×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Всеки пети българин умира преди да навърши 65 години
  • Почитаме Емилия - светицата, основала първия девически манастир
  • Хороскопа си за деня четете тук
  • Питбулът-убиец от Варна хапел наред, експертиза на съдебен лекар решава съдбата му
  • 12 съдебни заседатели решават дали Тръмп да влезе в затвора, а Илон Мъск се гласи да му е съветник
  • Бедствено положение в Тексас! Части от връхлетяния от бури щат остават без ток с дни
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ще сме защитени от коронавируса до края на годината, вирусолог съветва да се внимава с ваксините


Ще сме защитени от коронавируса до края на годината, вирусолог съветва да се внимава с ваксините
Проф. Радостина Александрова препоръча хората да са спокойни като взимат решение за ваксините и да постъпват така, както им диктува сърцето
20 Април 2021, Вторник, 09:33 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Хората с риск от тромбоцитни събития да се съветват с личните лекари, предупреждава проф. Радостина Александрова

Страни като САЩ и Великобритания вероятно ще достигнат до групов имунитет в трето тримесечие на тази година, а останалите европейски страни, сред които и нашата – през последното. До края на годината ще сме защитени от коронавируса. Това е оптимистичният сценарий, каза в „Денят започва“ по БНТ вирусологът към БАН Радостина Александрова.

След като бе попитана дали се промени се вирусът и защо хората, които вече са преболедували COVID-19 се заразяват отново и карат заболяването по-тежко, тя отговори, че рискът за това е малък.  

„В Дания бяха направени над 10,5 млн. PCR теста. Изследването обхвана около 75% от населението. Идеята беше да се види какво се случва при хората, които при първата вълна са били позитивни при втората вълна какъв е риска. Оказа се, че защитата, която имат хората срещу повторно заразяване в групата под 65 години е около 80%, но при по-възрастните – пада до 49,5% с уговорката“, заяви проф. Александрова. 

„Подобно изследване бе направен в Изразел. То обхвана 150 000 души. Оказа се, че има риск от повторна инфекция, но е под 1 %“, уточни тя. 

„Мишената на ваксините е една и съща – така нареченото шипче на вируса. Ако вирусът продължи да е по-дълго с нас, всеки от вече ваксинираните, ще трябва отново да се имунизира. Ако се стигне до необходимостта от трета доза ваксина, това ще зависи от конкретната ситуация. Има много заболявания, при които също се налага поставянето на допълнителни дози“, изтъкна вирусологът. 

„Ситуацията около ваксината на "Астра Зенека" се развива изключително динамично. В момента се извършват интензивни проучвания, за да бъде категорично потвърдена връзката между ваксината и нежеланите проблеми с кръвосъсирването, а и да се изяснят възможните движещи механизми и кои биха били уязвимите групи, за да се предприемат стъпки за максимално ограничаване на рисковете“, добави тя. 

“Жените, които имат повишен риск от тромбоцитни събития, трябва да се посъветват с личните си лекари и те евентуално да ги насочат към друг тип ваксина”, посъветва експертът от БАН.

Проф. Александрова препоръча хората да са спокойни като взимат решение и да постъпват така, “както им диктува сърцето”.

“Тези, които искат да продължат с втора доза “Астра Зенека”, защото не са имали проблем първия път, защото това са много редки събития, могат да продължат. Тези, които имат притеснение, биха могли да сменят ваксината. За мен е много важно хората, които отиват да се ваксинират, да го правят с усещането, че е за добро и в името на това да се върнем по-скоро към нормалния си начин на живот, а не да отиват с болка в душата, че може да им се случи нещо”, добави тя.

"Комбинация между векторна и РНК ваксина ще доведе до по-добър клетъчен отговор, но засега тези тези заключения са правени при изследвания с животни. Очакваме клиничните проучвания", каза още проф. Радостина Александрова. 

Проф. Илко Гетов, който пък е представител на България в Европейската агенция по лекарствата, каза в „Тази сутрин“ по бТВ, че няма научни данни за абсолютната безопасност и изграждането на ваксинална ефикасност при комбинирането на векторна с РНК ваксина. Лично аз съм малко скептичен и по-скоро притеснен за комбиниране на тези ваксини, сподели той.

„Има пет сценария за поведение при хората с поставена първа доза на „Ваксзеврия“ (б.а. "Астра Зенека") – продължаваме, както е предписано, отлагаме втората доза, не слагаме втора доза, слагаме втора доза на РНК ваксина или продължаваме с две дози РНК ваксина“, обясни проф. Гетов.

По първоначални данни имунизираните с тази ваксина са от 4 до 7 пъти по-защитени от неваксинираните, а по отношение на нежеланите тромбози, те са най-малко възможни при възрастовата група от 70 до 79 г., каза още той.

Той предупреди, че рискови фактори за развиване на тромбози след употребата на „Ваксзеврия“ са тютюнопушенето, сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и дългият прием на контрацептивни средства.


В категории: COVID-19


7
Коментара по темата
7.
Наградата е действителна,
20.04.2021 18:03:41
1
3
ковидиоти, и е всъщност 1 милион евро. Предлага се по простата причина, че никой никъде не е изолирал въпросния "вирус". Всъщност същото се отнася до всички вируси. Те са просто шарени компютърни моделчета, с които плашат овчиците да ходят да ги боцкат.
6.
До5
20.04.2021 14:32:12
5
3
Не ми трябва да чета фалшиви новини,а да се огледам наоколо. В 3 приятелски семейства имаше тежко протичащ Ковид,като в единия случай се стигна до болница, с преливане на кръвна плазма и продължително лечение,което още не е приключило.Недейте да се гаврите със страданието на хората,а се пазете и молете да не ви се случи!
5.
faktolog
20.04.2021 13:01:43
6
3
"Предложена е награда от един милион долара, за този, който докаже, че COVID 19 съществува! " Потърсете това заглавие, четете и мислете!
4.
Бай Вълчо
20.04.2021 11:10:01
3
12
Нали всички уверяваха, че ваксините за тествани, проучвания са направени, риска е пренебрежимо малък, а сега зенеката я забраниха на някои места, на други я ограничиха. Значи все пак не всичко е проверено и безопасно. Как да вярваме на хората от телевизора след това? Кажете си, че правите експеримент с хората и всеки да прецени риска сам.
3.
ха-ха-ха
20.04.2021 10:58:10
2
16
Професор ни съветва да се вслушваме в сърцето си...Или е по-добре да хвърляме боб?!
2.
Вервайте му
20.04.2021 10:08:16
4
6
Ония клитор с минискуса каза май месец!
1.
Тая и тя говори, колкото да не заспи
20.04.2021 09:42:11
2
24
Първо надали някой знае дали има тромбоцитни събития и второ с какво съветването с личните лекари по телефона може да помогне? Нито има някаква история на заболяванията, нито има електронна здравна карта, нито някой личен лекар си знае в какво състояние са пациентите му. Аз от 10 години не съм си виждал личният лекар и той не ме е търсил. Когато се наложи ходя на частно, то и без това и джипито взема по 3лв, отгоре на това рядко има направления, когато си зле, но джипито не е на работа трябва да се прибереш и да изчакаш да отиде на работа... А така отивам при който си искам и като ме ядоса го сменям веднага, а не примерно да имам право да си сменям джипито на 6 месеца
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бургаското Барби изкарва по 10 бона от сексклипове Бургаското Барби изкарва по 10 бона от сексклипове Андреа Иванова се готви за втора операция на бюста, иска по 1200 кубика във всяка гърда Празникът на духовността „Света Богородица – Достойно есть” предстои в дните от 5 до 9 юни в Поморие Празникът на духовността „Света Богородица – Достойно есть” предстои в дните от 5 до 9 юни в Поморие Вижте програмата Антикорупционната комисия загуби делото за поршето на ЛиЛана Антикорупционната комисия загуби делото за поршето на ЛиЛана Законът за конфискация дава възможности за произвол, отбелязва съдът в решението си Почина внезапно един от най-красивите българи Почина внезапно един от най-красивите българи Георги Тончев, който беше известен като българския Брад Пит Димче Миладиноски завладял болницата на община Камено Димче Миладиноски завладял болницата на община Камено Вече 2 години този човек получава всеки месец по 12 000 лв. от Общината и пуска жалби във всички възможни институции Почина българският Брад Пит Почина българският Брад Пит Георги Тончев-Джовани проби като еротичен танцьор и умря едва на 50 години Тихомир Янакиев: Созопол е готов за Лято 2024 Тихомир Янакиев: Созопол е готов за Лято 2024 Осигурени са допълнителни 24 командировани полицаи за юли и август, 15 униформени ще осъществяват контрол с патрулка и пеша Кината у нас не искат гей филма, в който ром обладава българин Кината у нас не искат гей филма, в който ром обладава българин Кметът на София в сблъсък с протестиращи, поискаха му оставката Кметът на София в сблъсък с протестиращи, поискаха му оставката Терзиев не пожела да отиде до средата на пътното платно, заради което гражданите започнаха да скандират „Оставка“ Хванали бай Тошо на калъп край морето Хванали бай Тошо на калъп край морето Бившият първи бил хванат от жена си в резиденция Евксиноград
След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия  Условието е само за района на Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Войната в Украйна е основна тема на двудневната неформална среща на външните министри от НАТО в Прага, която продължава и днес Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Защитата при обжалването на присъдата може да се насочи и към използваните от прокурорите по делото необичайни правни аргументи Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Очаква се обаче да му бъде наложена само глоба Нагласите за евровота в Германия - подобни на тези у нас: „Крайно десните” бележат ръст Нагласите за евровота в Германия - подобни на тези у нас: „Крайно десните” бележат ръст „Алтернатива за Германия” (АзГ) вероятно ще прибере над 17% от всички гласове за евродепутати и ще се нареди на второ място в ЕП Дейвид Бекъм стана лице на китайския гигант AliExpress Дейвид Бекъм стана лице на китайския гигант AliExpress Целта е компанията да догони конкурентната Temu Какво се случва в РС Македония, докато ни хвърлят прах в очите с къщата на Талев Какво се случва в РС Македония, докато ни хвърлят прах в очите с къщата на Талев Българският народ има една хубава приказка - след дъжд качулка
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня Чък Норис пита дете:
- На колко годи и си?
- На 11.
- Аз на твоите години бях на 12.
Виц на деня Виц на деня Адвокат към обвиняем:
- Имате ли алиби за времето на престъплението?
- Да, в долари и в евро?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жената е като катаджия. Реши ли да се заяде с теб, винаги ще намери за какво.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори