×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ГЕРБ към премиера: Разследван ли е новият шеф на ДФ "Земеделие" Борис Михайлов за данъчни измами?


23 Юни 2021, Сряда, 15:31 ч.
Автор: Флагман

Лицето Борис Михайлов - разследван, арестуван, съден,това ли е новият шеф на фонд "Земеделие"

 

Разследван ли е новият шеф на ДФ "Земеделие" Борис Михайлов за данъчни измами? Този един-единствен въпрос зададоха на брифинг, продължил 2 минути, Тома Биков и Томислав Дончев от ГЕРБ. Борис Михайлов беше назначен на поста на 10 юни, когато предшественикът му Васил Грудев беше освободен от поста на изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие".

През 2008 г. срещу лицето Борис Давидов Михайлов е внесен обвинителен акт за документни и данъчни измами. Обвинителният акт е срещу него и още шестима души. Обвинението е за участие в организирана престъпна група, действала в периода 2001 - 2004 г., заяви Тома Биков от ГЕРБ, цитиран от Епицентър.бг.

Лице със същите три имена е било задържано в организирана престъпна група, източила 15 млн. лева ДДС през 2004 г. Въпросното лице е било задържано в качеството му на директор на дантъчното управление в столичния район "Овча купел". Разследващите тогава са установили, че престъпната група, в която е участвало лицето със същите имена, е плащала на лица да регистрират на тяхно име фирми с фиктивна дейност, добави Биков.

"Аз имам само един въпрос. Лицето Борис Михайлов - разследван, арестуван, съден, същият ли е, който на 10 юни тази година, е назначен за изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие", каза на свой бившият вицепремиер Томислав Дончев, отправяйки въпрос към служебния кабинет, назначен от президента Румен Радев.

В CV-то на новия шеф на ДФ "Земеделие" Борис Михайлов, разпространено от Министерството на земеделието, пише: 

Борис Михайлов е роден през 1959 г. в София. Той притежава магистърски степени по икономика и право. Също така има завършен курс по мениджмънт в САЩ, както и квалификационни курсове в областта на приватизацията, приватизационните фондове, стоковите, фондовите и валутните борси. Работил е като ревизор в Министерството на финансите, управител на консултантска фирма в областта на финансите и правото, както и като адвокат по данъчно и наказателно право.

Заместниците на новия изпълнителен директор ще бъдат Боряна Алексова, Петя Славчева, Георги Динев и Владимир Атанасов.

Колегите от Епицентър припомнят, че през 2004 година бяха арестувани шестима души от група, която е източвала ДДС. По искане на прокуратурата те бяха задържани под стража като организирана престъпна група, наречана тогава от главния прокурор Никола Филчев и главния скеретар на МВР Бойко Борисов "фабрика за източване на ДДС" ,за която се смята, че е ощетила хазната с около 15 милиона лева".

Официално полицейският капан щраква на 1 октомври 2004 година. В него се озовават трима данъчни служители - Марио Камишев, шеф на ДС Витоша, Борис Давидов (Михайлов) - инспектор в ДС Овча купел, Цанко Дренски и Теодор Делчев от ДС Триадица, Пламен Калчев, който се смята за тартор на групата, и съпругата му Цветелина. По време на обиските спецполицаи изпадат в тежко недоумение от разкоша, с който се сблъскват. "Имаше цели стаи, направени на гардероби и пълни все с маркови дрехи и обувки", коментира офицер от НСБОП, участвал в задържането на Калчев и компания.

Съдът реши, че по делото има представени достатъчно убедителни доказателства за четирима от обвиняемите – за мозъка на групата Пламен Калчев и неговата съпруга Цветелина, за Ивайло Колев и за отговорния данъчен служител от община “Овча купел” Борис Давидов - (Борис Давидов Михайлов, за когото днес ГЕРБ пита премира дали същият е назначен за шеф на ДФЗ). Поради това съдът определя за тях мярка за неотклонение “задържане под стража” като се мотивира с тежестта на повдигнатите обвинения за документна измама в особено големи размери за източване на 3 милиона лева от ДДС.
Престъплението е със сложен механизъм, а групата е с висока степен на организираност, се казва в мотивите на магистратите.

Борис Давидов, който по това време е член на софийския “Ротари клуб”, е поискал смекчаване на мярката, тъй като боледувал от туберкулоза. За него, в тефтер, открит в нелегалния офис, е вписано, че е получавал суми от Пламен Калчев.

Тогава вестник "Сега" съобщава следното: "Арестуваните данъчни са Марио Камишев - директор на данъчна дирекция "Витоша" и Борис Давидов - служител в данъчното на "Овча купел". Имената на задържаните бяха обявени по време на съвместна пресконференция на главния прокурор Никола Филчев и главния секретар на МВР ген.-лейтенант Бойко Борисов, посветена на операцията. 

Според главния прокурор разбитата група била "фабрика за източване на ДДС".

При разследването било установено, че престъпната група плащала на лица, за да регистрират на свое име фирми с фиктивна дейност. След това тези дружества издавали фалшиви фактури за фиктивно извършени сделки по внос на стоки от различен характер. В предмета на сделката те вписвали покупко-продажба на черна и бяла техника, китайски стоки и др. Така фирмите се "напомпвали" с начисления ДДС от фиктивните сделки. След това те подавали молба за възстановяване на данъка от държавата. Така измамниците нанесли на държавата щети за милиони левове.

За да "улеснят" схемата, измамниците "вербували" данъчни, които издавали неверни документи, удостоверяващи обстоятелства по търговската дейност на фирмите и така давали основание за неправомерното усвояване на ДДС. Полицейската проверка е установила, че регистрираните фирми нямат складова наличност, чрез която да извършват уж регистрираните финансови обороти на фирмите. Проверките показали, че дружествата са "кухи" - с несъществуващи адреси, складове и персонал. След употребата на въпросните фирми, те по класическата вече схема много бързо се прехвърляли на лица с нисък социален статус, най-често роми. По този начин те "обезсмислят" възможността за контрол върху дейността и възстановяването на нанесените щети.

Тези фирми - наричани на професионален жаргон "повдигачи" - акумулират незаконния ДДС и след като продадат стоката на последната група фирми, го теглят от републиканския бюджет. Последният етап от операцията е фиктивен износ (главно през митническо бюро Горубляне и през Столична митница) на около 50-60% от стоката, който осигурява връщането на ДДС в срок от 45 дни, вместо за обичайните три месеца. 

При разследването било установено, че един от помагачите на организатора - Ивайло К., е собственик на фирма, известна като контрабанден вносител на китайски стоки, който работи за Николай Методиев-Пилето, твърди МВР. Срещу него има образувано следствено дело за контрабандата на близо 250 тира с китайски стоки, маскирани като строителни материали.

От услугите на Пламен К. и създадената от него мрежа от фирми с несъществуваща дейност се ползвали и други структури, занимаващи се с внос. Престъпната група е разполагала с таен офис, където са изготвяни фалшивите документи, необходими за извършването на данъчните престъпления. Офисът работел в пълна конспиративност, а документите са попълвали от няколко наети счетоводителки. Фирмата държала и официален офис на столичния бул."Витоша".

При обиски в жилищата и офисите на организатора на групата са открити десетки касови апарати на различни юридически лица, множество печати на фирми, над 40 класьора с данъчни досиета - регистрации на фирми, касови книги и кочани с подпечатани фактури, касови бележки и митнически декларации. Открити са още платежни нареждания, нотариални актове, записи на заповед и значителна сума пари.

Разплитането почнало, когато наскоро при един от случаите на депозиране на поредната папка с фалшиви данъчни декларации, нищо неподозираща служителка от столична данъчна служба открила между документите плик с голяма сума пари. Тя съобщила на МВР за неочакваната находка, като помогнала за установяване на самоличността на приносителя.

През април 2004г. самата Главна данъчна дирекция разкри и уволни 22-ма дънъчни като съпричастни, че са подпомогнали източването на 11 млн.лв ДДС.

Новоназначеният директор на Фонд „Земеделие“ Борис Михайлов е съден за документални и данъчни измами, но е оправдан и дори впоследствие е осъдил държавата за това, че е набеден. Това потвърдиха по-късно за „Хоризонт“ от Министерството на земеделието.

Информацията е в отговор на публично отправен по-рано от страна на ГЕРБ въпрос дали лице с име Борис Михайлов, което е разследвано и съдено за данъчни измами, е същият, който оглави на 10 юни тази година фонд „Земеделие“.
Очаква се по-късно днес директорът на структурата, която разпределя 2 млрд. лв. годишно европейски пари, да даде брифинг в Министерски съвет и лично да отговори на журналистическите въпроси.


В категории: Политика


5
Коментара
5
Коментара по темата
5.
Контра
23.06.2021 22:05:00
0
3
Тиквун лежал ли е в Чехия за канал за крадени автомобили?
4.
Някой
23.06.2021 18:49:00
1
1
Ти е мътил главата на тебе..... с шамари ли с други работи ли???Ти си знаеш!
3.
Не че нещо
23.06.2021 17:37:14
1
7
Разследван да, щото е мътил водата на някой, накрая осъдил прокуратурата, сега ще осъди и тея двамата дето са зинали да защитават нещото.
2.
Така
23.06.2021 16:02:46
3
7
задържан, разследван, съден и след това оправдан ?!
Че и държавата осъдил !?
Като Цецо Асансьора ! Бичето защо не попита нещо за Цецо дали е същият човек, който им управляваше партията цели 14 години ?
1.
мислещ
23.06.2021 15:40:05
3
11
Ох, милите гербаджии!
Всеки ден свикват пресконференции, та дано някой балък им се върже на глупостите!
Иде време за затвора, кое не разбраха точно?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" "Алек мразеше да я целува, дори личеше, че го е гнус", коментират в нета Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Блъснали са се бус и тир Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Превенцията срещу разпространението на наркотици е на фокус в МВР Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Три патрулки са заклещили автомобил, като искат да арестуват шофьора, но той не излиза от возилото си Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! "Пиесата, която се обърка" е невероятен спектакъл  Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово По време на 6-дневния пробег с нея ще пътува видео оператор и фотограф, който ще заснеме и покаже красотата на Черно море, видяна по един различен начин Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител и генералният консул се обединиха около инициативи за социализирането и образованието на деца от семейства в затруднено положение Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Иван Анастасов е ученик в 9- ти клас в СУ "Юрий Гагарин", където негов индивидуален треньор е Георги Терзиев Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Той бе сред пионерите в създаването на Отделението по ушно-носно-гърлени болести на МБАЛ „Бургасмед” още през 2012г. Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Искат вето върху промените в Закона за добавената стойност 
Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Осъдиха я на суров затвор Сърбия купува от Китай девет електрически влака Сърбия купува от Китай девет електрически влака В Белград Си Цзинпин ще отбележи 25 години от бомбардировката на НАТО над китайското посолство Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Ранените момчета са играели футбол по време на взрива "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва От сделките гигантът може да получи около 150 милиона долара Полски съдия избяга в Беларус Полски съдия избяга в Беларус Томаш Шмид поиска политическо убежище в Минск и бе обвинен в шпионаж Почина уважавано име от академичните среди Почина уважавано име от академичните среди Проф. Джингова активно участваше в създаването на специалността "Ядрена химия" във Факултета по химия и фармация на Софийския университет Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Климатолозите вече потвърдиха, че изменението на климата е причинило някои специфични метеорологични крайности Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Валери Григоров говори след тримесечното предизвикателство  Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Пръв се разболял големият ѝ син Янчо, който се оказало, че нямал трета поставена доза от задължителната ваксина срещу заразата Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори