×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Прекрасни имена черпят днес заради прочут чудотворец


11 Декември 2020, Петък, 08:16 ч.
Автор: Флагман.БГ

Свети Даниил е помагал на хората в беда с молитвите, които отправял към Бога

На 11 декември се прекланяме пред паметта на велик светец, който остави ярка следа в история на християнството. Свети Даниил е роден в Месопотамия. Той бил чакан дълги години, защото неговите родители не можели да имат деца. И те като родителите на Пресвета Богородица – Света Анна и Свети Йоаким, непрестанно се молели на Всевишния, докато един ден чудото се случило.

Но преди малкият Даниил да се роди, неговите родители дали обет, че ако се случи да станат родители, те ще го посветят на Бога. За да изпълнят дадения обет, когато момчето навършило 5 годинки, родителите му го завели в манастир. Игуменът преценил, че е още доста малък и отказал да го вземе. Свети Данаил живял още 7 години при своите родители и когато навършил 12 години, сам пожелал да напусне родния дом.

Неговите родители били изключително доволни, защото той изпълнил дадената от тях дума. В манастира, в който станал послушник, Свети Данаил показвал изключително усърдие както в молитвата, така и в останалите духовни занимания. В манастира момъкът удивлявал и най-строгите подвижници със своята ревност към молитва и труд. След няколко години той пожелал да се поклони на светите места, където Спасителят живял и страдал. Игуменът го задържал. По-късно го изпратил в Антиохия по някаква работа. Даниил се радвал, защото му се представяла възможност да посети преподобни Симеон Стълпник, което отдавна желаел. Преподобният Симеон Стълпник живеел на върха на една кула, която приличала на стълб.

Свети Симеон благословил Свети Даниил и му поръчал да отиде във Византион Свети Даниил намерил подходящо място недалеко от град Византион. Там си построил кула по примера на Свети Симеон Стълпник и в продължение на 33 години живял като подвижник. Животът му съвсем не бил лек. Езичниците го тормозели, властите се опитвали да сломят неговата вяра, но той не се отрекъл от нея. Запомнил думите на Свети Симеон, че Иисус винаги ще бъде до него и тази мисъл усилвала неговата вяра още по-силно.

Свети Даниил се прочул със своята мъдрост. Много ученици се заселили около него, а най-висшите владетели и сановници идвали, за да търсят съвети. Свети Даниил бил чудотворец и помагал на хората в беда с молитвите, които отправял към Бога.

На 11 декември имен ден празнуват: Даниил, Данаил, Данила, Данаила, Дани, Даниела, Даниел, Дени, Данелия.


В категории: Животът


2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
2.
11.12.2020 13:10:47
0
3
Православната църква почита на 17 декември свети пророк Данаил (Даниил) и тримата вавилонски отроци - Ананий, Азарий и Мисаил. Данаил е пророк от Стария Завет. Живял е във Вавилон, където се прочул със способността си да тълкува сънища.

Когато Йерусалим бил превзет от вавилонците, много юдеи били откарани в плен. Част от тях били избрани за царски поданици. Между тях попаднал и пророк Данаил. Той продължил да пази своята вяра, въпреки че бил принуден да възприеме езическите обичаи.

Благодарение на своята мъдрост, пророкът скоро спечелил царското доверие. Но пророчествата на Данаил вещаели край и разруха на царството. Цар Навуходоносор, недоволен от пророчеството, подложил Данаил и неговите последователи на необикновени изпитания. Историята гласи, че св. Данаил бил хвърлен в яма с лъвове, които не го докоснали в продължение на шест дни. След като Данаил оцелял след всичките изпитания, царят повярвал в силата на Бог.Жените, които имат малки деца или чакат дете, празнуват на този ден. Народните обичаи са предимно свързани с плодородието. Месят се питки и бременните жени ги раздават на познати, за да могат лесно да добият рожбата си.

Името Данаил произлиза от ивритското daniyel, което означава "Бог е моят съдия". Имен ден имат Данaил, Данaилa, Даниeл, Даниeлa, Дани, Дана.

Денят на Св. Данаил е свързан със зимния празник на св. Ана (9 декември) и с празника на св. Спиридон (12 декември). Те допълват обредната идея за преход, за преминаване към нещо ново.
1.
Данаил
11.12.2020 12:11:55
0
1
Не е днеска а е на 17-ти хахахахаха
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори