×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Естрадните легенди на 60-те тънат в забрава


24 Февруари 2021, Сряда, 16:21 ч.
Автор: Флагман.бг, снимка: Архив

Маргарита Радинска и Мария Косева са вдовици, не искат да чуват за музика, Мими Николова оцелява с 200 лева пенсия

 

Забравени остаряват естрадните прими от 60-те години на миналия век, по които въздишаха хиляди меломани. Днес имената им са позабравени, а плочите с песните им прашасват из антиквариатите и се продават по левче-два, пише вестник Ретро.

От музиката въпреки своите достолепни 82 години все още не се е отказала легендарната Мими Николова.  Голямата слава я застига, когато изпява песента на композитора Петър Ступел „Замълчи, замълчи“ към филма „Любимец 13“ с Апостол Карамитев. Отдавна певицата не може да се похвали с покани за концерти, но публика и желание за изяви все още има.

Мими се радва, че понякога изнася бутикови концерти в галерия „Дечко Узунов“, а за да не бездейства, се хванала да пее и в църковния хор в близкия до дома ѝ храм. Закъсняло признание за кариерата си тя получи миналата година, когато по случай 24 май Министерството на културата я удостои с награда „Златен век“ и парична премия. Николова не крие, че повече се зарадвала на дарената ѝ сума, отколкото на грамотата и плакета. С неудобство естрадната звезда признава, че е принудена да оцелява с унизително ниска пенсия в размер на едва 200 лв.

„Толкова е мизерна, че ме е срам да я кажа. Но знам, че няма да има ефект от оплакването ми. И какво като кажа, че вземам 200 лв.?! Работила съм 40 години в Радио София, тогава заплатите бяха малки. Добре, че съм здрава и попявам тук-там“, коментира неуморната Николова. Мими поддържа топли отношения с някои от колежките си от славните им звездни години.

Често се срещала с друга естрадна емблема – Маргарита Радинска. Днес Радинска е на 75 години и тотално е загърбила музикалното си минало. „О, какво беше това“, възкликва тя на въпроса дали понякога си пее вкъщи. Няколко поколения я помнят основно със златния ѝ шлагер „Кукла на конци“. Друго нейно незабравимо изпълнение е испанската песен „Адиос, мучачос“ от третия епизод на култовия сериал „На всеки километър“.

Маргарита слиза от музикалния си връх в разгара на своята кариера в началото на 80-те години, когато е едва на 35. През 2020-а тя получи наградата „Златно перо“ за приноса си в българската култура. „Аз я заведох на Ларгото за церемонията, тъй като тя не знаеше дори къде се намира. Много се зарадва на признанието и красивата брошка. След това отидохме в нашата квартална сладкарница да почерпи с кафе и сладкиши“, споделя колежката ѝ Мими Николова.

От години Радинска живее сама в апартамент в столичния квартал „Бъкстон“. Любимата ѝ сиамска котка Лейди е починала, от близо 10 г. го няма и съпруга ѝ – големия композитор и аранжор Ангел Заберски. Синът ѝ, който го е наследил на пианото и носи същото име, живее в къщата им в Банкя с приятелката си, а дъщеря ѝ, кръстена на нея, пък е със семейството си в отделно жилище. От нея е и единственият ѝ внук Адриан, който вече е на 12 г.

„И двете ни деца се занимават с музика, но той няма как, тъй като е аутист. Ежедневието ми е еднообразно, като на всички хора на моята възраст – гледам много телевизия, излизам от време на време, но гледам да се прибера, преди да се е мръкнало“, споделя още музикалната любимка от Габрово.

Маргарита Радинска пък е съседка с колежката си Лиана Антонова, която миналия октомври навърши 85. Красивата певица е известна като първия секссимвол на родната музика. Преди повече от половин век тя се превръща в истинска звезда. Но не каква да е, а едновременно естрадна и кинозвезда. Заради умението си да говори немски език тя става главна героиня на рекламния за Българското Черноморие в Германия филм „Старинната монета“. Той е копродукция на България и тогавашната ГДР. Историята е за немски

турист, увлечен по модното по онова време хоби да събира монети, който попада в България на ваканция и в търсене на поредния си трофей, а всъщност намира любовта. В лицето на нашата Лиана. С атрактивен бюст и къси поли, макар вече на 30, софиянката умело влиза в ролята на арт рекламно лице на Златни пясъци, където се развива основната част от комедийния и романтичен екшън с елементи на трилър и фентъзи. Покрай цялата работа всенародна популярност печели и песента „Любовта е море“ и става шлагер, както се казва по онова време по немски маниер.

През 1972 г. Лиана заминава за Лондон, увлечена от окултните науки, астрологията и нумерологията. Става последователка на Петър Дънов и се завръща обратно в България, за да се отдаде на писателска дейност. До днес тя има дълга поредица от книги, посветени на окултизма. За последно покрай нея се разшумя преди 8 години, когато тъкмо навършила 77, тя изненада с нов албум и направи грандиозна промоция в столичен клуб в подлеза на НДК. И тогава, и сега Лили изглежда повече от шеметно и продължава да впечатлява с ексцентричен външен вид, но рядко медиите проявяват интерес към нея и я канят за интервюта в актуалните предавания.

В изгнание е и откривателката на Лили Иванова – Мария Косева. Мнозина днес я познават единствено като съпругата на Никола Анастасов. Заедно с големия комик бяха женени повече от 55 години, но през 2016 г. той почина след тежко боледуване. След смъртта му Мария се е изолирала от света и споделя, че няма нощ, в която да не го сънува, а мъката по него я убива. Именно заради голямата си любов към Никола тя се отказва от кариерата си през 1963 г., забременявайки с първия им син. Когато се омъжва за Анастасов, Мария вече е утвърдена звезда, а той е просто начинаещ актьор, изявявал се на провинциални сцени. Косева е причината Лили Иванова и Емил Димитров да бъдат забелязани, тъй като тя е първата, която се впечатлява от таланта им и ги води със себе си на турне в Румъния, за да я подгряват. След смъртта на Никола естрадната легенда живее с един от двамата си синове. Голямата ѝ болка е, че момчетата ѝ Чавдар и Ивайло не са близки. Трудно тя изживя и решението им малко след смъртта на артиста да продадат жилището му до Руски паметник, което бе семейното им гнездо с Мария. Косева нямала финансови затруднения, тъй като синовете ѝ са добре реализирани – единият е в рекламния бизнес, а другият има собствена фирма за производство на покривала, сенници и всякакви изделия от плат и кожа.


В категории: Лайфстайл


Флагман.БГ Грешки има във всеки протокол, хаос в РИК-овете Грешки има във всеки протокол, хаос в РИК-овете 10/06/2024, Понеделник 07:17 2
Флагман.БГ Междинни резултати при 12 % обработени протоколи Междинни резултати при 12 % обработени протоколи 10/06/2024, Понеделник 01:22 4
Флагман.БГ Лидерите на сензацията на вота проговориха Лидерите на сензацията на вота проговориха 10/06/2024, Понеделник 01:07 6
2
Коментара по темата
2.
Торбалан
25.02.2021 06:42:51
0
2
Га ядоха кюфтетата не реваха, а сега реват...
1.
трудящ .
24.02.2021 12:05:03
3
8
До кога ще реват Преди и сега продължават да са галеници на управляващите Забравиха като вземаха големите премии без да се осигуряват Имали 200 лв .пенсия Ащо да кажат ония отрудени от село с напукани ръце които ни изкарваха хляба и се пенсионирваха под столева .Сега нали минималната и на тях стана 300 лева Лошото че настоящето правителство подходи избирателно с оценка труда им .Създаде конфликти помежду им .
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ще има ли правителство след вота? Малките партии в парламента улесняват Бойко Борисов Ще има ли правителство след вота? Малките партии в парламента улесняват Бойко Борисов Колкото повече са политическите формации в Народното събрание, толкова по-вероятно е да подкрепят кабинета, каза доц. Стойчо Стойчев При 70 % обработени протоколи в Бургас: Кои са шампионите по преференции При 70 % обработени протоколи в Бургас: Кои са шампионите по преференции Димитър Найденов до този момент е 1413 гласа, Любен Дилов – 1260, Галя Василева – 758, Тодор Байчев – 673, Борис Аладжов – 962 Скандал в Кърджали! Общински служител обикалял секциите в ОУ "Пейо Яворов", помагал на хората да гласуват Скандал в Кърджали! Общински служител обикалял секциите в ОУ "Пейо Яворов", помагал на хората да гласуват Председателите на комисиите в училището казаха, че не е в списъците и не го познават "Величие" показа, че оттук нататък нищо няма да е същото "Величие" показа, че оттук нататък нищо няма да е същото Сега ПП Величие за има-няма 2 месеца, при пълна медийна тъмнина, влиза в парламента и още от първия момент ГЕРБ с 10 % преднина в Бургаско при 65 % обработени протоколи ГЕРБ с 10 % преднина в Бургаско при 65 % обработени протоколи Все още не са въведени данните от Айтос, Сунгурларе, Руен, Карнобат, Средец и Несебър 23,39 процента за ГЕРБ-СДС при 36,73 на сто обработени протоколи от ЦИК, „Величие“ прескача бариерата 23,39 процента за ГЕРБ-СДС при 36,73 на сто обработени протоколи от ЦИК, „Величие“ прескача бариерата Опцията „Не подкрепям никого” в бюлетината за национален парламент са избрали 20 109 души от отишлите до урните Грешки има във всеки протокол, хаос в РИК-овете Грешки има във всеки протокол, хаос в РИК-овете Причината - двойният вот, който е затруднил членовете на секционните избирателни комисии Безсънна нощ в Арена Бургас, много грешки допуснати в изборните протоколи Безсънна нощ в Арена Бургас, много грешки допуснати в изборните протоколи Всички хора, които бяха извозени до залата и настанени благодарени на организацията с Община Бургас и РИК, каза Фани Семерджиева Ракът ще се влюби, а Овенът да обуздае апетита си Ракът ще се влюби, а Овенът да обуздае апетита си Хороскоп за деня – 10 юни 2024, понеделник  Междинни резултати при 12 % обработени протоколи Междинни резултати при 12 % обработени протоколи Изненадващо висок резултат за „Величие“ от градските секции в Бургас – близо 7 %
Възход за крайнодесните в Европа, но ЕНП увеличава мнозинството си Възход за крайнодесните в Европа, но ЕНП увеличава мнозинството си Най-голямо сътресение предизвикват изборните резултати във Франция Лидерите на сензацията на вота проговориха Лидерите на сензацията на вота проговориха Ще осветим процеса, по който се правят законите и как се изпълняват, каза полк. Марков Става мазало: 24-годишен инфлуенсър от Кипър влиза в Европейския парламент (ВИДЕО) Става мазало: 24-годишен инфлуенсър от Кипър влиза в Европейския парламент (ВИДЕО) В първата си реч след обявяването на данните той заяви, че е било постигнато "чудо" не само в Кипър, но вероятно и в света ТикТок политикът: Кой е Жордан Бардела - 28-годишният лидер на крайно десните във Франция ТикТок политикът: Кой е Жордан Бардела - 28-годишният лидер на крайно десните във Франция Той има 1,2 млн. последователи в ТикТок След съкрушителното поражение: Макрон разпуска парламента на Франция, обяви предсрочни избори След съкрушителното поражение: Макрон разпуска парламента на Франция, обяви предсрочни избори Решението го е взел след резултатите от евровота ЕНП с най-много депутати в ЕП, "Зелените" отбелязаха огромна загуба ЕНП с най-много депутати в ЕП, "Зелените" отбелязаха огромна загуба Губят цели 24 места Шенген се отдалечава - крайнодесните печелят евровота в Австрия Шенген се отдалечава - крайнодесните печелят евровота в Австрия Това са първите европейски избори след излизането на Великобритания от ЕС Удар за Олаф Шолц: Десницата печели евровота и в Германия Удар за Олаф Шолц: Десницата печели евровота и в Германия Крайнодясната Алтернатива за Германия (AfD) e втора политическа сила Колосална победа на евровота за крайнодясната партия "Национално обединение" във Франция Колосална победа на евровота за крайнодясната партия "Национално обединение" във Франция Резултатът е двойно по-голям от броя на гласовете, спечелени от центристката партия Renew на президента Еманюел Макрон (15,2%) Ето как броят бюлетините на живо Ето как броят бюлетините на живо През специална платформа всеки може да проследи процеса в секционните избирателни комисии
Николай СЛАТИНСКИ Николай СЛАТИНСКИ Ако Европа не направи така, че Русия да загуби войната, Голямата европейска война няма да ни се размине Виц на деня Виц на деня - По зъбите познавам, кое пиле е младо и кое старо.
- Но, те нямат зъби!
- Те, да, но аз ИМАМ!...
Виц на деня Виц на деня - Добре, бе... Само ми обясни защо ми изневери?
- Виж, скъпа - ти си имаш мен, аз си имам теб... А тя, горката, никого си няма...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена написала на надгробната плоча на мъжа си:
"Почивай в мир, че като дойда..."
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори