, но въпреки това „безгрешният“ алгоритъм на Гугъл е успял да обърка снимките им, като по този начин създава потенциални проблеми на Георгиев, който в момента работи в IT отдела на престижна банка в Швейцария.

„Нямам представа как това може да се е случио. Изглежда алгоритъмът на Гугъл някак погрешно е асоциирал моята снимка със статията за серийния убиец. Това е изключително странно, защото името ми не е специално, не е униккално; буквално има стотици други хора, които носят това име. Въпреки всичко това обаче моята лична снимка се озова на бруталната статия „Садиста“, написа Христо Георгиев.

Няколко дни по-късно статията за убиеца вече е променена и няма следа от снимката на софтуерния инженер. До момента обаче не е ясно дали от компанията са се извинили публично на Георгиев.

Грешката, макар привидно невинна, поставя на преден план сериозен проблем с информацията в интернет и това доколко може да се вярва на изкуственият интелект, който сортира данни в мрежата. 
 


В категории: Бургас


17
Коментара
Флагман.БГ Задържаха близо 400 г наркотици в Софийско Задържаха близо 400 г наркотици в Софийско 23/05/2024, Четвъртък 18:24 0
Флагман.БГ Вдигат паметник на гларуса във Варна Вдигат паметник на гларуса във Варна 23/05/2024, Четвъртък 16:54 1
17
Коментара по темата
17.
П
01.07.2021 15:20:21
2
1
Искам да благодаря на Флагман че от тази седмица отблокираха коментарите и полнаха да стават търпеливи към другите сини партии.
Браво! Това е свобода на словото.
Всички сме полезни
Всеки може да ви помогне да ви подадем сигнали да ви помогнем.
Свободата на словото дори под платена статия бъдете смели думата не боли ако е истина.
Бъдете смели журналисти.
Търсете корупция нечестността нарушенията.
Българина трябва да в свободен да наема уволнява без синдикати и глупави правила да спират отношенията на работник и работодател.
Това са заветите на Thomas Paine основателя на демокрацията в Щатите - първата държава с демокрация.
16.
К
01.07.2021 15:08:27
6
3
Вчера даваха видео от боко в турско село той пише автографи те му казват имената си той ги пита как се пишат. Ти в България да не знаеш имената на поданиците си!!! Боже.
Цар Борис навремето е обикалял всички села на България предрешен като селски работник з да види как наистина живее населението и дали реформите се изпълняват.
А нашия с черната колата влиза и не им знае имената… излягация. И от този човек те очакват позиция.
15.
Широк Хълм
01.07.2021 14:52:49
6
1
Гарантирам Чичо Гугъл ще бие всяко едно висшо училище по знания заедно с леля Ютуб няма нещо което да не мога да науча там.
Просто нашите средни и висши сгради и цяло министерсво на образованието стават излишни за 80% от знанията.
Тогава не трябва да им се плаща за тези знания след като ги има безплатно.
14.
Люба
01.07.2021 14:45:18
7
1
Идеята на соц образованието е тази:
Нищо не плащаш за нищо не ставаш.
Същото важи и за Гугъл но там поне корпорациите плащат за да стане продукта ок.
Чрез реклами.
А във соц образованието нито корпорациите плащат нито учениците плащат нито някой плаща на учителите да дойдат да преподават вместо да ходят да работят за Майкрософт.
13.
hjdsa
01.07.2021 14:41:25
0
0
LGBT и либералите и извънземните човечета и Байдън... всички са в конспирация.
12.
Магнитна Буря
01.07.2021 14:40:29
1
3
Що Гугъл бе младежи и той е измислен 50% от Сергей Брин имигрант от Русия в Станфорд но със без технологията и знанията там нямаше как Сергей да го измисли в Кремъл.


В руската търсачка писах да ми кажат за чичо Митко дали ще става космонавт.
11.
*********
01.07.2021 14:30:28
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
10.
Fgtji
01.07.2021 14:29:12
5
5
Има един Христо розовия червена номенклатура с лодка ходеше до Росенец , да не е този човек дето трябва да му сложат снимка за Садиста?
9.
Елита преди Пляс Пляс по Дупата
01.07.2021 14:22:21
0
0
Туй вече 14 дена 20 бели хора от София се въртят около Бургад и редакцията на Флагман и другите редакции и не работят нищо а са свързани с групата на охранителя на Тодор Живков. Бива мурзел….
Интересни хора за проучване откъде имат парички да не работат две седмици…
8.
Кърджалийска Пипи
01.07.2021 14:16:42
0
6
Ами да прави сте.
Кой колкото плати толкова получава.
В детска градина нищо не плащате нито език научавате нито може да поправите нещо във градината като Швейцарските деца които си плащат но и учат.

Помните ли ГЕРБ дето писаха през 2016 година че щяло да има бързи влакове до Бургас до 2020.
7.
Истината
01.07.2021 14:13:09
0
5
Щом в една седмица и бананите цъфнаха на лицето Любчо Герба във Бургас всичко е наред.
6.
до 2
01.07.2021 14:12:37
4
6
Гугъл изобщо не е тъп. Гугъл е зъл, мръсен и продажен!
5.
Добрият манаф Муртаза
01.07.2021 14:12:25
0
4
Ашколсун, чок гюзел и гиздав е.....
4.
*********
01.07.2021 14:11:04
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
3.
Здраве да е...
01.07.2021 14:10:09
0
7
Някои от нас са свикнали с "информацията" доставяна от изкуствен интелект. Трагедията е, че болшинството я приемат за чиста монета и "новини" и коментират, и се пенят, и се карат, и се възмущават, генерирайки негативна енергия за матрицата, която е и целта на "новините"!
2.
нормално
01.07.2021 14:09:05
4
6
Гугъл е тъп!!!
1.
*********
01.07.2021 14:08:56
1
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ЛГБТИ разбра, че няма как да пробие сред консервативните българи и таргетира децата чрез киното ЛГБТИ разбра, че няма как да пробие сред консервативните българи и таргетира децата чрез киното Ролята на лошите, разбира се, поемат закостенелите родители, които не разбират поривите на младите души Училището не трябва да е само сбор от уроци, изпитвания, оценки, а свят, в който учениците умеят да се забавляват Училището не трябва да е само сбор от уроци, изпитвания, оценки, а свят, в който учениците умеят да се забавляват Не можем да заменим ролята на учителя с робот, но в много от предметите дигитализацията навлезе  Жена почина в зъболекарски кабинет Жена почина в зъболекарски кабинет ИА „Медицински надзор“ назначи проверка по случая Разследват полицай, предлагал секс на 13-годишно момиче Разследват полицай, предлагал секс на 13-годишно момиче Униформеният е временно отстранен, след като в социалните мрежи е публикуван скандален клип Банките затягат ипотечното кредитиране Банките затягат ипотечното кредитиране От АББ отбелязват още, че банковата система у нас се характеризира с високи нива на капиталова адекватност Популярните бургазлии, които изпращат абитуриенти своите деца от Випуск 2024 Популярните бургазлии, които изпращат абитуриенти своите деца от Випуск 2024 Сред тях има бъдещи лекари, прависти, криминалисти и IT специалисти За екипа ми няма задна скорост, отсече Иван Гешев и представи листата на КП „Граждански блок” в Бургас За екипа ми няма задна скорост, отсече Иван Гешев и представи листата на КП „Граждански блок” в Бургас Партии в България няма, те са търговски дружества, които целят само едно - търговия с власт и влияние, каза лидерът на Коалицията Акад. Николай Денков, ПП-ДБ: За 3 години напреднахме 3 пъти по-бързо, отколкото за 12 г. с ГЕРБ и Борисов Акад. Николай Денков, ПП-ДБ: За 3 години напреднахме 3 пъти по-бързо, отколкото за 12 г. с ГЕРБ и Борисов Делян Пеевски и Бойко Борисов "дръпнаха ръчната спирачка" на държавата и затова отиваме на избори. България може да се управлява и без ГЕРБ, категоричен е доскорошният премиер След няколко часа скандали: СОС няма решение за рестарта на лифтовете на Витоша След няколко часа скандали: СОС няма решение за рестарта на лифтовете на Витоша Скандалът започна, след като преди дни собственикът им обяви, че и последният работещ доскоро лифт на Витоша- Симеоновският, окончателно спира работа Стана ясно кой е самоубиецът, скочил от Моста в Бургас Стана ясно кой е самоубиецът, скочил от Моста в Бургас Стойчо Ст. решил да сложи край на живота си 
Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Настоящите географски координати, установени от Съвета на министрите на СССР през 1985 г., „не отговарят напълно на сегашното географско положение“, твърдят авторите на проекта Той задмина по богатство майка си Той задмина по богатство майка си Имението Сандригам и замъкът Балморал са най-ценните активи Рейтингът на Джо Байдън се срива Рейтингът на Джо Байдън се срива Падна до най-ниското си равнище за последните две години Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Кирил Логвинов коментира плана за подаряване на Украйна печалбите от замразените руски активи  Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно части от Сумска област. Очаква се и там настъпление на окупаторите Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Хороскоп за деня – 22 май 2024, сряда Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия Почина известен журналист Почина известен журналист Погребението ще бъде от 14 часа утре на гробищата на "Рогошко шосе" Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня - Разделихме се с жената!
- Вземи бутилка, да "удавиш" мъката!
- Не става!
- Защо, пари ли нямаш?!
- Пари има, мъка НЯМА!...
Виц на деня Виц на деня -Както казва Кобилкина: Има два вида рускини - вменяеми и невменяеми.
По време на с*ксове едните викат "в меня", а другите - "не в меня".
Статус във фейсбук Статус във фейсбук 9. Наистина харесвам обувките си. Удобни са, когато тъпчеш хората.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори