×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Кола се преобърна в Шуменско, шофьорката – с 1,91 промила и положителен тест за метамфетамин
  • Митничари откриха контрабандно злато за над 80 бона на "Лесово"
  • Росен Желязков се отказва от европарламента
  • 15-годишно момиче се удави след падане в напоителен канал
  • Vivacom тества първи в България най-новата мобилна технология 5.5G
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Стана ясно какви ще са мерките за Лято 2021


Стана ясно какви ще са мерките за Лято 2021
Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова издаде заповед, вижте я
15 Март 2021, Понеделник, 16:50 ч.
Автор: Флагман.БГ

Въвеждат еднакви правила за всички, с които да се гарантира здравето и безопасността на туристите

Със заповед на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова се въвеждат единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в туристическите обекти  по повод предстоящия летен сезон 2021 г. Целта е всички туристически места да въведат еднакви практики, с които да се гарантират здравето и безопасността на туристите, а България да защити статута си на здравословна и сигурна дестинация, съобщиха от Министерството на туризма.

Мерките за летния туристически сезон 2021 са съобразени с противоепидемичните мерки, в т.ч. и временните противоепидемични мерки, по заповедите на министъра на здравеопазването и са задължителни за прилагане от всички лица извършващи дейност в туристическите обекти, които са обекти с обществено предназначение по смисъла на Закона за здравето, търговски обекти или други обекти.

През летния туристически сезон 2021 се спазват и Указания за функциониране на местата за настаняване (МН) и заведенията за хранене и развлечения (ЗХР), прилежащи  към тях или самостоятелни в условията на COVID-19, на Министерство на туризма, които са съобразени с указанията и препоръките на Световната здравна организация (СЗО), Европейския център за превенция и контрол на заразите и Съобщение на Комисията COVID-19.

Мерките е задължително да се спазват при провеждането на всички видове туризъм: морски, планински, културен, здравен (балнео, СПА, уелнес, медицински), селски, винен, еко, конгресен, детски и младежки, приключенски, спортен, ловен, голф и друг туризъм.

Пакетът от мерки е съгласуван с Министерството на здравеопазването и е публикуван на сайта на Министерството на туризма. При необходимост мерките ще бъдат променяни или допълвани в зависимост от епидемичната обстановка.

Мерките обхващат дейността на местата за настаняване и в заведенията за хранене и развлечения, прилежащи  към тях или самостоятелни, както и процедурите в случай на съмнение за коронавирусна инфекция при гост в място за настаняване и редът за трансфер на туристи и  при организирани туристически пакети с  автобусен превоз. Правилата регулират и ползването на охраняеми морски плажове, където трябва да бъде спазвана физическа дистанция от поне 1,5 м между отделните плажуващи. В свободните плажни зони на всеки 20 кв. м се допуска разполагането на 2 лица или до броя на членовете на едно семейство. Един чадър е допустимо да се ползва до 2-ма души или до броя на членовете на едно семейство. При платените зони на всеки 20 кв. м се допуска поставяне на 1 брой чадър, т.е. през минимум 8 м, като на един чадър е допустимо да се ползва до 2-ма души или до броя на членовете на едно семейство.

България ще допуска туристи при следните условия:

Изготвените от нас правила влизат от 1 май, като дотогава туристическият бизнес трябва да въведе всички тези новости, заяви вицепремиерът Марияна Николова. Съвместно с Министерството на здравеопазването сме подали и планираме приоритетно ваксиниране на всички заети в сектора, допълни тя. По думите ѝ към момента от приблизително 150 хил. работещи в сектор туризъм – 82 хил. са заявили, че желаят да бъдат ваксинирани.

Мерките:

  • Всички лица, когато се намират в закрити обществени места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба, която се използва съгласно препоръките в Приложение № 3 от Указанията на Министерството на туризма, съобразени със заповедта на министъра на здравеопазването.
  • При пристигане на туристите се регулира и контролира потокът от гости в обекта, като не се допуска струпване на посетители в една зона, и спазване на изискването за физическо дистанциране от 1.5 м.
  • На видно място, пред входа на обекта и на рецепция, са поставени информационни табели (или по друг начин) за максималния брой гости, които могат едновременно да отседнат в дадена част от обекта, хигиена на ръцете, както и за спазване на физическа дистанция най-малко от 1,5 м.
  • Препоръчваме да не се допуска повече от 1 гост на 3 кв. м в зависимост от квадратурата на приемната зона и рецепция, с изключение на членовете на едно семейство.

Препоръки към туристите в местата за настаняване:

  • Спазвайте дистанция от минимум 1.5 м от всеки, който не е член на Вашето семейство;
  • Следвайте стриктно инструкциите от информационните табели в обекта;
  • Изпълнявайте указанията на персонала;
  • Имайте предвид, че може да Ви бъде измерена температурата при влизане в обекта;
  • Носете правилно защитна маска за лице на всички обозначени за това места;
  • Задължително носете маска навсякъде в закритите помещения (фоайета, коридори, стълбища, асансьори, лоби и т.н.). Изключение се прави само по време на консумация на храни и напитки;
  • Ако не разполагате с маска за лице, обърнете се към персонала, за да получите безплатна такава;
  • При всяка възможност плащайте с карта, онлайн или друг безконтактен начин;
  • Мийте ръцете си често със сапун и вода и особено след контакт или допир до повърхности или предмети, които може да са пипани от друг;
  • Използвайте дезинфектант за ръце;
  • Използвайте предимно лични предпазни средства за еднократна употреба.

Препоръки към туристите в заведенията за хранене:

  • Преди да посетите мястото за хранене, задължително измийте ръцете си със сапун и топла вода или използвайте дезинфектант;
  • Носете защитна маска на лицето до момента на сядане на масата, както и след ставане от нея;
  • Ако не разполагате с подходяща маска или сте загубили своята, обърнете се към персонала, за да получите безплатна такава;
  • Спазвайте дистанция от минимум 1.5 м от всеки, който не е член на Вашето семейство;
  • Следвайте стриктно инструкциите от информационните табели в обекта;
  • Изпълнявайте нарежданията на персонала;
  • При всяка възможност плащайте с карта, онлайн или друг безконтактен начин;
  • Използвайте предимно лични предпазни средства за еднократна употреба.

В категории: Бизнес


4
Коментара
4
Коментара по темата
4.
БРАВО
17.03.2021 08:15:30
0
2
Бе Джони......Къде го видя това неясно в мерките.....????
Всичко е ясно,друг е въпроса,доколко ще се СПАЗВАТ тези мерки..???
Пък ти Марианката не я мисли,гладна няма да остане,все някоя службичка ще и измислят,дори да не е министър.....
3.
Glarus
15.03.2021 21:15:37
3
0
Iskam edna prascka ot tazi a ne samo Waleri
2.
бай Драгой
15.03.2021 20:44:15
0
3
Преди да посетите мястото за хранене, задължително измийте си ръцете със сапун с топла вода и използвайте дезинфектан за ръце. И задължително хлориране на помещението. Това е гаранция за свободна коронавирусна инфекция.
1.
Джони Браво
15.03.2021 17:47:34
4
25
Абсолютно нищо не е ясно относно мерките. От май месец министърът на туризма ще е друг, така че Мариана с овчия поглед да мисли за това къде ще се пласира, а не за мерки
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Приморско се превръща във фестивално градче това лято Приморско се превръща във фестивално градче това лято Общината дава силна заявка за Лято 2024 Задължение от 61 хил. лв. остави без вода кв. Инцараки в Свети Влас, хората са бесни Задължение от 61 хил. лв. остави без вода кв. Инцараки в Свети Влас, хората са бесни В момента е летен сезон, няма капка вода, дори да си измиеш ръцете, жалват се жителите Гардове от НСО ранени при стрелба с картечни пистолети Гардове от НСО ранени при стрелба с картечни пистолети Индустриалният парк в Бургас ще получи над 25 милиона по плана за устойчивост и развитие Индустриалният парк в Бургас ще получи над 25 милиона по плана за устойчивост и развитие По процедурата са кандидаствали 20 проекта, но са одобрени 11, сред тях и бургаският Борислав Сарафов поиска промени в Наказателния кодекс Борислав Сарафов поиска промени в Наказателния кодекс Нужна е промяна по отношение на вещите лица - да има база данни, да се помисли и за методите за обучение, каза то Бургаски митничари с пореден удар Бургаски митничари с пореден удар Контрабандни златни накити за над 80 000 лева задържаха на пункт Лесово Пеевски призова Борисов към преговори за правителство с всички евроатлантически лидери Пеевски призова Борисов към преговори за правителство с всички евроатлантически лидери Съпредседателят на ДПС нападна президента Румен Радев Държавата пое нов дълг -защо това е проблем? Държавата пое нов дълг -защо това е проблем? Нашият дълг е най-бързо растящият в ЕС „Хоро край поморийския бряг“ отбелязва своята 15-годишнина с концерти в Поморие и Бургас „Хоро край поморийския бряг“ отбелязва своята 15-годишнина с концерти в Поморие и Бургас Празникът на българската музика и танц ще започне още на 13.06.2024 г. /четвъртък/ от 20:00 ч. в Летен театър – Бургас с тържествен концерт Вижте градушката като орех, която удари сунгурларското село Везенково Вижте градушката като орех, която удари сунгурларското село Везенково Бурята снощни съсипа продукцията на местните жители
Синът на Джо Байдън загази, признаха го за виновен и го грози 25 години затвор Синът на Джо Байдън загази, признаха го за виновен и го грози 25 години затвор Президентът обяви, че няма да го помилва САЩ и Германия дават още ПВО-системи на Украйна САЩ и Германия дават още ПВО-системи на Украйна Западните съюзници обещаха финансова и военна помощ на Володимир Зеленски Този български инфлуенсър си поръча чипс от кокоши крака в Южна Корея Този български инфлуенсър си поръча чипс от кокоши крака в Южна Корея Тук има много интересни неща, кухнята е много различна и вкусна, например предлагат на пазара чипс от кокоши крака, разказа Сашо Кадиев Това е най-редкият зодиакален знак Това е най-редкият зодиакален знак Най-често срещаният е Скорпион  Тя беше секссимвол, а сега вече е фермерка Тя беше секссимвол, а сега вече е фермерка Памела Андерсън продаде къщата си в Малибу и отиде на село Градушка изпочупи носа и прозорците на самолет Градушка изпочупи носа и прозорците на самолет В бурята попаднал полет на австрийските авиолинии от Испания до Австрия Съветът за сигурност на ООН подкрепи предложения от САЩ план за прекратяване на огъня в Газа Съветът за сигурност на ООН подкрепи предложения от САЩ план за прекратяване на огъня в Газа Единствено Русия се въздържа, но не използва правото си на вето Хърватия, Литва и България с най-ниска активност на евровота Хърватия, Литва и България с най-ниска активност на евровота Белгия води, следвана от Люксембург и Малта Kaĸ щe ce oтpaзи нa xopaтa пъpвoтo нaмaлeниe нa лиxвитe нa EЦБ Kaĸ щe ce oтpaзи нa xopaтa пъpвoтo нaмaлeниe нa лиxвитe нa EЦБ Бaнĸaтa нaмaли ocнoвния лиxвeн пpoцeнт нa цeнтpaлнaтa бaнĸa дo 3,75% Тя е драг кралица и се оказа шеф на секция за евровота в Испания Тя е драг кралица и се оказа шеф на секция за евровота в Испания Облечена като травестит, Питита ръководи гласуването в Испания
Румен Радев Румен Радев за партията: Не коментирам паник атаките на лидерите, думата има медицината Виц на деня Виц на деня - Скъпа, на какво мирише така хубаво?
- На парфюма, който вчера ми подари.
- Нищо не съм подарявал.
- Подари ми. Виж си портмонето!
Виц на деня Виц на деня - От 5 месеца се занимавам с бизнес и вече имам 1 милион.
- Как успя така бързо?
- Ами, започнах с 2 милиона.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук "След всяко ядене ставаш все по-самотен."
Стара канибалска поговорка
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори