×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

6 логични заблуди, които политиците ще използват в дебатите за Парламентарните избори


6 логични заблуди, които политиците ще използват в дебатите за Парламентарните избори
Чували ли сте за аргументът „Плашило“ и за „Хлъзгавия наклон“?
08 Март 2021, Понеделник, 20:59 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Те са сравнително лесни за откриване в спор, вижте ги

Предстоят парламентарни избори, а с тях и дебати за това кой е по-добър, кой е свършил повече работа, кой каква програма има и т.н. Интересно е, че на сцената има и нови лица, които тепърва ще трябва да се доказват пред избирателите по време на кампанията.
Има няколко прости трика, които политиците използват в дебатите, за да спечелят различни аргументи. Те са базирани основно на логическите заблуди и са сравнително лесни за откриване по време на спор. Ето кои са те, как можете да ги разпознаете и как да не за заблуждавате:

Ad Hominem 

Идва от латински и значи „към/против човека“. При тази логическа заблуда политик може да таргетира персонално опонента си, изтъквайки неговите лични лоши качества или практики. В същото време обаче такива нападки, които по време на дебат се наричат „замеряне с кал“ не адресират архументите на опонента и като такива – не са резонни.

Примерите са много. „Данъчната политика на г-н Иванов не е добра. Как може човек, който работи за държавата да говори за данъци?!“. Или „Какво разбира г-н Петров от музика? Вижте му ръцете, очевидно никога не е свирил на китара!“. Видно от примерите – нито един от тях не се изказва в подкрепа или отричане на аргумента – съответно данъчната политика и музиката. Те таргетират нещо лошо в опонента, което не е свързано с неговите предложения и изтъкването на което цели да го злепостави.

Как да не се подлъжем? Най-лесно можем да избегнем да станем жертва на тази логическа заблуда е като внимаваме какво се говори. Фактът, че даден човек няма определени качества не прави аргументът му лош.

Хлъзгав наклон

Тази логична заблуда успява да измами милиони. Тя гласи, че ако дадено нещо се направи или не се направи, задължително следват абсурдни и негативни последици. Следователно трябва да поемем първата стъпка.

Отново – примерите са хиляди. „Ако позволим на жените да гласуват, съвсем скоро и животните ще имат право на глас!“; Или „Ако не поемем по предложената от нас реформа в здравеопазването, съвсем скоро личните лекари ще спрат да приемат клиенти, това ще доведе до катастрофални загуби към НЗОК, което ще се отрази на пациентите. Те ще станат по-болни и населението на България ще се смали драстично“, Очевидно е, че и в двата примера се касае за т.нар. „хлъзгав наклон“ – това, че едно нещо се случва или не няма как да доведе до описаните абсурдни последици. Този  тип изказвания обикновено са драстично преувеличени и това се прави с цел.

Как да не се подлъжем? Сравнително лесно – просто слушаме за това дали предложеното от човека вторично събитие е обосновано. Ако няма причинно-следствена връзка, някой очевидно се опитва да ви заблуди.

Аргумент „Плашило“

Често срещано в политическите дебати е да се извади извън контекст едно нещо от дадено изказване и то да се преувеличи и изроди до такава степен, че да действа в подкрепа на опонента. Все пак по-лесно е да атакуваш плашило, което няма да се бие срещу теб, вместо човек. А още по-лесно е да счупиш една сламка, вместо сноп от сламки. И така се заражда тази логическа заблуда.

Г-н Иванов: Хората трябва да ядат по-малко хамбургери, за да са по здрави.

Г-н Димитров: Значи казвате, че трябва да спрем производството на месо? Искате да оставите без работе хиляди фермери? Или не уважавате ежедневния им труд и професия? Ами ресторантите и целия им персонал? Те какво ще правят?!

Как да избегнем? „Плашилото“ разчита на това да замени изцяло аргумента на опонента с друг такъв. Обикновено заменения звучи абсурдно и изваден от контекст, който обаче е по-лесен за атакуване по различни линии.

Лъжлива дилема

Не всеки проблем има само две решения. Животът не е черно бял, но точно тази заблуда използва „лъжливата дилема“. Тя е доста често срещана в дебати. „Ако не позволим на кучетата да гласуват, изпадаме в пълна диктатура!“. Определено логичните изходи от проблема не са само двата представени. Този, които използва аргумента обаче се опитва да ви заблуди и убеди, че само това са двата варианта – единият приемлив, другият абсурдно лош.

Как да се предпазим? Преценете сами дали представените от говорителя опции действително са единствените възможни. Нещо, за което можете да внимавате е, ако някой започне изказването си с „Изборът е лесен...“. Тогава почти със сигурност следва „лъжлива дилема“.

Ad Populum

От латински – „към човека“. Логическата грешка също е много популярна и умишлено използвана в дебати. Тя се състои в това, че популярното задължително означава, че е добро. 

„Всички харесват да ходят на лов, значи е това е хубаво“; или „Всички харесват нашия кандидат, значи той е най-подходящ“. Чуете ли такъв аргумент е много по-вероятно да чуете колко хубаво всъщност е първото, а не какви са лошите му страни.

Как да го избегнем? Най-добрата защита срещу ad populum е да се запознаем с професионалната квалификция на кандидата или нещото, за което се говори. Все пак неквалифицираният кандидат, който е популярен, си остава неквалифициран.

Грешна равнопоставеност

Тук аргументът се представя разделен на две части, които според говорещия са еднакви, докато реално – те са несравними. „Да, нашият кандидат г-н Иванов укриваше данъци, но вашият – г-н Димитров, един път си изхвърли боклука през терасата. На практика и двамата са престъпници!“.

Този тип аргумент е по-често срещан от очакваното, но това не го прави верен. Докато укриването на данъци в примера е тежко престъпление, да си хвърлиш боклука през терасата също е престъпление, но драстично по-леко, граничещо просто с липса на хигиена и уважение към околната среда. 

Как да не се подведем? Тук няма еднозначен отговор, защото двата аргумента винаги могат да се приближат много близко един до друг. Работата обаче е там, че когато задълбаем в същината на казаното, става ясно че единият със сигурност не е равнопоставен с другия.
 




6
Коментара
6
Коментара по темата
6.
От извора
09.03.2021 10:10:35
0
1
От извора
5.
Само
09.03.2021 10:10:12
2
1
Възраждане ще ги оправи
4.
Бай Пенчо
09.03.2021 08:43:12
0
2
Хубава статия, благодаря !
Ще си я запазя.
Дано и някои, които обичат да четат и да коментират тук също да я прочетат.
Може и нещо да им влезе в главата
3.
хер Флик
09.03.2021 05:25:21
1
4
Най-накрая нещо смислено, Русчев! Крайно време беше. Сложи ли край на конспиративните теории и "антиджендър" реториката или си почиваш временно?
Както и да е, добра работа си свършил. Жалко, че малко хора ще прочетат това. Все пак, не пише за братовчед, който се съвкупява с пралелята на зълвата на калекото, след като е изпил седем литра ракия и е замезил със съседските деца...
2.
*********
09.03.2021 04:37:05
0
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
1.
Фори
08.03.2021 23:07:38
2
6
Като гледам листата/готвачите/и програмата/манджата/ герб изпълват и шестте точки постна десетгодишна пица от пишман готвачи подредена от хомос еректос прев.от лат.бай туй е нема как вече
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Най-добре се живее в Нидерландия и Швеция, най-зле в Хърватия и България Най-добре се живее в Нидерландия и Швеция, най-зле в Хърватия и България На дъното на класацията са още Унгария и Румъния Пловдивският университет приема задочно чуждестранни студенти в Царево Пловдивският университет приема задочно чуждестранни студенти в Царево Екипи ще разработват проекти за съвместно участие на Общината и университета Двама българи с моторна лодка убиха по непредпазливост гръцки гмуркач край Самотраки Двама българи с моторна лодка убиха по непредпазливост гръцки гмуркач край Самотраки Линейка и кола се удариха в столичния кв. „Младост" Линейка и кола се удариха в столичния кв. „Младост" Парното в Бургас поевтинява с 15%, но токът масово поскъпва в цялата страна Парното в Бургас поевтинява с 15%, но токът масово поскъпва в цялата страна Най-голяма ще е финансовата секира за столичани United Group създава най-голямата оптична мрежа в Югоизточна Европа и обединява активите в едно дружество - United Fiber United Group създава най-голямата оптична мрежа в Югоизточна Европа и обединява активите в едно дружество - United Fiber United Fiber притежава 60 000 км оптична мрежа в 4 държави от ЕС: Гърция, България, Хърватия и Словения. Последно поколение високоскоростни мрежи достигат до 3.6 милиона домакинства и свързват Европа с Близкия изток и Азия, отговаряйки на високото търсене на пазара за високо капацитетни свързаности между отделните държави. Това е стратегически ход, в унисон с тенденцията и фокуса върху разрастването и изграждане на оптични мрежи и инфраструктури. United Group стартира амбициозен проект за изграждане на директна оптична кабелна свързаност между Атина и Солун, като част от United Fiber Гърция. Инвестиционният план на United Fiber е 450 милиона евро (2024-2028 г.). Дейностите по продажба на едро на инфраструктура се осъществяват от UGI. Студенти от Университет "Проф. д-р Асен Златаров“ взеха ключово участие в  празничното тържество на ДГ „Детелина“ Студенти от Университет "Проф. д-р Асен Златаров“ взеха ключово участие в празничното тържество на ДГ „Детелина“ Градината отбеляза 50-годишния си юбилей Той изстреля рейтинга на "Кой да знае" в небето Той изстреля рейтинга на "Кой да знае" в небето Вечно усмихнатия лекар имаше енциклопедични знания, отговаряйки на всичките зададени въпроси Ново 20: Матурите минават онлайн Ново 20: Матурите минават онлайн МОН предлага цял пакет променим в обучението на най-малките Български бизнесмен декларира 70 млн.лева доходи пред НАП, близо 1000 наши сънародници са станали милионери през 2023 Български бизнесмен декларира 70 млн.лева доходи пред НАП, близо 1000 наши сънародници са станали милионери през 2023 Заплатите растат със 17 %, а инфлацията е под 3 %, отчитат икономисти 
Стана ясно защо свалиха Черешката на тортата Стана ясно защо свалиха Черешката на тортата Оказва се, че промяната се е наложила заради новото предаване на медията, „Скрита самоличност“, водещ на което ще е Герасим Георгиев – Геро Това е прегръдката на смъртта и разтърси целия свят Това е прегръдката на смъртта и разтърси целия свят 20-годишната Патриция Кормос, Бианка Дорос на 23 и приятелят й Кристиан Молнар, 25 са видени за последно живи да стоят в средата на реката, а около тях имало силен водовъртеж Българин стовари пет ковчега в центъра на Париж, прибра 120 евро за акцията Българин стовари пет ковчега в центъра на Париж, прибра 120 евро за акцията Според разследващите това е руска кампания Тя стана първа приятелка с най-големия си враг в Ергенът Тя стана първа приятелка с най-големия си враг в Ергенът Христина и Цър Пър се сближиха  Това, което направи на финала не е мъжко, отсече първият ерген за Алек Това, което направи на финала не е мъжко, отсече първият ерген за Алек Аз самият имам много да му кажа, защото това, което направи на финала, е всичко друго, но не е мъжко, според мен, но ще си замълча, отсече Виктор Тя е най-скандалната певица, но ще бъде ли добра майка Тя е най-скандалната певица, но ще бъде ли добра майка Лейди Гага е бременна Четирима заложници на Хамас загинали при ударите в Газа Четирима заложници на Хамас загинали при ударите в Газа  Стотици на протест пред щабквартирата на израелските въоръжени сили в Тел Авив Съдят сина на Байдън Съдят сина на Байдън Това е първият процес в историята на САЩ срещу дете на настоящ президент  Руснаците с нов пробив на фронта, украинците отстъпват Карловка? Руснаците с нов пробив на фронта, украинците отстъпват Карловка? Киев се нуждае от ново контранастъпление, коментират американски анализатори Той е милиардер и стана младоженец на 93 години Той е милиардер и стана младоженец на 93 години Рупърт Мърдок сключи брак с 67-годишната пенсионирана руска молекулярна биоложка Елена Жукова
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Формулата "Борисов и Пеевски във властта" е рецепта за огромен взрив Виц на деня Виц на деня Майка при джипи-то:
- Детето се буди в три сутринта... какво да го правя?
- Миии, Фурнаджия или баничар!
Виц на деня Виц на деня Иванчо към баща си:
- Тате вчера почти правихме тройка с Марийка и Стоянчо.
- Що почти, бе?
- Ами Марийка не дойде.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Демокрация - когато два вълка и агне гласуват какво да е обедното меню.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори