×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Започна националното външно оценяване за учениците от 4 клас
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Хората под карантина ще гласуват, реши правната комисия


20 Януари 2021, Сряда, 17:33 ч.
Автор: Флагман.БГ

Подробностите как ще решава ЦИК, гласуваха на първо четене депутатите

Правната комисия в парламента одобри законодателните поправки на управляващите, които ще дадат възможност на карантинираните граждани в деня на вота да могат да гласуват.

Според промените ЦИК трябва не по-късно от 50 дни преди изборите да приеме правила за организацията и реда на изборите, с които да се гарантира животът и здравето на избирателите и членовете на избирателните комисии.

Карантинираните ще могат да гласуват или с подвижни избирателни кутии, или в отделни специални избирателни секции, пише Дарик.

В правилата, които ЦИК трябва да изготви, трябва да се определи и редът за гласуване на карантинираните, включително образуването на секциите, подаването на заявленията, в т.ч. по електронен начин през интернет страницата на ЦИК или съответната община.

В болниците, където има карантинирани, също ще се образуват отделни избирателни секции.

По време на дискусията от левицата се обявиха категорично против промените. Управляващото мнозинство, както и ДПС, подкрепиха предложените текстове.

"Ние трябва съвместно с ЦИК да зададем необходимата правна рамка, като сега искам да заявя нашата категорична позиция, че ще се съобразим с всички предложения и бележки, които ще ни бъдат предоставени от ЦИК. Целта е в тази сложна обстановка да създадем доколкото е възможно целият изборен процес и изборният ден да протекат при нормални условия", подчерта Красимир Ципов от ГЕРБ.

"ДПС ще подкрепи законопроекта. За нас обаче е особено важно какво ще е становището на ЦИК. От него биха се породили много предложения между първо и второ четене. И ние работим по предложения между първо и второ четене, но те са по-скоро са технически.", коментира Хамид Хамид от ДПС.

От БСП обаче настояха, че ЦИК отново се натоварва с несвойствени правомощия.

"ЦИК да приеме здравни правила, да гарантира живота и здравето на избирателите. ЦИК не е здравен орган, не може да изготви тези правила, но ще носи отговорност", отбеляза червеният Филип Попов.

"ЦИК как ще реши кога да е мобилна секция, кога да ходят хората в специална секция? Този въпрос няма да бъде решен до последния момент. Законопроектът ви не отговаря на нито един въпрос във връзка с епидемията", включи се и социалистът Крум Зарков.

"Всички политически и парламентарно представени партии имат членове в ЦИК. Това е колективният орган, натоварен с организацията на изборния процес в България. Така е от много години насам. Това е колективен орган, излъчен от всички политически сили. Молбата ми е да имате доверие в членовете, излъчани от БСП в ЦИК", репликира Александър Иванов от ГЕРБ.

Красимир Ципов припомни на червената опозиция, че с организацията на изборите за нов председател на БСП също е била натоварена избирателната комисия на партията. В този дух Християн Митев от "Обединени патриоти" попита защо на техните избори не е имало машинно гласуване, въпреки че БСП силно го подкрепя.

След заседанието на правната комисия от БСП обявиха, че ще внесат свои промени в Изборния кодекс. Според Крум Зарков предложеното от управляващите не решавало въпросите пред изборния процес и затова от левицата ще предложат техните текстове.

"Още утре ще внесем промени в Изборния кодекс, с които да се гарантира видеонаблюдението след края на изборния ден. Също така да бъдат изчистени списъците чрез въвеждане на активна регистрация, щадяща за гражданите, които да направят така, че големият проблем с мъртвите души, да не се постави в допълнение към специфичните проблеми, които поставя кризата", посочи социалистът.


В категории: Политика


1
Коментара
Флагман.БГ Рядко застраховаме дома си, колата ни е по-важна Рядко застраховаме дома си, колата ни е по-важна 27/05/2024, Понеделник 19:20 0
1
Коментара по темата
1.
Елементарно Уотсън
20.01.2021 17:55:12
0
3
Много ясно, че ще гласуват, да не са умрели или с отнети права
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Издирват я под дърво и камък, а тя инвестирала в луксозни вили и апартаменти в Дубай Издирват я под дърво и камък, а тя инвестирала в луксозни вили и апартаменти в Дубай Информацията е от изтекли данни от поземления и кадастрален план на емирството Акция в кв. Победа! Бургазлийка крила 74 свивки канабис в кутия от крем за ръце и под чергата Акция в кв. Победа! Бургазлийка крила 74 свивки канабис в кутия от крем за ръце и под чергата Полицейски служители буквално оглозгали дома на 51-годишната жена, арестувана е за срок до 24 часа   500 лв. глоба в Бургас, ако си вземеш кучето с теб на плажа 500 лв. глоба в Бургас, ако си вземеш кучето с теб на плажа Ограничението влиза в сила от официалното откриване на плажните ивици, когато те са обезпаразитени, почистени и подготвени за туристите Ученици от СУ “Н. Й. Вапцаров” в Приморско с първи открит урок по шахмат Ученици от СУ “Н. Й. Вапцаров” в Приморско с първи открит урок по шахмат Шахматът е любима моя игра, която учи всеки играч да мисли логически и да се справя с определена ситуация, каза кметът Иван Гайков Морско пътешествие до КТК „Ченгене скеле“ очаква децата на 1 юни Морско пътешествие до КТК „Ченгене скеле“ очаква децата на 1 юни Денят на детето ще е вълнуващ и с арт работилницата на Усмихнати 8смици на открито БСП на среща с КНСБ: Зелената сделка трябва да бъде изцяло ревизирана БСП на среща с КНСБ: Зелената сделка трябва да бъде изцяло ревизирана Тридесет и седем пъти внасяхме предложението за механизма за минималната работна заплата, преди той да бъде приет, припомни инж. Петър Кънев И това лято ще е най-добре да не се разболявате на морето И това лято ще е най-добре да не се разболявате на морето Отново се прогнозират проблеми със спешната помощ Рядко застраховаме дома си, колата ни е по-важна Рядко застраховаме дома си, колата ни е по-важна Ние сме с най-нисък процент застраховани домове в Европа Чували ли сте за това изчезнало село? Било е единственото у нас, което... Чували ли сте за това изчезнало село? Било е единственото у нас, което... To е споменато в османски регистри от 1623 – 1625 и 1635 – 1637 година с по 2 християнски домакинства Бургас показва за първи път как ще изглежда новият Студентски град Бургас показва за първи път как ще изглежда новият Студентски град В първия етап на проекта е предвидено на площ от 30 декара да има научно-изследователски лаборатории и дигитална библиотека, паркови пространства, зони за отдих, спорт, развлечения, културни събития и галерия на открито
3000 жертви и над 30 000 заразени с ХИВ и хепатит във Великобритания 3000 жертви и над 30 000 заразени с ХИВ и хепатит във Великобритания Нов доклад разкри огромен скандал в Обединеното кралство Култова световна марка е пред фалит Култова световна марка е пред фалит Тя беше взела и от пазарния дял на Найк Кмет е обвинен в корупция след измама от „ясновидка” Кмет е обвинен в корупция след измама от „ясновидка” Тя го призовала да ремонтира къщата ѝ и да плати за почивките ѝ с публични средства Хари Кейн взе Златната обувка Хари Кейн взе Златната обувка Англичанинът вкара 36 гола в 32 мача за Байерн ГМО комари се включват в борбата срещу маларията ГМО комари се включват в борбата срещу маларията Комарите преносители представляват сериозна регионална заплаха Бунт в Палма де Майорка срещу туристите -  "Вървете си вкъщи!" Бунт в Палма де Майорка срещу туристите - "Вървете си вкъщи!" Над 10 000 души вдигнаха плакати "Вървете си вкъщи!" Войната в Украйна - развръзката предстои, може и без Путин да бъде свален от власт Войната в Украйна - развръзката предстои, може и без Путин да бъде свален от власт В Швейцария на 15 юни се очаква среща на повече от 80 държави, където Русия нямало как да излъже 12 пострадали при турбуленция по време на полет над Турция 12 пострадали при турбуленция по време на полет над Турция При кацането самолетът беше посрещнат от службите за спешна помощ Столтенберг пристигна в София заради Парламентарната асамблея на НАТО Столтенберг пристигна в София заради Парламентарната асамблея на НАТО Той ще се срещне с българския премиер Димитър Главчев 200-метрова "трапеза" на "Шан-з-Елизе" в Париж 200-метрова "трапеза" на "Шан-з-Елизе" в Париж Хиляди французи си устроиха пикник
Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Няма да допуснем намеса и дезинформация в изборите Виц на деня Виц на деня Стюардесата влиза при пилота и казва:
- В салона имаме еврейски терорист с бомба.
- И какво иска?
- За сега нищо. Просто продава парашути.
Виц на деня Виц на деня - Защо спортуваш?
- Защото спорта ми дава усещането, че имам хубаво тяло като съм гол.
- На мене такова усещане ми дава алкохола...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Младоженецът разбра, че нещо не е както трябва, когато от странана булката дойдоха само тираджии и моряци...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори