×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В МБАЛ „Бургасмед“ поставяме основите на гръдната хирургия, каквато досега в Бургас и областта не е имало


В МБАЛ „Бургасмед“ поставяме основите на гръдната хирургия, каквато досега в Бургас и областта не е имало
По време на пандемията се извършиха много образни изследвания на гръдния кош-рентгенографии и скенери на бял дроб, които установиха заболявания без клинична картина
16 Март 2021, Вторник, 16:50 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ, Снимка: Авторът

Отделението по гръдна хирургия към МБАЛ „Бургасмед“ навършва 5 години и е единственото по рода си в града и областта

 

Доц. д-р Таньо Стефанов е началник на отделението по гръдна хирургия в МБАЛ „Бургасмед“. Отделението е единствено по рода си в града и областта и този месец навършва точно 5 години, откакто е отворило врати за първите си пациенти. Разговаряме с него, за да разкаже подробно за развитието на специализираната гръдна хирургия в Бургас, какви са плановете за бъдещето и какви процедури се извършват там.

-Доц. д-р Стефанов, отделението по гръдна хирургия в МБАЛ „Бургасмед“ тази година навършва 5 години. То всъщност е единственото по рода си за Бургас и областта. Как се разви то през този период?

-Като едно дете-„роди“ се трудно, постепенно израсна и надявам се ще има светло бъдеще. Започнахме в Бургас с моя учител от Виена-д-р Данчо Янакиев (мир на праха му) и екип от прекрасни млади лекари и медицински сестри. С тях поставихме основите на тази специализирана хирургия. За 5 години, откакто съществува, отделението се развива изключително добре. Работим целия обем от интервенции в гръдната хирургия. Основно извършваме интервенции на органите, разположение в гръдния кош-доброкачествени и злокачествени заболявания на медиастинума, белия дроб, хранопровода, плеврите, гръдната стена и диафрагмата. За голямо съжаление най-голямата патология, която срещаме  са злокачествените заболявания.

-От колко човека е съставен екипа в Отделението по гръдна хирургия?

-В момента сме шестима лекари– трима със специалност по гръдна хирургия; двама в друга специалност и 1 без специалност, на този етап. Аз съм началник на отделението от самото му начало – то започна работа през март 2016 г., но официално бе открито с церемония и бе осветено на 19 октомври същата година, в деня на Свети Иван Рилски.

-Получавате ли отзиви от вашите пациенти?

-Да, разбира се. Знаете, монетата винаги има две страни, но засега, щом отделението е пълно – от тази година увеличихме леглата, смятам, че сме търсена хирургия и хората са доволни. Смея да кажа, че екипът в отделението по гръдна хирургия в МБАЛ „Бургасмед“ си върши работата професионално и отговорно. Всички процедури, които се извършват при нас, са ексклузивни само за нашето отделение, когато говорим за град Бургас и областта. Поставяме основите на хирургия, каквато в града не е имало досега.

-Можете ли да опишете някои от процедурите, които извършвате?

- От диагностичните и оперативни методи осъществяваме фибробронхоскопия, медиастиноскопия, трансторакална аспирационна биопсия, ВАТХ(безкръвна операция) и отворени интервенции. Извършваме целия обем на гръдната хирургия – от ексцизия на тумори, до лобектомия, пулмонектомия и езофагектомия. При плеврални изливи и пневмоторакси операциите са основно от безкръвен характер. Единственото, което нямаме при нас е роботизирана хирургия. В интерес на истината обаче в Италия например, има само два такива центъра, а в малка България вече има един. За държава с нашите мащаби един роботизиран център може да се каже, че е достатъчен. Това е много специфична и скъпа методика – не е по-различна от безкръвните операции като характер и начин на извършване, но в нея се ползва робот.

-Каква е разликата между безкръвните операции и стандартните?

-Няма особена разлика в извършването в обема на операциите. При безкръвните процедури възстановяването на пациента е много по-бързо, травматизмът е по-малък за организма, както и болковият синдром, и болничният престой е по-кратък.

-Пандемията продължава вече цяла година. По какъв начин се отрази това на отделението по гръдна хирургия в МБАЛ „Бургасмед“?

-Като всяко нещо в живота и пандемията имаше лоши и добри страни. На огромен брой пациенти бяха извършени множество образни изследвания на гръдния кош-рентгенографии и скенери на бял дроб, които установиха заболявания без клинична картина. При злокачествени заболявания на белия дроб и медиастинума, а и на всички други органи, е от особено значение ранното откриване и лечение.  За голямо съжаление при нас пациентите, които постъпват със злокачествени заболявания, са в напреднал стадии.

-Освен профилактиката има ли друг начин, по който човек може да разбере или да заподозре, че е болен от това заболяване?

-По принцип когато се появи първата симптоматика, вече е късно за радикално оперативно лечение. Такива симптоми са: болки в гърдите, затруднено дишане, кръвохрак, отслабване на тегло, отпадналост или общо продължаващо неразположение. Често при нас идват пациенти с тромбози на долните крайници, болки в рамото, обриви по кожата и други симптоми, които много трудно биха били свързани с рака на белия дроб като предсказващи заболяването. Добре е да се мисли от колегите в посока по-често да се назначават рентгенографии на гръдния кош.

-Как виждате развитието на Отделението по гръдна хирургия в следващите години?

-Ще се радваме да успеем да се акредитираме. МБАЛ „Бургасмед“ не е университетска болница, но много се надявам да станем такава. Аз все пак съм доцент и доктор по медицина и надеждата ми е да има все повече млади хора, които искат да станат гръдни хирурзи, да се развиват в тази специалност. За мен и моите колеги, и целия екип, би било радост да можем да предадем на младите колеги нашите знания и умения. Ще работим в посока усъвършенстване на методите на работа и внедряването на нови технологии.

-Колко пациенти минават през отделението годишно?

-За миналата година средно през отделението са преминали 800пациента. Малко по-голям е процентът на оперативните интервенции. Разрастваме дейността си и целта ни е хората от Бургас и областта да са доволни, като получат професионално и качествено медицинско обслужване и да бъдат сигурни, че винаги ще помогнем и никога няма да навредим. Хората могат да разчитат на нас.


В категории: Здраве


Михаил ДИМИТРОВ Църквата в „Меден рудник“ с нова придобивка Църквата в „Меден рудник“ с нова придобивка 16/06/2024, Неделя 10:30 0
Стойте далеч от тези хора!
Стойте далеч от тези хора! 15/06/2024, Събота 21:20 0
България Всички новини
Църквата в „Меден рудник“ с нова придобивка Църквата в „Меден рудник“ с нова придобивка Прот. Емилиан Михайлов благодари на дарителите Царят стана на 87 години и призова да не го засипват с цветя и подаръци Царят стана на 87 години и призова да не го засипват с цветя и подаръци Използвайте средствата за благотворителност, каза Симеон II Добра новина за бургаския плаж! Водата е чиста от Ешерихия коли и енетерококи Добра новина за бургаския плаж! Водата е чиста от Ешерихия коли и енетерококи Хората може да се къпят спокойно, каза д-р Мариана Кофинова от РЗИ – Бургас Голям празник за мюсюлманите! Искат прошка, раздават подаръци и колят животни Голям празник за мюсюлманите! Искат прошка, раздават подаръци и колят животни Нека Курбан Байрам да донесе мир и разбирателство на всички, пожела им Делян Пеевски Жега и днес, но синоптик предупреждава за буря Жега и днес, но синоптик предупреждава за буря Вижте къде ще вали и гърми! Бизнесмен загуби Ягуара си, седна да го кара надрусан с кокаин Бизнесмен загуби Ягуара си, седна да го кара надрусан с кокаин Общо с най-малко три коли е „забогатял“ автопаркът на бургаската полиция през последните няколко дни, предстои да бъдат пуснати на търг Автокъщи са на ръба на фалита след тежките градушки в последните дни, разпродават колите на безценица Автокъщи са на ръба на фалита след тежките градушки в последните дни, разпродават колите на безценица Най-тежка изглежда е ситуацията във великотърновското село Шереметя Д-р Ненков: Според политиците здравеопазването е добро, с едно обаждане те получават качествено обслужване Д-р Ненков: Според политиците здравеопазването е добро, с едно обаждане те получават качествено обслужване Негласуващите не наказват политическия език, а всички нас с това, че не заявяват своята позиция, смята той Тайната любов на Георги Парцалев, която го оставя опустошен Тайната любов на Георги Парцалев, която го оставя опустошен Георги Парцалев бил стеснителен, дискретен и сдържан човек, доста различен от образите си на екрана БСП призова Калоян Методиев да се откаже от депутатското място БСП призова Калоян Методиев да се откаже от депутатското място Това каза новоизбраният председател на парламентарната група Борислав Гуцанов
Кървав ад в Германия! Втори убит на Евро 2024 Кървав ад в Германия! Втори убит на Евро 2024 Издирват стрелец в германската столица Бой по улиците на Париж след протест срещу крайната десница във Франция Бой по улиците на Париж след протест срещу крайната десница във Франция 21 000 полицаи мобилизирани, за да спрат размириците Замразяването на конфликта в Украйна е рецепта за нова война, обяви Фон дер Лайен Замразяването на конфликта в Украйна е рецепта за нова война, обяви Фон дер Лайен Трябва да подкрепим всеобхватен, справедлив и устойчив мир, каза председателката на Европейската комисия  Зеленски ще отправи предложения за мир на Русия. Зоват Русия да върне на Украйна Запорожката АЕЦ Зеленски ще отправи предложения за мир на Русия. Зоват Русия да върне на Украйна Запорожката АЕЦ  Омиротворителите в Швейцария настояват и за достъп до пристанищата на Азовско море, но в Москва няма кой да ги чуе Съпрузи се натъкнаха на нещо много зловещо под старото си джакузи ВИДЕО Съпрузи се натъкнаха на нещо много зловещо под старото си джакузи ВИДЕО По-късно двойката, която купила имота през 2020 г., узнала, че няколко от съседите й също имат подобни тунели под домовете си 60-годишният Брад Пит иска още деца 60-годишният Брад Пит иска още деца Въпреки нарастващия разрив с децата му от Анджелина Джоли „Г-7“ размаха пръст на Изток „Г-7“ размаха пръст на Изток „Великолепната седморка“ поиска с декларация примирие за Олимпиадата в Париж Голяма трагедия разтърси футбола! Внезапно почина 26-годишен талант Голяма трагедия разтърси футбола! Внезапно почина 26-годишен талант Отиде си вратарят на черногорския национален отбор „Ел Ниньо” приключи, ред е на „Ла Ниня” „Ел Ниньо” приключи, ред е на „Ла Ниня” През изминалата година бяха регистрирани рекордни температури Тази световноизвестна звезда е на ръба, животът й се превърна в ад Тази световноизвестна звезда е на ръба, животът й се превърна в ад Джей Ло се хваща за всяка възможност, която би й позволила да поправи отношенията си с любимия
Румен Радев Румен Радев за партията: Не коментирам паник атаките на лидерите, думата има медицината Виц на деня Виц на деня - Започваш много да ми харесваш, толкова си смешен и забавен...
- Ааа, т'ва е нищо. Ти гол да ме видиш...
Виц на деня Виц на деня - Защо казват на родния език "майчин"?
- Защото бащата не може да вземе ДУМАТА!...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Делфинът е може би едно от най-интелигентните животни в света, но комарът все още е най-аплодиран!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори