×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Всеки пети българин умира преди да навърши 65 години
  • Почитаме Емилия - светицата, основала първия девически манастир
  • Хороскопа си за деня четете тук
  • Питбулът-убиец от Варна хапел наред, експертиза на съдебен лекар решава съдбата му
  • 12 съдебни заседатели решават дали Тръмп да влезе в затвора, а Илон Мъск се гласи да му е съветник
  • Бедствено положение в Тексас! Части от връхлетяния от бури щат остават без ток с дни
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

7 доказани ползи за здравето от черния шоколад


16 Май 2021, Неделя, 18:01 ч.
Автор: Флагман.бг

Може да го включите дори и в диетичния си режим

Лятото чука на вратата ни и най-вероятно голяма част от нас вече са започнали да влизат във форма. Стриктни диети и постоянните упражнения са в основата на ежедневието ни, като много от любимите ни храни вече са изключени от менюто ни. Не можем да си спомним кога за последно сме хапнали вкусна пица или пък парче шоколад. За останалото време от годината трябва да намерим начин да се насладим на сладките неща без това да влияе на диетата ни.

И тук идва черният шоколад. Той се получава от какаови зърна, които са печени, обелени и смлени до прахообразно състояние. Голяма част от мазнините им са извлечени, което прави и десертът подходящ за диетични режими. Разбира се, тук говорим за натуралния черен шоколад, който не съдържа допълнителна захар или други подсладители.

Според редица изследвания, той може да подобри здравето и да намали риска от сърдечни заболявания. Освен това черният шоколад е и един от най-добрите източници на антиоксиданти на планетата.

Ето защо е полезно да включите черния шоколад в менюто си
1. Хранителен е
Ако купувате качествен тъмен шоколад с високо съдържание на какао, той всъщност е доста питателен. Съдържа прилично количество разтворими фибри и е зареден с минерали. 100-грамов тъмен шоколад със 70-85% какао съдържа:

11 грама фибри

67% от препоръчителната дневна доза желязо

58% от препоръчителната дневна доза магнезий

89% от препоръчителната дневна доза мед

98% от препоръчителната дневна доза манган.

Към това прибавете голямо количество калий, фосфор, цинк и селен. Разбира се, 100 грама е доста голямо количество и не е нещо, което трябва да консумирате ежедневно. Всички тези хранителни вещества се доставят с 600 калории и умерено количество захари. Поради тази причина черният шоколад трябва да се консумира умерено.

Профилът на мастните киселини в какаото на тъмния шоколад също е отличен. Те са предимно наситени и мононенаситени, с малки количества полиненаситени мазнини. Той също така съдържа стимуланти като кофеин и теобромин, но е е малко вероятно да ви държи будни през нощта, тъй като количеството кофеин е много по-малко в сравнение с това в кафето.

2. Източник на антиоксиданти
САКР означава „способност за абсорбция на кислородни радикали“. Това е мярка за антиоксидантната активност на храните.

По принцип учените установяват куп свободни радикали, които са лоши за организма, в една проба храна и виждат колко добре антиоксидантите в нея могат да ги „обезоръжат“. Биологичната значимост на САКР се поставя под въпрос, тъй като тя се измерва в епруветки и може да няма същия ефект в организма.

Струва си обаче да се спомене, че суровите, непреработени какаови зърна са сред най-добре оценените храни, които са били тествани. Тъмният шоколад е зареден с органични съединения, които са биологично активни и функционират като антиоксиданти. Тук се включват полифеноли, катехини и други. Едно проучване показва, че какаото и тъмният шоколад имат по-голяма антиоксидантна активност, полифеноли и флаваноли, отколкото всички други тествани плодове, включително боровинки и асаи.

3. Понижава кръвното налягане
Флавонолите в тъмния шоколад могат да стимулират ендотела – лигавицата на артериите – да произвежда азотен оксид. Една от функциите на оксида е да изпраща сигнали към артериите за отпускане, което намалява съпротивлението на кръвния поток и следователно намалява кръвното налягане. Много проучвания показват, че какаото и тъмният шоколад могат да подобрят притока на кръв и да понижат кръвното налягане, въпреки че ефектите обикновено са доста незабележими.

4. Може да понижи холестерола
Консумирането на тъмен шоколад може да подобри важни рискови фактори за сърдечните заболявания. В контролирано проучване е установено, че какаото на прах значително намалява окисления лош холестерол при мъжете. Окисленият лош холестерол означава, че той е реагирал със свободните радикали. Това прави частицата реактивна и способна да увреди други тъкани като лигавицата на артериите в сърцето.

Съвсем логично е, че какаото намалява окисления лош холестерол. То съдържа изобилие от мощни антиоксиданти, които влизат в кръвта и предпазват липопротеините от окислителни щети. Тъмният шоколад също може да намали и инсулиновата резистентност, което е друг често срещан рисков фактор за много заболявания като диабет и сърдечни проблеми.

5. Може да предотврати сърдечни болести
Съединенията в тъмния шоколад изглеждат силно оръжие срещу окисляването на лошия холестерол. В дългосрочен план това трябва да доведе до по-малко холестерол, който би се настанил в артериите и би причинил сърдечни заболявания.

Всъщност няколко дългосрочни наблюдателни проучвания показват доста драстично подобрение. В изследване на 470 възрастни мъже е установено, че какаото намалява риска от смърт от сърдечни заболявания с огромните 50% за период от 15 години. Друго проучване разкрива, че яденето на шоколад два или повече пъти седмично намалява риска от калцирана плака в артериите с 32%. Още едно изследване показва, че приемът на тъмен шоколад 5 пъти седмично намалява риска от сърдечни заболявания с 57%.

6. Предпазва кожата от слънчево увреждане
Биоактивните съединения в тъмния шоколад могат да бъдат чудесни също и за вашата кожа. Флаванолите могат да я предпазят от увреждане от слънцето, да подобрят притока на кръв към нея и да увеличат плътността и хидратацията ѝ. Минималната еритемна доза (МЕД) е минималното количество UVB лъчи, необходимо за предизвикване зачервяване на кожата 24 часа след излагането ѝ на слънце. В едно проучване с 30 души се доказва, че МЕД се увеличава двойно след консумацията на тъмен шоколад с високо съдържание на флаваноли в продължение на 12 седмици. Ако мислите да ходите на море тази година, се заредете с черен шоколад няколко месеца по-рано.

7. Подобрява мозъчната функция
Добрите новини все още не са свършили. Тъмният шоколад може също да подобри и функцията на мозъка. Едно проучване измежду здрави доброволци показва, че яденето на високо флаванолово какао в продължение на пет дни подобрява притока на кръв към мозъка. Какаото също може значително да подобри когнитивната функция при възрастни хора с умствени увреждания. Освен това то съдържа стимулиращи вещества като кофеин и теобромин, което може да е ключовата причина за подобряване на мозъчната функция в краткосрочен план.

Източник: Tialoto.bg


В категории: Здраве


Коментари
Скандал с новата песен на Мария
Скандал с новата песен на Мария 30/05/2024, Четвъртък 13:59 1
Флагман.БГ Свиха колелото на този актьор Свиха колелото на този актьор 30/05/2024, Четвъртък 12:20 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Вземете половин франзела и за минута я превърнете в мързелив пай с месо Вземете половин франзела и за минута я превърнете в мързелив пай с месо Ето как  Трагедия в Слънчев бряг: Двама туристи паднаха от 7-ия етаж на хотел, загинаха на място Трагедия в Слънчев бряг: Двама туристи паднаха от 7-ия етаж на хотел, загинаха на място Жертвите са 44-годишна жена и 50-годишен мъж от Нидерландия Има ли решение на демографската катастрофа - ето идеите на държавата Има ли решение на демографската катастрофа - ето идеите на държавата На срещата присъстват представители на няколко министерства Защо не позволяват поставянето на паметник на Стефан Данаилов пред Народния театър Защо не позволяват поставянето на паметник на Стефан Данаилов пред Народния театър Ирен Кривошиева се опитва да издейства монумент на покойния Мастер, но според общината той трябва да е пред дома му в "Лозенец", а не пред театъра Тази певица изглежда като абитуриентка, вижте как се появи на бала на сина си Тази певица изглежда като абитуриентка, вижте как се появи на бала на сина си Единственият наследник на Есил Дюран завърши 12 клас Икономическият министър: Регионалните неравенства пречат на икономическото развитие Икономическият министър: Регионалните неравенства пречат на икономическото развитие Той допълни, че демографската политика трябва да бъде наречена национален приоритет на този етап Свиха колелото на този актьор Свиха колелото на този актьор Ако го видите по обяви и заложни къщи, свържете се с мен, призова Бойко Кръстанов Шеф готвач ме научи на този трик със замразяване на краставиците – уникална работа Шеф готвач ме научи на този трик със замразяване на краставиците – уникална работа Ето я тайната Рекорден брой отбори ще се състезават на 8 юни в Бургас за място на световното първенство по водородно задвижвани автомобили Рекорден брой отбори ще се състезават на 8 юни в Бургас за място на световното първенство по водородно задвижвани автомобили Общо 11 училищни отбори от 8 различни градове ще премерят умения в управлението на водородни автомобили, които сами са конструирали през годината Как се ставаше мъж в казармата, а не във фитнеса Как се ставаше мъж в казармата, а не във фитнеса Като не си държал оръжие, компенсираж с анаболни мускули
Обявяват присъдите на измамниците от България, източили 54 млн. паунда в Англия Обявяват присъдите на измамниците от България, източили 54 млн. паунда в Англия Измамата със социални помощи е една от най-големите във Великобритания Тя не е глупава, просто стана блондинка Тя не е глупава, просто стана блондинка Пълна промяна при Мария след Капките Най-старата стюардеса в света почина Най-старата стюардеса в света почина Издъхна на 88-годишна възраст Рак уби голяма звезда едва на 37 години Рак уби голяма звезда едва на 37 години Чомоглу, която имаше дъщеря на име Пера, почина в сряда Рекордна жега в Индия, живакът достигна до 52,9 градуса в Делхи Рекордна жега в Индия, живакът достигна до 52,9 градуса в Делхи Учените посочват като причина климатичните промени 12 съдебни заседатели решават дали Тръмп да влезе в затвора, а Илон Мъск се гласи да му е съветник 12 съдебни заседатели решават дали Тръмп да влезе в затвора, а Илон Мъск се гласи да му е съветник 4 години затвор или пробация и глоба са наказанията, предвидени в закона, за това, в което е обвинен милиардерът, който се надява да се върне в Белия дом Пари и любов за Овена, а Водолеят да внимава с авантюрите Пари и любов за Овена, а Водолеят да внимава с авантюрите Хороскоп за деня – 30 май 2024, четвъртък Вики от Ергенът избели зъбки, стана ли по-хубава Вики от Ергенът избели зъбки, стана ли по-хубава Няма вече жълти зъбки, а само "нерви лабави" Рекорден брой смъртни случаи от употреба на наркотици в Германия през 2023 г. Рекорден брой смъртни случаи от употреба на наркотици в Германия през 2023 г. Хероинът остава наркотикът, чиято употреба води до най-много жертви Зловеща прогоба мори мъжете на тази известна българка Зловеща прогоба мори мъжете на тази известна българка Голямата ѝ любов е китаристът Християн Платов
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня Чък Норис пита дете:
- На колко годи и си?
- На 11.
- Аз на твоите години бях на 12.
Виц на деня Виц на деня Адвокат към обвиняем:
- Имате ли алиби за времето на престъплението?
- Да, в долари и в евро?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жената е като катаджия. Реши ли да се заяде с теб, винаги ще намери за какво.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори