×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Без бетон и желязо на плаж „Силистар“ – остава си късче от рая (СНИМКИ)


Без бетон и желязо на плаж „Силистар“ – остава си късче от рая (СНИМКИ)
Изградени са спасителни постове не по традиционния начин – от желязо, а от изцяло натурални материали
28 Май 2021, Петък, 11:00 ч.
Автор: Анна ДОБРЕВА

Закупена е линейка и за първи път от три години на плажа ще има спасители и медицински персонал от 1 юни

Новият концесионер на "Силистар" от няколко седмици е започнал усилена подготовка за летния сезон. Действията му провокираха стотици коментари във фейсбук, на които той отговори с подробен отчет за свършената работа. 

Кирил Йовнов – стопанинът на един от най-красивите плажове по южното ни Черноморие, предприе редица дейности за облагородяване на района, с които цели да превърне това късче от рая не само в красива, но и безопасна за плажуване зона. За целта са използвани изцяло естествени материали и не е излята нито капка бетон. Желязото също е спестено за сметка на модерни конзолни констукции по немска технология.

Концесионерът очевидно приема сериозно отговорността, която носи за стопанисване на уникалната плажна ивица.

Резултатите от свършената до момента работа са видни от кадрите, които Йовнов предостави на Флагман.бг 

Това е реновираният път до плажа. До преди месец бе почти невъзможно до „Силистар“ да се стигне с автомобил заради огромните ями 
Ивицата е почистена и са положени 400 метра дървени пътеки по целия плаж. Те са от естествено дърво и ще осигурят удобно преминаване както на майки с малки деца, така и на хора в инвалидна количка. Вляво е ивицата преди почистването, а вдясно - снимка от днес

Видно е, че са положени огромни усилия зоната да се превърне в отлична дестинация за плажуване, но това не е всичко.

Помислено е и за безопасността на туристите и получаване на навременна помощ.

Закупена е линейка и за първи път през последните 3 години на плаж „Силистар“ ще има спасители и медицински персонал от 1 юни

 

Изградени са спасителни постове не по традиционния начин - от желязо, а от изцяло натурални материали
Мостът е конзолен, изграден е по-немска техонология. Дълъг е15 метра, преминава над  реката без да се налагат бетонни фундаменти. Така плажът на „Силистар“ става достъпен за всички
С корабно въже са обградени дюните на плажа. Целта на начинанието е по този начин да се ограничи ходенето по тях и газенето върху защитени видове растения като пясъчната лилия

По одобрена схема от държавата концесионерът има право да отвори четири заведения на плажа, но той сам обяви, че няма да са толкова.

„Ще има два обекта, които няма да са в така наречения Мутро-хай-лайф стил, а ще бъдат стопанисвани от хора от района и община Царево. Аз живея и съм роден в град Царево. Роднините ми са от с. Синеморец, с.Бродилово и с. Българи. Ценя природните богатства на района и предприемам всички тези действия с желание да запазя автеничния и естествен вид на това страхотно място“, заяви Кирил Йовнов пред Флагман.бг.

По одобрена схема от Министерството на туризма стопанисващият плажа има право да постави чадъри и шезлонги на 50% от първа линия на ивицата. Тук постъпката на Кирил Йвнов също изненадва. Той е предпочел да постави плажни съоръжения на 30% от зоната, като по този начин оставя повече от 380 метра свободна зона.

 „Това пространство също ще се чисти ежедневно, ще има спасители, дървени пътеки за преминаване на семейства с детски колички и инвалиди, както и  кошове за боклук“, категоричен е концесионерът.

За да заостри вниманието на пристигащите към по-отговорно поведение и спазване на правилата за безопасност при червен флаг, Йовнов ще постави надпис послание на входа на „Силистар“.

„В момента обмислям посланието. Искам да е нещо силно, което да прави впечатление и да се помни. Нещо като „Вие сте песъчинка за морето, когато плувате в него, но за вашите близки сте цялото море! Молим ви да се пазите“. Ако се сещате за още по-подходящ апел, очаквам предложенията ви на [email protected]“.

През годините в залива се случиха поредица трагични инциденти, които можеха да бъдат с много по-положителна развръзка, ако плажът се стопанисваше отговорно.

Миналото лято също бе показателно за това до какво може да доведе липсата на необходимите съоръжения и персонал на една толкова посещавана от туристите дестинация.

Тази паметната плоча е поставена на една от скалите в края на плажа. Тя е от 2008 година, когато четирима души се удавиха там

Припомняме, че миналото лято двама мъже се удавиха на този плаж. Тогава само благодарение на щастлива случайност, след намесата на смели очевидци, две жени бяха спасени. Още тогава от Министерството на туризма обясниха, че заради открити исторически находки в края на плажа са се забавили с избора на концесионер. Сегашният стопанин на "Силистар" официално влиза във владение на 4-ти септември 2020 година.


В категории: Царево


Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 1
България Всички новини
Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори