×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Русия разпореди изземване на сметките на Ходорковски, основател на петролния гигант "Юкос"
  • Италианският квартет 40 Fingers идва за първия си концерт в България
  • Лесбийки в сключиха публично символичен брак на покрива на кметството в Тирана
  • Съдът в Хага подготвя заповеди за арест на лидера на "Хамас" и на израелския премиер
  • Георги Иванов-Гонзо е инициирал среща за подобряване на футболната инфраструктура в страната
  • Обвиненият в шпионаж Асанж спечели нова отсрочка от екстрадиция в САЩ
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Когато чалгата и рапът заченаха кючек


Когато чалгата и рапът заченаха кючек
На пръв поглед Криско конвергира хип-хоп и поп-фолк. Но, изглежда, мотивите му са други и са свързани с нерадостната съдба на застаряващите рапъри, които не са се усетили навреме да завият към чалгата
Ключови думи: чалга, рап, криско, кючек, попфолк
28 Март 2021, Неделя, 10:00 ч.
Автор: Божидар БОЖКОВ

Новите български хипхопъри израснаха в попфолк среда, затова Анадола се е настанила трайно в сърцата и творчеството им 

Напоследък много чалга изпълнители прозряха какъв е пътят до онези електронни медии, които иначе са твърде гнусливи към тяхната музика. Пропускът е един-единствен и даже си има име: Криско. Колчем запишеш дует с него, без значение колко къдраво и турски (или дори арабски) звучащо е парчето, и независимо става ли за слушане или не, на мига цялото войнство от сектора на поп музиката се обръща с интерес към продукта и му посвещава част от програмата си и всички останали медийни ресурси. Националните телевизии – също. БНТ изпитва разбираем свян да излъчва чалга, но щом я пее Криско – може.

Конкретната причина да се случва всичко това е, както обичат да казват американеещите се родни музиканти, колаборацията между Кристиан Талев и Тунчер Али. В поп и рок музиката не е задължително непременно да си с псевдоним, но в рапа и чалгата това е второто ти аз. Така че в случая и двамата са си паднали точно в целта. За техния проект - другата любима дума на американеещите се - „Грешна си“, съобщиха всички и по няколко пъти.

Тази колаборация се оказва от фундаментално значение за излъчващото поп музика радио и телевизия „Сити“

 „Очаквано добра комбинация“ бе озаглавено участието им в „Събуди се“ по Нова. „Стораро: Имах голямо желание да направя дует с Криско“ свежда ни бляновете му бТВ. „Харесва ли ви новата неочаквана колаборация на Криско и Тони Стораро?“ ни пита щастливо усмихнато радио и тв „Сити“, което към връстниците на Тунчер в българската поп музика е наложило строго вето, но не и към кючек половинките на Криско. А културната им дискусия (неясно защо – без преводач) с Георги Любенов по БНТ бе онагледена със слоган - тежка категория, както подобава на най-сериозната телевизия: „Формулата на успеха“.

Доволни от резултата участници, щракнати след културна дискусия. От ляво надясно: Кристиан Талев, Георги Любенов, Тунчер Али

Неслучайно Али споделя, че отколе си мечтаел да се отърка (музикално) о Талев. Още през 2018 година стана ясно, че Криско е като виза за достъп до оградената територия на поп музиката и нейните радиостанции и телевизии. Към гнусливостта им спрямо чалгата добавяме неприязънта им лично към персоната на Слави Трифонов, но дори получената взривоопасна смес от злоба и ненавист не бяха пречка пред тях да отразят напоително появата на „Гледай как се прави“. Самата песен бе продуцирана от българо-немския лейбъл „Фейсин да сън“, който сам се представя като „най-големият български хип-хоп, ар'н'би и поп канал в „Ютюб“ и един от най-големите в региона, като поддържаме високо качество на публикуваното съдържание“.

Така се разбра, че Талев е, както се изрази в прословутия си Фейсбук коментар Райко Байчев, „блат за пица“ - може да е с Тони Стораро, но може и с Росица Кирилова - слагай отдолу малко криско и отгоре реди каквото искаш, а всички много ще го плюскат. Не забравяме, че цялата минала година блатът промоционално беше гарниран с Галена. Лятос – с „Красиви лъжи“, а наесен още по-ударно – с „Кавала кючек“.

Кой каквото ще да казва, но в тези дуети се съзира любов от най-класически тип - чувствата са си взаимни. Вярно е, че така чалгата пробива в забранени за нея територии. Но още по-вярно е, че с такива общи записи хипхопъри, какъвто е и Криско, понеже преди чалгата записваше регетон и денсхол (не забравяме, че регетонът и денсхолът се пръкват точно от рапа), си отварят широко вратата към поп-фолка. С тънката балканска сметка на по-стари години да се преместят изцяло там. Тъжно и бедно е да си застаряващ, изоставен от неверните си фенове, но пък запазил музикална чест, рапър - Спенс най-добре го знае. А е така весело, добре хонорувано и оградено с чака-рака публика (проф. Иво Христов би я включил към онези 90%), когато и на пенсионерските 69 г. закъдриш глас с „Я елате пиленца…“

За разлика от рапа, където феновете те загърбват и никой не те кани на участия, щом навършиш определена възраст, в чалгата и на 69 години хонорарите валят, сцената е твоя, а около теб е пълно с щастливи „пиленца“ и всякаква друга радостна чака-рака публика

Явлението не е ново. Мнозина БГ рапъри и в миналото прекрачваха към поп-фолка с мисълта на по-стари години да се настанят трайно в него. Разликата е в крайния резултат. Каквито и експерименти с поп-фолка, или по-скоро с етнопопа, да записваше, старата гвардия, като Устата и Румънеца и Енчев, например, никога не престъпи една много тънка граница. Тя е между мелодичното звучене, донякъде родеещо се със старата българска естрада, и грубия анадолски кючек, навяващ асоциации с едни всеизвестни 5 века. За новата генерация рапъри обаче такива скрупули няма. Съвсем лесно обяснимо е защо.

Хората от поколението на Устата (43 г.) са израствали и създавали своя мироглед, включително и музикалните си вкусове, в друго време, което имаше стройни правила за музикална среда. Колкото и по пиянски събирания да звучеше „ја сам само нежна жена“, това беше по-скоро изключение от общия музикален фон, създаван от позабравените вече Братя Аргирови, „Трик“, „Спешен случай“, Георги Минчев, „Тангра“, Милена, дори Веселин Маринов, чиито първи изпълнения бяха в най-модерния за времето си стил „нова вълна“. Прибавяме към тях Стиви Уондър, „Дженезис“, Питър Гейбриъл, Ник Киршоу, Синди Лоупър, Майкъл Джексън и Уитни Хюстън… Човек, чието детство и юношество е обградено с това, може да стигне най-много до „Бурята в сърцето ми“, което трудно би могло да се нарече чалга, дори с накъдрения глас на Софи Маринова. Защото е кавър на регетон парчето „Докога“ (Hasta cuando) на пуерториканците Бейби Ранкс и Анхел Лопес. Даже и дуетите му с Азис са всичко друго, не и типична чалга. Ако попитате някой чуждестранен музикален редактор, който не е заразен с българските разбирания за музика, за стила им, би го определил като ар'н'би с етно елементи. Така е и с Румънеца (42 г.) и Енчев (41 г.), чиито заигравки са все в тази тоналност – „Giliai“ или пък „Данък любов“ (дует с Емануела). И да, не са го крили - „Като личност и колос за мен е Лили Иванова - непоклатима, единствената. Това не могат да разберат сега младите изпълнители, те нямат уважение към по-големите, не знаят какво са постигнали те и така не могат да се предпазят от бъдещи грешки. Повечето от младите изскачат с една песен, назвездяват се и след това приключват“, признава през 2017 г. Адриан Рачев (Румънеца) пред в. „Труд“.

Като изключим факта, че обичаен рефрен сред по-възрастното поколение е да се охулват младите, нека видим какво точно се пречупи в новите български рапъри, та подскочиха чак в Анадола. Разглеждаме двата най-пресни случая.

Стара и нова генерация в рапа и техните заигравки с поп-фолка

Звуковата среда от годините, когато Криско (32 г.) е преминавал от детство в юношество, е характерна с убийството на българската поп музика и заместването ѝ с „Тигре, тигре“, „Пирамиди, фараони“, „Батальона се строява“ (един от най-вулгарните кавъри на рок песен в историята на човечеството), „Радка пиратка“, „Бял Мерцедес“, „4-4-2“. Когато си се обогатил с такива „шедьоври“, да мъчиш Азис с ар'н'би е ниска топка. Затова я прескачаш и се насочваш направо към „Кавала кючек“, за да размърдаш костите на живелите през онези пет века, та да се обръщат в знайните си и незнайни гробове.

Другата звезда на деня – 22-годишният рапър Веселин Николов (VessoU), който е и бургазлийче, живяло и във Варна, сам изрежда любимите песни на живота си в подкаста „Дай 5“ по канала на Дули Дулев и Ди Джей Мати в „Ютюб“. Това са: „Жива рана“ – Слави Трифонов; „Башмайсторска“ – Били Хлапето, Димчоу и Лексъс; „Ши ги клатя“ – Димчоу и Ей Ти Ес; „Болка в минути“ – ДесиСлава и Константин; „Да си тук“ – Меди и Галена. Но много му харесва и Есил Дюран. Благодарим му за откровеността. Така обогатен, получил необходимата музикална подкова, тази година рапърът Весоу записа „Коледа кючек“ със специалното участие на Благо Сербеза. Като гарнира постижението си и с чалгата „Непознат“, твърде бледнееща пред фундаменталната в творчеството му колаборация със Сербеза.

На този фон можем само да гадаем какво ли ще записват рапърите от следващото поколение…
 


В категории: Лайфстайл


Флагман.БГ 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс 20/05/2024, Понеделник 22:00 0
Топ 4 на най-съблазнителните зодии
Топ 4 на най-съблазнителните зодии 20/05/2024, Понеделник 21:20 0
Рецепта за кюфтета фрикасе
Рецепта за кюфтета фрикасе 20/05/2024, Понеделник 21:00 0
Меню и цени в ресторанта от 80-те
Меню и цени в ресторанта от 80-те 20/05/2024, Понеделник 20:40 9
Флагман.БГ Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 20/05/2024, Понеделник 19:44 0
14
Коментара по темата
14.
кючек тулупсъ
29.03.2021 05:04:33
1
0
Много добра статия!
13.
Дриско е Mangal
28.03.2021 22:24:48
0
4
Много вреден микроб! Възпитава младите в сляпа простотия. Мазен простак и чалгар!!!
12.
do 10
28.03.2021 14:06:08
0
8
ROCK & ROLL FOREVER.......!!!!!!!!
11.
Иван
28.03.2021 13:30:40
0
16
Циганизацията на България върви с пълна сила. Когато душата ти е циганска, не рап, не метъл ами и опера да си пял, циганското в теб рано или късно надделява.
Дано дъщерите на всички тези педали да си хванат цигани за мъже, да им нароят сополиви вонящи цигани.
10.
През 90-те всичко беше само рок
28.03.2021 13:12:01
1
6
Не знам каква рап група Нокаут има, но през 90-те в Бургас си имаше много добра рок група, която се казваше Нокаут - Венци, Гошо, Огито и Веско. По едно време Шапката заместваше Веско, а Шапката беше брилянтен барабанист
9.
*********
28.03.2021 12:45:22
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
8.
ГНУС
28.03.2021 12:25:28
0
13
Гнус...гнус и помия.....
Ша повърна.......
7.
Коко
28.03.2021 11:38:08
5
3
Тази статия не е случайна.
Тук трябва масово да започнете да плюете не Криско , а Слави..
Моля, поправете се в следващите коментарии.
6.
До автора и Флагман
28.03.2021 11:18:34
0
11
Нека автора първо разбере какво е рап и хип хоп. Посочените лица нямат нищо общо с този вид музика. В България си има стабилно рап ядро и дори и на 70 години пак ще ги канят на участиЯ.
Групи като Фарс, Лого5, Нокаут, ДРС и още много други няма да ги видите в едно предаване с хора като Криско, Стораро и Азис. Просто защото ценят музиката и културата на рапа.
Моля автора следващият път да не пише статии неподготвен.
5.
Случайно минаващ
28.03.2021 11:13:34
2
13
Не случайно преди много години още докато чух и го прекръстих на Дриско,което после се подхвана и от други.От далеч и личи на тази девойка каква рядка фъшкия е в действителност.
4.
Имам човек
28.03.2021 10:58:54
4
11
БнТ е завладяна от пеевския Кошлуков. Партийната линия на ДПС/ГЕРББ/лъжепатриоти е да опростачват електората си с максимален интензитет, затова и не се учудваме, какви посредствени утайки кани любенов в набеденото си предаване.
3.
Милена
28.03.2021 10:26:23
1
20
Криско го гледах в един клип с Галена,май се казваше Кавал кючек или нещо подобно.Такава излагация няма просто.
2.
Емигрант
28.03.2021 10:11:32
1
24
Така става като днешната младеж смеси пико със много уиски-Червено Джони(защото няма кинти за черно)!
Спенснята им го каза още преди 5 години, че много долни наркомани налазиха ефира и един ден не се чудете ако вашите деца започната да подражават на тея’ изпаднали 20 килограмови шверцове. Криско един път не е излязъл в ефир - ТРЕЗВЕН. Просто си личи, че е шмъркал или пушил трева преди някакъв вид участие.
1.
Ози озбърн
28.03.2021 09:57:57
0
11
Уууууууууууууууууууууууууууууууу ууууууууууууууууууу.....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Мистериозно изчезна папка със знаково дело от Апелативния спецсъд в София Мистериозно изчезна папка със знаково дело от Апелативния спецсъд в София Бургаският бизнесмен Златко Кънев е натопен от полицай, твърди ключовият свидетел Йордан Стойков от Айтос, заради когото Кънев лежи в затвора 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс Ето кои са те Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Ако решите да си тръгнете, направете го безвъзвратно, веднъж завинаги Топ 4 на най-съблазнителните зодии Топ 4 на най-съблазнителните зодии Ето кои са те  Рецепта за кюфтета фрикасе Рецепта за кюфтета фрикасе Вижте как да приготвите вкусен бял сос с кисело мляко за кюфтетата Меню и цени в ресторанта от 80-те Меню и цени в ресторанта от 80-те Направо не е за вярване След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип Четири дами са подали своите документи за директор на Дирекция "Образование" в Община Бургас, конкурсът е на финала Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Ще има повторен оглед на двата автомобила от произшествието, случило се на входа на град Аксаково, който ще бъде извършен от експерти на Военната прокуратура, свързани с разследването Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Турнирът се организира от Спортен клуб „БИЙЧ ТЕНИС БУРГАС“ с подкрепата на Община Бургас и Българската федерация по тенис Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Въпреки „оплакването“ президентшата сияеше в дрескод смарт кежуал и определено плуваше в свои води, докато откриваше летния сезон на морето
Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Инфекцията с парвовирус В19 е неразличима от други леки заболявания Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Тодор Чалъков-Куката, Петко Караилиев-Чеченеца, Даниел Йорданов – Емили Тротинетката и соченият за техен съучастник Стоян Карапанов отричат умишлено да са искали да унижат 18-годишния тогава Денислав Делчев Почина един от създателите на Бийтълс Почина един от създателите на Бийтълс Емблематичен музикант, който помогна на легендарната група Бийтълс, издъхна на 86 години ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС Причината е високият дълг на страните-членки, това застрашава икономиката им 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване Компании увеличават производителността, служителите са удовлетворени
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори