×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • От 7 юни започва изплащането на пенсиите , обезщетенията за безработица - на 17 юни
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Икономически погледнато, нормално е част от фирмите в туризма да фалират при толкова сериозна криза


Икономически погледнато, нормално е част от фирмите в туризма да фалират при толкова сериозна криза
Не е сега моментът за смяна на ръководството на Министерството на туризма - то работи само месец, казва Димитрина Горанова от АБТТА
Ключови думи: АБТТА, ОБТ, БАТА
29 Юни 2021, Вторник, 14:41 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Държавата не осигури директни компенсации на клиентите за провалени почивки, това е причината за проблема сега, смята председателят на АБТТА

Казусът „Музенидис“ в Гърция стана повод за протест на българските туроператори от сдруженията ОБТ и БАТА. Вчера те дадоха пресконференция, на която поискаха оставките на служебната министърка на туризма Стела Балтова и нейните заместници. Днес направиха митинг пред президентството. От Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) обаче не са съгласни. Разговаряме по темата с председателя на АБТТА Димитрина Горанова.

- Г-жо Горанова, защо АБТТА не подкрепя протеста и не сте солидарни с ОБТ и БАТА?

- Доколкото съм в течение, протестът е във връзка с последното постановление, което регулира новата помощ от 16,5 млн. лв, но е по-скоро за искане на оставка. Ние не смятаме, че сега е моментът за смяна на ръководството на Министерството на туризма (МТ), без да заемаме позицията на защита или да правим оценка на МТ. Просто смятаме, че срокът от един месец, в който те работеха, е изключително кратък, за да се правят каквито и да е изводи. Още повече че те са част от служебното правителство, което се предполага, че ще продължи да функционира още максимум два месеца. Така че, за този кратък срок смятаме, че ще е във вреда на бранша да има непрекъсната смяна на ръководството. Това ще възпрепятства работата по проблемите на сектора.

- Виждате ли някаква партийна пристрастност в случая? Имате ли някакви съмнения?

- Не. Много Ви моля, не! В никакъв случай не искам изявленията от името на АБТТА да имат някакъв политически нюанс или пък да определят колегите дали имат пристрастия или не. Не смятам, че искането на оставка или протестът въобще е свързан с някакви предизборни кампании. По-скоро смятам, че колегите отстояват позицията си.

- Те казват, че в постановлението на Министерски съвет законът е дописан. Как гледате на този аргумент?

- Законът гласи: „Средствата по ал. 3 се предоставят при условия, критерии и ред в размер на процент от оборота, определени от Министерския съвет по предложение на министъра на туризма“. При положение че законът казва, че критериите и редът се определят от Министерски съвет, ние не виждаме нарушение на закона. В крайна сметка всяка една помощ, всеки един закон се отрегулира и конкретиката се дава с постановление, наредби и т.н.

- Те го тълкуват, че се получава дописване на закона, което силно ограничава възможностите да получат тази помощ, но това е юридически казус...

- По-скоро е юридически казус, но ние също се консултирахме с юристи. Те не смятат, че има някакво нарушение на закона с подзаконов нормативен акт.

- От ОБТ отправиха упрек към вас, че не се занимавате с реална туроператорска дейност...

- Чух го това и съм много изненадана. Нашият бизнес е много разнороден. Много колеги са чисти туроператори, които предлагат единствено и само чартърни почивки и нищо друго. Повечето от нас предлагат различни продукти. Особено сега в тази криза, когато за нас е важно да имаме някакви продажби, независимо какви са те. Разбира се, например, когато продавате само самолетен билет или само хотелско настаняване, това не е туроператорска продажба. Но съгласете се с мен, че ако един клиент, който си е купил миналия месец чартърна почивка, но днес иска да си купи от мен само хотелско настаняване или само билет, аз няма да го върна. Естествено, в дейността на някои фирми повече е изразен единият или другият вид продажби. Така че, да, те са прави, че не всички са чисти туроператори - по тяхното определение, но те казаха, че някои от нашите членове не са туроператори, защото са основно incoming агенции. Ами какви са те?! Те предлагат пакетни услуги – настаняване, транспорт, екскурзоводски услуги, посещения в музеи и т.н. И цялото това нещо го предлагат като пакет. Ако това не е туроператор, значи те имат някакво странно тълкуване и на закона за туризма, а не само на закона за извънредното положение.

И по повод на това кой е и кой не е туроператор, те в своите искания за оставка казват, че всъщност клиентите, чиито посещения в Гърция са резервирани през „Музенидис“, ще пострадат и трябва да им се върнат пари. Според закона за туризма, който се основава на европейската директива за пакетни пътувания - говорим за пакетни пътувания, туроператорът е длъжен да върне в срок от две седмици заплатената сума. Но пътуванията за Гърция не са пакетни. Точно това, което казаха и колегите вчера на пресконференцията. Това е едно чисто хотелско настаняване. Защо те тогава засягат случая с „Музенидис“, при положение че това не е туроператорска дейност в частта пакетни пътувания. Значи, един път туроператорът е едно, един път е друго. Аз в никакъв случай не искам да влизаме в конфликт и не търсим конфликт с другите организации, но просто имаме различни виждания по определени теми.

- Вчера пред БНР споменавате, че е нужно да се дадат конкретни компенсации на пострадалите туристи.

- Това беше идеята на част от бранша още миналата година. Още в началото трябваше да е такава линията, по която да работи Министерство на туризма съвместно с Министерство на финансите, разбира се. За съжаление това не се случи. Защото бяха отпуснати едни общи помощи. Всяка от фирмите ги използва за различни неща – дали за покриване на разходи, дали за връщане на пари на клиенти... Затова сме в тази ситуация, при която една година по-късно все още има невъзстановени средства. Просто двете неща не трябваше да се смесват. Оттук идва и проблемът с новата програма. При предходната програма, по която се отпускаха по 4% от оборота за 2019 г., имаше условие за приоритетно връщане първо на сумите към клиента и, ако те са по-малки от 4% от оборота, фирмата да използва отпуснатите средства за покриване на оперативни разходи. Обаче, за съжаление, се оказва, че някои от колегите тази думичка „приоритетно“ са я тълкували по различен начин.

- Проблем все пак има, но може би следващото правителство трябва да го реши.

- За съжаление, не знам дали няма да е късно, докато дойде следващото правителство. От друга страна, може би трябва да кажа, - макар че няма да се хареса на някои колеги от бранша, - че в крайна сметка толкова сериозна криза, която никога не е съществувала преди, няма как да не се отрази на някои пагубно и няма как всички да излезем сухи от бурята. Между другото, вече една година всеки един от нас очаква момента, в който някои фирми ще започнат просто да закриват дейност или просто да фалират. Това смятам, че е съвсем нормално предвид ефекта на кризата. От една година тя се отразява със спадове от над 70%, понякога стигат и до над 90% от дейността. Това е съвсем нормално, икономически погледнато, стечение на обстоятелствата. За съжаление, колкото и да не се харесва на никой от нас.

 


В категории: Бизнес , Политика


Рецепта за киш с тиквички и бекон
Рецепта за киш с тиквички и бекон 03/06/2024, Понеделник 21:00 0
6
Коментара по темата
6.
За вас фалит, а за дръги затвор!
29.06.2021 16:31:44
1
8
Жив да не бях!
Година и половина след началото на световно блокиране на пътуванията, което на практика прекрати туристическата дейност, представител на бранша схвана, че е нормално някой от тях да фалират!
Уважаема госпожо еди коя си, от еди коя си туристическа бла бла организация - не само, че е нормално, ами трябваше да фалирате отдавна. Но вместо това без да се спазва законът за държавните помощи, т.е. без да се упражнява контрол от този, който ги отпуска (в случая министерство на туризма, което щедро раздаваще европейски и държавни пари на вас) ви се пълниха гушите под предлог, че връщате пари на хората. Вие не само, че масово не ги връщахте, а и получавахте още и още и още..от нашите данъци! Не само, че трябва да фалирате, ами ако се спазва закона, този който ви ги е давал без да контролира за какво ги харчите е за затвора! Но невнятната нова министърка смело замазва поразиите на старата. Чак след днешния ви нагъл протест се усети, че ще обере парсата и заговори за законосъобразността на държавната помощ за вас. Министерство на туризма е единственото, за което Служебния кабинет не е казал, че има нарушения... Плажове, пари за национален маркетинг, обществени поръчки...там всичко си им е наред....Случайност? Българинът отдавна не вярва на такива случайности!
5.
Само схеми
29.06.2021 16:12:14
2
8
Псилюту вярно е
Голяма грешка е да се спасяват всички
А тия които най-много реват, от Слънчака най-много заслужават да глътнат вода
4.
до 3
29.06.2021 15:38:31
2
6
Нали знаеш, че тук всяка идиотщина е "нормална"... "Нормално" е и да не върнат парите на хората! А най-голямата трагедия е, че болшинството от млекодайните биологични единици СЪЩО го смятат за нормално! Пей сърце за крадците!
3.
:)
29.06.2021 15:30:32
4
7
"Икономически погледнато, нормално е част от фирмите в туризма да фалират при толкова сериозна криза"
Really?
2.
до 1
29.06.2021 14:57:44
2
10
Иди на протеста, тулупа обещава да помогне
1.
Нагъл Тъпанароператор
29.06.2021 14:56:37
1
15
Язък, с тия малки помощи тая година няма да мога да си купя Жипка
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сексоложка посочи 6 малко известни вида оргазъм и как да ги постигнете Сексоложка посочи 6 малко известни вида оргазъм и как да ги постигнете Аналният секс все още е до голяма степен тема табу, но все повече жени го пробват – и доста им харесва Докато кмет открива празника на децата, мъртвопиян заби колата си в магазин в Черноморец Докато кмет открива празника на децата, мъртвопиян заби колата си в магазин в Черноморец Дрегерът му посочил 1,89 промила алкохол 7 ясни знака, че просто не сте създадени за връзка 7 ясни знака, че просто не сте създадени за връзка Причината някои хора да са сами, не опира до липса на късмет 2 зодии през месец юни ще се сблъскват с огромни обрати в живота, ето какво им предстои: 2 зодии през месец юни ще се сблъскват с огромни обрати в живота, ето какво им предстои: Ето кои са те  Хиляди прииждат за нестинарската магия в сърцето на Странджа тази вечер Хиляди прииждат за нестинарската магия в сърцето на Странджа тази вечер Цяла плеяда от ректори на български университети гостува в село Българи, идват държавници и много родолюбци Созопол ще има любимо място за снимки – две магаренца, Общината търси скулптор с конкурс Созопол ще има любимо място за снимки – две магаренца, Общината търси скулптор с конкурс В процедурата на общината могат са участват, както професионални скултори и художници, които са се доказали като имена на българската култура, така и студенти със свои произведения и проекти Рецепта за киш с тиквички и бекон Рецепта за киш с тиквички и бекон Вкусно пролетно-лятно ястие Периодичното гладуване подобрява здравето на червата и помага в отслабването Периодичното гладуване подобрява здравето на червата и помага в отслабването Учени за пръв път изследват задълбочено ефекта от периодичното гладуване върху червата Какво говори социологията преди изборите - предстои ли сензация? Какво говори социологията преди изборите - предстои ли сензация? Все още огромна част от хората, които традиционно гласуват на избори, се колебаят дали и за кого да гласуват Опашка от желаещи кандидат-студенти в Университет "Проф. д-р Асен Златаров" Опашка от желаещи кандидат-студенти в Университет "Проф. д-р Асен Златаров" Документи се приемат от 3 юни до 28 юни
Той е милиардер и стана младоженец на 93 години Той е милиардер и стана младоженец на 93 години Рупърт Мърдок сключи брак с 67-годишната пенсионирана руска молекулярна биоложка Елена Жукова Сребърен ланец спаси собственика си от куршум Сребърен ланец спаси собственика си от куршум Куршумът се заклещил в бижуто около врата на мъжа и така той се отървал само с дребна драскотина Заради честите инциденти - ще седим залепени за седалките по време на полет Заради честите инциденти - ще седим залепени за седалките по време на полет По-често опасно друсане заради промени в климата Първата жена президент на Мексико е с български корени Първата жена президент на Мексико е с български корени Те бягат от България в началото на 1940-те, за да избягат от Холокоста Най-малко 14 души пострадаха от мълния в Чехия Най-малко 14 души пострадаха от мълния в Чехия  Пет деца са сред ранените Ще приеме ли "Хамас" планът на Байдън за примирие в Газа? Ще приеме ли "Хамас" планът на Байдън за примирие в Газа? Израел също не е дал официален отговор Гришо бори историята, класира се на четвъртфинал на "Ролан Гарос" Гришо бори историята, класира се на четвъртфинал на "Ролан Гарос" Тенисистът ни победи световния номер 8 Хуберт Хуркач Нацепен охранител изрита мъж в главата пред погледа на детето му Нацепен охранител изрита мъж в главата пред погледа на детето му   Пострадалият пътувал с половинката си и детето им с фолксваген Китай се опитва да провали мирната конференция, избухна Зеленски Китай се опитва да провали мирната конференция, избухна Зеленски Китай, който предложи свой мирен план за конфликта, смята, че все още не са налице подходящи условия за неговото уреждане Турските власти арестуваха двама заради рухналия блок в Истанбул Турските власти арестуваха двама заради рухналия блок в Истанбул Загина един човек, а осем души са ранени
Владимир ЧУКОВ, анализатор Владимир ЧУКОВ, анализатор В Москва искат идването на Тръмп, в Техеран искат точно обратното Виц на деня Виц на деня - Сийке, какво ново?
- Най-после моят спря да ми изневерява.
- Така ли?! И от кога?
- Утре стават 40 дни.
Виц на деня Виц на деня - Синът ми е студент, ама едва го издържам!
- Почакай, да завърши, тогава да видиш, инженер как се издържа.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За тези, които обичат слабите и стройни жени - помнете, че дебела змия няма!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори